Preview-update KB4601382 voor Windows 10 versie 2004 & 20H2

Woensdagavond 24 februari is preview-update KB4601382 voor Windows 10 versies 2004 en 20H2 verschenen.

Dinsdag 16 februari was preview-update KB4601380 voor Windows 10 versie 1909 al uitgebracht.

Dit zijn optionele testupdates voor Windows 10 die je beter niet kunt installeren (tenzij je heel veel last hebt van een van de opgeloste problemen). Lees onze uitleg hierna onder het kopje Let op!

Versie Preview-update Build Datum
Windows 10 20H2 KB4601382 19042.844 16 februari 2021
Windows 10 2004 KB4601382
19041.844
16 februari 2021
Windows 10 1909 KB4601380 18363.1411 16 februari 2021

Ook kan update KB4023057 automatisch geïnstalleerd worden. Dit is een terugkerende update die je pc voorbereidt op een komende upgrade naar een halfjaarlijkse onderdelenupdate.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd.

Je kunt ze ook beter niet te installeren, want bij de volgende cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates krijg je deze kwaliteitsupdates ook meegeleverd - en dan beter getest (er kunnen nu nog fouten in zitten)! Deze updates zijn letterlijk een preview van de kwaliteitsupdates die ook in de beveiligingsupdates een maand later zitten.

Probleemoplossingen in KB4601382 voor Windows 10 2004 en 20H2

KB4601382 is een optionele update voor zowel Windows 10 versie 2004 als versie 20H2 (deze beide versies krijgen dezelfde updates omdat Windows 10 20H2 gebaseerd is op 2004).

In deze update worden 41 problemen opgelost, waaronder de volgende: flikkeringen op het scherm bij sommige monitors, incorrecte schermweergave na het opstarten van bepaalde games, CAD-applicaties die niet meer willen openen en een stopfout tijdens het opstarten van Windows 10.

Alle details van de foutoplossingen kun je hier nalezen.

KB4601382 is tevens de eerste update waarin een Servicing Stack Update (SSU: een update waardoor het updateproces wordt verbeterd) is verwerkt. Voorheen kreeg je altijd losse Servicing Stack Updates maar nu worden die geïntegreerd in de gewone cumulatieve updates. Voorwaarde is wel dat je de laatste losstaande SSU (KB4598481) al wel op je pc hebt.

Probleemoplossingen in KB4601380 voor Windows 10 1909

KB4601380 voor Windows 10 versie 1909 is een preview-update die minstens 34 problemen verhelpt. Onder andere een stopfout bij het opstarten en incorrecte weergave van lettertypen worden gerepareerd. Ook problemen met de schermweergave van games bij bepaalde hardware configuraties zijn opgelost.

Alle details van de foutoplossingen kun je hier nalezen.

Windows 10 versie 1903 niet meer ondersteund

Windows 10 versie 1903 krijgt sinds 8 december geen updates meer. Voor Windows 10 versie 1909 is de einddatum vastgesteld op 11 mei 2021. Je kunt gratis upgraden naar een nieuwere versie van Windows 10.

Preview-updates installeren (optioneel)

Bovengenoemde probleemoplossingen krijg je ook allemaal meegeleverd met de cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdate van volgende maand, je hoeft deze preview-update dus niet te installeren (beter van niet zelfs, omdat ze soms nieuwe problemen veroorzaken)! Maar als dit toch wilt dan kan dit op de volgende manier:

1. Voor Windows 10 1909 of lager

Klik op Downloaden en installeren onder het kopje Optionele updates beschikbaar:

2. Voor Windows 10 versie 2004 en hoger

Klik op Optionele updates weergeven:

Zet een vinkje bij de update en klik op Downloaden en installeren:

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Uitleg Windows 10 versies

Windows 10 versie 20H2 is sinds 20 oktober te verkrijgen. Dit is de nieuwste halfjaarlijkse onderdelenupdate voor Windows 10. Windows 10 versie 2004 is sinds 27 mei te downloaden. Op 12 november 2019 is Windows 10 versie 1909 verschenen.


Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er sinds juni 2019 voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Maximaal één tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Hier zijn de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1903 8 december 2020
Windows 10 1909 11 mei 2021
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Deel dit artikel: 

Reacties

Maandelijkse Patch KB5000848 voor Windows 8.1 beschikbaar.

Leerzame !! sorry

Kijk vaak op deze site, en geeft veel info over dit soort dingen.
Kom steeds hier terecht als er zich weer een vaag te begrijpen KB-tje voordoet.
Leuke en informatieve leerzamen site.
Redactie bedankt.

Idd, op de test pc geen enkel probleem. Wel opvallend bij de installatie:vlotte download, vervolgens installatie van 0 naar 100% binnen 2 minuten, en dan nogmaals installeren en 5 minuten blijven hangen op 22%, en dan traag de rest. Maar na opstarten probleemloos (zoals daarvoor).

Die ervaring had ik ok. Dit kwam volgens mij door een 'opruimactie' tijdens de installatie van deze update. Wellicht door de toepassing "Microsoft Update Health Tools" die recent bij mij als update KB4023057 werd geïnstalleerd.

Gisterenavond geïnstalleerd. Geen problemen tot nu toe ervaren.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-ruslan_