Hoe Microsoft het Startmenu verbetert in Windows 10 1903

Het Startmenu in Windows 10 blijft controversieel. Na Windows 8 was iedereen blij dat het startmenu weer terugkeerde in Windows 10, maar de twee rijen met live tegels in Start deden natuurlijk nog wel sterk denken aan de tegelinterface van Windows 8. Bovendien reageert het Startmenu soms traag als je op de Startknop (Windows-logo) klikt. En zit het vol met apps (veel spelletjes) waar niet iedereen op zit te wachten.

Microsoft luistert echter weer steeds beter naar zijn klanten en in Windows 10 1903 komen diverse verbeteringen aan Start.

1. Start wordt een apart proces dat los staat van Windows Verkenner en de rest van de Windows Shell. Hierdoor zal het Startmenu sneller openen als je erop klikt en vlugger reageren. Vertragingen zouden hierdoor verleden tijd moeten zijn. En crashes of haperingen van Verkenner zullen het Startmenu niet meer beïnvloeden.

2. Start krijgt nog maar één kolom in plaats van twee en wordt minder druk. Ook het lichte thema van Windows 10 1903 (dat eind mei verschijnt) helpt daarbij.


Nieuw, rustiger Startmenu in Windows 10 1903

3. Je kunt meer voorgeïnstalleerde apps verwijderen uit Start. Het dubbele aantal apps kun je nu verwijderen. Weg met alle ballast. Ook kun je dan hele mappen of groepen tegelijk losmaken van Start ('unpin'):

4. Een oranje stipje bij de Afsluiten-knop geeft aan dat er updates zijn die een herstart vereisen. 25% meer dan normaal herstartte daarna de pc.

Al deze wijzigingen moeten het Startmenu sneller, rustiger en beter aanpasbaar maken.

Wat vind jij van deze voorgenomen wijzigingen die in Windows 10 1903 komen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Classic shell is het helemaal voor mij omdat ik computers beheer voor veel ouderen die helemaal niets van de computer snappen. Voor alles heb ik een icoontje op het scherm staan zodat ze zelfs naar een tweede scherm kunnen klikken waar ze van alle jaren de fotomappen icoontjes zien staan. Zo staat het startscherm niet tjokvol. Bij problemen classic shell wel opnieuw als beheerder installeren ervaar ik.

Gustave, classic shell wordt niet meer verder ondersteund sinds 2 jaar https://www.majorgeeks.co... en http://www.classicshell.net/ i.p,v hiervoor is open shell https://www.majorgeeks.co... en https://www.trishtech.com...

Weet ik, maar vele digibeten waar ik steun aan verleen zijn er heel gelukkig mee. Windows 10 updates frustreerden de laatste weken deze interface. Door de laptop in de vliegtuig stand te zetten en classic shell als beheerder opnieuw te installeren doet hij het gelukkig weer. Microsoft is zo kinderachtig bezig dat anderen zelfs een .exe programma een andere naam geven.

Na die nieuwe Windows 10 update deed Classic shell het niet meer. Na veel proberen kreeg ik het start menu weer actief door de start menu snelkoppeling op het scherm aan te klikken na het opstarten. Deze snelkoppeling is uit de program files map over te nemen op C: schijf.
Of met de rechtermuisknop als beheerder starten.

Classic Shell is dankzij zijn eenvoud en overzichtelijkheid veel gebruikersvriendelijker.

Met deze 1903 versie wacht ik wel tot die wordt aangeboden. Ben nu aan het afleren om zelf elke keer op "updates te klikken" Meestal zitten er incidentele problemen bij een nieuwe versie, dus relaxt afwachten dus. Ik draai nog met Windows 7 op de meest gebruikte desktop, en die loopt nog tot jan. 2020 en dan stoppen de updates.

Ben toch meer gehecht aan de desktop met z'n programma-icoontjes en gebruik Classic Start Menu om bij de rest van Windows te komen, zoals ConfigScherm enzo.

De tegels in het Startmenu storen mij niet echt, maar ze veel gebruiken doe ik ze ook niet.
Lijkt me wel handig om het eventueel te kunnen aanpassen maar zelf zou ik het veel interessanter vinden om dat lelijke uiterlijk en iconen eens te kunnen aanpassen zonder gebruik te moeten maken van externe programma's.

Het komt zelden voor dat ik een tegel van Start aanklik en geef de voorkeur aan enkele snelkoppelingen op het bureaublad of anders de zoekfunctie van Start.
Ik kan de tekst in Start persoonlijk wel lezen, maar voor vooral veel ouderen is het jammer dat de tekst niet eenvoudig wat groter gemaakt kan worden op de manier zoals bijvoorbeeld bij Android en vaak ook bij Linux-distributies wel kan.

ik sluit af met het deksel dicht doen en start met de start knop nooit geen centje pijn en snel.

Dit artikel gaat over de startknop (Windows logo) en Startmenu is Windows 10. Niet over opstarten en afsluiten.

Dat onderscheid is in het artikel blijkbaar niet duidelijk gemaakt. Ben dus niet de enige die er aanvankelijk intrapte. Starten, startmenu, startknop Windows logo, hoe zet je mensen op het verkeerde been? Logisch dat je ook opstarten kon denken?

Enfin; ik zie wel welke veranderingen Microsoft nou weer wil doorvoeren...?

Wordt wel erg gecompliceerd. Nog meer uitbreidingen en nog meer... Als iets goed werkt laat het zo, zou ik zeggen! Microsoft zit teveel aan Windows 10 te ´´kloten´´. Nog mooier dan mooi, nog beter dan best. Het werkt! Blijf eraf zou ik zeggen.

Ik heb versie 1903 en de 2 updates daarvoor al geïnstalleerd (MSDN-iso). Het nieuwe startmenu is wel prettig ja, maar het lichte thema heeft mijn voorkeur niet. Het donkere thema (te kiezen onder "Kleuren" bij "Persoonlijke instellingen") vind ik persoonlijk rustiger. Maar die voorkeur verschilt denk ik per gebruiker.

Ik gebruik de " tegel handel" niet, maar een vervent gebruiker van Classic Shell.

Ik gebruik op mijn eigen machines ook Classic Shell. Alleen op mijn 2 in 1 laptop, is het tegelmenu handig als ik geen muis aangesloten heb. Als je geen touchscreen gebruik, zijn de tegeltjes overbodig. Mobile Windows is economisch geflopt. Daarom is het vasthouden aan het tegelmenu als standaard, volstrekt overbodig. De toeters en bellen zijn soms even leuk, maar vooral irritant en zonde van de resources

Het beste startmenu was te zien bij Windows 2000/ME. En bij Windows XP kon je ook kiezen voor Classic. Lekker simpel, snel en overzichtelijk.

Ik ben altijd wel enthousiast over nieuwe versies en updates van Windows 10, dus ook met deze nieuwe versie 1903 zal ik direct overgaan. Maar ik weet dat men hier op deze website vrij kritisch is op alle nieuwe updates en functionaliteiten en straks krijg je het recht om jezelf 1,5 jaar lang niet te upgraden, dus je kunt 1,5 jaar lang met de oude Start blijven werken

Ik laat het nieuwe startmenu maar op mij afkomen en kijk wel wat ik er mee kan; gebruik toch altijd de optie 'Start in volledig scherm gebruiken'.

Veel mensen weten niet dat ze feitelijk de hybride stand gebruiken. Druk tijdens dat afsluiten maar eens op shift, dan gaat ie echt uit en duurt de opstart langer. Maar ook hier geen problemen met het startmenu, of de tijd voor ie echt klaar is. De update stip (b) lijkt nuttig.

Die hybride stand wordt veroorzaakt doordat de optie 'snel opstarten' is geactiveerd. Dit kan ook invloed op het verwerken van updates hebben.

Ik heb nooit startproblemen met Windows. Als ik mijn laptop met Windows 10 afzet, doe ik dat altijd via ´´Afsluiten of afmelden´´ en dan klik ik door naar ´´afsluiten´´. Dan verschijnt het scherm ´´afsluiten´´ en schakelt hij uit.

Wanneer mijn laptop weer aangaat klik ik slechts op ´´opstarten´´ en binnen 10 seconden kan ik weer beginnen. Hoezo traag? Ik vind het snel zat, zo! Ik meld mij niet af, niks. Ja; als je jezelf afmeldt, duurt het opstarten langer... Weet nog wel uit mijn XP tijdperk dat het opstarten een heel proces was. En ´n wachttijd.

Dit artikel gaat over de startknop (Windows logo) en Startmenu is Windows 10. Niet over opstarten en afsluiten.

Okay. Begreep ik het even verkeerd.

Kleine correctie mijzelf. Opstarten van Windows 10 doe ik altijd via de startknop op mijn laptop. Gaat razendsnel. Alleen na updates, moet ik de optie in het menu ´´ opnieuw opstarten´´ een aantal keer gebruiken. Dit, even, voor een juist begrip.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
frankri_k