Windows 10 versie 1703: KB4041676 fixt weer lekken en fouten

Voor de Creators Update van Windows 10 is gisteren de maandelijkse beveiligingsupdate verschenen: KB4041676. Deze update voor oktober plakt zoals gebruikelijk veel lekken dicht in onder andere Edge en IE en een heleboel Windows-componenten. Ten slotte wordt ook weer een hele waslijst aan fouten, crashes en vastlopers verholpen. Windows 10 versie 1703 is daarmee aanbeland bij buildnummer 15063.674.
 
Tientallen lekken gerepareerd
De maandelijkse beveiligingsupdate voor Windows 10 fixt in oktober 29 kwetsbaarheden in Microsofts browsers Microsoft Edge en de nog altijd meegeleverde Internet Explorer en in de Windows-componenten Microsoft Windows Search Component, Windows kernel-mode drivers, Microsoft Graphics Component, Windows kernel, Windows Authentication, Windows TPM, Device Guard, Windows Wireless Networking, Windows Storage and Filesystems, Microsoft Windows DNS, Microsoft Scripting Engine, Windows Server, Windows Subsystem for Linux, Microsoft JET Database Engine en Windows SMB Server.
 

De in Edge en Internet Explorer 11 meegeleverde Flash-plugin van Adobe wordt deze updateronde niet bijgewerkt aangezien Flash, wonder boven wonder, geen lekken bevatte deze maand. Flash 27.0.0.159 - dat trouwens al wel voor andere browsers verschenen is - heeft daarom geen urgentie en zal later deze maand nog uitgebracht worden voor Edge en IE.
 
Heel veel problemen opgelost
Zoals elke maand worden ook in oktober 'kwaliteitsverbeteringen' aangebracht, ofwel fouten opgelost. Deze keer is het weer een hele lange waslijst met problemen die gerepareerd worden. De meeste van deze opgeloste fouten lijken vooral voor zakelijke Windows-klanten van belang.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Stabiliteit versus functionaliteit

De stabiliteit van Windows 10 1703 is nog altijd niet optimaal en de vele updates zorgen regelmatig voor nieuwe problemen. Steeds meer Windows-volgers vragen zich dan ook af of Microsoft zijn updates niet beter moet testen alvorens ze uit te brengen. Tech-journalist Woody Leonhard stelt:
'The core problem: Microsoft still hasn’t figured out how to deliver reliable Windows patches. Patch Tuesdays have turned into massive beta-testing grounds where bugs crawl out of the woodwork and attack in unpredictable ways.'

Ook zou de stabiliteit van Windows 10 wellicht het primaire doel moeten zijn in plaats van alle nieuwe functionaliteit die twee keer per jaar met de grote upgrades op ons afgevuurd wordt -  en waar veel mensen niet op zitten te wachten.
 
Wat is jouw mening over de stabiliteit van Windows 10 en de kwaliteit van de maandelijkse updates? Geef je mening hieronder!
 

De Creators Update van Windows 10, met versienummer 1703, wordt sinds april 2017 gefaseerd uitgerold. Je krijgt de Creators Update via Windows Update aangeboden als er geen problemen voor jouw pc verwacht worden. Het kan zijn dat je nog Windows 10 met versienummer 1607 hebt. Je kunt de Creators Update ook handmatig downloaden als je daarop niet wilt wachten, maar dit wordt niet aangeraden. (Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt). Als je nog Windows 10 versie 1507 hebt dan moet je gaan upgraden, want deze eerste uitgave van Windows 10 krijgt geen beveiligingsupdates meer. Op 17 oktober 2017 begint de uitrol van de volgende grote upgrade voor Windows 10: de Fall Creators Update met nummer 1709.

Deel dit artikel: 

Reacties

W10 Home 32 bits, zowel desktop als laptop: al sinds de eerste uitgave geen problemen ondervonden met het functioneren of de updates. Overigens de meeste apps van Microsoft verwijdert.

Windows 10 Pro draai altijd meteen de laatste updates en nooit problemen gehad.
Asus B85M+Intel I5 4570+Kingston 16Gb+Kingston 120SSD+WD 1Tb
Geen extra virusscanner en geen MS Office.

Win 10 Pro, 64 bits. I5, 8Gb. Geen problemen met updates, draai telkens zodra het kan de nieuwste stabiele versie (dus geen insider). Enige 'fout' die ik gehad heb is dat bij het wisselen van gebruiker het scherm soms zwart bleef en niet doorliep naar het starscherm van de andere gebruiker. Deze ergernis lijkt inmiddels verholpen, komt niet meer voor. Ik update de 17e a.s. z.s.m. naar de volgende versie

Het is weer dolle pret met de update, bleef de vorige dagen op 3% hangen, nu is het werkelijk een verbetering, dat wil zeggen hij blijft op 44% hangen, we gaan vooruit zal ik maar zeggen.

Om de een of andere reden ging hij bij mijn laptop wel in een keer.

Twee dagen verder, een keer kwam hij tot 66%, bleef daar weer op hangen, vervolgens is toch nog binnen gekomen en ja hoor kreeg de mededeling dat het installeren mislukt was, kortom mag weer van 0% beginnen (waar hij nu alweer een tijdje op staat).

Heb na steeds weer mislukken van updates de hele boel opnieuw geïnstalleerd. Duurde enige uren, maar het updaten werkte gelukkig weer. Eindelijk.

Gisteravond was het weer vertrouwd als altijd, Windows Update stond voor de deur en luttele momenten verder stond alles erop.

Ik heb een half dozijn machines van verschillende types en leeftijden met 32 en 64 bits Windows 10 versies. Verreweg de meeste updates gaan goed, maar in de loop der jaren zijn er toch veel te veel updates blijven hangen. Bij het herstarten stopt het update proces vaak voor dat de resterende updates geïnstalleerd moeten worden. Gedwongen automatische updates zijn dan geen updates meer.
Tegenwoordig zie je ook vaker een ander type "bug". MS schrapt of verbergt functionaliteit die nog aanwezig was in oudere Windows versies.
Het is dus toch te vaak een stap voorwaarts en een stap achterwaarts.

Drama! De update van KB4041676 mislukt vandaag al 3 keer, zoals wel vaker updates van Microsoft mislukken en dan is de pc bijna niet bruikbaar! De beveiligings updates gaan wel altijd goed.

Bij mij ook een drama, blijft al dagen hangen en installatie wil maar niet lukken.

""Ook zou de stabiliteit van Windows 10 wellicht het primaire doel moeten zijn in plaats van alle nieuwe functionaliteit die twee keer per jaar met de grote upgrades op ons afgevuurd wordt - en waar veel mensen niet op zitten te wachten"".

Ik kan mij hier in vinden, op zich draat m`n laptop goed, alleen het updaten gaat minder goed.
De ene keer komt de update vlot binnen, de andere keer geheel niet en moet ik de update handmatig uitvoeren.
Nu de foutmelding 0x800706ba; dus weer handmatig ge-update.
Liever een stabiel en goedwerkende Windows machine, dan onnodige toeters en bellen.

ik ben niet blij mee met deze up-date.

de update veranderde word documenten in wordpad documenten.
Heel vervelend!!!

het is toch al jaren hetzelfde sprookje, sinds ik van de ponskaart ben overgestapt op ms dos, vandaar naar w 3.0 en dan naar w95 enz... telkenmale werd het oude systeem vergruisd en kwam er een allesbrengende vernieuwde versie, vb: w95 door w98, na de nodige miserie w98 s2 enz... enz...Ikzelf ben nu bij w8.1 aangekomen en zal er blijven, reden: "never change a winning team" en wat de w10 betreft, niet beter of slechter dan de vorige windows versie, waarom ook, antwoord : commerciële belangen, zelfs deze website leeft niet van lucht alleen, en ja bij een nieuwe pc bij mij zal er dan ook w10 opstaan, logisch vooruitblikken is steeds een plicht.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
oostenri_k