Windows 10 1903 in mei, onderdelenupdates niet meer verplicht

Twee keer groot nieuws! Als eerste: Microsoft heeft aangekondigd dat Windows 10 versie 1903 pas eind mei zal verschijnen en niet in april, zoals de laatste twee jaar gebruikelijk was. Microsoft zegt meer tijd te willen nemen om de halfjaarlijkse onderdelenupdate (met nieuwe functies) te testen.

Dit waarschijnlijk om te voorkomen dat er weer zo'n dramatische halfjaarlijkse update plaatsvindt, zoals bij Windows 10 1809 waarbij bestanden van gebruikers verdwenen, de update teruggetrokken werd en pas weken later met veel horten en stoten weer op gang kwam.

Je kunt straks onderdelenupdates overslaan!

Ook groot nieuws is dat er met ingang van Windows 10 1903 een apart update-mechanisme komt voor halfjaarlijkse onderdelenupdates. Los van de het controleren op maandelijkse beveiligingsupdates kun je dan checken of er een onderdelenupdate beschikbaar is. En belangrijker: door te controleren op maandelijkse updates zet je niet meer ongewild een onderdelenupdate in gang!


Twee update-mechanismes

Twee update-mechanismes dus: één voor de gewone maandelijkse en één voor de halfjaarlijkse grote onderdelenupdates. En nog mooier: Microsoft zegt ook dat deze onderdelenupdates niet meer gepusht zullen worden. Onderdelenupdates zijn niet meer verplicht (worden niet meer automatisch geïnstalleerd): je kunt ze zelfs overslaan en anderhalf jaar bij een oudere Windows 10 versie blijven!

Pas als je Windows 10-versie (1809, 1903 enzovoort) na anderhalf jaar geen ondersteuning meer krijgt en End Of Life (EOL) is dan zul je wel moeten overstappen op de volgende onderdelenupdate om maandelijkse updates te blijven ontvangen.

Update 5 april 2019
Deze veranderingen in het update-mechanisme zitten in mei in Windows 10 1903, maar zullen ook in Windows 10 1803 en 1809 ingevoerd worden, zodat je ook langer die versies kunt behouden zonder over te moeten gaan op een nieuwe onderdelenupdate.

Bovendien kun je vanaf mei alle updates vijfmaal zeven dagen uitstellen. Dus als je even wilt afwachten of er geen problemen zijn met een maandelijkse update dan kun je deze pauzeren.

Revolutionaire veranderingen dus in het update-proces van Microsoft. Of zullen we zeggen: Microsoft luistert eindelijk naar zijn klanten? En hopelijk is het geen verlate 1 april-grap van de software-gigant...

Wat vind jij van het uitstellen van Windows 10 1903 en het loskoppelen van de onderdelenupdates van de gewone maandelijkse updates? Laat het weten in de reacties hieronder!

Reacties

Ik moet PC schoon opstarten. Combinatie SSD van Samsung geeft problemen met installeren. Altijd steken op 81%.
Ik doe onderdelen update eens in het jaar. Veel werk om programma’s weer terug te plaatsen. Gelukkig weet ik alle codes nog.

deze update installeerd hij niet probeer het al sinds gisteren (KB4495667

afbeelding van redactie

Hier staat info over KB4495667:
https://www.gratissoftwar...

leuk idee een nieuwe windows 10 1903

Ik heb afgelopen weekend een upgrade uitgevoerd van Windows 7 naar Windows 10.
Hetgeen overigens probleemloos verliep.
Ik kreeg versie 10.0 build 17763. Ik lees hier over 10 1809.
Wat betekent dit voor mij, hoe verloop ik achter, van wanneer is 10 1809 en evt. voorgangers?

1809 is de huidige currente versie van Windows 10

Dank. Ik ben er inmiddels achter. Ik verwisselde build 17763.404 met versienummer.
Ik heb inderdaad versie 1809. Even wennen.

Uiterst nuttige informatie van de redactie. Hartelijk dank.

Een stap in de goede richting van MS
Het hele updateproces was toch wel een dingetje.
Sowieso, het is niet meer van deze tijd om gedwongen gebruikers zaken door de strot te duwen.
Is het misschien een plan om 2 versies van Win 10 uit te brengen ?
Waarbij de HOME versie alles geheel automatisch laat verlopen en geen vrijheid biedt om zaken in eigen beheer te nemen.
De PRO versie heeft deze mogelijkheid dan wel. Deze versie zou dan naar analogie van Linux moeten werken.
Maar of het ooit zover komt ?

Ik hoop van niet. Ben graag "de baas" over m'n eigen Home versie.

De updates eerst grondig uittesten, zodat je geen problemen meer krijgt dat er wat
weg is of niet meer functioneert.

Kort en bondig; goed plan.

Geweldig. Nu er nog voor zorgen dat je na de updates je computer niet moet herstarten zoals bij Linux dan is Windows volledig perfect

Geweldig dat je straks eindelijk de vrijheid en mogelijkheid krijgt om rond te blijven lopen met beveiligingsgaten, ik heb nooit begrepen waarom al die bugs en beveilingsgaten perse dicht gegooid moeten worden. Het is een recht om met een lekke versie te mogen werken, fijn dat Microsoft dat nu eindelijk inziet

afbeelding van redactie

@Dus
Dat klopt niet wat je zegt. Je kunt onderdelenupdates (grote halfjaarlijkse updates) uitstellen of overslaan als je wilt, maar beveiligingsupdates niet (35 dagen eventueel maar niet langer). Je pc blijft dus altijd up-to-date. En als jouw Windows 10-versie (1803, 1809, 1903 enzovoort) aan het einde van zijn ondersteuningsperiode van anderhalf jaar is, dan zul je wel verplicht/automatisch bijgewerkt worden naar de laatste Onderdelenupdate versie. Dus beveiligd blijf je wel.

Bedankt voor de aanvullende toelichting! Toch wel fijn dat je 35 dagen het recht krijgt om met beveiligingsgaten rond te mogen blijven lopen als je dat wil :P

Nog iets zinnigs te zeggen?

Misschien een idee voor ze om een full versie en een light versie te maken, alle onderdelen optioneel.

Uiteindelijk zal je toch moeten updaten om ondersteund te blijven.

Als het geen grap is, dan kun je stellen: de wal keert het schip! De verkopen van Windows 10 vallen tegen, ook omdat gebruikers de problematiek rond Windows 10 zat zijn, zo beluister ik alom. Als er te weinig geld in het laatje komt, dan luistert uiteindelijk èlk bedrijf naar de (potentiële) klant...

Afwachten, maar een zeer goed idee.
Elke keer dat eindeloos updaten om functies te verkrijgen waar ik meestal niet zit op te wachten en dikwijls de boel in de soep laat draaien.
Ik heb wel wat beters te doen dan elke keer weer te moeten updaten en alles weer te moeten finetunen.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederla_d