Preview update KB5000842 fixt Verkenner probleem Windows 10

De Preview-updates voor Windows 10 versies 2004 en 20H2 zijn maandagavond 29 maart uitgebracht met nummer KB5000842. Donderdagavond 25 maart was preview-update KB5000850 voor Windows 10 versie 1909 al verschenen.

Dit zijn optionele testupdates voor Windows 10 die je beter niet kunt installeren (tenzij je heel veel last hebt van een van de opgeloste problemen).

Versie Preview-update Build Datum
Windows 10 20H2 KB5000842 19042.906 29 maart 2021
Windows 10 2004 KB5000842
19041.906
29 maart 2021
Windows 10 1909 KB5000850 18363.1474 25 maart 2021

Foutoplossingen in KB5000842 voor Windows 10 20H2 en 2004

KB5000842 is een optionele update voor Windows 10 versie 20H2 en 2004 die minstens 50 fouten oplost. Onder andere de volgende problemen worden gerepareerd:

  • de nieuwe Microsoft Edge werkt in sommige gevallen niet
  • SMB problemen
  • Verkenner (explorer.exe) verbruikt te veel geheugen vanwege een geheugenlek
  • diverse printer problemen

Alle details en foutoplossingen kun je hier nalezen.

Ten slotte wordt in deze preview-update (en straks ook in de reguliere beveiligingsupdate van 13 april) de oude Edge browser verwijderd en vervangen door de nieuwe op Chromium gebaseerde Edge-browser (van blauwe e naar groen-blauw golfje).

Probleemoplossingen in KB5000850 voor Windows 10 1909

KB5000850 is een optionele update voor Windows 10 versie 1909 die minstens 32 problemen verhelpt. Onder andere problemen met USB 3.0 hubs, de nieuwe Microsoft Edge en SMB worden opgelost.

Verder wordt in deze preview-update (en straks ook in de reguliere beveiligingsupdate van 13 april) de oude Edge browser verwijderd en vervangen door de nieuwe op Chromium gebaseerde Edge-browser (van blauwe e naar groen-blauw golfje).

Alle details van de foutoplossingen kun je hier nalezen.

Preview-updates installeren (optioneel)

Bovengenoemde probleemoplossingen krijg je ook allemaal meegeleverd met de cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdate van volgende maand, je hoeft deze preview-update dus niet te installeren (beter van niet zelfs, omdat ze soms nieuwe problemen veroorzaken)! Maar als dit toch wilt dan kan dit op de volgende manier:

1. Voor Windows 10 1909 of lager

Klik op Downloaden en installeren onder het kopje Optionele updates beschikbaar:

2. Voor Windows 10 versie 2004 en hoger

Klik op Optionele updates weergeven:

Zet een vinkje bij de update en klik op Downloaden en installeren:

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd.

Je kunt ze ook beter niet te installeren, want bij de volgende cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates krijg je deze kwaliteitsupdates ook meegeleverd - en dan beter getest (er kunnen nu nog fouten in zitten)! Deze updates zijn letterlijk een preview van de kwaliteitsupdates die ook in de beveiligingsupdates een maand later zitten.

Uitleg Windows 10 versies

Windows 10 versie 20H2 is sinds 20 oktober te verkrijgen. Dit is de nieuwste halfjaarlijkse onderdelenupdate voor Windows 10. Windows 10 versie 2004 is sinds 27 mei te downloaden. Op 12 november 2019 is Windows 10 versie 1909 verschenen.

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er sinds juni 2019 voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Maximaal één tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Hier zijn de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1909 11 mei 2021
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Deel dit artikel: 

Reacties

Ik ben na update van KB5000842 brouwser Edge kwijt, iemand een idee ?

Ja, lees nog eens.....: "Ten slotte wordt in deze preview-update (en straks ook in de reguliere beveiligingsupdate van 13 april) de oude Edge browser verwijderd en vervangen door de nieuwe op Chromium gebaseerde Edge-browser (van blauwe e naar groen-blauw golfje)."

Gewoon Google groom installeren is sneller en beter

je bedoelt "Chrome", maar Edge is op chrome gebaseerd dus functioneert net zo goed! Ik ervaar Google Chrome niet als "sneller en beter"

Dit is inderdaad een probleem update,na het installeren hoefde ik de pc niet opnieuw op te starten.Na dat ik de pc uitgeschakeld had en hem even later weer opnieuw wilde opstarten,kreeg ik de mededeling "Windows voorbereiden schakel de computer niet uit "Dit heeft ca 1 uur geduurd.Na dat de pc weer was opgestart,stond er bij bijwerken en beveiliging er is een optionele update beschikbaar maar we kunnen deze niet installeren.

Het buildnummer is na deze (optionele) update 19042.906 (bij versie 20H2) of 19041.906 (bij versie 2004).

afbeelding van redactie

Dank, is gecorrigeerd.

Tja telkens na het updaten rolt win terug naar de "oude" versie. Van alles geprobeerd maar niets hielp.
Support voor 1909 loop ten einde. Waarschijnlijk een clean install met de komende (lees uitgeklede) versie van Win 10

Ik ben het met u eens, maar niet iedereen kan opnieuw Windows installeren.
En keer op keer opnieuw installeren na een groten update...
Is ook niet echt de bedoeling denk ik.

Na de update, heb ik Elke keer dat mijn laptop opnieuw opstart.
Hebben jullie dat ook?

Dat is normaal , na iedere installatie van beveiligings- of andere grote updates
( 8.1 of 10 ) wordt de laptop opnieuw opgestart.
Alleen bij Windows Defender update niet.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hong_rije