Preview update KB5001391 brengt nieuws & weer balk in Windows 10

Woensdagavond 28 april is preview-update KB5001391 voor Windows 10 versie 2004 en 20H2 verschenen. Preview-update KB5001396 voor Windows 10 versie 1909 is donderdagavond 22 april al uitgebracht. Behalve foutoplossingen zit er deze keer ook een nieuwe functie in: de nieuws en weer balk (die op 11 mei officieel verschijnt in Windows 10 versies 2004 en 20H2).

Preview-updates zijn proefuitgaven van de kwaliteitsupdates die volgende maand uitkomen. Ze zijn optioneel: je hoeft ze niet te installeren.

Versie Preview-update Build Datum
Windows 10 20H2 KB5001391 19042.964 28 april 2021
Windows 10 2004 KB5001391
19041.964
28 april 2021
Windows 10 1909 KB5001396 18363.1533 22 april 2021

Nieuws en weer op taakbalk in Windows 10 20H2, 2004 en 1909

KB5001391 en KB5001396 zijn optionele preview-updates voor Windows 10 versie 20H2, 2004 en 1909 die respectievelijk 24 en 20 fouten oplossen. Onder andere problemen met het NTFS bestandssysteem, Azure Active Directory en tegels met incorrecte namen als 'ms-resource:AppName' in het Start menu worden verholpen.

Verder wordt in deze preview-updates (en straks ook in de reguliere updates van 11 mei) een 'Nieuws en interesses' feed aan de taakbalk toegevoegd waarin je snel het laatste nieuws en weer kunt bekijken. Deze nieuws-balk is een nieuwe functie in Windows 10 21H1 (die vermoedelijk in mei zal verschijnen) en wordt nu (of anders op 11 mei) ook toegevoegd aan de oudere Windows 10 versies 1909, 2004 en 20H2.

De nieuws en weer balk zal in de komende weken gefaseerd worden ingeschakeld voor Windows 10 gebruikers. Het kan dus even duren voordat je de balk ziet.


Nieuws en weer balk

Laatste preview-update Windows 10 1909

Windows 10 1909 krijgt nu trouwens zijn laatste preview update en op 11 mei zijn laatste beveiligingsupdate ooit. Versie 1909 is 'end of life' en krijgt daarna geen updates meer. Je zult dan dus gratis moeten upgraden naar een nieuwere versie van Windows 10 (als het goed is krijg je deze upgrade automatisch aangeboden).

Preview-updates installeren (optioneel)

Bovengenoemde probleemoplossingen (en eventuele nieuwe functies) krijg je ook allemaal meegeleverd met de cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdate van volgende maand, je hoeft deze preview-update dus niet te installeren (beter van niet zelfs, omdat ze soms nieuwe problemen veroorzaken)! Maar als dit toch wilt dan kan dit in Windows Update onder het kopje Optionele updates beschikbaar (of onder Optionele updates weergeven).

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd.

Je kunt ze ook beter niet te installeren, want bij de volgende cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates krijg je deze kwaliteitsupdates ook meegeleverd - en dan beter getest (er kunnen nu nog fouten in zitten)! Deze updates zijn letterlijk een preview van de kwaliteitsupdates die ook in de beveiligingsupdates een maand later zitten.

Uitleg Windows 10 versies

Windows 10 versie 20H2 is sinds 20 oktober te verkrijgen. Dit is de nieuwste halfjaarlijkse onderdelenupdate voor Windows 10. Windows 10 versie 2004 is sinds 27 mei te downloaden. Op 12 november 2019 is Windows 10 versie 1909 verschenen.

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er sinds juni 2019 voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Maximaal één tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Hier zijn de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1909 11 mei 2021
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Deel dit artikel: 

Reacties

Digitaalgids mei 2021 - Blijf Windows-updates de baas pdf:
https://www.consumentenbo...

KB5001391 blijft vragen om opnieuw op te starten toen hanmatig geinstalleerd dan na heropsteart weerbalk weer verdwenen

Zonder problemen geïnstalleerd. Build .964, vlot binnen en opnieuw opgestart.

Ik kan deze preview update om onbekende redenen niet installeren, ook niet handmatig! Foutmelding 0x80070057. Dit is een vaker voorkomende foutmelding waarvoor meerdere oplossingen op het web te vinden zijn. Wordt vervolgd....

De SoftwareDistribution map opnieuw laten samenstellen en systeembestandscontrole latenuitvoeren met de CMD-opdracht "sfc / scannow" (er waren een paar corrupt). Daarna opnieuw via Windows Update geprobeerd te installeren.... nu melding 'installatie mislukt' met foutcode 0x800706be. Ik wacht wel tot 11 mei........:-)

Geen nieuws en weer na deze update

die komt ongeveer op 10 mei

afbeelding van redactie

Klopt inderdaad, de functie wordt langzaam uitgerold voor alle Windows 10 gebruikers. Kan nog paar weken duren voordat je de balk ziet.

Nu, vandaag, staat het pictogram voor weer en nieuws er wel. Je kunt hem uit of aan zetten door rachtsklikken op de taakbalk en dan kiezen bij nieuws en interesses.

Windows 10 Versie 20H2; KB5001391
Windows 10 Build: 19042.964

Nog een Nieuws en Weer balk gezien met deze update.

Na de update is op mijn 2 laptops de Personen App niet meer zichtbaar. Is vlgs Win Store wel geïnstalleerd, maar niet in de lijst van apps te vinden
Tegel in startscherm ook verdwenen.

De nieuwe Taakbalk voor het NIEUWS. Daar zit ik niet op te wachten ....
Waarschijnlijk het nieuws wat bij elkaar is gezocht door Reuters.
MSM maak er een rommeltje van. En dan spreek ik me nog erg mild uit.

Grote kans dat je deze taakbalk gewoon kan uitzetten, dus waar maak je je dan druk om?

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oostenr_jk