Anti-virus Windows 10: Panda traagste, Defender meeste vals alarm

Het Duitse test-instituut AV-Test doet enkele malen per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de tests van november en december, die gisteren gepubliceerd zijn, werden 20 anti-virus producten voor Windows 10 aan de tand gevoeld. Er werd gekeken hoe goed ze beschermden tegen 185 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en ruim tienduizend al bekende virussen.

1. Bescherming

Op bescherming behaalden maar liefst 13 van de 20 anti-virus programma's de maximale score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je echter dat alleen Ahnlab, Bitdefender, Comodo, F-Secure, McAfee, Norton (Symantec) en Trend Micro overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren. Bitdefender, Norton en Trend Micro zien we vaker terug in de hoogste regionen. Het verrassende Ahnlab tegenwoordig ook steeds vaker en voor Comodo is het een revanche op slechtere resultaten die de laatste tijd behaald werden.

AVG, Avast, Kaspersky, Microsofts Windows Defender, Panda en Vipre hebben wat slippertjes, maar krijgen toch zes punten voor bescherming. Met name voor Windows Defender - dat 2 zero-day bedreigingen mist, maar wel alle bekende virussen stopt - is dit een topprestatie! De gratis standaardbescherming voor Windows 10 is dus inmiddels uitstekend te noemen. Kaspersky is eens een keer niet foutloos deze maand en mist ook twee nieuwe bedreigingen.

Daarachter behalen onder andere Avira en ESET vijfeneenhalve punt op bescherming - wat toch nog betekent dat ze meer dan 99% van de virussen tegenhouden.

360 Total Security weer teruggetrokken uit test
360 Total Security dat vorige keer voor het eerst meedeed aan de test heeft zich - na een zeer teleurstellend resultaat in december - blijkbaar gelijk weer teruggetrokken uit de tests van AV Test, want zij zijn de grote afwezige deze maand.

Hieronder kun je alle resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

2. Vals positieven

Op 'bruikbaarheid' in deze test scoren onder andere Avira, Kaspersky, McAfee, Panda en Trend Micro maximaal. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software. Als je de gedetailleerde resultaten bekijkt zie je dat alleen Avira en Kaspersky daadwerkelijk nul vals positieven (onterechte virusmeldingen) hadden.

Onder andere Ahnlab, Avast, AVG, Bitdefender, Comodo en Norton behaalden 5,5 punten op vals positieven. Ze gaven enkele keren vals alarm. Bitdefender vier keer en Norton drie keer.

F-Secure kreeg 5 punten en Microsoft Windows Defender, dat 28 keer vals alarm gaf in november en december - wat veel teveel is - behaalde op dit onderdeel de minste punten, namelijk 4.

3. Systeembelasting

AhnLab, Avira, Bitdefender, Kaspersky en McAfee krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks.

Onder andere F-Secure, Trend Micro en Windows Defender doen het ook goed en behalen 5,5 punten op performance. Je pc blijft snel met deze virusscanners.

Norton krijgt deze maand maar 5 punten en zorgt dus voor iets meer vertraging op je computer. Met name het installeren van software gaat op een pc met Norton een stuk langzamer: gemiddeld twee keer zo traag. Ook Comodo (4,5 punten) zorgt voor vertragingen: het bezoeken van websites en installeren van software gaat een stuk minder snel dan met andere virusscanners.

Maar dan de sloomste. Panda doet het ronduit slecht op prestaties in deze test: de virusscanner scoort maar 3,5 van de 6 punten. Het bezoeken van websites (3x trager), downloaden van bestanden (5x trager), installeren van software (2x trager) en het kopiëren van bestanden (3x trager op moderne pc's) gaat veel langzamer dan bij andere virusscanners. Panda beschermt goed, maar zorgt dus wel voor een slome computer!

Overall winnaar is...

De enige scanners die alle 18 punten behaalden bij deze test zijn Kaspersky (maar toch een slippertje bij de bescherming), McAfee en - verrassend - Vipre: zes punten op bescherming en maximale scores op prestaties en vals positieven. Kaspersky, McAfee en Vipre zijn dus de overall winnaars als je naar het totaalplaatje kijkt. Interessant is dat er nu ook een gratis variant van Kasperky is: Kaspersky Free. McAfee was van deze trouwens de enige van deze drie met een 100% score op bescherming.

Vlak daarachter zitten Avira, Ahnlab, Bitdefender en Trend Micro met 17,5 punten. Bitdefender en Ahnlab gaven iets te vaak vals alarm en Trend Micro vertraagde de pc wat meer en Avira miste een paar virussen. Alle virusscanners die 17,5 of 18 punten behalen worden door AV-Test betiteld als top-producten.

AVG en Avast (allebei met dezelfde scan engine, omdat AVG is overgenomen door Avast) doen het degelijk met 17 punten. Norton stelt wat teleur met 'slechts' 16,5 punten. Bescherming was goed, maar prestaties en aantal keer vals alarm waren minder goed deze test. F-Secure (16,5 punten) doet het ook wel eens beter. Comodo verbetert zich in vergelijking met vorige tests en haalt 16 punten: goede bescherming, maar iets teveel vertraging.

Windows Defender en Panda scoren maximaal op bescherming, maar Panda zorgt voor de meeste vertraging op je pc en Windows Defender voor de meeste vals positieven (onterechte virusmeldingen). Daarom hebben beide virusscanners maar 15,5 punten. ESET eindigt onderaan met 15 punten.

Einduitslag (maximale score 18)
1. McAfee, Kaspersky en Vipre (18)
2. Avira, Bitdefender, Ahnlab en Trend Micro (17,5)
3.  Avast en AVG (17)
4.  Norton, F-Secure en Microworld (16,5)
5. BullGuard en Comodo (16)
6. Panda, Windows Defender, K7, PC PitStop en G Data (15,5)
7. ESET (15)

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Reacties

wINDOWS DEFENDER IS FLUT NIET GOED.iK HEB avg fREE GEINSTALLEERD EN DAT GAAT BETER

Hi Merel je kent me nog?
Geen zorgen hoor want geen systeem is waterdicht en ik liet hier al weten dat ik weldegellijk scan maar niet frequent.
In dik 1.5 jaar nooit iets gevonden want ook in een Mac draait een Malware Prog mee las ik.
En thx voor je link.

alles is gelul

Hoef je ook niet te lezen

Als alles "gelul" was zouden PC Help Forums niks te doen hebben.
1 foute link kan grote gevolgen hebben en laten nou die Virusscanners dit gelijk voorkomen door in te grijpen.
Dat velen hier zo weglopen met Defender verbaasd mij wel want jarenlang kon je Defender zeer gemakkelijk uitschakelen.
Vertrouw beter op een goede gratis virusscanner of koop een goede.
Vroeg of laat glipt er toch iets door wat die Scanners vinden en in Quarantaine zetten.

Verstand gebruiken en dan is Windows Defender voldoende. Bovendien minder kans op foute bij grote updates van Windows 10.
Ik heb nu al 2 keer een computer hersteld waarvan Windows 10 Creators fall update de mist in ging met ESET als virusbestrijder en ook nog een toen de eerste versie van Windows 10 als upgrade over Windows 7 heen gezet werd. Toeval of niet, zorg dat de virusscanner uit staat of verwijderd is voordat je aan een grote update begint.
Of gebruik gewoon alleen maar Windows Defender natuurlijk.

Ja dat schiet op als je iets na middernacht je PC wil afsluiten en ineens ziet staan "Zet de Computer niet uit" Omdat er weer eens een Update kwam.
Dat ging zo jarenlang terwijl ik daar van te voren weet van wil hebben.
Maar niet na middernacht.
Enfin ik heb Windows verlaten en als er nu een Update komt kan ik wachten tot IK tijd heb.

Panda 18.04 Dome vind ik net iets lichter dan versie 18.03

Ik heb nog nooit een melding gehad met Windows Defender, blijkbaar werkt het, je gezond verstand gebruiken, echt wel. ;-)

Hier hetzelfde. Ik laad geen vreemd spul uit de kelders van het internet en dubieuze mails gaan zo de prullenbak in.

Ik mag hopen dat je hieronder niet Emsisoft Anti-Malware bedoelt want daar zit ook de BitDefender scanner ingebouwd + een eigen scanner en Momutu dacht ik, die bestanden beschermt.
Absoluut een goede Subtopper onder de scanners die hier jarenlang dienst deed zonder dat je het merkte.

En jarenlang verkocht door Emsisoft Nederland die ook op Nucia.eu (PC HelpForum een verkooppunt had.
De grote drijvende kracht ROB, (CtrlAltDelete)(Nickname) was in feite de grote kracht achter EAM maar overleed plotseling aan een Hartaanval.
Jammer dat zulke goede mensen altijd te vroeg overlijden maar vervang die maar eens.

Juist Defender de beste geen omkijken naar gaat allemaal vanzelf.

Verbaasd me niks want Defender is echt niet goed genoeg om PC te beschermen.

Vroeger had je echt een prima Spyware Prog Giant en Giant 1 en die was toen echt goed.
Microsoft nam het over en binnen de kortste keren was Giant gesloopt.
Google eens naar "Windows Defender" (Wikipedia) waar je alles terug kunt lezen.

Ik heb jaren Emsisoft Anti-Malware gebruikt op mijn Windows PC"s en vond het gewoon goed en nooit erg duur.Maar ik snapte nooit dat ze aan dergelijke Testen niet of heel weinig meededen.
Nu is weliswaar de naam verandert maar weer is Emsisoft Anti-Malware er niet bij.
Ik gaf dat een paar keer op hun Forum aan omdat "Naams bekendheid" en goede resultaten leiden tot meer verkoop van hun product.
Telkens kreeg ik antwoord van "Wij zijn te klein" om aan veel test organen mee te doen.
Maar dit schiet ook niet op.
BitDefender Kaspersky Avira etc kom je wel tegen in grote Winkelketens maar nooit Emsisoft Anti-Malware.
Weer een gemiste kans denk ik nu.
Hoewel ik nu geen Windows meer heb kan ik zo BitDefender Free en Kaspersky en nog een paar goede Free scanners inzetten.
Maar ik volg Windows nog wel en ook deze Testen,dus ik snap EAM niet om meer naambekendheid te krijgen.
Jammer.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
griek_nland