Alles wat je moet weten over Windows 11

Voor de mensen die het gemist hebben: eind 2021 komt Windows 11 uit. De opvolger van Windows 10 - dat ooit door Microsoft 'de laatste Windows-versie' werd genoemd. Niet dus, want Windows 11 komt er echt aan... Een korte introductie van Windows 11.

Wat is Windows 11?

Windows 11 is de opvolger van Windows 10. En na Windows 1.0, 2.0, 2.1, 3.0, 3.1, 95, 98, Me, 2000, XP, Vista, 7, 8, 8.1 & 10 de zestiende uitgave van Microsofts besturingssysteem.

Waarom Windows 11?

Klinkt als een logische naam voor de opvolger van Windows 10, of niet? Het gekke is alleen dat Windows 10 de laatste Windows-versie ooit zou worden, zo beweerde Microsoft bij de introductie van het besturingssysteem. Maar Microsoft heeft zich bedacht en toch een nieuw versienummer achter Windows geplakt.

Wellicht dat Microsoft hiervoor inspiratie bij Apple heeft opgedaan, dat vanaf 2001 tot en met 2019 Mac OS X (Romeinse cijfer '10') als desktop besturingssysteem had en vorig jaar overstapte op macOS 11 (en eind dit jaar komt macOS 12 uit).

Wanneer komt Windows 11 uit?

Dat is onduidelijk. Sommigen gokken op eind oktober, anderen denken tijdens de (Amerikaanse) feestdagen, tussen eind november en eind december. Ergens in het najaar in elk geval. Maar wellicht alleen op nieuwe pc's. Computers die nu Windows 10 draaien krijgen misschien pas vanaf begin 2022 een upgrade aangeboden.

Update 31 augustus 2021

Windows 11 komt 5 oktober officieel uit als gratis upgrade

Is Windows 11 echt heel anders dan Windows 10?

Ja, Windows 11 heeft een nieuw vierkant logo en een geheel nieuw startmenu en nieuwe taakbalk die midden onderaan (in plaats van links) op je scherm staan. Het uiterlijk heeft dus een flinke opknapbeurt gekregen.


Windows 11 met nieuw gecentreerd startmenu

Ook wat betreft functies zijn er diverse vernieuwingen. Zo kun je allerlei widgets gebruiken in Windows 11 (zoals nieuws, weer, agenda, en meer) en kun je bepaalde Android apps installeren. Microsoft Teams is geïntegreerd en kun je direct vanuit de taakbalk gebruiken. De instellingen-app is ook op de schop genomen en een stuk overzichtelijker geworden. En veel meer nieuwigheden die je hier kunt nalezen.

Windows 11 lijkt dus wel een upgrade te worden die de moeite waard is.

Is Windows 11 gratis?

Ja, een upgrade van Windows 10 naar Windows 11 is gratis. En op een nieuwe pc zit Windows 11 voorgeïnstalleerd. Onbekend is of de upgrade altijd gratis blijft of dat je er na een jaar voor zou moeten gaan betalen. Iets wat Microsoft voor de upgrade van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10 heeft gedaan: het eerste jaar was de upgrade gratis en daarna moest je - officieel in elk geval - gaan betalen.

Is mijn pc wel geschikt voor Windows 11?

Tot zover klinkt het allemaal heel goed: nieuw uiterlijk, veel nieuwe functies en gratis. Maar... er zit een addertje onder het gras. Je pc moet namelijk wel geschikt zijn voor Windows 11 en Microsofts nieuwe besturingssysteem aankunnen. En dan gaat het niet eens zozeer om hoe snel en krachtig je computer is.

Microsoft vereist voor Windows 11 namelijk dat je computer Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0 heeft. Dit is een standaard voor een beveiligd deel van de processor voor bijvoorbeeld de versleuteling van schijven. Pc's van de laatste vijf jaar hebben dit vaak (maar niet altijd) wel, maar het staat soms niet aan in de BIOS.

TPM 2.0 lijkt tot nu toe het grootste struikelblok te zijn voor pc's om een upgrade naar Windows 11 te krijgen. Maar onduidelijk is hoe streng Microsoft deze vereiste zal handhaven. En of dit (makkelijk) te omzeilen is.

Vlak na de bekendmaking van Windows 11 was Microsoft stellig over de hardware-vereisten, maar na de nodige ophef gaf het software-bedrijf aan dat het zich nog zou beraden over de specificaties die nodig zijn voor Windows 11. Het kan dus zijn dat uiteindelijk toch veel meer pc's de overstap kunnen maken.

Update 30 augustus 2021

Microsoft heeft enkele nieuwe processoren toegevoegd aan de lijst die Windows 11 kan draaien, maar blijft de verdere eisen streng handhaven

Komt na Windows 11 ook Windows 12?

Niemand die het weet...

Blijft Windows 10 bestaan naast Windows 11?

Ja, Windows 10 wordt ondersteund met updates tot en met 14 oktober 2025. Nog ruim vier jaar dus. Als je pc Windows 11 niet aankan of als je niet wil overstapen, dan kun je nog vier jaar lang Windows 10 blijven draaien. Windows 10 versie 21H2 zal dus waarschijnlijk gewoon in het najaar uitkomen naast Windows 11.

Deel dit artikel: 

Reacties

Tja

Draai dit nu 2 dagen lang zonder problemen.
Windows gaat de goede kant op eindelijk.
Maar er zitten nog steeds wel oude dingen in wat je ook al in windows 7 zat kan zijn dat dit nog anders wordt hoop ik.
En ja ik heb wel een TPM module op moederbord.

Apparaatnaam DESKTOP-
Processor AMD FX(tm)-8350 Eight-Core Processor 4.00 GHz
Geïnstalleerd RAM-geheugen 16,0 GB
Apparaat-id
Product-id
Type systeem 64-bits besturingssysteem, x64-processor
Pen en aanraken Pen- of aanraakinvoer is niet beschikbaar voor dit beeldscherm

Editie Windows 11 Pro
Versie 21H2
Installatiedatum ‎8-‎8-‎2021
Build van besturingssysteem 22000.120
Ervaring Windows Feature Experience Pack 1000.22000.120.0

Leuk! Ik ook sinds 3 dagen, zelfde ervaringen. Eigenlijk is de naam Windows 11 wat overdreven! Het is met name een forse cosmetische update van Windows 10 waarbij wijzigingen in het menu en de icoontjes het meest opvallen. Het 'oude' configuratiescherm is er nog steeds, net als veel andere oude onderdelen. Het is meer Windows 10.2 te noemen ;-)

Voor niets gaat de zon, nog weg, maar dat gaat veranderen.
Klimaatverandering gaat toch de burger geld kosten. is het
niet uit de lengte betaal je toch uit de breedte

Er is niks gratis in deze wereld.

Alleen de zon. ;)

en deze website..... :-)

Dat valt nog te bezien met al die huidkankers

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
d_itsland