Windows 10 upgrade: meestgestelde vragen beantwoord

Bijgewerkt: 26 juli 2016

Wij beantwoorden de meestgestelde vragen over Windows 10. Heb je nog meer vragen? Stel ze in de reacties hieronder!

Is Windows 10 gratis?
Ja, thuisgebruikers die een geldige licentie hebben voor Windows 7 of 8.1 kunnen gratis upgraden naar Windows 10. Maar let op! Dit kan alleen in het eerste jaar nadat Windows 10 verschenen is - dus tot 29 juli 2016 - daarna zul je moeten betalen (en zakelijke gebruikers moeten sowieso betalen).

En Windows XP en Vista gebruikers dan?
Die krijgen geen gratis upgrade aangeboden en zullen moeten betalen voor Windows 10. Je kunt Windows 10 wel gratis krijgen als je Windows Insider (tester) wordt. Dit betekent echter dat je alleen instabiele proefversies van Windows 10 krijgt en heel vaak moet upgraden naar nieuwe builds (met alle mogelijke problemen en fouten vandien). Je kunt ook een gratis Linux besturingssysteem voor je oude pc kiezen.

Kunnen alle Windows 7 en 8 gebruikers upgraden naar Windows 10?
Ja, maar je moet wel Windows 7 Service Pack 1 (SP1) of Windows 8.1 (Update) hebben. Als je Windows 7 zonder Service Pack of Windows 8 hebt dan dien je eerst te updaten naar bovengenoemde versies voordat je kunt upgraden naar Windows 10.

Hoe lang krijgt Windows 10 updates? En moet ik na verloop van tijd toch gaan betalen voor Windows 10?
Windows 10 blijft gratis en je hoeft niet later alsnog te gaan betalen  - als je ten minste voor 29 juli 2016 de gratis upgrade hebt binnengehaald. Windows 10 wordt bovendien tot oktober 2025 ondersteund. Tien jaar lang krijg je dus gratis (beveiligings)updates binnen.

Ik wil niet gelijk upgraden naar Windows 10, maar nog even de kat uit de boom kijken. Hoe lang kan ik wachten?
Windows 10 is het eerste jaar na verschijnen als gratis upgrade beschikbaar. Dat betekent dat je tot 29 juli 2016 kunt wachten alvorens gratis te upgraden, daarna moet je betalen als je wilt upgraden.

Heeft Windows 10 een startmenu?
Ja! Het startmenu is op veler verzoek weer terug. En op 2 augustus 2016 (met de Anniversary Edition van Windows 10) wordt het startmenu nog weer wat aangepast.

Heeft Windows 10 nog die tegels uit Windows 8?
Nee, je start weer standaard op naar het oude, vertrouwde bureaublad. De enige tegels die je nog terugvindt, zijn enkele tegels met live-informatie in het startmenu. Maar wat ons betreft is dit een geslaagde integratie van Windows 7 en 8.

Is Internet Explorer er nog?
Ja, Internet Explorer wordt nog wel meegeleverd met Windows 10, maar de nieuwe standaardbrowser van Microsoft is Edge. Edge is wat ons betreft een verbetering: sneller, veiliger en voldoet beter aan webstandaarden dan IE. Toch is de browser nog niet af en moeten bijvoorbeeld extensies nog worden toegevoegd. Maar je kunt natuurlijk ook Chrome, Firefox of Opera als browser gebruiken in Windows 10.

Hoe kan ik het beste upgraden naar Windows 10?
Lees ons stappenplan om te upgraden.

Kan ik ook een schone installatie van Windows 10 doen in plaats van upgraden?
Ja, dat kan wel sinds november 2015. Daarvoor moest je eerst upgraden vanwege de licentie van Windows 7 en 8.1 voordat je een schone installatie kon doen.  Nu kun je de productcode van Windows 7/8.1 direct invoeren bij een schone installatie. Een upgrade heeft echter als voordeel dat je je bestanden mee kunt nemen. Lees ons stappenplan om te upgraden.

Ik krijg allemaal foutmeldingen bij de upgrade
Lees hier allerlei foutmeldingen en mogelijke oplossingen bij de upgrade naar Windows 10.

Ik maak me zorgen over de privacy in Windows 10
Lees hier hoe je de privacy-instellingen in Windows 10 kunt aanpassen zodat Microsoft een stuk minder gegevens over je verzamelt.

Kan ik nog terug naar Windows 7 of 8.1 als ik de upgrade naar Windows 10 heb gedaan?
Ja, je kunt nog dertig dagen terug naar Windows 7 of 8.1. Lees hier hoe dat moet.

Wat zijn de voor- en nadelen van Windows 10?
Lees hier de voor- en nadelen van een upgrade.

Zijn er alternatieven voor Windows 10? Moet ik overstappen?
Nee hoor, je kunt tot 2020 Windows 7 houden en tot 2023 Windows 8.1 (dan stoppen de updates). Ook kun je een Mac kopen of een gratis Linux-besturingssysteem uitproberen.

Deel dit artikel: 

Reacties

Nog 3 dagen, dan zijn we van dat Windows 10 gezeik af.
Ben benieuwd hoe ze de mensen die geen upgrade gedaan hebben nu weer verder gaan treiteren.
Want reken er maar op dat ze daar nu al op zitten te broeden, een beetje ongehoorzaam zijn naar microsoft toe, wat denken jullie wel.

En jij treitet zeker nooit iemand Bert linux!!!

Niets meer te melden ? De redactie heeft dus gewoon oude bestanden samengevoegd, voorbeeld lucf (bezoeker) plaatst een re op 29 jul 2015 - 11:23 en dan komt daarop een re-re van Gast (bezoeker) 31 jan 2016 - 11:46 ??????
lijkt mij toch vreemd dat iemand al kan reageren in januari op plaatsing in juli

Kijk naar wat er boven staat Merel: het artikel is van vorig jaar, maar nu bijgewerkt en geactualiseerd omdat deze vragen bij laatste moment upgraders natuurlijk ook leven.

Dit zijn de data bij de kop:

Bijgewerkt: 26 juli 2016

Dus uit 2015 en nu bijgewerkt.

En tegen 2020 of 2023 zal het misschien ook mogelijk worden om als gewone gebruiker ReactOS te installeren en gebruiken.

Zonder dat men over veel technische kennis hoeft te beschikken.

HEEL EENVOUDIGE VRAAG MAAR AL UREN MEE BEZIG GEWEEST, HOE KOM IK OP EEN VORIG SCHERM BIJ WINDOWS 10 , IK KLIK BIJV. EEN WEB SITE WEG, GA VERVOLGENS NAAR EEN ANDERE WEB SITE EN KRIJG DE EERSTE WEBSITE NIET MEER TERUG. BEN INDERDAAD ZOALS MIJN DOCHTER ZGT EEN COMPUTERKNEUS EEN COMPUTERKNEUS MAAR MET WINDOWS 8 GING HET ZO MAKKELIJK MET ZO EEN BALK BENEDEN MET ALLE BEZOCHT WEBSITES VAN DIE DAG( zij kan het overigens ook niet )

na installatie van windows 7 naar 10 doet mijn geluid op mijn Samsung monitor het niet meer, waar kan ik een plug hier voor vinden om het te herstellen.

graag je reactie.

Bedankt

-- Zit er in Windows 10 nog een compatibility modus ingebakken, om oudere programma's
te kunnen draaien b.v. van Windows 98,2000 en XP.
-- Wordt 16bits nog ondersteund ???

de upgrade va Windows 8.1 naar 10 ging heel eenvoudig. Wel meteen alle persoonlijke instellingen aangepast op maximale privacy.
Over Microsoft Edge ben ik nog niet zo enthousiast. Ik mis de bladwijzers in de balk bovenaan. En de opdringerige tegels in de linkeronderhoek zou ik graag missen.
Hinderlijker is dat de computer vrijwel dagelijks spontaan uitvalt, waarna op een zwart scherm de mededeling verschijnt Reboot and select proper Boot Device or Insert Boot Media in Selected Boot device and press a key. Ik zet de spanningsschakelaar dan om en start opnieuw op.
Van recenter datum is dat bij het opstarten spontaan een aanmeldscherm voor Microsoft OneDrive verschijnt.
Ben benieuwd wat daar aan gedaan gaat worden.

De upgrade moge "gratis" zijn maar de vraag is wat er gebeurt na het eerste jaar: ook in abonnementsvorm betalen per jaar of blijft het verdere gebruik (dus inclusief updates) ECHT gratis?
Stel je wil terug: kan dan Windows7 weer terug... of 8.1 ..?

Windows 10 blijft echt gratis. Er komt geen abonnement of wat dan ook. Je moet alleen wel voor 29 juli 2016 upgraden, anders moet je wel betalen. Zie de uitleg in het artikel.

Heb Windows 7 Starter 32-bit SP1. Geeft dat problemen met een upgrade naar 10?

hallo
kan ik ook een recovery dvd maken met windows 10 erop ,k'heb een laptop van hp de recovery dvd's zijn reeds gemaakt met windows 8.1

Ga via de zoekfuktie ( vergrootglas naast start ) en tik in herstel ,selecteer herstel station maken je hebt wel een usb stick nodig van 32 gb op dvd gaat het niet mvg

Dat hoeft niet je kunt een izo branden op een dvd en dan installeren op de laptop maar hij moet wel voor de 29-7-2016

ls.
Hoe zit het nu met een gekochte laptop met W7 van een bedrijf? (overgenomen in 2011). In hoeverre komt zo'n bedrijfslicentie ook in aanmerking voor de upgrade naar W10? Mijn desktop met gekochte W7 licentie heeft nl. wel het upgrade icoontje!
Greetz,
Lfm

Behalve de Enterprise-versie zouden alle andere versies van Windows 7 een gratis upgrade moeten krijgen. Hangt dus van de versie af.

Ga niet over op Windows 10 het is niks als narigheid die je met bakken vol leest in Feedback.Ik heb al 1 PC verloren door een Windows Update die mijn Video Card EN Scherm onklaar maakte (Lees Brandlucht) en een Zwart Scherm.Deze PC werd gisteravond nog voorzien van een extra Update waardoor je Bijvoorbeeld Ccleaner alleen nog vind met de zoek Functie.2 Windows Brouwsers die continu bevroren staan en typen met vertraging werkt niet prettig.Daarbij voel ik me als ik in Windows 10 zit opgesloten.
Het ergste Windows OS wat ik ooit zag en ondervind.
Maar ja als je perse wil hou ik je niet tegen,maar velen hebben ook geen goed werkend Mail Programm meer.
Daarom gebruik ik nog steeds WLM (2012) dat ik nu ook moet zoeken,er is geen Icoon meer op mijn Bureau Blad te zien.
Nooit meer een Windows en dat meen ik.

Ik heb geen problemen. Ik vind dit de beste Windows ooit! Heb je na de upgrade een schone installatie uitgevoerd? (altijd doen, is altijd beter). De meeste mensen die problemen ondervinden hebben ook geen schone installatie uitgevoerd.

Ik heb gewoon een update uitgevoerd vanuit W7 en geen schone installatie op mijn 5 jaar oude pc.
Welgeteld 1 probleem gevonden. W10 herkende mijn tweede scherm niet. Een herstart uitgevoerd en mijn extra scherm functioneerde zonder problemen.

Ook ik had heel wat bedenkingen maar als ik het had geweten, had ik W10 veel sneller geïnstalleerd.
Ik vond de overgang van W7 naar W10 veel minder ingrijpend dan vanuit XP naar W7. En ondertussen ben ik W10 al heel snel gewoon geworden.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
spanj_