Hoe kun je het beste upgraden naar Windows 10: voorbereidingen, foutmeldingen, problemen, verse installatie en licentie-code

Windows 10 is op 29 juli verschenen. Je kunt je pc met Windows 7 en 8.1 gratis upgraden tot 29 juli 2016 (daarna zul je moeten betalen). Hoe kun je het beste upgraden? Wat voor voorbereidingen moet je treffen? Wat zijn de problemen en foutmeldingen die je tegen kunt komen? Kun je direct een verse installatie doen? Wij geven een stappenplan.

1. Maak een backup/image

Voordat je een upgrade doet naar Windows 10, is hetaan te raden om eerst een backup of image van je Windows 7 of 8.1 installatie te maken op een externe harde schijf. Mocht er iets mis gaan dan kun je de backup nog terugzetten. 

Download gratis backup/image software

2. Bekijk de systeemvereisten

Als je een pc met Windows 7 of 8.1 hebt dan zal die meestal wel Windows 10 kunnen draaien. Minimumvereisten die Microsoft geeft zijn een 1 GHZ processor, 2 GB werkgeheugen, 20 GB opslagruimte en grafische kaart met DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0-stuurprogramma. Maar om Windows 10 een beetje soepel te kunnen draaien lijkt ons het dubbele wel aan te bevelen.

Het compatibiliteitsrapport in de Get Windows 10-app checkt ook of je pc de upgrade aankan. Open de Get Windows 10-app (die waarschijnlijk al in je systeembalk staat), klik op het drie-streepjes-menu linksboven en klik op Check your PC (of de Nederlandse vertaling daarvan). Hierna krijg je mogelijk een lijst met (externe) apparaten en apps die niet compatibel zijn.

3. Voorbereidingen en updates

Als je Windows 7 hebt moet je Service Pack 1 hebben voordat je kunt upgraden. Bij Windows 8, moet je al bijgewerkt zijn tot Windows 8.1 Update. Sowieso is het handig eerst alle laatste updates toe te passen via Windows Update voordat je gaat upgraden.

Als je het upgrade-proces begint schakel dan tijdelijk anti-virus, firewall en andere beveiligingssoftware uit.  Externe apparaten die eventueel problemen kunnen veroorzaken of niet compatibel zijn kun je loskoppelen voor de upgrade.

4. Doe eerst een upgrade naar Windows 10 - ook als je een schone installatie wilt doen!
Ook als je een schone installatie wilt, moet je eerst een upgrade van Windows 7/8.1 naar Windows 10 doen. Dit omdat tijdens de upgrade automatisch een nieuwe licentie-code/productsleutel voor je pc wordt aangemaakt. Als je niet eerst de upgrade doet krijg je later problemen met de activatie van je computer. Voordeel van een upgrade is natuurlijk ook dat je de meeste instellingen en je gegevens kunt overzetten. Na de succesvolle upgrade moet je eerst controleren of je activatie ook gelukt is. Dit doe je onder Instellingen | Bijwerking en beveiliging | Activering. Als hier staat dat Windows is geactiveerd dan is het in orde. Anders zul je even moeten wachten. Deze activatie is gekoppeld aan je 'hardware-ID', zodat Microsoft bij een volgende schone installatie direct weet dat jouw pc al een geldige licentie heeft. Als je Windows 10 installatie geactiveerd is kun je dus - mocht je dat nog willen, voor de meeste mensen zal de upgrade voldoen - alsnog een schone installatie doen.

Update 17 november 2015
Na de november-update van Windows 10 hoef je niet meer eerst te upgraden als je een schone installatie wilt doen. Je kunt weer gewoon de productcode van Windows 7/8 invoeren. Lees hier meer.

Hiervoor kun je de Media Creation Tool van Microsoft gebruiken om een installatie-dvd of -usb te maken waarmee je Windows 10 vers kunt installeren.

Download Media Creation Tool voor Windows 10 installatie-dvd of -usb

5. Problemen en foutmeldingen bij de upgrade naar/installatie van Windows 10

Bij het upgrade-proces van Windows 10 kun je diverse foutmeldingen krijgen. Wij zetten een aantal veelvoorkomende op een rijtje (via Windows Central).

Foutmelding 80240020
Deze melding betekent dat de upgrade nog niet klaar is om te beginnen of dat interactie van de gebruiker vereist is. Wachten is de oplossing die Microsoft aanraadt.

Foutmelding 0x80200056
De upgrade is onderbroken door een herstart of het uitloggen van de gebruiker. Begin de upgrade opnieuw.

Foutmelding 0x800F0922
Er is te weinig ruimte op de 'door het systeem gereserveerde' partitie (die opstartbeheerder en -informatie en eventuele Bitlocker-gegevens bevat)Je kunt met Schijfbeheer in Windows of een andere partitiebeheerder deze partitie groter maken.

Foutmelding 0x800F0923
Een programma of driver onder Windows 7/8.1 is niet compatibel met Windows 10.  Open de Get Windows 10-app in de systeembalk en kies Check your PC (of de Nederlandse vertaling) onder het drie-streepjes-menu linksboven. Hierna krijg je het compatibiliteitsrapport met de problematische software of driver te zien.

Foutmeldingen 0xC1900200 – 0x20008 en 0xC1900202 – 0x20008
Je pc, of bepaalde hardware of software, voldoet niet aan de minimum-vereisten voor Windows 10. In het compatibiliteitscentrum van Microsoft kun je misschien meer informatie vinden.

Foutmelding 0xC1900208 – 0x4000C
Een bepaald incompatibel programma blokkeert de upgrade. Het makkelijkst is om deze software te verwijderen alvorens door te gaan met de upgrade.

Foutmeldingen 0x80070070 – 0x50011, 0x80070070 – 0x50012 en 0x80070070 – 0x60000
Maak ruimte vrij door Schijfopruiming in Windows te gebruiken (maar verwijder NIET de tijdelijke Windows-installatiebestanden van Windows 10!) of een aparte pc schoonmaker. Ook kun je eventueel ongebruikte programma's die veel ruimte innemen verwijderen.

6. Activatieproblemen
Als je foutmelding 0xC004C003 krijgt dan heeft je pc problemen om verbinding te krijgen met de servers van Microsoft voor de activatie. Probeer het later nog eens, misschien zijn de servers overbelast. Foutmelding 0xC004F061 betekent dat je geen geldige Windows-versie op je pc had staan.

Lees hier gebruikerservaringen over de upgrade naar en het gebruik van Windows 10
Meestgestelde vragen over Windows 10
Lees hoe je de privacy-instellingen in Windows 10 kunt aanpassen

Deel dit artikel: 

Reacties

In eerste instantie wilde Windows 10 helemaal niet installeren (geen upgrade vanaf Windows 7 en geen schone installatie). De harde schijf moest geconverteerd worden van MBR naar GPT en vervolgens moest in de BIOS CSM worden uitgeschakeld om de UEFI mode te activeren. Uiteindelijk toch maar gekozen voor een schone installatie, om eventuele software conflicten te vermijden. De installatie verliep zonder problemen. Alle hardwarecomponenten werden herkend en de juiste drivers geïnstalleerd. Bijna alle bestaande software draait zonder problemen. Om toch een beetje het Windows 7 gevoel te behouden, heb ik Classic Shell geïnstalleerd en zodanig getweakt dat het startmenu van Windows 10 voor 99% op het oude vertrouwde Windows 7 startmenu lijkt. Tot zover zeer tevreden.

Vergeten te vermelden dat het hier de 64 bits versie van Windows 10 betreft.

Dit is de goede code 0xC004F074 wat is dit.
En Windows 10 is wel geactiveerd. ???

@ Bart Bouma , nee maar zoek eens op 0xC004F074 en je krijgt dan wellicht meer info

heb windo 10 op de Lapto staan en geeft dit aan. 0x004F074.
wat is dit

wat ik ook doe , krijg geen geluid in win 10.

@ henk , misschien hier een oplossing http://windows.microsoft....

lukt ook niet, audio is geinstall. en zie ook geen div. app.

Wat met foutcode C 1900101-20017?

@ appelluc , voor C 1900101-20017 zie C 1900101-20017 zie http://answers.microsoft....

Na de upgrade naar W10 vanuit W7 home premium krijg ik een tijdelijk account. Dat betekent dat documenten e.d. niet zijn geïnstalleerd. Heeft iemand dit ook meegemaakt enhoe heb je dit opgelost. Ik heb voorlopig W7 maar teruggezet

Heb ondertussen 3 PC's en 1 laptop geüpgraded naar Windows 10 Home, ben tot mijn grote verwondering tot de vaststelling gekomen dat ALLE Windows 10 serienummers dezelfde zijn???
Hoe kan dat? En wat is het nut dan van een serienummer???

Het verhaal hierboven is niet consistent aangepast. Bij punt 4 is gewijzigd dat een schone installatie nu meteen kan en niet na pas na eerst te upgraden. Aan het eind van het verhaal bij punt 6 wordt er echter nog eens op gewezen dat er wel eerst een upgrade nodig is.

Heb al 4 pc's over gezet naar win 10 en alles draait goed. Bij een pc de probleem oplosser gebruikt om de printer weer aan de praat te krijgen. Deze maand komt MS met een grote update en dan zou veel opgelost moeten zijn. Afwachten maar.

Als je een goed draaiend Windows 8.1 hebt, vooral niet updaten, Windows 10 is bagger en precies zoals Google willen ze alles van je weten en dwingen je in een bepaalde richting. Het doet niets beter dan Vista of W 7, alleen maar meer MS shit programma's en controle en gegevens doorsturen naar hun servers. Wat een deceptie van MS!

Wat een onzin, Windows 10 is helemaal geen bagger !!!
Ga lekker overstappen naar Apple ?

Windows update blijft maar zoeken op windows 7 maar verder gebeurt er niets. Hebben meer mensen dit probleem? Is er een manier om het updaten te forceren?

Een heel bekend probleem waarvoor Microsoft nog steeds geen goede oplossing heeft (gevonden). Als je dit Googlet of Bingt krijg je bladzijden vol met verwijzingen naar Microsoft Answers en diverse fora. En nergens een oplossing te vinden. Het prettige van dit probleem is dat Win10 niet ongemerkt op je pc wordt geïnstalleerd. Het probleem ontstaat eigenlijk door een update van de Windows Update Versie van ...256 naar ...320. Zodra deze ongewild is geïnstalleerd stopt in Windows 7 het updaten

Noodgedwongen doordat ik de reservering niet meer ongedaan kon maken heb ik Windows 10 geïnstalleerd. Heb één storing gehad die ik na een herstart heb kunnen oplossen en tegelijkertijd updates binnengehaald. Tot zover functioneert alles, inclusief de printer. Wellicht juich ik , na nog niet eens een etmaal , te vroeg , maar Windows 10 draait vlot en doet mij vooralsnog niet terugverlangen naar Windows 7. Wel nog even zoeken naar wat instellingen e.d.

Maak gebruik van de Godmode...
http://webwereld.nl/softw...

'Sowieso moet je altijd eerst je pc upgraden van Windows 7/8.1 naar Windows 10 voordat je een schone installatie kunt doen! Anders wordt je licentie-code/productsleutel niet omgezet en geactiveerd voor je pc'.
En ook dan kan het nog fout gaan. Ik moest na de schone installatie met Microsoft bellen omdat de product key niet was omgezet/geactiveerd. Na veel gedoe en verificaties (oude Windows 7 product key , tfn nr, outlook.com account etc.) kreeg ik toch een nieuwe product key van de vriendelijke medewerker. Goede service.

Ik heb mijn PC gekocht met Windows 7 er op en dat zal het blijven ook.
Veel achter de PC zit ik niet meer al lees ik er nog een krant op en speel wat spelletjes.
Als deze PC het morgen niet meer doet doe ik voortaan alles op mijn iPad en als daar een nieuw besturings systeem op moet gaat dat heel simpel.
Stekker in het Stopcontact en tik op Update Installeren.
En het werkt meteen dus ik ben klaar met die Windows Meuk.
Maar zolang W_7 nog werkt gebruik ik hem nog af en toe.
En als ik lees hoeveel schade W-10 aanricht bij Laptops en Desktops zal ik alles doen om nooit te Updaten.
Zelfs Gemeenten en ZiekenHuizen gebruiken nog Windows XP.
Nou en daarom doet Windows het deze keer agressief om je gratis van W-10 te voorzien.
Maar niet hier!!

Zoals bekend kun je je harde schijf vervangen door een andere harde schijf of SSD. Daarbij maak je een kloon van je HDD naar de nieuwe schijf. Je hebt dan 2x hetzelfde besturingssysteem op 2 schijven. Beide geactiveerd. Maar je kunt ook 2x Windows 8.1 op 2 verschillende partities van dezelfde HDD plaatsen: Beide autom.geactiveerd. Bv de orinele OEM versie en een met de mediacreator 8.1 van MS gedownloade versie. Je hebt dan 2 werkende 8.1 versies dual boot op je PC. (Of 3 of 4, wat je wilt) Daarvan zou je er één kunnen upgraden naar Windows 10 en de andere(n) op 8.1 laten staan. Dan ben je in ieder geval verzekerd van een geldige upgrade binnen het eerste jaar. Die activerings"code" werkt ook als je je andere partitie na enkele jaren naar Win10 bijwerkt. De vraag is alleen, na een maand, als je Win10 laat staan. werkt dan 8.1 nog op de andere partitie?. Dat lijkt me wel, dat is de originele met de PC geleverde versie.

Heb inmiddels een quadruple Boot gemaakt en alles is legaal geactiveerd, automatisch:
Partitie 1: Originele OEM versie 8.1
Partitie 2: Schone 8.1 (met media creationtool van 8.1)
Partitie 3. Schone 8.1 geupgrade naar 10 (met media creationtool van 10)
Partitie 4. Schone 10 (met media creationtool van 10, na de upgrade op partitie 3)

Maar naar mijn mening is Windows 10 echt slechter en trager dan 8.1. Sterker nog ik ben zelfs van mening dan op de PC Win10 het slechtste besturingssysteem ooit is en Win8.1 het beste ooit. Windows 10 is nog verder een tabletproduct geworden en is op de PC gewoon lelijk en niet af.

Dat is Windows 8.1 met Classic Shell uiteraard. Ik zou het bijna vergeten. Deze combinatie resulteert in het beste besturingssysteem.

Uiteraard zou het zonder Classic Shell geclassificeerd worden als een top besturingssysteem. Jammer dat niemand ontdekt heeft dat er wel degelijk een startmenu is in Windows 8.x. Maar het is zo groot dat niemand het ziet!

in W8 gewoon de sneltoets Windows + x , en dan heb je gelijk het startmenu

Geen problemen bij de upgrade van w7 naar windows 10 laptop dell insperion we zijn zelfs zeer tevreden is veel sneller

Totaal geen problemen met windows 10.alles werkt goed .

Ik heb meegedaan aan het insider programma. Het oude moederbord voldeed niet helemaal. De harde schijf overzetten naar een andere PC gaat prima, maar helaas wordt Windows 10 dan niet meer geactiveerd. Bovendien kom je, op basis van alleen het insider programma, slechts in aanmerking voor testversies met telkens nieuwe build nummers. De laatste build 10532 vertoonde weer de nodige app crashes. Ik ben gestopt met testen en in plaats van Windows 10 heb ik nu Ubuntu 15.04 Mate geïnstalleerd.
Vlug, veilig en voordelig dus.

Windows begint bij gebruikers van een oudere versie dan windows 10 in 1 keer moeilijk te doen. CD drive die niet meer goed reageert, programmas werken in 1 keer trager enz. O wat willen ze graag dat je overstapt op 10.

De upgrade ging goed maar Windows 8.1 met Classic Shell menu is beter, makkelijker te configureren en dwingt je niet. Windows 10 is m.i. een dwangbuis die je in een bepaalde richting duwt, Microsoft ten voeten uit! Kan helaas niet terug omdat die weg ook afgesloten wordt door MS. Het bedrijf houdt totalitaire trekjes!
Ik zie geen enkel fundamenteel voordeel en het startmenu is zeer magertjes vergeleken met die van oudere versies van Windows (Vista, 7). Wederom een miskleun van MS.

"Hoe kun je het beste upgraden naar Windows 10"?

Nou, door te wachten tot 1 januari 2016 en de nieuwe privacy-wetgeving van kracht wordt, waarmee Win10 in strijd handelt. Of de snurkende waakhond/ autoriteit (ACM) tzt. zal aanslaan, valt nog te bezien. De sigarenlucht is penetrant.

Microsoft heeft het nog nooit gepresteerd een voldragen baby te baren. Ik heb geen ambitie broeder in de premature- of couveusekamer van MS te zijn. De meerwaarde van W10 zie ik niet, wel de afbreuk. Dus nee, bedankt.

Helaas moet ik je gelijk geven. Valt zwaar tegen en je kunt na een maand niet terug!

Ik heb zo'n idee dat Apple Inc en Linux, windows in de nabije toekomst gaan verslaan.

Error code i.v.m. Win10 update, diverse programma's lopen vast. Als ik dit geweten had was ik er niet aanbegonnen. W8 liep goed met Classic shell. Dit is werkelijk frusterend en heb een nieuwe instalatie gedaan met wederom melding dat bepaalde prograama's niet geinstaleerd kunnen worden. Micro big brother op zijn best!

Niets is dus compatible. Windows 10 Why bother?

Je moet zelf via Schijfopruiming Windows.old verwijderen.

Hoe zit dat met windows old bij het upgraden?Blijft deze staan of verdwijnd deze na enkele dagen?

Na een maand wordt die automatisch verwijderd. Na de upgrade naar Windows 10 kan je de eerste maand nog terugkeren naar Windows 7/8.1. Daarna niet meer

des te meer reden om niet te upgraden.

Hoe wil je dat tegengaan als Windows toch doorgaat en Updates die jij verwijdert of verbergt onder een andere Update toch op je PC plaatst.
Zelf trok ik zelfs de kabel uit mijn PC als ik stopte met computeren en ik verborg alle belangrijke Windows 10 Updates omdat ik absoluut niet aan W-10 wou beginnen.Maar in mijn geval had ik geen keuze meer omdat ze Windows 7 onbestuurbaar maakten.Niet kunnen typen,herstelpunten weg,Backups niet werkten etc etc.Alleen de muisklik naar Windows 10 werkte en dat neem ik ze behoorlijk kwalijk.
Nooit geen Windows meer in huis heb ik hun laten weten.
Zo ga je niet met klanten om.

dan kun je het beste windows update helemaal uitzetten en je pc via andere wegen beveiligen. wat ook wil helpen nadat je windows 7 er schoon op heb geinstalleert, internet explorer uitschakelen bij windows onderdelen, als die niet is ingeschakelt komen bepaalde updates ook niet meer binnen. browsen is trouwens veel beter, sneller en veiliger met chrome.

Allemaal goed en wel, geen IE gebruiken maar Chrome. Maar wat doe je als je online bankiert en je bank alleen met IE werkt. Zelf ondervonden. Want ik heb ze er beide opstaan omdat bepaalde websites dan weer alleen op Chrome werken. Al die verschillende OS en Browsers sturen de boel gewoon in het honderd. Geen enkele is 100% compatibel wat in sommige gevallen wel echt noodzakelijk is.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-ko_ea