WhatsApp voert end-to-end encryptie in: niemand kan meer berichtjes meelezen of gesprekken afluisteren

WhatsApp 2.16 heeft gisteren end-to-end-encryptie ingeschakeld voor al zijn iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry gebruikers. Dit houdt in dat de communicatie van het begin tot het eind versleuteld is en niemand meer ongevraagd kan meegluren of WhatsApp-gesprekken afluisteren. WhatsApp maakt nu gebruik van het Signal Protocol van Open Whisper Systems, een open source, sterke versleuteling waardoor behalve zender en ontvanger niemand meer de verstuurde appjes kan lezen. WhatsApp zelf (Facebook), providers, overheden en zelfs de politie of FBI kunnen de inhoud van de appjes niet meer inzien of WhatsApp-telefoontjes aftappen.

Voor privacy-voorvechters een groot goed. Ook betekent dit dat WhatsApp-eigenaar Facebook niet meer marketing-profielen van gebruikers kan opstellen aan de hand van de inhoud van WhatsApp-berichten (zoals Google bijvoorbeeld met Gmail-berichten en zoekopdrachten doet - en Facebook met Facebook-posts). Meta-data, zoals welk telefoonnummer op welk tijdstip met welk ander telefoonnummer appt of de duur van WhatsApp-belgesprekken, kan wel nog verzameld worden door WhatsApp.

Je moet de laatste versie van WhatsApp voor iOS, Android, Windows Phone of BlackBerry hebben om gebruik te maken van de versleuteling: nummer 2.16.1. Verder hoef je niks te doen, de conversaties worden automatisch versleuteld. Je krijgt dan het volgende berichtje:

Ook kun je zelf op de naam van een contact (of groep) bovenaan een chat tikken, dan krijg je de encryptie-status te zien bij de contact-informatie. Als je gesprekspartner niet de laatste versie van WhatsApp heeft worden de gesprekken en berichten nog niet versleuteld. Als ze wel versleuteld worden is het hangslotje gesloten.

Download gratis WhatsApp

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_panje