Waarom je optionele updates in Windows 10 niet moet installeren

Microsoft brengt verschillende soorten updates uit voor Windows 10. Je hebt de grote halfjaarlijkse onderdelenupdates met nieuwe functies. Je hebt de maandelijkse beveiligingsupdates. Je hebt tussentijdse noodupdates voor actief aangevallen lekken. En je hebt de 'optionele updates' die in de derde of vierde week van de maand verschijnen. Over deze laatste gaan we het hebben.

Waarom je optionele updates beter niet kunt installeren

Vroeger was het devies vaak: alle updates zo snel mogelijk installeren. Dat geldt echter niet meer voor optionele updates. De naam zegt het al: deze updates zijn optioneel - wat 'niet verplicht' of 'naar keuze' betekent. Deze updates plakken geen beveiligingslekken dicht en ze worden ook niet automatisch geïnstalleerd. Ze zijn niet zo belangrijk namelijk. Sterker nog: ze kunnen zelfs problemen veroorzaken.

Waarom zijn ze niet belangrijk?

Optionele updates zijn geen beveiligingsupdates en ze repareren alleen fouten. En ten tweede: deze foutoplossingen krijg je vanzelf ook binnen bij de maandelijkse beveiligingsupdates van de tweede dinsdag van de maand daarop.

Updates voor Windows 10 zijn namelijk cumulatief tegenwoordig. Dit betekent letterlijk: samenvoegend, ophopend of bijelkaar opgeteld. Je krijgt dus alle voorgaande updates die je nog niet hebt gebundeld in één pakket.

Waarom kunnen ze problemen veroorzaken?

Oké, deze optionele updates zijn dus niet zo belangrijk (worden geen lekken in verholpen) en je krijgt de foutoplossingen de maand daarop toch wel. Maar je kunt ze zelfs beter niet installeren, want ze kunnen problemen veroorzaken!

Nu kunnen updates altijd problemen opleveren, maar de optionele updates geven een grotere kans op moeilijkheden. Het zijn namelijk 'previews' voor de updates de volgende maand, het zijn slechts test-updates!

Met deze optionele updates test Microsoft of de aangebrachte wijzigingen en foutoplossingen in Windows 10 geen onvoorziene nieuwe problemen opleveren. Via de ingebouwde telemetrie (gegevensverzameling) in Windows 10 krijgt Microsoft namelijk feedback over de uitwerking van deze updates op jouw pc. En dus over de eventuele problemen die deze updates geven. Ook kunnen bedrijven alvast op beperkte schaal testen of de komende maandelijkse beveiligingsupdates problemen zouden kunnen opleveren.

Als je optionele updates installeert ben je dus een tester voor Microsoft! De foutjes en fouten uit de optionele update worden er zo uitgehaald voor de reguliere maandelijkse beveiligingsupdates van de maand daarop. Die op deze wijze beter getest aan het grote publiek worden geleverd.

Je gelooft ons niet op onze blauwe ogen?

Hier is de officiële uitleg van Microsoft-manager John Wilcox over de optionele 'C en D' updates:

The “C” and “D” releases occur the third and fourth weeks of the month, respectively. These preview releases contain only non-security updates, and are intended to provide visibility and testing of the planned non-security fixes targeted for the next month’s Update Tuesday release. These updates are then shipped as part of the following month’s “B” or Update Tuesday release.

In een commentaar licht hij dit nog extra toe:

We refer to the "C" and "D" releases as "optional" because"

  • They only include quality fixes, not security fixes and therefore don't have the zero day exposure impications.
  • The fixes will  come to you in the next "B" release, which is what we and most of you are focused on getting quickly installed when they come out. So unless there is a specfic fix that your blocked on, and thus need quickly, you will  get the improvements with the next "B", along with the new security fixes, and then only have on reboot. 

"C" and "D" are there to so that  if you want, you can deploy them early with your first flighting rings and have data and visibility to the changes before deploying the "B" release.

Voor bedrijven bieden deze optionele updates dus de mogelijkheid om te testen of de volgende maandelijkse reguliere update problemen zou kunnen geven. Voor Microsoft is het ook een ideale kans om via telemetrie gegevens te verzamelen over eventuele problemen.

Conclusie

Optionele updates zijn dus previews of testupdates die geen toegevoegde waarde hebben (je krijgt ze enkele weken later toch wel - beter getest)  en eigenlijk alleen maar nieuwe problemen kunnen veroorzaken. Installeer ze dus niet!

En voor de duidelijkheid: de maandelijkse beveiligingsupdates elke tweede dinsdag van de maand moet je natuurlijk wel installeren.

Reacties

Windows as a service zegt t eigenlijk al. En in die dienstverlening zijn er gebruikers die als eerste de optionele updates installeren. Dat gaat meestal zonder problemen want ms heeft ze echt wel gericht ontwikkeld en uitgebracht. Maar idd er kunnen nog fouten boven water komen. Hulde en dank aan de pioniers die helpen Windows beter te maken. Als niemand de optionele updates zou installeren kregen we allemaal de versies met fouten in de 2e week, de patch ronde...

Banken hebben wel meer achterlijke eisen. ABN AMRO ondersteunt Linux niet.
Ik zou volgens hen niet met Linux kunnen internetbankieren. Je reinste flauwekul natuurlijk want je internetbankiert met een browser.
Firefox op Linux geeft geen enkele probleem, bankiert er op los.
Ik heb ze daar op gewezen maar geen reactie ontvangen.

Wake up, dude! Er zijn wel andere prioriteiten nu dan dat gezeik over Linux!

Wat nou bro, zit je zoals gewoonlijk weer eens opgescheept met een niet werkend Windows 10?
Is het jouw Microsoft Windows as a service of is het jouw Microsof Troubles as a service.
Eén keer iets goeds gevonden, Linux Mint as a service, nooit meer wat anders.

Heb altijd de drang om de updates zo snel mogelijk te installeren. Geldt ook voor de optionele updates. Tot nu toe nooit problemen gehad.

Zelf heb ik ze altijd geinstalleerd, nooit geen problemen. Als je deze niet zou installeren, is je systeem dan niet kwetsbaarder?

afbeelding van redactie

Nee, want het zijn NOOIT beveiligingsupdates. Beveiligingsupdates worden altijd automatisch geïnstalleerd via Windows Update. Optionele updates niet (en dat is dus met een reden).

Ik heb nog nooit optionele updates geïnstalleerd , zowel in Windows8.1 niet ,als nu in Windows10 niet.
Tot op heden geen enkel probleem .

update net op 2 computers geinstaleerd en nog geen problemen

afbeelding van redactie

Dat hoeven ze ook niet te geven, maar de kans op problemen is groter dan bij gewone updates vanwege wat in het artikel staat uitgelegd. En je krijgt ze over twee/drie weken sowieso automatisch.

@Redactie
Uit de voorwaarden van ING:

3.Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.

Denk hierbij aan het volgende:

Zorg dat de geïnstalleerde software op de apparatuur, zoals computer, tablet en/of smartphone, die u voor het regelen van uw bankzaken gebruikt,

is voorzien van actuele (!) (beveiligings)updates.

Geïnstalleerde software is bijvoorbeeld het besturingssysteem (!)
en beveiligingsprogramma’s, zoals virusscanner en firewall

https://www.ing.nl/media/...

afbeelding van redactie

Wel het artikel lezen. Optionele updates zijn NOOIT beveiligingsupdates. Dus dat heeft hier niks mee te maken. Je moet wel de maandelijkse beveiligingsupdates elke tweede dinsdag van de maand installeren, maar niet de optionele updates uit de derde/vierde week. Dat is wat wij zeggen. (We hebben voor de extra duidelijkheid nog een slotregel toegevoegd aan het artikel).

Wel de pdf van ING lezen!
Daarin staat duidelijk (beveiligings)updates.

Dat staat duidelijk ,in het Nederlands,maar misschien begrijp ik het wel niet?

Aan die Engelstalige opmerkingen/reclame heb ik helemaal niets.
Als ik al kan lezen wat er staat (bv. met Google vertalen),is het nog maar de vraag of ik het ook begrijp.

Ook heb ik niet zoveel aan MS marketing verhalen, maar meer aan uitleg over de gevolgen voor de Nederlandse gebruiker.

Zeker gezien die achterlijke eisen van het internetbankieren,waardoor de gebruiker eigenlijk verplicht is onnodige updates (zoals jullie nu ook aangeven)te installeren.

afbeelding van redactie

Optionele updates hoef je niet te installeren. Dat heeft niks met de beveiliging van een pc te maken. Alleen updates die ook automatisch geïnstalleerd worden als je niks doet zijn van belang. De maandelijkse updates dus.

Optionele updates moet je zelf handmatig installeren en zijn niet essentieel. Gewoon overslaan dus.

ING bedoelt niet dit soort updates (dit soort waarschuwingen is voor mensen die nog Windows 7 hebben, of een verouderde versie van Windows 10 (1709 of 1803 bijvoorbeeld) of die wat betreft maandelijkse beveiligingsupdates maanden achterlopen).

Wij weten dat, maar weet de gewone gebruiker dat ook?

Ik ben van mening dat je het updatebeleid van W10 aan de gebruiker over moet laten en ze niet met een kapstokartikel onder druk moet zetten.

Je ziet ook dat steeds meer mensen gaan bankieren met de smartphone,
dat kan volgens mij vanaf Android versie 5.0,ondanks het update gejammer van de Consumentenbond.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zu_d-korea