Virusscanners voor Windows 10 getest: Kaspersky en Avira overall beste, Bitdefender, Norton en TrendMicro foutloos op bescherming (oktober 2016)

Het Duitse test-instituut AV-Test onderzoekt enkele keren per jaar de mate van bescherming, systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de test van oktober (die begin december gepupliceerd is) werden anti-virus producten voor Windows 10 aan de tand gevoeld. Bij de tests werd de bescherming tegen 163 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en ruim 13.000 al wijdverspreide virussen gemeten.

Bescherming
Op bescherming behaalden liefst dertien van de 22 anti-virus programma's de hoogste score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je echter dat alleen Bitdefender, TrendMicro en Norton overal een 100% score behalen en echt alle virussen tegenhouden.

De betaalde producten Avira AntiVirus, Emsisoft Anti-Malware, Kaspersky, ZoneAlarm, AhnLab, G Data, QuickHeal en F-Secure en de gratis virusscanners Panda Antivirus Free en Avast Antivirus Free hebben een paar slippertjes met scores van 98 of 99% - maar krijgen toch zes punten. AV Test lijkt iets soepeler te zijn geworden in zijn beoordelingen en geeft toch alle zes punten als eens een virus gemist wordt. Toch zijn de scores natuurlijk wel goed te noemen.

McAfee (Intel) en ESET behalen 5,5 punten (van de zes) op bescherming en doen het ook goed. Deze scanners stoppen zo 98 tot 99% van de virussen.

Het gratis Comodo Internet Security is het slechtste met drie punten omdat het minder dan 94% van de bekende virussen tegenhoudt. Comodo stopt daarentegen wel 100% van de zero-day bedreigingen. Het in Windows 10 ingebouwde Windows Defender scoort deze keer ook drie punten. Microsofts Windows Defender stopt wel gemiddeld 99,7% van de wijdverbreide virussen - wat een heel goede uitslag is. Alleen bij zero-day bedreigingen is de score vrij slecht met maar 89%. Microsofts anti-virus product heeft een tijd veel slechtere uitslagen gekend en de beveiliging lijkt langzamerhand weer beter te worden.

Hieronder kun je alle resultaten van de geteste virusscanners nalezen (klik voor groter).

Bron: AV-Test

Vals positieven (Usability) komen niet zoveel voor in deze test. Bijna alle virusscanners scoren hier zes of 5,5 punten. Alleen F-Secure, Norton, Panda en Emsisoft stellen deze maand wat teleur met maar vier punten. Zij hadden tussen de zeven en veertien vals positieven (onterechte virusmeldingen). Comodo is ook hier een negatieve uitschieter met 4,5 punten vanwege 14 vals positieven en drie waarschuwingen tijdens het uitvoeren van normale taken met legitieme, schone software.

Systeembelasting laat zien dat Kaspersky en Avira niet alleen op bescherming en vals positieven, maar ook op prestaties de beste virusscanners zijn. Ze vertragen je pc nauwelijks en krijgen zes punten. AVG, Bitdefender, McAfee en TrendMicro zitten vlak daarachter met 5,5 punten.

ZoneAlarm, F-Secure, G Data en Comodo behaalden hier vijf punten. Deze scanners zorgden voor enige vertraging bij het bezoeken van websites, downloaden van software, installeren en draaien van programma's en kopiëren van gegevens.

Emsisoft en Windows Defender scoorden 4,5 punten op systeembelasting en Avast en Panda deden het vrij slecht met maar 3,5 punten. Panda zorgt dus in deze test voor de meeste vertraging op je pc - en dit is in tegenspraak met wat de makers zelf claimen. Vooral het kopiëren van bestanden en het installeren en starten van applicaties gaat duidelijk langzamer met Panda op je Windows 10 pc: dit levert - met name op high end pc's - wel twee tot drie keer meer vertraging op dan bij andere anti-virus software. Het bezoeken van websites leverde juist wat minder vertraging op met Panda.

Overall winnaars zijn...
100% foutloos op bescherming zijn - zoals zo vaak - Bitdefender, Norton en TrendMicro. Kaspersky en Avira lieten hierop wat steekjes vallen, maar kregen wel zes punten. Zij zijn ook de enige die 18 punten behaalden: zes punten op bescherming en maximale scores op prestaties en vals positieven. Kaspersky en Avira zijn dus de overall winnaars als je naar het totaalplaatje kijkt.

Vlak daarna hebben Bitdefender, TrendMicro en - verrassend - het vrij onbekende Quick Heal 17,5 punten. Norton, G Data, McAfee, AVG en ZoneAlarm hebben 17 punten. Verder naar beneden heeft bijvoorbeeld F-Secure 16 punten, Avast 15,5 punten, Panda 14,5 punten en Windows Defender 13 punten. Laatste is Comodo met maar 12,5 punten.

Deel dit artikel: 

Reacties

De beste bescherming tegen virus-malware-spyware is overstappen naar b.v. Ubuntu
https://www.ubuntu-nl.org/

Dit is een conclusie in de trant van als je voordeliger onderhoud aan je Mercedes wilt hebben koop dan een Kia Picanto...

AV-comp Real-World Protection Test – (July-November 2016) W7 https://www.av-comparativ...

Op mijn Windows 10 PC loopt Avast snel. Ligt er mischien ook aan wat je allemaal mee installeerd in Avast. Ik gebruik alleen het Webschild, bestandsschild en mailschild van Avast. Loopt goed en snel.

De laatste tijd wissel hier af en toe eens af met avast free en Bitdefender free, beiden vind ik wel goed qua performance en beiden hebben een zeer goede bescherming !

Panda Antivirus Free en Avast Antivirus Free lijken wat betreft performance wat minder aantrekkelijk te worden. Ik heb pas Panda Antivirus Free nog geprobeerd op Windows 10 en dat viel me toch wat tegen m.b.t. performance. Dit strookt met de bevindingen van AV-Test.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_rankrijk