Wat vind jij het grootste nadeel of probleem aan Windows 10?

Windows 10 is inmiddels ruim anderhalf jaar op de markt en de meerderheid van de pc-gebruikers in Nederland is al overgestapt. Vaak wel tot tevredenheid, want Windows 10 is meestal snel, stabiel en veilig, maar toch zijn er klachten over Microsofts nieuwe besturingssysteem.

Zo zorgen de maandelijkse updates regelmatig voor problemen, waardoor pc's vastlopen, randapparatuur niet meer werkt of andere narigheid ontstaat. Ook zijn er privacy-kwesties: Microsoft verzamelt veel gegevens over de gebruiker en het is een hele klus om deze 'telemetrie' uit te zetten - voor zover mogelijk.

Verder gaat Microsoft onder het mom van 'tips' meer en meer reclame in de interface tonen voor apps van derden en eigen programma's (zoals browser Edge). Ook een klacht is dat alle updates tegenwoordig in één pakket komen dat je als geheel moet accepteren, of niet. Je kunt zelf niet meer losse updates selecteren, maar krijgt een cumulatieve update voor je kiezen.

Ten slotte klagen mensen dat Windows 10 sommige instellingen en standaard-apps niet onthoudt en dat je na een upgrade weer alle instellingen (privacy!) en standaard-apps bij langs moet.

Onze vraag is daarom:
Wat vind jij het grootste nadeel of probleem aan Windows 10?

En in de reacties horen we graag je uitleg hierover en jouw oplossingen voor de problemen!

Deel dit artikel: 

Reacties

helemaal mee eens dat het klopt wat hierboven gezegt wordt, JIJ betaald voor JOU pc en eigelijk blijft het eigendom van MS want HUN beslissen wat er in komt en wat niet, HOE zouden hun het vinden als ze een nieuwe auto kopen van een paar duizend euro, en die vent van de garage na 1 jaar je auto van zwart naar oranje komt spuiten OMDAT hij een nieuwe logo naam heeft waar oranje in voor komt???? zo'n vent zou je toch afschieten of niet eens een auto bij kopen als het ondanks betaling TOCH zijn auto blijft.. Ergste vind ik dat HACKERS achter de tralies vliegen NOU DAN hoe zit het met die flikkers van MS die continu andermans pc hacken en er shit in zetten die HUN jou verplichten... Is toch net als MSN biljarden mensen hebben het jaren gebruikt, was leuk makkelijk je eigen emoticons toe voegen met je hele fam vrienden kennissen chatten, MAAR NEE HOOR omdat een paar eikels van MS het een kut programma vinden wordt het simpelweg blokeerd wordt je met een kut raam verplicht SKYPE te gebruiken,,, Ik heb van over de hele wereld heel wat lieve online luitjes verloren dank zij deze shit,, MICROSOFT van mij verdien echt wel de gouden Oscar voor SLECHTSTE hacker programeurs van de wereld,,,, hoop juulie zijn trots op jezelf dat je de halve wereld onder een duimpje hebt en HELAAS niet de waarheid zien DAT biljarden mensen KOTSEN op jullie en er alles aan zullen doen dat HUN pc;s ook daadwerkelijk van HUN blijven en niet beheerd worden door jullie...Ik weet niet wie mee doet maar op mijn eigen website staan ze al bekend met de woorden BELANGRIJ;MICROSOFT WERELDS GROOTSTE ASO HACKERBEDRIJF..( join ze als jij voor de rest van je leven zoals een bajes klant - een heigende cypier van MS in je nek wilt hebben en GEEN zeggenschap meer zult hebben over je EIGEN BETAALDE COMPUTER "&*%**(*(&_&*)(

Ik heb meerdere malen Windows 10 geïnstalleerd gehad. Maar ik vind het zo onrustig besturingssysteem. Ik ben geen eigen baas meer over mijn eigen computer. MS bemoeit zich te veel met mijn instellingen. Wat ik vooral irritant vindt is die Windows updates en ongevraagd installeren van drivers die ik niet wil, omdat ik zelf al een nieuwere versie geïnstalleerd had. Sommige Windows updates wil ik niet omdat ze problemen geven, en Windows 10 installeert ze gewoon klakkeloos opnieuw zonder dat ik het gevraagd heb. Ik was het zo zat dat ik de Windows update services verwijderd heb. Paar dagen later lekker weer naar Windows 7 en over een paar jaar Windows 8.1.En dan zien we wel verder. Zolang MS die update beleid niet aanpast komt er bij mij geen Windows 10 op dan stap ik wel over naar Linux.

de integratie van heel veel prive gegevens vanuit de ene app naar de andere app. bijvoorbeeld al mijn email gegevens komen opeens in skype voor of in the cloud. MS regelt te veel voor mij. ik heb het idee dat ik geen baas meer ben over mijn eigen pc en mijn eigen gegevens.

Je koopt een Pc/Laptop en vervolgens bepaalt Microsoft wat er mee gebeurt.
Of je nou wel update's of geen update's wilt installeren het proces begint gewoon.
Zonder dat ik het door had werd er een nieuwe versie geïnstalleerd 3 kwartier de PC niet kunnen gebruiken. ( had hem even aangezet om een documentje te printen)
Na update's werden drivers die ik handmatig had geïnstalleerd weer vervangen door drivers die Microsoft het beste voor me vonden met als resultaat...........
Ook privacy instellingen worden gewoon weer gereset zodanig dat alles wat je uit had gezet weer zichtbaar wordt.
Er gebeurt dus heel veel van wat je eigenlijk niet wilt en niet weet als je niet genoeg kennis van zaken hebt. XP en W7 deden het beter op dat gebied.

windows 10 werkt goed, op mijn 10 jarigen laptop, vista windows 7 en nu 10 perfect.

windows 10 werkt goed, op mijn 10 jarigen laptop, vista windows 7 en nu 10 perfect.

linux.. sorry voor een of andere reden telkens ik linux instaleer loop het fout..
op alle laptops of desktops die ik heb..
begrijp het ook niet..
dus windows voor mij..
mijn dank

dito voor mij, dus voor mij W10 nu, naar alle tevredenheid en geen gedonder.

niet één, maar de meeste van de in de inleiding al genoemde klachten .....

Het grootste probleem is dat het allemaal zo traag opstart als je configuratie niet bekend was bij de MS architecten. Een nieuwe laptop met een SSD gaat prima, maar een oudere laptop met Intel is al niet sneller meer en een laptop met AMD is niet vooruit te branden. Dan nemen trouwens ook de fouten in de updates toe, tot complete vernieling van de moeizaam ingerichte software aan toe. Ik weet ook niet of dat zoiets komt door de halfslachtigheid van enerzijds een gebruiksvriendelijke schil met apps en anderzijds nog steeds "rechtsklikken op Start" om onder de motorkap de nodige herstelwerkzaamheden uit te moeten voeren. Maar in elk geval is mijn enthousiasme flink afgenomen sinds de "1607"

Dat je windows 10 moet activeren melding. Maar hij is al geactiveerd. naar de laste updates.
hoe kan dat.

Zojuist cumulatieve update KB4015438 uitgevoerd. Totale duur 29 minuten!!! In die tijd heb ik een complete Linux installatie met updates er op staan. Kan iemand me uitleggen waarom die updates van Windows zolang moeten duren?

Mijn pc's draaien windows 10 naar volle tevredenheid. Wel kies ik altijd voor het werken met een lokaal account, simpelweg omdat ik de online synchronisatie kan missen als kiespijn. Geen problemen met drivers of standaard app's etc. Ik ben erg tevreden met win 10, de 64 bits pro versie, i.c.m. Qihoo anti virus en firefox of chrome als browser en ublock origin tegen al die reclames (die zie ik zelden/niet). Top!

ik ben het volledig eens met Tikaprin

Dat je uberhaupt de updates niet op een makkelijke en doeltreffende wijze op handmatig kunt zetten.

Ik heb veel OS gebruikt en xubuntu is fijn op een oude pc maar ik gebruik toch het liefst Windows. Of het nou XP of W10 is, ik merk weinig verschil in gebruik.
Alleen met Apple was ik altijd in gevecht, het begon al met het irritante kruisje groenlinksboven.

Dat heb ik nog nooit gezien ook niet met de "Snow Leopard" die op een Apple PC stond in 2011.
Het was dat mijn zoon ineens zonder zat en ik nog 2 Windows PC"s had dus die Mac ging naar hem.
Allebei die WindHozen waren nog niet zo oud en gebruikt tot Windows 10 ze beiden de nek om draaiden tijdens een Update toen ik al op Windows 10 draaide.
Tja mijn keus stond al vast want wat een vreselijk OS was (is) dat.
Een Brouwser die continu vast stond, vreselijk veel reclame dus ik nam weer een Mac.

Gebruiksvriendelijksheid en veiligheid gaan vaak niet hand in hand. Commercie en privacy ook niet. Windows 10 vind ik optisch en ergonomisch een vreselijk "onrustig" os. Meer zeg ik er niet over.

Wat ben ik blij dat ik na 20 jaar Windows, vorig jaar ben overgestapt op Ubuntu (Linux).
Een verademing.
Ik heb Windows nog geen dag gemist.
Windows staat er nog op, naast Ubuntu, maar ik gebruik Windows niet meer.
Mensen die Linux afbreken weten mijns inziens niet waar ze het over hebben.
Ik heb alle Windowsversies gehad, te beginnen destijds met Windows 95, en vorig jaar te eindigen met Windows 10.
Na al die jaren dan toch overgestapt naar Ubuntu, en dat had ik veel eerder moeten doen.
Ik heb nog nooit één probleem gehad met Ubuntu.

Linux ubuntu is een verademing voor je zeg je, waarom staat Windows 10 er dan nog op?

Dat drivers soms vernaggeld worden. Je moet dan heel veel moeite doen om alles weer op orde te krijgen.

De privacy instellingen kun je behoorlijk naar je hand zetten.
Je moet er wel even wat moeite voor doen.
Er zijn meerde Windows 10 anti-spy programma's beschikbaar.
In 'Services' ook even Connected User Experience and Telemetry op Uitgeschakeld zetten.
Verder in een goede firewall zoals Privatefirewall 7 de Compattelrunner.exe en Search.UI (Search and Cortane Application) blokkeren.
OneDrive niet gebruiken en in Instellingen het schier nutteloze Cortana uitschakelen want
Cortana 'spreekt' nog steeds geen Nederlands. Ik kan nog wel even doorgaan.

Dat telkens keer op keer Windows 10 Mail & Agenda het laat afweten en Edge doet het dan ook niet.Diverse malen deze onderdelen de-installeren en opnieuw installeren werkt voor een paar dagen en dan is het alweer hetzelfde verhaal.
Ik laat Thunderbird voortaan alles doen.

het grootste probleem met Windows 10 is, vind ik, dat na elke update er weer om een wachtwoord wordt gevraagd terwijl het wachtwoord uitgeschakeld is uitgeschakeld is. Na herstart start Windows wel gewoon op.

´´Don´t turn your computer, moet zijn; ´´don´t turn off your computer.´´... Even zetduiveltje...

Ja "Zet de Computer niet uit" nou lekker als je na 24:00 hour naar bed wil en daar komt ineens die Update.
Daar kon ik nooit tegen want ik laat geen Windows aan als juist je buurman zijn computer in de fik ging + zijn huis.
Hij had ook een Update gekregen en naar bed gegaan.
Ruim een 1 uur later stond de brandweer bij zijn bed en dat was schrikken voor heel het gezin.
Gelukkig was niemand gewond maar om het huis weer op te knappen moesten ze toch tijdelijk verhuizen.

Dat was het begin dat ik rond 23:00 uur even keek of er niks te Updaten was.
Toen mijn 2 computers ook tijdens Updates totaal vernield werden was de maat vol.

Inderdaad het was wennen met een iMac maar het werkt uitmuntend en doet wat ik wil doen.
Updates wachten geduldig tot ik tijd heb en kleine updates doet ie zelf en je merkt er weinig van.
Wat ik niet af kon leren is dat men zei dat een Virusscanner overbodig was op een Mac,maar ik wou het systeem scannen en in de App Store stond een Free Kaspersky die Up to date gewoon meedraait en je merkt het niet.
Als die wat vind moet ik Kasp Updaten naar een versie die de besmetting weg neemt, kosten +/_ 9 a 10 Euro.
Ben bijna 74 maar ik iets van Windows zit nog in mijn hoofd.
Al kon ik Windows 10 niet meer luchten of zien.

Ik draai sinds mei 2016 onder Windows 10, nadat mijn oude Medion Laptop met Windows XP er nog op het had begeven. Windows 10 stond standaard op mijn hagelnieuwe Lenovo laptop voor geïnstalleerd. Ik heb al diverse updates gehad, sinds vorig jaar, maar geen enkele heeft roet in het eten gegooid. Jammer dat mensen soms issues ervaren. Ervaar het niet.

Soms moet ik, dat is het enige, weleens meerdere keren door een update melding heen van; ´´don´t turn your computer´´ etc. dat soms twee keer terugkomt. Grote updates duren soms bijna ´n uur. Best lang! Maar daarna is er niets aan de hand en werkt Windows 10, bij mij, verder als een zonnetje. Ik denk dat de som der delen een goede werking van Windows 10 mede bepaald. Welke antiviruspakket gebruik je, welke software, etc... Denk ik...

Ik heb dan ook nooit iets aan deze besturing veranderd, aangepast of uitgebreid. Lekker afblijven en alleen betrouwbare software gebruiken. Vooral ook niet gaan, is mijn mening, experimenteren met diverse software waar je minder ervaring mee hebt of met Windows 10 zelf. Weet welke software goed en betrouwbaar werkt en blijf er vervolgens bij. Geldt voor schoonmakers, tekstverwerkers, etc. Dat is wat ik aan kennis vergaarde.

Zo gebruik ik, als voorbeeld, alleen Ccleaner omdat het hier feilloos werkt en Libre Office als tekstverwerker, etc. (Microsoft Office is mij echt veel te uitgebreid.) Belangrijkste vind ik; ALTIJD een nieuw Windows 10 pakket installeren op een nieuwe, of brandschone schijf. (Dus geen installatie over een andere besturing heen.) Tenzij het al op een schone schijf stond, zoals vorig jaar op mijn laptop. Geeft minste problemen, of helemaal niet! Dat is, althans, mijn ervaring. Ik werk er fijn mee. Mijn ervaring ermee.

Ten opzichte van 8.1 geniet ik alleen maar van Windows 10 Pro. Totaal geen crashes meer dus betrouwbaar. Het enige waar ik niet aan kan wennen is het startmenu dus daarvoor het ik ClassicShell, maar ik neem de moeite niet om daaraan te wennen.
Dus een en al lof.

Voor mij is het vooral dat Windows 10 (x64 Pro) (nog) regelmatig crashed en ik dan een niets zeggende code en omschrijving te zien krijg. Drivers zouden de oorzaak kunnen zijn, maar deze zijn actueel, wat helaas ook niet alles zegt natuurlijk.

Van het begin af aan geen moeilijkheden gehad tot nu toe, ben begonnen met een schone installatie en daarna de boel aangepast door gebruik van op het internet te vinden scripts en registeraanpasingen. Ook bijna alles uitgezet of verwijdert bij instellingen en apps. Ook hier op de site is genoeg te vinden om voor een goed deel dit te verwezenlijken.

Jammer dat je niet voor meerdere opties kunt kiezen. Ik heb er namelijk 3
1. Dat Microsoft de standaard-apps en instellingen niet onthoudt na een upgrade
2. Dat je één update-pakket krijgt en niet afzondelijke updates kunt kiezen
3. Privacy: dataverzameling door Microsoft

IK ben het met je eens: geen mogelijkheid om meerdere punten aan te stippen.
Ook akkoord met deze 3 punten!

Ik heb bvb EDGE verwijderd en nu geeft iedere update een foutmelding omdat Edge niet meer te vinden is...

Updates vragen erg veel tijd. Vergelijk dat eens met Linux.

Hier geen probleem, updates verlopen vlot, en Linux komt er bij mij niet in omdat het helemaal niet zo'n prettig os is en ook de veiligheid ervan is niet zo als velen linuxfans beweren lees ik op fora en internet.

Kennelijk praat je niet uit eigen ervaring, maar praat je anderen na.

Precies. Ik gebruik Linux Mint 18.1 Serena en ik heb nog nooit zo'n prettig en veilig systeem meegemaakt. En ik heb met veel systemen gewerkt, maar mensen die klagen over windows zouden toch écht Linux Mint eens moeten proberen. Snel, geen gezeur met updates en bovenal: écht veilig en snel en bijzonder gemakkelijk in het gebruik !

Hangt ervan af wat je met je pc wil, Linux kan niet met alle software overweg.
Ik maak zelf films en gebruik zeer uitgebreide software voor het uitstippelen van routes voor men gps-systeem en dat kan enkel met Windows omdat Linux deze software niet ondersteund. Ook niet alle fotobewerkingssoftware wordt ondersteund wat bij Windows prima werkt.

Daar heb je een punt. Om die reden Windows gebruiken is een goed argument, maar daarmee is Linux zeker niet "rottig". Het is een prima systeem en is voor de meeste gebruikers meer dan voldoende en zeker beter dan Windows.

Ik heb nergens beweerd dat Linux "rottig" is.
Maar de bewering dat het beter is dan Windows, hmm,
ieder zijn eigen menig denk ik maar . . .

Jou PC terug " bevrijden" van Linux vraagt nog méér tijd. Ik liet me ooit via BertLinux overtuigen en wat een miserie achteraf: NOOIT MEER LINUX of UBUNTU!

Dat je over je eigen pc geen eigen baas meer bent, ik haat het dat men vanuit Microsoft alles kunnen zien, wat ik op en met mijn pc doe. Daarom ben ik overgestapt naar Linux.

Je kunt ook de moeite nemen je er van tevoren goed in te verdiepen hoe je dat kunt voorkomen, maar ja dat kost wat moeite, net als trouwens dat rottige Linux

Wat een niveau

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
noorwege_