Reageren

Mullvad Browser

Info

Ons oordeel

Download

Details
Licentie: 
Open source
Categorie: 
Browser
Taal: 
Nederlands en Engels
Omschrijving software: 

Mullvad Browser is een op Firefox en Tor gebaseerde browser van de gelijknamige VPN dienst Mullvad, wat mol betekent in het Zweeds. Mullvad Browser wordt gemaakt door het Tor Project samen met Mullvad en is geheel gericht op privacy. Mullvad Browser is Tor Browser maar dan zonder het Tor netwerk. Het is dan ook eigenlijk de bedoeling dat je Mullvad Browser gebruikt met een VPN - en dan het liefst de betaalde Mullvad VPN dienst, zo hoopt het bedrijf.

Mullvad Browser is Tor Browser zonder Tor netwerk, maar wel met alle andere privacy-voordelen:

  • standaard privé modus om te browsen
  • sterkte anti-fingerprinting
  • geen telemetrie (geen gegevensverzameling van gebruikers)
  • blokkeren van trackers via uBlock Origin extensie

Mullvad lijkt verder erg op Firefox, maar heeft de privacy iets scherper afgesteld. Mullvad Browser doet verder wat Tor Browser en LibreWolf ook doen: privacy voorop stellen in een browser die gebaseerd is op Firefox. Als je je privacy belangrijk vindt kun je dit soort browsers gebruiken (of de privacy in de instellingen van Firefox wat aanscherpen).

Een VPN wordt daarnaast ook aangeraden voor betere privacy (verbergen IP-adres bijvoorbeeld). Mullvad wil graag dat je zijn betaalde VPN dienst gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bijvoorbeeld ProtonVPN en Windscribe bieden prima gratis VPN diensten met respectievelijk een iets beperktere snelheid en een datalimiet.

De standaard zoekmachine in Mullvad Browser is DuckDuckGo. Als je ook de betaalde Mullvad VPN gebruikt kun je ook de eigen Mullvad Leta zoekmachine gebruiken, die zoekopdrachten geanonimiseerd via Google doet.

Mullvad Browser is een prima privacy browser die sinds enkele maanden bestaat. De samenwerking met het Tor Project zorgt voor een betrouwbare basis. Een VPN bij Mullvad Browser gebruiken is aan te raden als je privacy echt belangrijk vindt. Maar dat hoeft niet per se de betaalde Mullvad VPN te zijn. Mullvad Browser is vooralsnog alleen in het Engels te verkrijgen - wat dan weer wel fingerprinting moeilijker maakt.

inst

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
denemarke_