Telegram betere privacy dan WhatsApp? Nee, Signal!

Een paar jaar geleden, in 2014, toen WhatsApp door Facebook werd overgenomen ontstond er een kleine hausse van mensen die chat-app Telegram gingen gebruiken omdat ze bang waren dat hun privacy niet meer gewaarborgd zou zijn bij Whatsapp.

Telegram stond toen bekend als een veiliger alternatief dat - optioneel - gebruikmaakte van versleuteling en niet je gegevens voor marketingdoeleinden zou gebruiken. En nog steeds zijn er mensen die vanwege de privacy overstappen op Telegram. Zo kreeg Telegram er enkele maanden geleden vele gebruikers bij toen WhatsApp nieuwe privacy-voorwaarden probeerde af te dwingen.

Telegram versus WhatsApp

Maar is Telegram nog wel te verkiezen boven WhatsApp wat betreft privacy? En zijn er ook nog betere alternatieven?

Duidelijk is dat Facebook wel iets met de gegevens van WhatsApp doet, maar dat dit alleen meta-gegevens (wanneer heb je met wie contact gehad) en je contactenlijst betreft. De inhoud van de berichten is namelijk zelfs door Facebook niet in te zien, omdat WhatsApp in 2016 is overgestapt op volledige end-to-end-encryptie van berichten en gesprekken.

Wat betreft versleuteling heeft WhatsApp zijn zaakjes nu zelfs beter voor elkaar dan Telegram: in Telegram moet je de versleuteling zelf nog aanzetten door voor Geheime chat te kiezen. Standaard worden berichten in Telegram niet versleuteld en zijn ze dus in principe door iedereen te onderscheppen. WhatsApp-berichten zijn alleen door de verzender en ontvanger in te zien en worden ook niet bewaard op de servers van WhatsApp/Facebook als ze ontvangen zijn - iets wat bij Telegram wel het geval is. Ook is er kritiek op de encryptie die Telegram gebruikt: deze is volgens experts niet waterdicht.

Samengevat

- Versleuteling van berichten staat standaard niet aan in Telegram
- De encryptie van Telegram wordt bekritiseerd door experts
- WhatsApp heeft sinds 2016 end-to-end encryptie (alleen zender en ontvanger kunnen bericht lezen)
- WhatsApp-eigenaar Facebook verzamelt wel meta-data over gebruikers, maar kan niet de berichten inzien

De privacy van WhatsApp is dus wat betreft de inhoud van berichten en gesprekken beter geregeld dan bij Telegram. Als je echter het gebruik van meta-data (wie, wanneer) en het koppelen van gegevens door Facebook wilt tegengaan dan kun je beter voor een andere app dan WhatsApp kiezen.

Wat is dan het beste alternatief voor WhatsApp wat betreft privacy en beveiliging? Signal!

Het beste alternatief voor WhatsApp en Telegram is Signal. Deze chatapp wordt door experts geroemd om zijn beveiliging en privacy. Signal versleutelt berichten en gesprekken ook van zender tot ontvanger (end to end) en heeft bovendien geen verdienmodel waarbij gegevens van gebruikers verzameld worden (in tegenstelling tot Facebook). De Electronic Frontier Foundation (EFF) geeft Signal de hoogste score voor privacy. En Signal wordt aanbevolen door Edward Snowden himself.

Antwoord:

Als je dus vanwege privacy-zorgen wilt overstappen van WhatsApp naar een andere chat-app kies dan voor Signal - en niet voor Telegram. Bedenk wel dat je contacten ook Signal moeten hebben om te kunnen chatten.

Reacties

Kan ik Whatsapp en Telegram samen op 1 gsm gebruiken ?

afbeelding van redactie

Ja, zijn twee losse apps.

In dit artikel staat onjuiste informatie. Er staat dat standaard telegram berichten niet versleuteld zijn. Dit klopt niet. Elk telegrambericht is versleuteld door middel van encryptie, en staat standaard versleuteld opgeslagen. De end to end encryptie staat alleen niet standaard aan en is aan te zetten via privé chats.

afbeelding van redactie

Dat staat gewoon vermeld in het bovenstaande artikel:
'in Telegram moet je de versleuteling zelf nog aanzetten door voor Geheime chat te kiezen. Standaard worden berichten in Telegram niet versleuteld en zijn ze dus in principe door iedereen te onderscheppen.'

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw_zeeland