Privacy-opties aanpassen in Windows 10: blokkeer het verzamelen en doorsturen van je gegevens naar Microsoft (zoals je getypte en gesproken tekst)

Windows 10 is over het algemeen goed ontvangen, maar er zijn wel veel zorgen over de privacy-instellingen in Microsofts nieuwe besturingssysteem. De Consumentenbond raadt aan de meeste privacy-opties aan te passen, waardoor Microsoft minder gegevens over jou en je zoek- en surfgedrag kan verzamelen. Ook zijn er inmiddels veel tooltjes waarmee je heel makkelijk de zogeheten telemetrie-functies (voor het verzamelen en doorsturen van gegevens) en andere privacy-schendende opties (zoals het verzenden van al je getypte en gesproken zoekopdrachten) in Windows 10 kunt uitzetten.

Als je de upgrade naar Windows 10 hebt gedaan en de aanbevolen instellingen van Microsoft hebt overgenomen dan zal de softwaregigant heel wat informatie over je gaan verzamelen. De Consumentenbond noemt een aantal zaken:

 • Windows 10 zal alle getypte en ingesproken tekst doorsturen naar Microsoft, zodat de persoonlijke assistent Microsoft Cortana in Windows 10 jou 'beter leert kennen'. Ook de inhoud van je adresboek wordt geüpload naar deze internetdienst zonder dat je vrienden in jouw adresboek iets is gevraagd.
 • Windows 10 zal elke bezochte webpagina doorsturen naar Microsoft voor een veiligheidsanalyse met SmartScreen-technologie (al aanwezig in eerdere versies van Internet Explorer);
 • Windows 10 laat ingevoerde wifi-wachtwoorden eenvoudig delen met 'vrienden' op sociale netwerken;
 • Elk programma (app) op je pc of tablet mag jouw unieke reclame-ID uitlezen;
 • De nieuwe browser Edge wil jou gepersonaliseerde advertenties tonen;
 • De pc zal je locatie doorlopend opslaan én de locatiegeschiedenis delen aan alle programma's (apps) op de pc die daarom vragen;
 • De programma's (apps) die je installeert zien direct wie je bent (naam, foto).

Naast deze door de Consumentenbond genoemde zaken heeft Microsoft in Windows 10 veel zogeheten telemetrie-functies geïntroduceerd die op afstand gegevens verzamelen over hoe vaak je bepaalde apps gebruikt, de toestand van je systeem en meer. Ook foutmeldingen en crashes worden zo verzameld. Deze diagnostische rapporten die aan Microsoft worden verzonden, als zich een probleem voordoet, kunnen ook delen van documenten waar je net aan werkt bevatten.

Privacy-instellingen handmatig aanpassen
Als je al deze functies wilt uitschakelen en je privacy wilt beschermen dan kun je naar Instellingen | Privacy gaan en handmatig allerlei functies uitschakelen. Vergeet niet dat je alle 13 submenu's moet langslopen!

Privacy-tools voor Windows 10 gebruiken
Handiger is om een tooltje te gebruiken dat automatisch allerlei privacy- en telemetrie-instellingen in Windows 10 aanpast of uitschakelt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een van de volgende gratis werktuigen gebruiken:
O&O ShutUp10
Ultimate Windows Tweaker
Ashampoo AntiSpy for Windows 10
Spybot Anti-Beacon

Voor de goede orde: Windows 10 is niet het enige besturingssysteem dat informatie verzamelt over zijn gebruikers. Bijvoorbeeld Google verzamelt met Android vermoedelijk nog veel meer informatie over je. In Windows zijn echter meer mogelijkheden om deze data-verzameling uit te schakelen - in tegenstelling tot Android.

Reacties

Hier een freeware Windows 10 tweaker die wel naar behoren werkt.
Ashampoo AntiSpy for Windows 10. Blijf liever weg van het andere broddelwerk.
https://www.ashampoo.com/...

afbeelding van redactie

Hier nog een goed werkende:
http://www.pcmweb.nl/work...

Al weer dat O&OShutup, leren jullie bij GS niets van gebruikerservaringen? Lezers, begin niet aan die amateuristisch in elkaar geflanste tweakers.
Zie het weekoverzicht 22-28 augustis m.b.t. O&O Shutup en hoe je het wél moet doen.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rusl_nd