Kort nieuws: Firefox dumpt Flash, Windows 10 reserveert opslag

Kort nieuws van de afgelopen dagen:

Firefox 69 (dat september 2019 verschijnt) schakelt de Flash-plugin standaard uit in de browser
Flash zal vanaf 1 januari 2021 niet meer ondersteund worden (geen updates meer) door producent Adobe en voor die tijd wordt de plugin in alle grote browsers uitgeschakeld. Firefox is waarschijnlijk de eerste, maar ook Chrome en Edge zullen Flash eind 2019 uitschakelen. Je kunt Flash dan alleen nog gebruiken door de plugin handmatig in te schakelen.

Windows 10 1903 zal 7 GB aan schijfruimte op je pc reserveren voor systeemdoeleinden
Deze opslagruimte is exclusief voor Windows 10 vanaf april 2019 en niet te benaderen of te wijzigen door gebruikers. Deze gereserveerde opslagruimte moet ervoor zorgen dat updates en upgrades niet verhinderd worden door ruimtegebrek op de harde schijf. Als er een update is zal deze de gereserveerde ruimte gebruiken. Verder zal deze 7 GB (of meer) gebruikt worden door tijdelijkse systeembestanden, systeem caches en apps.

Deel dit artikel: 

Reacties

Btway..er is al een registertweak om die -in mijn ogen onnodige- paar Gb reservering uit te zetten! Ik bepaal zelf graag de ruimte die Windows mag gebruiken!

Windows zelf neemt ook ruimte in op de harde schijf. Tel die 7 GB er gewoon bij en je komt aan de totale grootte van Windows. Dit is dan nog afgezien van de bestanden die nodig zijn voor de snelle opstart van Windows 10 (hibernation), diverse bestanden die verborgen worden opgeslagen, het wisselbestand en de bestanden die worden bewaard voor eventueel systeemherstel, de virusscanner en verdere beveiligingssoftware.

Misschien toch een idee om dan maar eens bijvoorbeeld het snelle Linux Peppermint te installeren op je oude PC. Linux Peppermint biedt ICE, voor gratis directe toegang tot online Microsoft Office en/of Google Docs, of andere online functies en verder bijna alle functionaliteit die Windows ook heeft. Een nadeel van Linux distributies wordt vooral gevormd door de installatieproblemen die je met randapparatuur zoals printers en scanners kunt hebben. Linux vraagt ook wel een kleine gewenning.

Overstappen naar een ander OS geeft sowieso een gemis in het ene en het extra in het andere.
Op een gegeven moment MOET je gewoon overstappen (als je stap besluit te maken) en dan gewoon te gebruiken wat er voor handen is in het andere OS.
Ik maak nu ook gebruik van LibreOffice op Linux. Werkt prima voor thuis/kantoor niveau. En ja, je zult ergens tegen aan lopen wat anders is dan in de M$ pakketten. Logisch, het is een ander programma!
Ook mijn foto software heb ik aan moeten passen en dat was niet lastig om een goede keus te maken met ongeveer 15.000 bewerkte foto's. Maar ik was het zo zat die Windows, dat ik deze keus gemaakt heb en naar volle tevredenheid.
Mompelt iets van, nog steeds systeembeheer Windows.......

Wil je echt overstappen, dan moet je echt een keer de knoop doorhakken. Naast Windows draaien is leuk, maar je gaat nooit overstappen, omdat je in het oude blijft hangen.
Schijf formatteren, Linux erop en gaan :-)

Lastig = makkelijk

Je hebt 300% gelijk!!
Ik heb Linux Ubuntu al 2,5 jaar naast Windows staan, maar ik kan mij niet herinneren wanneer ik Windows voor het laatst heb opgestart.
Ik heb er trouwens geen enkele reden voor, want mijn Linux draait perfect.
Ook mijn randapparatuur.
Draadloos toetsenbord en muis van Logitec, scanner Canon LiDE 120, printer HP dekjet D2560.
Mensen zijn huiverig en ook bang van Linux.
Maar...'onbekend maakt onbemind'.

Heerlijk, dat ik nu op Linux Mint zit. Geen M$ geneuzel meer.
Beste keus ooit wat OS betreft........

Mee eens . . .

300 % mee eens !

Net als Piet vind ik dit totaal onaanvaardbaar, maar veel keuze is er weer niet als je Windows wil blijven gebruiken.

Ik vind dat niet kunnen maar we moeten het maar toe laten

En die opslagruimte is dan "niet te benaderen of te wijzigen door gebruikers". Dus weten we ook nooit wat ze erop deponeren om eventueel te controleren, etc.

Ik snap dat er bij sommige gebruikers problemen ontstaan omdat er te weinig ruimte is. Zelf vind ik het vrij ver gaan dat Windows 7 Gb aan ruimte 'reserveert' op een systeem dat toch verder mijn eigendom is. Maar goed, eerst maar eens afwachten hoe dit er in de praktijk uit gaat zien...

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gr_ekenland