Hoe kun je Facebook minder WhatsApp-gegevens laten gebruiken?

Nadat WhatsApp in 2014 werd overgenomen door Facebook vreesde iedereen voor reclame in de chat-app om het enorme overname-bedrag terug te verdienen. WhatsApp CEO Jan Koum beloofde dat er niets zou veranderen, maar tweeënhalf jaar later blijkt 'niets' een rekbaar begrip geworden. Je informatie wordt met Facebook gedeeld voor commerciële doeleinden. Hieronder lees je een uitleg over de wijzigingen en ook een tip hoe je dit delen van informatie met Facebook kunt uitzetten (althans het gebruik ervan voor reclame).

In augustus 2016 wordt namelijk een eerste stap gezet voor het winstgevend maken van WhatsApp. Er wordt nu toestemming gevraagd voor een nieuw privacy-beleid waarbij bepaalde account-gegevens kunnen worden gedeeld met moederbedrijf Facebook:
Wanneer je onze bijgewerkte Servicevoorwaarden hebt geaccepteerd, zullen wij bijvoorbeeld bepaalde accountinformatie met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep [waar WhatsApp, Instagram en Oculus bij horen - red.] delen, zoals het telefoonnummer dat je hebt geverifieerd om je te registreren bij WhatsApp, zowel als de laatste keer dat je gebruik hebt gemaakt van onze dienst.

De inhoud van je berichten blijft privé (en is ook versleuteld), maar je telefoonnummer en laatst gezien tijd worden wel bijgehouden en gedeeld met Facebook.

Over het waarom van het delen van deze gegevens zegt WhatsApp:

WhatsApp is onderdeel van de Facebook-bedrijvengroep en het delen van bepaalde informatie stelt ons in staat om meer te coördineren en de ervaringen binnen onze diensten en die van Facebook en de Facebook-bedrijvengroep te verbeteren. Bijvoorbeeld:

  • We zullen in staat zijn om unieke gebruikers accurater te tellen.
  • We kunnen spam en misbruik beter bestrijden.
  • Indien je een Facebook-gebruiker bent, kan het zijn dat je betere vriendsuggesties en relevantere advertenties op Facebook zult zien.

WhatsApp gebruikers die ook Facebook hebben krijgen dus vriendsuggesties op basis van hun telefoonnummer en 'relevantere advertenties' in Facebook.

WhatsApp wil verder, los van bovenstaande, zijn chat-dienst - naar verluidt tegen betaling - openstellen voor bedrijven. Wat tot nog toe verboden is. Deze bedrijven kunnen dan via WhatsApp met je communiceren en ook 'marketingberichten' sturen:
In de toekomst zullen we nieuwe manieren onderzoeken waarop u en bedrijven met elkaar kunnen communiceren via WhatsApp, zoals via bestellings-, transactie- of afspraakinformatie, over leveringen en verzendingen, product- en service-updates en marketing. U kunt bijvoorbeeld informatie over de status van uw vlucht voor een aankomende reis, een ontvangstbewijs voor een aankoop of een melding van de leveringsdatum van een product ontvangen. Marketingberichten die u kunt ontvangen, kunnen een aanbieding bevatten waar u wellicht in geïnteresseerd bent.

Er komen geen 'banner-advertenties' in WhatsApp, maar je kunt wel gerichte aanbiedingen ('marketing-berichten') krijgen voor bijvoorbeeld goedkope vluchten als je gechat hebt met een luchtvaartmaatschappij over tickets, vertragingen of andere zaken. Ons lijkt het gewoon reclame, maar goed...

Tegen deze 'marketing-berichten' kun je waarschijnlijk niet zoveel doen als je WhatsApp in de toekomst voor communicatie met bedrijven gaat gebruiken (wat dan wel je eigen beslissing is). Het delen van informatie met Facebook voor 'relevantere reclame' op Facebook kun je wel uitzetten.


1. Deel mijn WhatsApp-accountinformatie met Facebook uitzetten
Je kunt het gebruik van de gedeelde informatie met Facebook blokkeren door bij het accepteren van de nieuwe privacy-voorwaarden van WhatsApp goed op te letten en de schakelaar uit te zetten. Achteraf kun je dit ook nog doen (zie 2).
 
a. Klik onderaan op Lees meer (en niet direct Akkoord)


 
b. Zet de schakelaar in iOS uit en in Android haal je het vinkje weg


 
c. Klik na het uitzetten op Akkoord

2. Zet Deel mijn accountinformatie uit nadat je al Akkoord had geklikt
Als je al gedachteloos op Akkoord had geklikt bij de nieuwe privacy-voorwaarden dan kun je ze tot dertig dagen na accepteren nog wijzigen.

Open WhatsApp en ga naar Instellingen | Account en zet de schakelaar uit bij Deel mijn accountinformatie.

Nu wordt de accountinformatie niet door Facebook gebruikt voor 'relevantere advertenties' en 'betere vriendverzoeken' (voor 'interne doeleinden', zoals spam-bestrijding, wordt je nummer wel gebruikt). Als je geen bezwaar hebt tegen dit delen van gegevens en bovengenoemde zaken juist prettig vindt, hoef je niks te doen natuurlijk.

Download WhatsApp

Reacties

Telefoon eens gereinigd en ontdaan van alle overbodige dingen van/over het afgelopen jaar,alle instellingen van div. anti-spi en mallware op werking en instellingen getest, wat blijkt nu als ik WhatApp ga checken of mijn account instellingen nog correct zijn ivm privicy, dat onder het blok account/instellingen het e.e.a. niet meer te controleren is, opslag gebruik, en account informatie is niet meer aanwezig,indien het wenselijk is, achteraf je privicy voor "deel mijn account informatie" zijn de instellingen niet meer te wijzigen of te controleren !!

heb geen facebook en wil ook nooit facebook

WhatsApp alternatief is Signal https://whispersystems.org/

afbeelding van redactie

Maar krijg al je contacten maar eens over van WhatsApp op een andere app.

Veel van mijn contacten hebben in 2014 al besloten om WhatsApp niet meer te gebruiken, tijdens de overname van WhatsApp door Facebook en de vasthoudendheid van het luid verkondigigen van WhatsApp dat het vrij van reclame zou blijven en t bij hoog en bij laag bleef beweren dat de privacy van gebruikers gewaarborgd zou worden, maakte al veel mensen wantrouwig. Je dacht toch niet dat FB 19 miljard dollar betaalde en dat dit zonder geen verdienmodel zou zijn.

Redactie bedankt voor de info. Heb gelijk het vinkje uitgezet.

Bij mij stond 'lees meer' niet in het eerste scherm, maar moest een vinkje uitzetten.

Er is ook nog zoiets als misinformatie (het incorrect invullen van eender welk veld dat je aandurft). Er is maar bitter weinig wat je kan doen om de informatiehonger van Facebook, Google, Apple en Microsoft te stillen.

Maar voor geinteresserden, met genoeg "indigestie" krijgen deze reuzen vanzelf last van "constipatie", gaan ze hopelijk eens nadenken over de echte waarde van de verzamelde informatie. Geen informatie is minder erg dan valse informatie.

Wanneer deze reuzen erachter komen dat hun data niet absoluut betrouwbaar is, dan is dat nog een heel geneuzel om dat eruit te filteren. Daarnaast, wie twijfel zaait...

of je telefoonnummer gewoon van facebook halen?

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ho_garije