Microsoft zet foutieve Windows 10 update uit om game probleem te fixen

De preview update van maart (met als nummer KB5000842) en de reguliere beveiligingsupdate van april (met nummer KB5001330) voor Windows 10 versie 2004 en 20H2 zorgden bij sommige gebruikers voor prestatieproblemen als ze games speelden. Lagere frame rate, haperende beelden en flikkeringen op het scherm kwamen regelmatig voor.

Terugdraaien updates: Known Issue Rollback

In plaats van een nieuwe update uit te brengen om de problemen op te lossen, heeft Microsoft nu een nieuw middel ingezet om de problemen op te lossen: Known Issue Rollback. Als er problemen ontstaan met een update dan kan Microsoft ze snel oplossen door de update gedeeltelijk terug te draaien.

Microsoft kan met dit nieuwe Known Issue Rollback ('bekende problemen terugdraaien') mechanisme selectief bepaalde foutoplossingen in een update weer uitschakelen als deze voor nieuwe problemen zorgen.

Stel je het volgende voorbeeld voor: Microsoft heeft een update uitgebracht waarin dertig foutoplossingen zitten. 29 lossen bestaande problemen goed op, maar één foutoplossing blijkt nieuwe problemen te veroorzaken (zoals de bovengenoemde haperende beelden en schermflikkeringen).
Microsoft kan dan nu - als het via telemetrie gegevens verzamelt waaruit blijkt dat er problemen zijn met een update - heel gericht één van de foutoplossingen in de update uitschakelen en terugdraaien naar hoe het daarvoor was. Dit gebeurt door communicatie tussen Windows Update en jouw pc waarbij de defecte foutoplossing in de update wordt uitgezet op jouw computer. Een herstart is wel nodig om het terugdraaien in werking te stellen.

Met Known Issue Rollback hoeft Microsoft niet gelijk een nieuwe update uit te brengen maar wordt het probleem wel snel opgelost. De Known Issue Rollback blijft actief tot de regressie is opgelost in een volgende update.

Known Issue Rollback (het terugdraaien van bekende problemen) is al - stilletjes - actief sinds het einde van 2019 en volledig functioneel in Windows 10 2004 en 20H2. Regressies (nieuwe problemen) veroorzaakt door updates kunnen hiermee snel en doeltreffend aangepakt worden.

Deel dit artikel: 

Reacties

Er is een nieuwen iOS uit van Apple.
Gisteren al …

afbeelding van redactie
afbeelding van WriTer

Ik heb al dagen problemen om de update KB5001330 te kunnen installeren, loopt steeds vast en geeft een foutmelding.
Handmatig installeren lukt evenmin, met tools tips en trucs en andere oplossingen lukt het ook niet.
Heb daarvoor wel een BSOD gehad en misschien dat dan de problemen zijn begonnen, maar vind het toch allemaal weer iets raar.
Vrees dat ik binnenkort Windows zal moeten herinstalleren.

Ik heb alles wel op een rijtje.
Alleen niet in de goede volgorde.

De (preview) update KB5001396 met de oplossing komt er binnenkort al aan. Voor build 1903 is ie er al, voor andere versies binnenkort....

afbeelding van redactie

Voor 1909 inderdaad:
https://www.gratissoftwar...

Microsoft kan dan nu - als het via telemetrie gegevens verzamelt waaruit blijkt dat er problemen zijn met een update..
En wat als ik telemetrie heb uitgezet?

afbeelding van redactie

Volgens mij wordt het onderdeel van de update dat problemen veroorzaakt wel gewoon voor iedereen uitgeschakeld, ook als je telemetrie grotendeels hebt uitgezet.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland