De toekomst van Thunderbird: dit gaat er veranderen

Mailprogramma Thunderbird bestaat dit jaar twintig jaar. De eerste jaren trok Thunderbird zij aan zij op met grote broer Firefox - maar al snel had Mozilla bijna geen aandacht meer voor zijn mailprogramma. Een roerige geschiedenis volgde. Met nu weer volop nieuwe plannen.

Thunderbird werd in 2007 gescheiden van Firefox en in een aparte dochteronderneming ondergebracht. In 2011 kwam Thunderbird weer terug bij Mozilla, maar in 2012 werd bekend dat de organisatie zich volledig ging richten op Firefox en werd Thunderbird een ondergeschoven kindje.

Voornamelijk vrijwilligers hielden Thunderbird jaren in leven, maar de ontwikkeling kwam op een laag pitje te staan. In 2015 wilde Mozilla zelfs helemaal van Thunderbird af. Er kwamen jaarlijkse grotere updates met enige nieuwe functionaliteit en verder kleine maandelijkse beveiligings- en onderhoudsupdates.

In 2017 werd bekend dat Thunderbird toch bij Mozilla bleef, maar meer zijn eigen weg zou gaan en in 2020 werd dit bekrachtigd met een nieuwe onderafdeling van Mozilla voor Thunderbird, genaamd MZLA. Het aantal donaties nam toe, er werden medewerkers aangetrokken en het mailprogramma werd voorzichtig nieuw leven ingeblazen.

En zo langzamerhand ging dat zijn vruchten afwerpen: de jaarlijkse grote uitgaven kregen meer nieuwe functies, het uiterlijk werd verbeterd en vorig jaar werd aangekondigd dat er ook een mobiele versie van Thunderbird voor Android kwam.

En nu is op de Thunderbird blog gemeld dat het mailprogramma de komende jaren weer flink op de schop wordt genomen:

  • De onderliggende, soms verouderde code van Thunderbird wordt drastisch vernieuwd, zodat het programma makkelijker onderhouden kan worden en betrouwbaarder wordt
  • Het uiterlijk van Thunderbird wordt vanaf de grond af aan herbouwd, zodat het consistenter wordt en makkelijker aan te passen is
  • Thunderbird zal maandelijkse grotere updates krijgen zodat vaker nieuwe functionaliteit en verbeteringen kunnen worden toegevoegd (en niet één keer per jaar een grote update met verder alleen beveiligings- en onderhoudsupdates)

Deze zomer - bij het twintigjarige bestaan - zal Thunderbird 115 'Supernova' verschijnen met onder meer een vernieuwd uiterlijk (onder andere de agenda) en synchronisatie-mogelijkheden voor mail-accounts, agenda en adresboeken, zodat je Thunderbird makkelijk op andere pc's kunt instellen.

Reacties

Wanneer kan je taal gaan kiezen, graag Nederlands

afbeelding van redactie

Thunderbird is altijd al in het Nederlands geweest.

Als je een andere taal hebt kun je hier in Thunderbird NL instellen:
Instellingen | Algemeen | kopje Taal (iets naar beneden) - kies de taal Nederlands (of eventueel meer talen zoeken)

Hopelijk kun je in vernieuwde versie zelf aangeven of je je werkruimte licht of donker wilt, onafhankelijk van het gekozen thema!

Thunderbird is voor mij nog steeds het betere mailprogramma. Nu gaat het van BETER naar BEST. Ben er erg blij mee.

Ik gebruik het al jaren met tevredenheid Ik heb op mijn telefoon k9 mail die wordt vanzelf thunderbird deze werkt ook goed

Jaren gebruikt als news reader voor Usenet

afbeelding van WriTer

Gebruik al jaren Thunderbird en hoop dat nog jaren te kunnen doen.
Waar ik naar uitkijk is, om de naam van de mappen in het vet en te kunnen weergeven en zoals de mappen nu, ook de tekst eventueel in kleur zodat ze gemakkelijker te vinden zijn, zeker handig als je veel mappen hebt.

"Wandelen is het beste medicijn"

Hoop dat ze nu eindelijk bij thema's de keuze kunnen laten om wit of zwart te kiezen bij onderwerpen! Veel mooie themas maar heel veel met zwarte achtergrond in heater. Niet in bericht zelf dus.

afbeelding van WriTer

Ja, ik heb dezelfde mening.

"Wandelen is het beste medicijn"

Hallo mee eens .Maar ik gebruik zelf deze customcss https://github.com/Aris-t...

Hoe zit het met de Thunderbird voor Android?

Ben al aan het wachten, Altijd Thunderbird gebruikt sinds het begin

Ook ik ben zeer benieuwd. Gebruik Thunderbird al vanaf het begin en nog steeds favoriet!!

ik gebruik thunderbird ook al jaren het beval mij goed. mooi dat het verder ontwikkeld worden en dat ze toch weer energie er in steken. prima email.

Ik vind dat een 'oude' interface (tegenover een meer moderne interface) zeker geen nadeel is.

Gebruik 'm al jaren ben er zeer tevreden mee ben benieuwd!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
span_e