Thunderbird blijft bij Mozilla maar maakt zich verder los van Firefox

Na een voorgenomen scheiding blijft Thunderbird toch bij de Mozilla-stichting. Fiscaal en juridisch blijft het mailprogramma onderdeel van Mozilla. Wel wordt een eigen technische infrastructuur opgezet en nieuwe website ingericht.

Anderhalf jaar terug kondigde Mozilla (de overkoepelende organisatie achter Firefox en Thunderbird) aan dat het zich volledig ging richten op de Firefox browser. Andere projecten als Firefox OS (voor mobiele telefoons) en mailprogramma Thunderbird zouden stopgezet of afgestoten worden. Voor Thunderbird werd gezocht naar een ander onderkomen: een organisatie die de mailclient onder zijn hoede zou willen nemen. Onder andere The Document Foundation (van LibreOffice) was een kandidaat.

Na het onderzoeken van alle mogelijkheden voor Thunderbird is nu toch besloten dat de dondervogel bij Mozilla blijft. Op fiscaal (geldstromen) en juridisch vlak (merknamen) blijft Thunderbird onder de vlag van Mozilla opereren. Op operationeel/technisch vlak zal Thunderbird wel meer zijn eigen weg gaan. Er komt een eigen infrastructuur om builds van Thunderbird te maken en een website met als domeinnaam thunderbird.net.

Ook is het de bedoeling dat Thunderbird zich meer en meer zal losmaken van de Gecko-engine die het nu deelt met Firefox en zich zal richten op webgebaseerde technieken als JavaScript. Het achterliggende idee van dit plan is dat Firefox-ontwikkelaars minder rekening met Thunderbird hoeven te houden en meer tijd aan de browser kunnen besteden.

Thunderbird komt dus op technisch vlak meer op eigen benen te staan, maar op juridisch en fiscaal gebied blijft Mozilla de overkoepelende organisatie. Thunderbird zal zich overigens wel meer en meer zelf moeten bedruipen en is daarbij grotendeels afhankelijk van donaties.

Downloadpagina Thunderbird

Reacties

Ik gebruik Thunderbird van begin af aan op zowel Linux als Windows. Naast een prima email client, met eenvoudige encryptie ondersteuning is het ook een fantastische usenet client. Blij om te lezen dat het een doorstart heeft.

Zolang Thunderbird maar blijft bestaan en verder wordt ontwikkeld is het goed voor mij.
Er zijn weinig echte goede alternatieven voor Thunderbird vind ik, nu Fossamail er mee gestopt is.

Als het maar op hetzelfde platform blijft werken. Zoals het nu is, vind ik het ´t beste mailprogramma dat er is. Overigens; Thunderbird staat letterlijk voor ´´Dondervogel´´. (Firefox = vuur vos.) Geen vuurvogel. (Niet alles bij Mozilla is even ´´vurig´´, haha...)

afbeelding van redactie

Je hebt natuurlijk gelijk: dondervogel. Ik haalde het even doorelkaar... Is gecorrigeerd.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_ederland