Ontwikkeling Thunderbird krijgt minder aandacht van Mozilla

Thunderbird heeft altijd in de schaduw van grote broer Firefox gestaan. De houding van moederbedrijf Mozilla ten opzichte van zijn mailprogramma is al jaren nogal ambivalent. In 2008 werd Thunderbird in een aparte organisatie ondergebracht om meer tijd vrij te maken voor paradepaardje Firefox. In 2011 kwam Thunderbird weer terug aan boord bij Mozilla.

Vorige week vrijdag maakte de voorzitter van de Mozilla Foundation echter bekend dat Thunderbird toch weer een stapje terug moet doen. Mozilla wil meer tijd besteden aan andere projecten, zoals Firefox OS: het besturingssysteem voor mobiele telefoons, en gaat enkele Thunderbird-ontwikkelaars hiervoor inzetten.

Thunderbird blijft wel gewoon de gebruikelijke beveiligings- en stabiliteitsupdates krijgen, maar nieuwe functionaliteit zal minder vaak worden toegevoegd. Mozilla zal de innovatie van Thunderbird overdragen aan de gemeenschap (community) rond het open source mailprogramma. Of Thunderbird actief doorontwikkeld wordt hangt dus af van de vrijwilligers bij het project - dit zijn overigens vaak ook professionele programmeurs die in hun vrije tijd meewerken. Mozilla biedt nog wel ondersteuning aan hen. 

Voor de twintig miljoen gebruikers van Thunderbird is het goede nieuws dat het mailprogramma blijft voortbestaan. Het slechte nieuws is dat nieuwe functies geen prioriteit meer hebben.

Vind je het vervelend dat Thunderbird weinig nieuwe functies meer krijgt, of vind je het mailprogramma wel prima zo en ben je blij dat er nog beveiligings- en stabiliteitsupdates komen? Laat je mening weten in de reacties hieronder.

Reacties

Erg jammer !

Jammer voor Mozilla, maar ik vond en vind Thunderbird altijd al twee keer niks. Wat mij betreft mag het helemaal verdwijnen. Ik kwam hier eerder Dreammail tegen, dat is pas een perfect werkend mailprogramma.

Dreammail is op zich een prima programma maar ..... je kunt geen IMAP-accounts gebruiken. Dit vind ik een groot gemis. Wat verder beter aan Dreammail zou zijn t.o.v. Thunderbird zou ik niet weten.
Voor de rest: wat zijn nu vernieuwingen? Software wordt steeds meer en meer opgetuigd met allerlei, min of meer overbodige toeters en bellen. Zie bijv. MS Office 2010: 80% van de gebruikers kan m.i. nog prima uit de voeten met versies van meer dan 10 jaar oud.

Helemaal mee eens met uw visie op vernieuwingen.
Steeds meer toeters en bellen ... de meerwaarde zit hem in eenvoud, deze dreigt verloren te gaan en vergeten te raken door te veel door-ontwikkelen, bij heel wat programma's die van bij het begin eenvoud (en ook rust!) en betrouwbaarheid als kracht hebben.
Op een keer staat een programma op punt. Wat wil je nog meer?

In die zin misschien juist goed dat er even rust en toch ondersteuning blijft wat betreft Thunderbird.

Wat verder beter is aan Dreammail:
-je kunt net zoveel smtp-servers instellen als je wilt in tegenstelling tot Thunderbird, waar je in principe slechts één smtp-server kunt instellen (dus de uitgaande post van e-mail provider A verzenden via de smtp server van e-mail provider B?, wat een kolder);
-ik kon in de laatste uitgave van Thunderbird geen enkele nieuwe account invoeren, het programma reageerde totaal niet
Dus snel weg er mee en iets beters gezocht, uitgekomen op Dreammail.

afbeelding van redactie

Dat is niet correct. Je kunt in Thunderbird net zoveel smtp-servers instellen als je wilt onder Accountinstellingen - Uitgaande server (smtp).

Verder kun je natuurlijk nieuwe accounts aanmaken. Waar jij het over hebt (want die discussie heb je al eens eerder gevoerd) is volgens mij de nieuwe functie om nieuwe mailadressen vanuit TB aan te maken en die werkt nog niet in Nederland. Maar accounts aanmaken kan altijd.

U weet het beter? De nieuwe functie werkt inderdaad niet. Maar een account aanmaken ook niet. Met online.nl en gmx.com de volgende ervaring:
E-mail account set-up: auto set-up werkt niet, dan maar de knop "handmatige configuratie", reactie TB: geen enkele, bleef maar malen bij online, reactie TB op gmx.com:
"TB heeft geen instellingen voor uw e-mail account kunnen vinden". Mou en?
De knop "account aanmaken" blijft grijs. Dus account aanmaken wil niet.
TB, begint met een K en eindigt op zooi.

afbeelding van redactie

Hier geen enkel probleem met een test bij gmx.com. Als je de exacte stappen beschrijft die je neemt, ben ik benieuwd wat er (en waar) het mis gaat.

Ik heb Thunderbird gedeïnstalleerd, opnieuw gedownload en opnieuw geïnstalleerd.
En wat blijkt? Aanmaken e-maildressen nu geen probleem. Gmx ging automatisch goed, de rest moest handmatig want TB wilde steeds een IMAP aanmaken i.p.v. een pop3. Ik neem mijn vervelende de opmerkingen aan het adres van TB dan ook maar snel terug.

afbeelding van redactie

Oké, heel sportief dat je dit meldt.

Thunderbird is prima voor mijn E-mail's.
Ik hoop dat de beveiligingsupdate's blijven doorgaan.

Jammer dat dit besluit is genomen. Ik was en ben een groot voorstander van open source SW en gebruik daarom Thunderbird, Firefox en Libre Office hoewel ik outlook en MS office op mijn computer heb staan. Ik ben bang dat door deze manier van handelen de open source programma's nooit echt door zullen breken. Het wordt mij in ieder geval moeilijk gemaakt om van ze te blijven houden. Misschien moet ik ook maar afscheid nemen van Firefox en overstappen naar Google Chrome. Vive le commerce!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
sp_nje