Anti-virus op Windows 7: Kaspersky is weer de beste, Comodo traag

Het Duitse test-instituut AV-Test doet enkele malen per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de tests van juli en augustus, die net gepubliceerd zijn, werden 18 anti-virus producten voor Windows 7 bestudeerd. Er werd gekeken hoe goed ze beschermden tegen 198 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en bijna elfduizend al wijdverspreide virussen.

Bescherming
Op bescherming scoorden maar liefst twaalf van de 18 anti-virus programma's de maximale score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je echter dat maar vier, namelijk de bekende namen Bitdefender, Kaspersky, Trend Micro en Norton (Symantec), overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren. Onder andere Avira, AVG, Comodo, F-Secure, McAfee en Avast hebben wat slippertjes, maar krijgen toch zes punten voor bescherming.

Daarachter behaalt Microsoft Security Essentials (MSE) 5 punten. Ook Microsofts virusscanner stopt echter nog 99,8% van de wijdverspreide virussen en 98% van de zero-day bedreigingen. Een prima score natuurlijk - zeker als je dat vergelijkt met de resultaten die MSE enkele jaren terug behaalde.

Hieronder kun je alle resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

Vals positieven
Bijna alle virusscanners halen 5,5 of 6 punten op 'bruikbaarheid' in deze test. Dat betekent dat ze nauwelijks vals alarm geven en bijna niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software. De enige virusscanner die geen enkele vals positieve melding hadden was deze keer trouwens ESET Internet Security. Foutloos dus!

Avast, AVG en Comodo scoorden 5 punten op vals positieven, F-Secure 4,5 punten en Microsoft Security Essentials maar 4 punten. MSE sloeg in totaal 28 keer vals alarm in juli en augustus.

Systeembelasting
Alleen Kaspersky en Bitdefender krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks.

Onder andere AVG, Avira, Norton en Trend Micro doen het heel goed en krijgen hier 5,5 punten. 5 punten, en dus iets meer vertraging, zijn er voor McAfee, Avast en F-Secure. Microsoft Security Essentials krijgt 4,5 punten. Vooral bij het installeren van bekende applicaties zorgt MSE voor vertragingen. Comodo - dat wel heel goed scoorde op bescherming - doet het wederom ronduit slecht op systeembelasting en krijgt slechts anderhalve punt. Comodo vertraagt vooral fors bij de installatie van programma's en het kopiëren van bestanden. Dit kan de pc 60-70% tot wel 256% langzamer maken.

Overall winnaar is...
De enige scanner die - zoals wel vaker - 18 punten behaalde bij deze test is Kaspersky: zes punten op bescherming en maximale scores op prestaties en vals positieven. Kaspersky is dus de overall winnaar als je naar het totaalplaatje kijkt. Interessant is dat er nu ook een gratis variant van deze uitstekende virusscanner is: Kaspersky Free.

Vlak daarachter zitten Bitdefender en Trend Micro met 17,5 punten. Bitdefender had iets teveel (zes) vals positieven en Trend Micro vertraagde de pc iets meer.

Symantec en Avira hebben 17 punten, AVG en McAfee 16,5, Avast 16, F-Secure 15,5, Microsoft Security Essentials 13,5 en Comodo staat moederziel alleen onderaan met slechts 12,5 punten. De bescherming van Comodo is met zes punten echter wel zeer goed, alleen de virusscanner vertraagt je pc nogal en heeft teveel vals positieven.

Einduitslag (maximale score 18)
1. Kaspersky (18)
2. Bitdefender en Trend Micro (17,5)
3. Norton, AhnLab, Bullguard en Avira (17)
4. AVG, McAfee en Microworld (16,5)
5. Avast, ThreatTrack (16)
6. ESET, F-Secure en G Data (15,5)
7.  K7 (15)
8. Microsoft Security Essentials (13,5)
9. Comodo (12,5)

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7 en Windows 10 van AV-Test en AV Comparatives

Reacties

Zeer eigenaardige conclusie van jullie. Ik heb juist testen gedaan met en zonder Comodo Internet Security. Ik merk absoluut geen verschil in snelheid of belasting van het systeem. Ik werk met comodo al vanaf 2001 en nooit heb ik problemen gekend of vertragingen van mijn systeem gehad. Ik vraag mij af hoe jullie tot zo'n conclusie komen. Het zal wel zijn omdat ze bij jillie geen betalende advertentie plaatsen.

afbeelding van redactie

Het is niet onze conclusie, maar van AV-Test.

En als je beetje op de hoogte bent..; windows 10 is geen besturingssysteem ..das een cloudsysteem naar microsoft! ;-)

Inderdaad! Nu weet ik wie die echte zeikerd is !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wat een zeikerd.. zolang ik deze site bezoek hebben ze altijd van meerdere besturingssystemen de testen doorgeven hoor!

Wie is hier eigenlijk de echte zeikerd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://www.av-comparativ...
Real-World Protection Test W10 2017-08

Bedankt Merel én anoniem!? Maar waarom komt dit dan ook niet op deze website ter sprake!?

Jan, https://www.av-test.org/e... en
http://av-comparatives.us... , ben je niet afhankelijk wat andere sites wel of niet melden

afbeelding van redactie

@Jan
Ook alle tests voor Windows 10 bespreken we altijd. Zoek ze hier maar op:
https://www.gratissoftwar...

Kan iemand ons de echte reden geven waarom ze bij AV-Test zich blijkbaar enkel en alleen bezig houden met het testen van antivirusprogramma's in windows 7 ? En waarom blijft jullie geachte redactie dit spelletje mee spelen ? Wat zou er mis kunnen zijn met het testen van virusscanners voor windows 10 !!!

afbeelding van redactie

@Jan Van den Hove
Ook alle tests voor Windows 10 bespreken we altijd. Zoek ze hier maar op:
https://www.gratissoftwaresite.nl/onderwerpen/test

Dus geen spelletje, maar gewoon om en om Windows 7 en 10. En wij bespreken alle tests, zowel voor Windows 7 als 10. Linkje is toegevoegd aan artikel.

wat betekent - om en om- ?
waar staat op deze site dan https://www.av-comparativ...
Real-World Protection Test W10 2017-08

afbeelding van redactie

Allemaal goed én wel, maar toch krijg ik de laatste tijd de indruk dat jullie ons in één bemaalde richting willen duwen !

afbeelding van redactie

Ja, ik zou liever willen dat alle bezoekers Ubuntu gingen gebruiken... ;-)

Maar serieus: welke richting dan?

Van serieus gesproken !!! Uw antwoord naast de kwestie spreekt boekdelen en wij trekken er alvast onze conclusies uit! En wij hopen dat andere bezoekers dit ook zullen doen !

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
frankrij_