Preview update KB5003214 brengt nieuws & weer-balk naar iedereen

Update 1 juni 2021: taakbalk-iconen verkeerd weergegeven

Windows Latest meldt dat diverse gebruikers na de installatie van preview-update KB5003214 voor Windows 10 versie 2004, 20H2 en 21H1 (die de nieuws- en weerbalk voor iedereen inschakelt) problemen hebben met de weergave van de taakbalk. Zo ontbreken iconen of worden ze over elkaar heen weergegeven.

Om dit probleem voor nu op te lossen kun je de update weer verwijderen of de nieuws- en weerbalk uitschakelen. Hopelijk komt Microsoft snel met een oplossing.

Worden bij jou ook icoontjes niet of doorelkaar heen weergegeven op de taakbalk na installatie van KB5003214? Laat het weten in de reacties!

Oorspronkelijke bericht 27 mei 2021

Dinsdagavond 25 mei is preview-update KB5003214 voor Windows 10 versie 2004, 20H2 en 21H1 verschenen. Behalve foutoplossingen wordt deze keer de nieuws- en weer-balk voor iedereen die Windows 10 gebruikt aangezet. Tot nu toe werd deze functie gefaseerd uitgerold.

Preview-updates zijn proefuitgaven van de kwaliteitsupdates die volgende maand uitkomen. Ze zijn optioneel: je hoeft ze niet te installeren.

Versie Preview-update Build Datum
Windows 10 21H1 KB5003214 19043.1023 25 mei 2021
Windows 10 20H2 KB5003214 19042.1023 25 mei 2021
Windows 10 2004 KB5003214
19041.1023
25 mei 2021

Nieuws en weer op taakbalk voor iedereen aangezet

KB5003214 is een optionele preview-update voor Windows 10 versie 21H1, 20H2 en 2004 waarin diverse problemen worden opgelost.

Verder wordt in deze preview-update (en straks ook in de reguliere updates van dinsdag 8 juni) een 'Nieuws en interesses' feed op de taakbalk , waarin je snel het laatste nieuws en weer kunt bekijken, voor alle gebruiker van Windows 10 2004, 20H2 en 21H1 aangezet. Deze nieuws- en weer-balk was tot nu toe nog voor lang niet iedereen zichtbaar.


Nieuws- en weer-balk

Windows 10 1909

Windows 10 1909 krijgt voor consumenten geen updates meer. 11 mei waren de laatste updates. Versie 1909 is 'end of life', je zult dus gratis moeten upgraden naar een nieuwere versie van Windows 10 (als het goed is krijg je deze upgrade automatisch aangeboden).

Preview-updates installeren (optioneel)

Bovengenoemde probleemoplossingen (en eventuele nieuwe functies) krijg je ook allemaal meegeleverd met de cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdate van volgende maand, je hoeft deze preview-update dus niet te installeren (beter van niet zelfs, omdat ze soms nieuwe problemen veroorzaken)! Maar als dit toch wilt dan kan dit in Windows Update onder het kopje Optionele updates beschikbaar (of onder Optionele updates weergeven).

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd.

Je kunt ze ook beter niet te installeren, want bij de volgende cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates krijg je deze kwaliteitsupdates ook meegeleverd - en dan beter getest (er kunnen nu nog fouten in zitten)! Deze updates zijn letterlijk een preview van de kwaliteitsupdates die ook in de beveiligingsupdates een maand later zitten.

Uitleg Windows 10 versies

Windows 10 Mei 2021 Update (21H1) is te downloaden sinds 17 mei 2021. Dit is de nieuwste halfjaarlijkse onderdelenupdate voor Windows 10. De vorige uitgave:
Windows 10 versie 20H2 is sinds 20 oktober 2020 te verkrijgen.  De versie daarvoor: Windows 10 versie 2004 is sinds 27 mei 2020 te downloaden.

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Maximaal één tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Hier zijn de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1909 11 mei 2021
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Windows 10 21H1 december 2022
Deel dit artikel: 

Reacties

Bij mij is er niets veranderd

Na 1 keer 100% geïnstalleerd te zijn begon de laptop de update nog een keer te installeren, 1e keer was zeker mislukt.
Nu kon ik de laptop opnieuw opstarten om te installatie af te ronden.
Zo te zien werkt alles goed

ik heb deze update op mijn PC staan en deze werkt goed ik heb die balk uitgezet ik vind het niet handig komt soms ongewild omhoog.
Maar een ander probleem bij mij is dat deze update constant word aangeboden en automatisch word geïnstalleerd en dan mislukt met een foutcode waarschijnlijk omdat hij er al op staat.

Goeie middag iedereen...
Ik heb nu de laatste grote update van Windows en links staat dus het weerbericht, ga ik
erover met mijn muis,dan zie ik het Nieuws, en meer nieuws kan je dan bekijken.
Ook kan je dat nieuws zetten op je "eigen interesses beheren".
De update heeft zo'n 15 minuutjes geduurd en ook is er met mijn icoontjes op mijn taakbalk
niets veranderd, alles is ok.

Vriendelijk bedankt om dit hier te melden over die "optionele updates", dat men die beter niet doet, wat ik zeker niet wist.
Geniet allen nog van een fijne namiddag en gezellige avond met vriendelijke groetjes van Rebecca.

Hier wordt regelmatig voor gewaarschuwd: installeer geen preview updates, aangezien deze nog de nodige fouten kunnen bevatten.

Komt er een hele nieuwe besturingsysteem ?
Heeft geruchten gehoord dat er voor Windows 10 iet ander komt.
Hoor graag van jullie…

afbeelding van redactie

Waar de CEO van Microsoft het over had was gewoon versie 21H2, die eind dit jaar uitkomt:
https://www.bleepingcompu...

Daarin zitten wel diverse vernieuwingen, maar geheel nieuw is wat overdreven:
https://www.gratissoftwar...

Installatie van KB5003214 mislukt. Computer raakt in een eindeloze loop.

Taakbalk heb ik staan aan linkerzijde scherm, bevalt mij beter dan taakbalk onderaan. Nieuws en Weer niet te zien in linker taakbalk, ook optie om te kiezen niet aanwezig. Taakbalk verplaatst naar onderin en nieuws en weer nu wel te zien. N en W overzicht erg verwarrend vind ik, geen verbetering. Nieuws heb ik ook al staan in Bing startscherm Edge, het Weer heb ik al als app geinstalleerd. Ik blijf bij het oude met taakbalk aan linkerkant.

afbeelding van Cornelis

Preview geïnstalleerd , duurde iets langer dan vroeger
omdat ik vanwege de kosten-/batenverhouding de glasvezelkabel heb opgezegd.

Wat mij opvalt:

  • het nieuws is uiteraard MS-nieuws (verplicht via MS Edge)
  • het weerbericht kent mijn locatie en die heb ik toch overal uitgeschakeld

en 'last but not least':
@Léon: je was iedereen vóór met jouw verwijzing naar de weer-app!

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk