Verkiezing: Wat vind je het beste besturingssysteem van 2020?

Welk besturingssysteem had je voorkeur in 2020: dat van Microsoft, Google of Apple - of toch een ander?

Voor Windows 10 zijn in 2020 twee halfjaarlijkse upgrades geweest. Versie 2004 uit mei bracht diverse nieuwe functies.Versie 20H2 van oktober jongstleden was een kleinere update die voornamelijk stabiliteitsverbeteringen bevatte.

Ook zagen macOS Big Sur, Ubuntu 20.04 LTS en tussenuitgave 20.10 en Linux Mint 20 het levenslicht.

Op iPhones en iPads kwam iOS 14 uit en voor Pixels, Android One toestellen (zoals Nokia) en enkele andere verscheen Android 11.

Onze vraag is:
Wat vind jij het beste besturingssysteem van 2020?

In de reacties horen we graag je motivatie!

Windows 10 (2004/20H2)
64% (278 stemmen)
Toch Windows 8.1
3% (11 stemmen)
macOS 10.15 Catalina/Big Sur
5% (20 stemmen)
Ubuntu (20.04 LTS/20.10)
4% (19 stemmen)
Linux Mint (20)
15% (66 stemmen)
Android (8/9/10/11)
2% (7 stemmen)
iOS (12/13/14)
3% (12 stemmen)
Een ander OS, namelijk... (laat weten in de reacties)
5% (20 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 433
Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb zowel Windows 10 20H2 als Linux Mint
op de laptop. Maar heb toch de voorkeur voor
Windows. Want ik vind het bij Linux Mint nog
erg lastig om een programma te installeren als
dit niet in de programma beheerder van Linux zit.
Zoals bijvoorbeeld een extra browser.

Welke browser zou je dan willen installeren Raafje?

Frens,
Ik wilde toen Pale Moon installeren. Ondanks
dat de Pale Moon download pagina voor Linux
wel instructies bevat is het niet gelukt. En
het is al weer vele maanden geleden dat ik
Linux gebruikt heb.

Alleen bekend met Windows, dus kan ik niet zeggen welke besturingsysteem beter is.

AmigaOS

Interessant

Thuis macOS op iMac en MacBook Pro, maar experimenteer veel met Linuxen en Windows, kan met alle goed uit de voeten.
Maar als besturingssysteem op zich kan ik niet anders dan macOS het beste vinden. Veel vrienden zijn overgestapt van W10 naar Apple machines, en ik krijg steeds te horen dat die overstap het beste is wat ze in jaren hebben gedaan....

Dat zou ik ook graag nog eens willen Jos.
Maar daar hangen wel prijskaartjes aan.

Ik kijk al jaren na een 2ehands Apple mini. Of een Macbook. of een ouder type Mac Pro. Maar hoe weet je nou dat je geen rotzooi koopt?!?

Ik ben thuis in: Linux Windows en IOS.

Helaas kun je onder Linux geen Nikon Software draaien.

Heb je tips Jos?

Ik heb enkel ervaring met Windows. Begonnen met XP en momenteel W10. Werkt voor mij prima.

Ik heb 3 Pc's met 8.1 , 10 20H2 en Linux Mint 20.
Het blijft tot 2023 gewoon Windows 8.1 , gewoon standaard updates zonder extra's uitbreiding, gewoon geen (opstart-)problemen en het is gewoon sneller dan de andere twee.

Windows10, daar kan je alle programs (fotoprograms) op draaien. Ook programs die voor Linux gemaakt zijn. Heb ook al met Ubuntu gewerkt, maar als er een probleem zich voordoet los het dan maar op. Daar is Windows veel gemakkelijker in.

Ubuntu 20.04 LTS met de ¨MATE¨ desktop.
Draait goed op oude computer met Core2Duo E6400 cpu en Intel 945 chipset.
Af en toe krijg je wat kleine updates binnen, die zeer snel geinstalleerd worden. Bij Windows 10 (die ik ook weleens gebruik) zijn die updates echter zeer log en zwaar en tijdrovend en hoogst irritant.

Linux is zonder twijfel het beste besturingssysteem. Alleen jammer dat bepaalde Windows software daar niet op draait.
Linux (t.o.v. Windows) is veel veiliger, sneller, goedkoper, stabieler en meer. Bij Linux update je het besturingssysteem en de software in 1 keer, bij Windows is dat een drama.
Ik gebruik ze beide, maar Linux geeft het meeste plezier!

Helemaal mee eens Jan777 :)

Nooit wat anders gehad dan Windows. Windows 10 zonder twijfel de beste!

Ik gebruik al jaren allerlei varianten van Linux. De laatste jaren is de progressie er flink uit. Windows wordt alleen maar beter. Linux wordt noch steeds gebruikt, maar ik krijg toch steeds meer de indruk dat linux in het hobby sfeertje blijft hangen.

een besturingssysteem is voor mij totaal oninteressant, een besturing moet mijn progs goed laten werken , meer niet dan valt Linux al af.. hoe jammer ook

Linux Mint en Ubuntu. Helemaal Top en Stabiel. Windows 10 daar in tegen : Waardeloos. Vastlopers. En Privacy problemen door Microsoft. Bizar.
Als je met Linux kunt werken. DOEN!!!

Frens , vastlopers in Windows 10 ??? Geen last van

Ik gebruik Windows 10 al ruim 5 jaar. Nog nooit last gehad van vastlopers.

Windows 10 sucks

Helemaal gelijk Jip :) Mensen die zeggen dat Windows 10 prachtig is, weten echt niet waarover ze praten.

Sluit ik mij bij aan.

@Frens
Leg eens uit wat jou privacy problemen zijn.

Draai nu een jaartje Linux Mint 19.3, raar dat er alleen 20 staat bij de keuzes. Linux Mint was genoeg geweest denk ik.
Windows 10 een poos gebruikt, op zich helemaal niets mis mee, ik wilde eens Linux Mint proberen en het blijven gebruiken, werkt lekker stabiel.

Mijn voorkeur gaat uit naar Archlinux met Plasma/KDE desktop.
Rolling release, dus geen gedoe met upgrades zoals bv Ubuntu.

Voor mij blijft, net als vorig jaar, Zorin OS het beste besturingssysteem.

Helemaal mee eens. Gebruik nu al een jaartje Zorin Core en wat een verademing na allerlei gedoe met Windows 10. Als je een alternatief voor Windows (7) zoekt...probeer Zorin maar eens. Jammer dat Gratissoftware.nl er niet of nauwelijks aandacht aan besteedt.

Voor mij is Windows 10 een geweldige besturing gebleken. De beste? Weet ik niet? Ik heb geen ervaring met Linux, met de Aple besturing of Ubuntu, etc., Daar heb ik dus geen oordeel over, maar ik rijd al zolang met de ´´Microsoft besturingstrein´´ mee, dat voor mij Windows 10 mag blijven als besturing. Het geeft hier nergens problemen.

windows, het beste systeem is Linux maar Apple is ook geweldig goed natuurlijk .. m.a.w.. beste systeem is zo afhankelijk van heel heel veel dingen, bijvoorbeeld, gaat het één keer goed fout met een systeem dan is het ineens niet meer zo goed als je dacht. Wat jammer dat een besturingssysteem afhankelijk is van commercie

Ik werk het liefst met een aangepaste versie van Kubuntu, dat is Ubuntu met de KDE Plasma 5 bureaublad omgeving. Een groot deel van de Ubuntu Studio meta pakketten (multimedia content productie) en de Lowlatency kernel er aan toegevoegd. In april 2021 komt de nieuwe versie van Ubuntu Studio uit, die dit alles reeds bevat. Dus ga ik overstappen.

Ik gebruik hoofdzakelijk Windows10. Alles werkt er prima op en als je er zelf niet te veel aan prutst heb je er zelden problemen mee. De ingebouwde virusscanner doet het ook prima. Op een oudere laptop werkt bij mij Linux ook uitstekend - zelfs een opstartbare USB met Linux draait prima. Er zijn veel Linux-distros die zeer goed zijn, misschien zelfs nog beter dan Windows10. Linux vereist immers minder RAM-geheugen en opslag van de laptop. Waarom dan toch Windows10: laptops zonder besturingssysteem (of met Linux erop) kosten meestal meer dan toestellen met Windows10 voorgeïnstalleerd, niettegenstaande er voor een licentie van Microsoft/Windows10 moet worden betaald. De keuze aan Win10-laptops is trouwens ook veel groter.

Op een oudere laptop zowel windows 10 als linux mint geprobeerd. Windows 10 start sneller op, gebruikt alle processor en ram ruimte , geoptimaliseerd voor dat oude laptopje. Linux mint gebruikt minder als ie eenmaal draait. Kan met beide goed uit de voeten. Dan draait er toch meer onder windows. Kortom, win 10 blijft gemakzuchtiger in gebruik.

Op één van mijn laptops Linux Mint geïnstalleerd en daar ben ik persoonlijk eigenlijk veel beter over te spreken dan over Windows 10. Aangezien ik vaak te maken heb met bepaalde bedrijfssoftware moet ik ook wel Windows gebruiken maar als ik zelf kon bepalen gooide ik al dat MS spul eraf en zou ik alleen nog met Linux werken.

Sinds Windows 10 (2004/20H2) is mijn pc zeer stabiel, Hulde aan Microsoft.

Wat mij betreft is open source een veel sympathieker concept maar eerder zijn meug denk ik dan maar.

Ik had een poosje Linux Mint omdat mijn oude PC Windows 10 niet trok en telkens vastliep tot het zelfs onherstelbaar werd.
Al een poos een nieuwe PC met Windows 10. Wat er verademing ten opzichte van Linux.
In Linux is werkelijk niets logisch, vrijwel alles moet via onnavolgbare omwegen.
Alleen bruikbaar voor surfen en mailen.
Als tussenoplossing was het even bruikbaar maar daar is het ook wel mee gezegd.

Werkelijk? Volstrekt andere ervaringen met Linux Mint. Zeer gebruiksvriendelijk en ook nog eens super stabiel. Nooit problemen gehad tot dusver.

Je opmerking zegt meer over jezelf dan over Linux. Nee, dan Microsoft: in XP op start klikken om af te sluiten. Logisch?l

Linux commandos hebben erg vaak vreemde namen. dat is mijn grote probleem van Linux als desktop besturingssysteem. Maar heb zelf een oude Windows 8.1 laptop, die zichzelf migreerde naar Windows 10. Sindsdien niks dan ge-emmer met dat ding.

Nadat ik het helemaal beu was, heb ik veel verschillende live-versies van Linux distributies uitgeprobeerd en aanbeland bij 'Pop! OS'. Is op Ubuntu LTS (20.04) gebaseerd, maar kan nu een browser met meerdere tabs openen, internet radio beluisteren en remote werken via AnyDesk. Geen enkel probleem. Met Windows 10 was dat maar 1 van deze taken en na een 30-tal minuten ging zelfs dat mis. Net zoals batterij beheer. Je wil niet weten hoe irritant de flikkering word, wanneer je scherm continu schakelt tussen batterij mode en stroom mode.

Pop! OS krijgt een heleboel fixes mee van een bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige Linux desktops en laptops maakt. Persoonlijk vind ik deze machines mooier gestileerd dan Apple desktops/laptops. System 76 Linux machines hebben een soortgelijk prijskaartje als Apple machines.

Serieus bedrijf, met een serieus verbeterde Linux ervaring. In heel veel opzichten simpeler dan Windows 10 in het gebruik en betrouwbaarder.

Mijn interesse was direct gewekt, ben eens gaan kijken naar die machines en reviews met Pop! OS op en ze zien er inderdaad zeer interessant uit.
Ga waarschijnlijk binnenkort eens Pop! OS virtueel uittesten.

Nog even doorbijten, we komen er wel!

Windows 10 laatste update. Is gewoonweg de beste OS die er is. Linuxmint zeer gebruikersvriendelijk op mijn oude box draait het als een zonnnetje ook op die oudebox de nieuwste windows insuider build. Draait ook als een zonnetje. De laatste build is bijzonder goed dat wi wat zeggen! Microsoft is met windows 10 op de zeer goede weg!

Eigenlijk niet te beantwoorden. Ik heb ingevuld welk besturingssysteem ik heb (Windows10), maar alle andere heb ik nooit gebruikt en dus weet ik niet wat daarvan de kwaliteit is.

eerst BIG SUR en moest Apple er niet zijn dan komt op de eerste plaats Linux Mint 20 op derde plaats windows 10.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk