Windows 10 Mei 2021 Update (21H1) is nu te downloaden

Microsoft heeft op 18 mei 2021 Windows 10 versie 21H1, ofwel de Mei 2021 Update, uitgebracht. Deze nieuwe halfjaarlijkse onderdelenupdate heeft niet zo veel nieuwe functionaliteit (behalve een nieuws- een weerbalk die gefaseerd zal worden aangezet).

Microsoft rolt de onderdelenupdate langzaam uit. Dus het kan enkele weken duren voordat je deze via Windows Update krijgt aangeboden. Ook kan het zijn dat je pc voorlopig geblokkeerd is voor deze upgrade om voorziene problemen te voorkomen. Dan kan het nog langer duren.

Windows Update, handmatig downloaden of overslaan?

Om Windows 10, onderdelenupdate naar versie 21H1 te krijgen heb je drie opties:

  1. Via Windows Update (aanbevolen)
  2. Binnenhalen met de Update-assistent of Media Creation Tool (niet aanbevolen)
  3. Niks doen en overslaan

1. Wachten tot deze verschijnt in Windows Update (aanbevolen)

De halfjaarlijkse update wordt via Windows Update uitgerold. En Microsoft raadt aan dat je wacht tot je pc automatisch versie 21H1 krijgt aangeboden. Dan weet je zeker dat de meeste kinderziektes opgelost zijn en dat je pc geschikt is voor de upgrade (ongeschikte pc's worden geblokkeerd tot de problemen verholpen zijn). Je kunt kijken of je Windows 10 versie 21H1 al via Windows Update kunt downloaden:

Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update en klik op Naar updates zoeken

Als de update voor je beschikbaar is op Windows Update (deze wordt meestal langzaam uitgerold en zal dus nog niet direct voor iedereen te verkrijgen zijn) dan komt er een melding:


Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 21H1 - Downloaden en installeren

Aangezien deze Onderdelenupdate een service pack-achtige update is kan die gewoon via Windows Update worden gedowload en binnen tien minuten geïnstalleerd als je nu versie 2004 of 20H2 hebt. Bij ons duurde het minder dan drie minuten zelfs.

Als je Windows 10 versie 2004 of 20H2 hebt gaat de upgrade naar versie 21H1 snel. Als je nog Windows 10 versie 1909 hebt dan krijg je wel een volledige upgrade voor je kiezen die wel een uur kan duren.

2. Binnenhalen met Update-assistent (of Media Creation Tool)

Je kunt Windows 10 21H1 ook binnenhalen via de Update-assistent. Dit is bij deze update niet echt een aan te bevelen optie. Aangezien deze Onderdelenupdate niet veel meer is dan het aanzetten van functionaliteit die al in versie 2004 en 20H2 zit (maar die nog niet ingeschakeld was), is het niet echt de moeite om daarvoor Windows 10 geheel opnieuw te installeren. Maar als je problemen hebt met de installatie van versie 21H1 dan kan dit een goede optie zijn.

Als je Windows 10 versie 1909 hebt en je wilt per se nu upgraden dan kan je deze route ook overwegen.


Update nu met Update-assistent

Je kun ten slotte ook handmatig installeren via het Hulpprogramma van Microsoft (Media Creation Tool). Dit is voor gevorderden en niet aan te raden!

3. Gewoon overslaan

Halfjaarlijkse updates zijn tegenwoordig optioneel: je kunt ze ook overslaan als je wilt. Dan hoef je niks te doen. Als je nog versie 1909 hebt dan zul je wel een nieuwe halfjaarlijkse upgrade moeten installeren (of krijg je deze automatisch). Met versie 2004 of 20H2 kun je wachten tot respectievelijk december 2021 of mei 2022.

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1909 11 mei 2021
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Windows 10 21H1 december 2022

 
Eventuele problemen die je ondervindt met de upgrade naar of installatie van Windows 10 21H1 horen we graag hier:

Reacties

vanavond kwam de optionele preview update van juni beschikbaar; deze brengt de weer en nieuws balk naar de laatste windows 10 versie. Bedenk dat je testkonijn bent als je deze installeert. Vooralsnog geen problemen op gemerkt, build nr wordt 19043.1023

21H1 aangeboden via Windows update en binnen 5 min geïnstalleerd, inclusief nieuws en weer, de pc draait als een zonnetje.

Zojuist Windows 10 versie 21H1 in nog geen vijf minuten gedownload en geïnstalleerd, dit alles zonder problemen. Helaas is de Nieuws en Weer-Balk nog steeds niet actief.

Update binnen 2 minuten geïnstalleerd en uitgevoerd op een 6 jaar oude PC.
Waarom deze bij sommige Pc's er 2 uur overdoet is mij een raadsel.

Update probleemloos verlopen op HP intel socket 1150 computer. Op mijn oude socket 775 Medion computer wordt die update nog niet beschikbaar gesteld (komt later wel...).

Windows 10 21H1 kon ik downloaden via windows update, heb een schone installatie gedaan met een usb stick alles ok alleen zie ik nu niet meer windows nieuws op de taakbalk met de vorige versie kwam die wel op de taakbalk met een update.

2 laptops probleemloos, maar bij mijn desktop de melding: schijfcontroller: de huidige actieve partitie is gecomprimeerd. Vervolgens kun je niet updaten. Wat nu?

Het baart mij wel een beetje zorgen dat er nieuws e.d op de taakbalk kan verschijnen. Citatie: (behalve een nieuws- een weerbalk die gefaseerd zal worden aangezet)
Had liever voor windows betaald om deze rariteiten te kunnen ontlopen. Blijven blokkeren dan maar.

Nooit geen probleem gehad bij gebruik Update Assistant. Nu ook weer via Update Assistant op 2 wat oudere laptops binnengehaald. Op beide ging downloaden tot 80% vlot, daarna tergend langzaam. Installatie duurde op beide ook erg lang, maar ging wel goed. Totaal zo'n 2 uur geduurd voor beide laptops. Alles werkt prima, maar zie geen verschil met vorige versie. Nieuws en weer op taakbalk ook nog niet zichtbaar. Paar dagen wachten of ik geen gekke dingen tegenkom en dan Windows Old deleten; zo'n 20GB.

Halfjaarlijkse updates zijn tegenwoordig optioneel ??? En je kan ze bijgevolg overslaan ??? Niet dus.
FOUT. Ze komen automatisch binnen via Windows Update en hebben wel degelijk een functie ; beveiliging. Jeetje wat een troep lees je hier tegenwoordig. Optionele downloads komen onder Windows update als optioneel binnen en kan je aan of uitvinken, deze update is dus helemaal niet optioneel.

afbeelding van redactie

Dat klopt niet wat je zegt.

Je kunt er voor kiezen op welke halfjaarlijkse onderdelenupdate je blijft: 2004, 20H2 of 21H1. Al deze drie onderdelenupdates krijgen elke maand beveiligingsupdates, dus voor de beveiliging maakt het niks. Sterker nog, deze drie onderdelenupdates krijgen elke maand dezelfde beveiligingsupdates met hetzelfde KB-nummer. Dit komt omdat ze niet veel verschillen van elkaar en allen op 2004 gebouwd zijn.

Je krijgt de onderdelenupdates ook niet automatisch binnen, TENZIJ je op een verouderde versie van Windows 10 zit (zoals nu 1909) die geen updates meer krijgt. Dan word je wel automatisch bijgewerkt naar een nieuwe onderdelenupdate.

Als je nu versie 20H2 hebt (oktober 2020) dan kun je ervoor kiezen 21H1 (mei 2021) over te slaan. Deze upgrade wordt niet automatisch in gang gezet en je zult handmatig op downloaden en installeren moeten klikken om deze te verkrijgen. Maar dat hoeft dus niet!

Ik hoop dat het zo duidelijk is. Microsoft maakt het ook behoorlijk ingewikkeld met alle soorten updates.

@Redactie, bedankt voor de vele nuttige informatie !
Momenteel zit ik met een HP van nog maar net twee jaar oud op Win10 1909. géén middel om te updaten of te upgraden, niet met Windows 10 Upgrade 9252.exe, niet via WindowsUpdateDiagnostic.diagcab, niet via Media Creation Tool W10, niet via Windows Updates, ... Pas een driver & software update van 1GB gedaan rechtstreeks via AMD (Wat tegen alle verwachtingen in perfect verlopen is én functioneert), niks helpt. Aangezien ik Windows Defender blokkeer (Werk al decennia tot grote tevredenheid met Norton) neem ik aan dat Defender-updates niet geïnstalleerd kunnen worden. Maar voor de rest is er géén beweging in te krijgen, behalve een opmerking "U kunt Windows niet installeren op een USB-flash station met Setup." Kan dit er iets mee te maken hebben dat ik een Sata SSD-schijf geïnstalleerd heb ? Zou ik dan mijn oude schijf kunnen terugplaatsen en daarop de upgrade doen om vervolgens een backup te nemen en die te restoren op mijn SSD ? Ik weet het hier echt niet meer hoor ! Ik werkte sinds DOS 3.0 met zowat alle versies van Microsoft, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. User experience : below zero !
Hebben jullie een verlossende tip ?

Dankjewel redactie !
Helaas, niks werkt. Hoewel ik alles probeer, zelfs het ondenkbare (dat in het verleden wél werkte tegen alle regels in).
Alles even op een rijtje : recent pctje, legitieme versie software, honderden GB's gedownload aangezien dat een sprankeltje hoop bracht. Installatie=0.
Ik hoop dat iedereen die zich geroepen voelt de Linux verhalen op te voeren, zicht weet in te houden in dit geval.
Dit pcke is gekocht met Win10 voorgeinstalleerd.
En ik ben niet alleen. Zelfs niet op deze site.
Even SSdke proberen ? Hold your horses !
Gewoon een SSDke in gestoken. Originele HD behouden. Ook niks.
Iemand iets zinnigs ? Of moet ik een prijs uitloven ? HELP ?
Win10 1909 blijft gebrand op mijn schijf.
Bij vier bejaarde PC's stelt zich dit niet overigens.
Voor eeuwig erkentelijk bij oplossing !

Binnenhalen met de Update-assistent of Media Creation Tool (niet aanbevolen) EXCUSEER ??? Niet aanbevolen ? Als je de download binnenhaalt via de gewone windows update en je overschrijft de bestaande en ergens loopt het fout en je hebt de versie niet op usb gemaakt met de media creation tool dan zit je met een computer die dus niets meer doet. Ik spreek uit ervaring. Gelukkig had ik wel de media creation tool. En deed dus een propere installatie met deze laatste versie. Zelfs binnenhalen met de update assistant is veiliger dan binnenhalen via de windows update, wat NIET veilig is : de update binnenhalen van niet windows gerelateerde websites.

Bij de ene desktop 2 min bij de andere desktop 7 minuten, geen problemen ervaren nog. Nog geen problemen ervaren.

Bekijk ook dit filmpje van Menno Schoone Pc ,

https://www.youtube.com/w...

Gewoon overslaan deze "upgrade" ! voegt nix goeds/nuttigs toe !

FF wachten tot najaarsupdate die WEL wat nwe grotere wijzigingen in je win 10 gaat geven!

(wat opmerkelijk is..: vaak was de zeg maar grote update in voor jaar en een kleine in najaar..dit jaar net andersom! )

Aangeboden via WU, sla deze update over.

Vanmorgen een clean install uitgevoerd op mijn HP. Draait als een zonnetje! Op mijn andere bak (windows 10 pro) eveneens een clean install. Nu de previeuw insider build er overheen!

via Windows Update aangeboden gekregen en in nog geen 2 minuten probleemloos geinstalleerd .......

staat ie er wel op????

afbeelding van redactie

Dat kan wel, want deze Onderdelenupdate is in feite alleen maar een 'enablement package' waarbij enkele functies worden aangezet die eigenlijk al sluimerend in 20H2 en 2004 zaten.

ja, wel degelijk!

Niet vergeten te overdrijven hé???????

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er ook een verbetering zou zijn mbt to MS defender (exploit of application Guard ....) die men ging aanpassen zodat documenten enzo vlotter openen , mogelijks zit deze verbetering er ook bij.

21H1 via Windows Update binnengehaald. Binnen paar minuten geïnstalleerd. Geen problemen. Maar die Nieuws- en Weerbalk is(nog)nergens te zien.

Ook bij geen nieuws en weer op de taakbalk.

Ditto

ik zie deze update nog niet voorgeschoteld .. en handmatig binnenhalen is vragen om problemen volgens mij. :)

Met Lenovo geen probleem bij handmatige update.

21H1 binnen gehaald via Windows update
Was in 5 minuten geïnstalleerd geen verdere problemen.

De installatie op mijn desktop duurde bij mij minder dan 5 minuten.
Ik zie op het eerste oog geen veranderingen.

Wordt nog niet aangeboden op mijn laptops.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
spa_je