Wat is update KB4023057 (die steeds opnieuw verschijnt)?

Windows 10 gebruikers die in de gaten houden welke updates ze binnen krijgen via Windows Update zullen KB4023057 wel kennen. Dit is een regelmatig terugkerende update voor - alle versies van - Windows 10 die 'de betrouwbaarheid van de Windows Update Service moet verbeteren'. Maar op welke manier gebeurt dat?

Wat doet KB4023057?

In praktijk komt het er op neer dat KB4023057 wordt uitgebracht om de upgrade naar een volgende halfjaarlijkse onderdelenupdate soepeler te laten lopen. Update KB4023057 doet het volgende op je pc om dat te bewerkstelligen:

  • Je apparaat kan langer aan blijven staan om de installatie van updates mogelijk te maken
  • Netwerkinstellingen kunnen hersteld worden en registersleutels die updates verhinderen kunnen verwijderd worden
  • Uitgeschakelde of corrupte Windows onderdelen (die de toepasbaarheid van updates voor jouw Windows-versie moeten bepalen) kunnen gerepareerd worden
  • Bestanden in je gebruikersprofiel kunnen gecomprimeerd (verkleind) worden om ruimte vrij te maken voor de installatie van grote (onderdelen)updates
  • De Windows Update Database kan gereset worden om problemen te repareren die updates blokkeren

Voor veel Windows 10 gebruikers is dit op zich goed: als je problemen hebt met het upgraden naar een volgende halfjaarlijkse onderdelenupdate dan kan KB4023057 uitkomst bieden. Zeker omdat onderdelenupdates, zoals Windows 10 versies als 1909, 2004, 20H2 en 21H1, na anderhalf jaar 'verlopen' (je geen updates meer krijgt) en je dan een verplichte automatische upgrade krijgt naar een volgende versie.

Voor gevorderden

Heb je goede redenen om updates te blokkeren en heb je daarvoor maatregelen ingesteld dan kan KB4023057 die dus ongedaan maken. In dat geval kunnen (ver)gevorderden tooltjes als Windows Update Blocker of WUShowHide (van Microsoft zelf) gebruiken om KB4023057 te blokkeren.

In het algemeen zouden we voor de meeste gebruikers echter adviseren: blijf weg van bovengenoemde tools en laat Windows Update gewoon zelf zijn werk doen. Meestal gaat dat goed.

Wat is jouw mening? Laat je Windows 10 automatisch alle updates installeren of wil je zelf controle houden over het updateproces van je pc?

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oost_nrijk