iOS 14 updates: iOS & iPadOS 14.8.1 fixen 12 lekken

De updates voor iOS en iPadOS 14, die september 2020 uitgebracht zijn, vind je hieronder op een rijtje. Je iPhone en iPad updaten kan 'over the air' (via wifi) onder Instellingen | Algemeen | Software-update.

Je kunt ook via Finder bijwerken (vanaf macOS Catalina, via iTunes in oudere versies) als je te weinig ruimte hebt op je iPhone of iPad! Sluit in dat geval je iPhone of iPad aan op je pc of Mac. Het is handig om eerst een backup te maken in iCloud of via iTunes op je pc of Mac - mocht er iets misgaan - en om je iPhone of iPad aan de oplader te leggen (lees hier meer instructies).

14.8.1 (26 oktober 2021)

iOS en iPadOS 15 zijn verschenen, maar je kunt ook nog op iOS en iPadOS 14 blijven want die krijgen ook nog updates. Zo zijn iOS en iPadOS 14.8.1 een beveiligingsupdates voor iPhone en iPad waarin 12 day lekken zijn gerepareerd.

14.8 (13 september 2021)

iOS en iPadOS 14.8 is een beveiligingsupdate voor iPhone en iPad waarin twee zero-day lekken zijn gerepareerd die misbruikt werden door de Pegasus spionage-software (die gemaakt is door de Israëlische NSO-group om gerichte aanvallen op iPhones en Android telefoons uit te voeren). Gewone gebruikers zullen geen last hebben van deze aanvallen (die meestal gericht zijn op journalisten of activisten) maar het snel installeren van deze update kan geen kwaad.

14.7.1 (26 juli 2021)

iOS en iPadOS 14.7.1 is een beveiligingsupdate voor iPhone en iPad waarin één al misbruikt lek wordt dichtgeplakt. Dit zero-day lek stelde aanvallers in staat op afstand schadelijke code uit te voeren. Deze update komt een week na de vorige grote update naar iOS en iPadOS 14.7.

14.7 (19 juli 2021)

iOS en iPadOS 14.7 zijn beveiligingsupdates voor iPhone en iPad waarin 37 lekken dichtgeplakt worden in Apples mobiele besturingssystemen.

Verder toont iOS 14.7 de luchtkwaliteit in jouw woonplaats in de Weer-app en Kaarten-app. De luchtkwaliteit (LKI) varieert van 1 (goed) via 5 (matig) tot 11 (slecht) en geeft onder andere de concentraties van PM2.5 (fijnstof), CO (koolstofmonoxide), O3 (ozon) en pollen in de lucht weer. Je kunt vanuit de Weer-app op je iPhone of iPad doorklikken naar meer gegevens op de website van BreezoMeter.

Ten slotte worden enkele fouten opgelost en verbeteringen doorgevoerd in iOS en iPadOS 14.7.
Update: iPadOS 14.7 is pas 22 juli verschenen, enkele dagen na iOS 14.7

14.6 (24 mei 2021)

iOS en iPadOS 14.6 zijn beveiligingsupdates voor iPhone en iPad die 43 lekken dichtplakken in onder andere de kernel van iOS, Safari-motor WebKit, Mail en WiFi. Drie daarvan zijn zero-day-lekken die al actief misbruikt worden door internet criminelen. Dus updaten is wenselijk.

Ook kun je je nu abonneren op afzonderlijke programma's en kanalen in Podcasts. Ten slotte zijn foutjes opgelost en verbeteringen doorgevoerd met onder meer AirTags, Herinneringen en verbindingen met Bluetooth-apparaten.

14.5.1 (4 mei 2021)

iOS en iPadOS 14.5.1 zijn beveiligingsupdates voor iPhone en iPad die twee, mogelijk al misbruikte, lekken in de WebKit-motor van browser Safari (en andere apps die er gebruik van maken voor de weergave van webinhoud) dichtplakken. Ook is een probleem met de App Tracking Transparantie (voor het blokkeren van trackers) opgelost.

Voor de oudere iPhones 5S en 6 en iPad mini 2 en 3 (uit 2013!) is beveiligingsupdate 12.5.3 uitgebracht die deze lekken verhelpt.

14.5 (26 april 2021)

iOS en iPadOS 14.5 is een grotere update die diverse nieuwe functies brengt. Zo kun je nu per app instellen of de tracking wordt geblokkeerd. Deze functie heet App Tracking Transparantie. Apps moeten nu van Apple eerst om toestemming vragen voordat ze je al dan niet kunnen volgen. Goed voor je privacy, dus blokkeer apps als ze dat vragen.

Als je trouwens in een keer alle tracking (volgen voor marketingdoeleinden) voor alle apps wilt uitschakelen dan kun je in Instellingen | Privacy | Tracking ook gelijk de schakelaar van Sta trackingverzoeken van apps toe uitzetten.

Verder in iOS 14.5 ondersteuning voor AirTags, de nieuwe bluetooth gadgets van Apple die je aan voorwerpen kunt vastmaken (sleutelbos!) waardoor je ze daarna via de Zoek mijn app op je iPhone kunt terugvinden.

Andere vernieuwingen in iOS 14.5:

 • verbeteringen aan 5G
 • Herinneringen kun je nu op datum of naam sorteren en je kunt lijstjes afdrukken
 • iPhone (X en hoger) ontgrendelen met je Apple Watch (serie 3 en hoger): handig als je een mondkapje draagt
 • paar nieuwe emoji's

Ten slotte worden diverse problemen, met onder andere Mail en batterijkalibratie, opgelost en maar liefst vijftig lekken dichtgeplakt in onder andere de Kernel en WebKit (de motor van web browser Safari). Een daarvan is een zero-day lek.

14.4.2 (27 maart 2021)

iOS en iPadOS 14.4.2 is een tussentijdse beveiligingsupdate die een ernstig zero-day lek in de WebKit-motor van browser Safari (en andere apps die er gebruik van maken) dichtplakt waardoor een schadelijke website malware kon uitvoeren op je iPhone of iPad. Deze kwetsbaarheid werd al actief misbruikt door internet criminelen dus snel updaten is wenselijk.

14.4.1 (9 maart 2021)

iOS en iPadOS 14.4.1 is een beveiligingsupdate die een ernstig lek in de WebKit-motor van browser Safari oplost waardoor een schadelijke website malware kon uitvoeren op je iPhone of iPad.

In de komende weken zal iOS en iPadOS 14.5 worden uitgebracht met nieuwe functies.

14.4 (26 januari 2021)

iOS en iPadOS 14.4 is een grotere beveiligings- en onderhoudsupdate die ook diverse nieuwe functies brengt. Zo kunnen nu kleine QR codes ook gescand worden en kun je bluetooth apparaten zelf classificeren voor een betere herkenning.

Verder zijn enkele fouten gerepareerd, zoals vertraging bij het typen en maar liefst 46 lekken dichtgeplakt in onder andere Safari-motor WebKit, de Kernel, Bluetooth en bij de verwerking van afbeeldingen.

14.3 (14 december 2020)

iOS en iPadOS 14.3 is een grotere beveiligings- en onderhoudsupdate die ook diverse nieuwe functies brengt. Zo is er:

 • ondersteuning voor de AirPods Max, de nieuwe koptelefoon van Apple
 • meer informatie over privacy van apps in de App Store
 • Ecosia zoekmachine als optie in Safari
 • ondersteuning voor Apple ProRAW foto's in iPhone 12
 • kan de selfie-camera gespiegeld worden voor oudere iPhones

Verder is in andere landen, maar nog niet in Nederland, Apple Fitness+ gelanceerd. Ook worden problemen opgelost - onder andere met bluetooth - en 12 lekken dichtgeplakt.

14.2.1 (19 november 2020)

iOS en iPadOS 14.2.1 is een kleine onderhoudsupdate die enkele problemen met MMS berichten en gehoorapparaten oplost voor iPhone.

14.2 (5 november 2020)

iOS en iPadOS 14.2 is een grote beveiligings- en onderhoudsupdate die ook diverse nieuwe functies en 100 nieuwe emoji brengt. Zo zijn er nieuwe emoji voor ninja, traan van geluk, Italiaans handgebaar, baby die de fles krijgt, knuffelende mensen, hart, longen, veer, zeehond, bever, vlieg, kakkerlak, dodo, slipper, zaag, spiegel, emmer, trap, tandenborstel en meer.

Ook zijn er acht nieuwe achtergronden voor je iPhone of iPad (Instellingen | Achtergrond). Verder is de bediening van AirPlay en Muziek in het bedieningspaneel verbeterd. Je kunt nu eveneens Shazam (muziekherkenning) toevoegen aan je bedieningspaneel (van onder scherm of van rechtsboven bij nieuwere iPhones naar boven of beneden vegen). Om Shazam toe te voegen aan het bedieningspaneel ga je naar Instellingen | Bedieningspaneel.

Synchronisatie GPS en gezondheidsgegevens met Apple Watch en iPhone

Ook worden enkele vervelende problemen opgelost. Zo is voor Apple Watch-gebruikers (die daar last van hadden, niet iedereen had dit probleem) eindelijk de fout opgelost waardoor GPS- en andere gezondheidsgegevens niet goed gesynchroniseerd werden met je iPhone. Hierdoor kon je trainingen hebben waarbij de route niet werd weergegeven. Ook konden sommige andere gezondheidsgegevens niet goed worden getoond. Deze problemen lijken nu eindelijk opgelost te zijn (bij ons wel in elk geval).

Apple meldt daar het volgende over:

Voor sommige gebruikers werden gps-routes of gezondheidsgegevens van work-outs niet gesynchroniseerd tussen de Apple Watch en de iPhone

Ten slotte worden nog meer foutjes verholpen (onder andere met de Foto's- en Weer-widgets en de camera) en 24 beveiligingslekken dichtgeplakt, waarvan enkele in de kernel (het hart van een OS) zaten.

14.1 (20 oktober 2020)

iOS en iPadOS 14.1 is een onderhoudsupdate die onder meer fouten verhelpt met widgets en mail.

14.0.1 (24 september 2020)

iOS en iPadOS 14.0.1 is uitgebracht. Dit is de eerste onderhoudsupdate voor iOS 14 die onder andere problemen verhelpt met het instellen van standaard-apps (browser en mail). Deze instelling werd na een herstart vergeten.

Deel dit artikel: 

Reacties

ipad ios 14.7 zoder problemen geupdate

U bedoelt natuurlijk 11.4.1

14.7.1 om gek van te worden

iPadOS 14.7 bestaat helemaal nog niet. Zie ook de link die in het artikel zelf staat aangehaald: The latest version of iOS is 14.7, and the latest version of iPadOS is 14.6.

Inmiddels sinds 22 juli wel iPadOs 14.7 beschikbaar

iOS update 14.7 , krijg ik niet binnen?

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wi_-rusland