Anti-virus Windows 10: Windows Defender doet het uitstekend

Het Duitse test-instituut AV-Test doet enkele keren per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de tests van juli en augustus, die afgelopen vrijdag gepubliceerd zijn, werden achttien anti-virus producten voor Windows 10 aan de tand gevoeld. Beoordeeld werd hoe goed ze beschermen tegen 275 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en bijna twintigduizend al bekende virussen.

1. Bescherming

Op bescherming behaalden maar liefst 16 van de 18 anti-virus programma's de maximale score van 6 punten bij AV Test: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je dat daarvan ook elf, namelijk: Ahnlab, Bitdefender, Comodo, F-Secure, G-Data, K7, Kaspersky, McAfee, Microsoft Windows Defender, Norton (Symantec) en Trend Micro overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren.

Avast, AVG, Avira, Bullguard en Vipre hadden enkele slippertjes maar kregen toch 6 punten van AV Test. Deze virusscanners stopten ook ruim 99% van de malware. Alleen de minder bekende PC Pitstop en eScan deden het echt minder en kregen respectievelijk 5,5 en 5 punten voor bescherming

Resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

2. Vals positieven

Op 'bruikbaarheid' in deze test scoren onder andere Avira, Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Windows Defender maximaal. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software.

De meeste andere virusscanners, waaronder Norton, F-Secure, Comodo en Trend Micro kregen 5,5 punten en sloegen dus af en toe vals alarm. Maar al met al scoorden zij ook acceptabel. Alleen PC Pitstop was abominabel met 36 keer vals alarm.

3. Systeembelasting

Onder andere Avira, Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks.

Onder andere Avast, AVG, Comodo en Microsoft Windows Defender doen het ook goed en behalen 5,5 punten op performance. Je computer wordt niet veel vertraagd met deze virusscanners. Alleen het installeren van nieuwe software gaat bij veel scanners een stuk trager. Maar het controleren van de installatie is dan ook een belangrijke taak van een virusscanner.

En de beste virusscanner is
Vijf virusscanners kregen op bescherming, prestaties en vals positieven de maximale score van 18 punten. Dit zijn Avira, Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Vipre. Hiervan zijn Bitdefender, Kaspersky en McAfee foutloos wat betreft bescherming en vals positieven. Zij zijn dus overall winnaars.

Maar ook Avast, AVG en Windows Defender doen het uitstekend met alleen een half puntje minder wat betreft prestaties (5,5 punten in plaats van 6). En Microsofts Windows Defender had zelfs een 100% score op bescherming. De ingebouwde virusscanner in Windows 10 kun je dus prima gebruiken. Een andere virusscanner is eigenlijk niet meer nodig.

Algehele conclusie is dat bijna alle virusscanners uitstekend of heel goed beschermen. En ook vals positieven en vertraging scoren de meeste goed op. Dus welke je kiest maakt steeds minder uit. En het is zeer verheugend dat ook de ingebouwde bescherming van Windows het zeer goed doet.

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Reacties

Niets mis mee, prima beveiliging en voor de rest net als alle andere je verstand gebruiken.

Is er verschil tussen de betaalde en de gratis versie? Welke is er hier getest? Ook de gratis versie? Wat is daar dan het risico van?

Is echt helemaal gratis, want er is geen "betaalde" versie.

Helemaal waar. Nooit geen problemen hier. al jaren Windows Defender.

´Nooit geen problemen hier.´ <----------Wat klopt hier niet?

Hij heeft een dubbele ontkenning getypt ☺☺ wat automatisch positief is.
M.a.w. hij heeft altijd problemen.
Beter had Satif getypt Nooit problemen hier of, Hier geen problemen.
Nederlands schijnt erg moeilijk te zijn voor velen.

Sorry Satif, ik bedoelde natuurlijk Freddie

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-z_eland