Anti-virus Windows 7: Microsoft Security Essentials ook top product

Het Duitse test-instituut AV-Test doet meerdere keren per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de tests van januari en februari, die gisteren gepubliceerd zijn, werden achttien anti-virus producten voor Windows 7 aan de tand gevoeld. Er werd gekeken hoe goed ze beschermden tegen 228 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en bijna vijfduizend al bekende virussen.

1. Bescherming

Op bescherming behaalden 11 van de 18 anti-virus programma's de maximale score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je dat Ahnlab, Avast, AVG, Bitdefender, Comodo, F-Secure, Kaspersky, Microsoft Security Essentials, Norton (Symantec) en Trend Micro overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren. McAfee had 1 slippertje maar kreeg toch zes punten.

Bitdefender, Kaspersky en Norton zijn altijd bovenaan te vinden. AVG en Avast doen het goed deze maand en voor Comodo is het een revanche voor veel slechte resultaten vorig jaar. Grote verrassing is Microsoft Security Essentials dat foutloos is op bescherming. Microsoft is goed bezig met zijn anti-virus producten MSE (voor Windows 7) en Windows Defender (ingebouwd in Windows 8.1 en 10), die de laatste maanden steeds goed scoren.

Daarachter stelt Avira wat teleur deze keer met vijf punten voor bescherming (wat betekent dat de Duitse virusscanner toch meer dan 99% van de malware blokkeert).

Panda en ESET doen niet meer mee
Panda en ESET, die vorige keer nog wel meededen, zijn om onbekende redenen niet aanwezig in deze test.

Hieronder kun je alle resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

2. Vals positieven

Op 'bruikbaarheid' in deze test scoren onder andere Avira, Comodo, Kaspersky, Microsoft Security Essentials en Trend Micro maximaal. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software. Als je de gedetailleerde resultaten bekijkt zie je dat alleen Trend Micro en Kaspersky daadwerkelijk nul vals positieven (onterechte virusmeldingen) hadden.

Onder andere Avast en AVG behaalden 5,5 punten op vals positieven. Ze gaven enkele keren vals alarm. Bitdefender deed het wat minder deze maand met 5 punten op vals positieven: de Roemeense virusscanner deed 9 onterechte virusmeldingen.

F-Secure was de slechtste op vals positieven en kreeg maar 3 punten. In de maanden januari en februari sloeg F-Secure 27 keer vals alarm - en dat is teveel.

3. Systeembelasting

AhnLab, Avira, Bitdefender, Kaspersky, Norton en Trend Micro krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks.

Onder andere Avast, AVG, McAfee, F-Secure, Comodo en Microsoft Security Essentials doen het ook goed en behalen 5,5 punten op performance. Je computer wordt niet veel vertraagd met deze virusscanners.

Overall winnaar is...

De enige scanners die alle 18 punten behaalden bij deze test zijn Kaspersky, Ahnlab en Trend Micro: zes punten op bescherming en maximale scores op prestaties en vals positieven. Kaspersky, Ahnlab en Trend Micro zijn dus de overall winnaars als je naar het totaalplaatje kijkt. Interessant is dat er nu ook een gratis variant van Kasperky is: Kaspersky Free.

Vlak daarachter zitten Norton, McAfee, Comodo en Microsoft Security Essentials met 17,5 punten. Voor Comodo en met name Microsoft Security Essentials zijn dit verrassend goede scores. Alle virusscanners die 17,5 of 18 punten behalen worden door AV-Test betiteld als top-producten.

AVG en Avast (allebei met dezelfde scan engine, omdat AVG is overgenomen door Avast) doen het degelijk met 17 punten. Ook Avira en Bitdefender hebben zeventien punten. Voor Bitdefender iets onder zijn normale, hoge niveau: de bescherming en prestaties waren weer uitstekend, maar de Roemeense virusscanner sloeg iets te vaak vals alarm.

F-Secure - dat het meestal iets beter doet - eindigt deze keer onderaan.

Einduitslag (maximale score 18)
1. Ahnlab, Kaspersky en Trend Micro (18)
2. Comodo, McAfee, Microsoft Security Essentials en Norton (17,5)
3.  Avast, AVG, Avira en Bitdefender (17)
4.  Bullguard en Vipre (16,5)
5. G Data (16)
6. K7, PC PitStop en Microworld (15,5)
7. F-Secure (14,5)

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

@piet ook Norton laat wel eens steekjes vallen, en dat doet iedere virusscanner.
Het virus is er eerder dan het medicijn dat het virus moet bestrijden. Ik heb zelf
ook Norton gehad, nu heb ik Bitdefender Total Security, vind ik toch wat beter dan
norton. Norton heeft bij mij ook wel eens een virus erdoor laten glippen, ik ben nu
met Bitdefender dik tevreden.

wat jullie ook testen Norton is voor mij de beste virus scanner allertijden
en Symantec het beste bedrijf op virus gebied ik heb nooit een virus met Norton en met een ander virus scanner wel

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
s_anje