Voor- en nadelen van upgraden naar Windows 10

Tot 29 juli 2016 (volgende week vrijdag) kun je Windows 7 en 8/8.1 nog gratis upgraden naar Windows. Daarna zul je moeten gaan betalen als je Windows 10 op je pc wilt. De losse versie zal dan zo'n 120 euro gaan kosten. Als je een nieuwe pc of laptop koopt zal Windows 10 voorgeïnstalleerd zijn.

Als je huidige pc of laptop Windows 7 of 8/8.1 heeft dan kun je dus kiezen of je nog gratis wilt upgraden naar Windows 10. Wat zijn de voordelen en nadelen van zo'n upgrade?

Voordelen:
- Windows 10 is gratis te verkrijgen tot 29 juli 2016.
- Windows 10 is beter beveiligd.
- Windows 10 heeft diverse nieuwe functies als Cortana (digitale assistent - die nog niet in het Nederlands is) en Continuum (waardoor je een Windows Phone als pc kunt gebruiken en je laptop of pc met aanraakscherm in 'tablet-modus').
- Windows 10 heeft weer een startmenu, net als Windows 7.

Nadelen:
- Privacy: Windows 10 verzamelt veel gegevens (telemetrie) en stuurt die naar Microsoft. Je kunt veel opties uitzetten om je privacy te verbeteren, maar na upgrades worden deze gegevensverzamelaars vaak weer automatisch aangezet. Er zijn wel gratis tools om de privacy in Windows 10 te waarborgen.
- Reclame: Microsoft toont advertenties in onder andere startmenu (voor apps) en op het vergrendelscherm. Ook deze kun je uitzetten, met enige moeite, maar wellicht gaat Microsoft vaker reclame laten zien in Windows 10.
- Windows Media Center is voor Windows 10 niet beschikbaar.
- Nieuwe standaardbrowser Edge en mailprogramma Mail in Windows 10 hebben nog veel onvolkomenheden, missen functies en moeten duidelijk nog verder ontwikkeld worden (maar als je toch een andere browser en mailprogramma gaat gebruiken is dat natuurlijk geen probleem).

Als je een pc of laptop met Windows 7 hebt en je geeft niks om de nieuwe functies dan kun je nog tot 2020 door met beveiligingsupdates. Windows 8.1 krijgt nog tot 2018 nieuwe functies en tot 2023 beveiligingsupdates.

Bedenk dat je de upgrade nu gratis kunt proberen en dat je daarna nog dertig dagen de tijd hebt om terug te gaan naar Windows 7 of 8.1.

In de reacties horen we graag meer voor- en nadelen van de upgrade naar Windows 10! Dan kunnen we die later toevoegen.

Deel dit artikel: 

Reacties

Na de upgrade van Windows 7 Pro naar Windows 10 Pro was ik eerst verbaasd over het feit dat ze het totale platform nogal uitgekleed hadden. De browser Edge vond ik een ramp, maar ik had ook al Firefox en VLC (want ook Windows Media Player ontbreekt). Na alles te hebben ingesteld werkte het wel goed, maar niet sneller of beter dan Windows 7. Tot ik ontdekte dat mijn DVD\CdRom recorder niet meer werkte en zelfs totaal onzichtbaar was (code 45). Stond wel in het BIOS. Gewisseld voor een andere speler, geen resultaat. Sata-aansluitingen gewisseld, nada. Reservesleutel gemaakt in het register, geen resultaat. Twee keer contact gehad met Microsoft, maar die mensen kwamen er ook niet uit. De laatste Microsoft techneut zei letterlijk: "als ik u was zou ik terug gaan naar Windows 7", dat was ik toch al van plan. Binnen een uur werkte mijn desktop weer met Windows 7 (compleet met DVD\CdRom recorder). Sneller en completer!

Als win 7 gebruiker loop ik er tegen aan dat updates zeer traag binnen komen. Zeer onprofessioneel gedrag van Microsoft, dat kennelijk alle gebruikers win 10 in wil duwen. Ik erger me mateloos aan de nieuwe policy van Microsoft om alle gegevens van gebruikers te willen hebben en ook nog reclameverkoper te willen worden.
Heb het dus helemaal met Microsoft gehad (die verder ook vele inferieure programma's maakt, zoals hun moneymaker Office met het belachelijke lint en een verschrikkelijke interface).
Waar ik echter nog niet uit ben: welke Linux moet ik kiezen, als ik er ook rekening mee houd dat het gebruiksvriendelijk moet zijn voor mijn vrienden die ik help met hun pc's. Ik kom dan Ubuntu en Mint tegen. Kan iemand mij vertellen welke het meest betrouwbaar is, ook wat veiligheidsupdates betreft?

Ik zou Ubuntu kiezen en dan uiteraard de Lts versie 16.04.1. Wordt tot april 2021 ondersteund. Een jaar of twee geleden is er onderzoek gedaan naar welk besturingsysteem het veiligst was en dat was Ubuntu.

@Henk14
"Ik zou Ubuntu kiezen en dan uiteraard de Lts versie 16.04.1. Wordt tot april 2021 ondersteund. Een jaar of twee geleden is er onderzoek gedaan naar welk besturingsysteem het veiligst was en dat was Ubuntu."
Inderdaad dat heb ik al jaren geleden gedaan. Ik snap de mensen niet, die nog Microsoft Windows gebruiken. Ik snap wel waarom programmeurs geen moeite doen om Windowsprogramma's om te zetten naar Linux. Het is paarlen naar de zwijnen brengen. TomTom-progamma is in Windows en in MAC. Mac is evenals Linux gebaseerd op UNIX. Waarom dus TomTom-programma niet draait op Linux is mij een raadsel. Patenten of zo? Microsoft Office is hetzelfde als LibreOffice of OpenOffice. Laatsten gebaseerd op GNU. Gooi Windows toch overboord net als duizenden verstandige mensen.

Overweeg over te stappen op Linux Mint. Installatie is goed te doen, kan naast Windows draaien. Voor overstappers vind ik Mint zeer geschikt. Lage machinebelasting.

Ben jij de Wieger van het ARC?

Voordelen?
- "Windows 10 is gratis te verkrijgen tot 29 juli 2016."
'Gratis' vind ik geen argument. Een upgrade dient 'Verbetering'.
- "Windows 10 is beter beveiligd".
Deze populistische bewering wordt in veel reviews onderuit geschoffeld.
- "Windows 10 heeft diverse nieuwe functies als Cortana en Continuum."
Ik heb er geen toepassing voor.
- "Windows 10 heeft weer een startmenu, net als Windows 7."
I luv Startmenu, dus blijf ik beter bij de bron: W7.

• In de upgrade-proganda wordt geschreven, dat W7 geen mainstream-support meer ontvangt. Dat maakt W7 niét minder veilig! Tot 2020 is W7 van beveiligings-updates gegarandeerd. Er worden geen nieuwe functionaliteiten meer toegevoegd. Dat is alles.
• W7 heeft update-problemen. Microsoft het onderdeel gemaakt van het push-/ treiter-pakket naar W10, is mijn gedachte. Dit probleem is echter oplosbaar.
• W10 heeft voor het vergaren van persoonlijke gegevens (=privacy/ telemetry) veel kritiek ontvangen. MS heeft zich van weerwoord onthouden. 'Windows Hello' is oa. gebaseerd op biometrische gegevens, wo. gezichtsherkenning. Wat doet Microsoft met deze gevoelige data?

"Voor- en nadelen van upgraden naar Windows 10", is de kop van het artikel. De reacties gaan merendeels over een overstap naar Linux. Microsoft heeft de ellende over zichzelf afgeroepen, door de groep 'Bewuste en Kritische Gebruikers' voor gekke henkie te nemen. Dus komt er na de Brexit de Wexit. Zo gaat dat.

Oja, voor de koopjesjagers: Voel je je door het verloop van de actiedatum op 29 juli onder druk gezet, dan kan je W10 installeren. Vanuit W10 kun je weer terug naar W7/ -8 en behoud het recht op aanbieding, ook na 29e.

Hoe staat het met video montage programma's als Pinnacle, Coral en Magix in Linux? Usenet Newsreaders?
MP3Tag editer? MP3/FLAC/WMA geluids bewerking en normalisatie?
De VLC player zal wel in Linux beschikbaar zijn, maar verder??
PC gebruik gaat voor anderen verder dan alleen browsen, mailen en Open Office.
Ik geloof die hallelujah verhalen over Linux niet zo.

Geluidsbewerking mp3 (vb audacity, mp3 gain) enz is onder linux geen probleem. Veel van de software op gratissoftwaresite is ooit eerst op linux uitgekomen. Fotobewerking gimp en krita is goed. Tekenen, ben altijd fan geweest van coreldraw, maar inkscape is een waardige vervanger. Met video montage onder linux ben ik niet vertrouwd. Ik werk met de 3 systemen windows, apple en linux. Elk heeft zijn voor en nadelen. Ondanks dat er veel goede programma's op windows draaien is dit os het meest tijdrovende om te onderhouden en beveiligen. Nog algemene problemen, trage updates windows 7 en wegvallende WiFi verbindingen in win 8.1 en win 10, heb deze handmatig moeten instellen, op automatisch valt deze regelmatig uit. Bij linux moet je een distributie kiezen welke goed ondersteund wordt en gebruiksvriendelijk is zoals linux mint of ubuntu. Er zijn er die het uiterlijk van windows 7 hebben om de overstap zo klein mogelijk te maken. Overstappen op een ander besturingssysteem is altijd een leerproces, maar met de nodige documentatie of cursussen goed te doen.
Na 25 jaar windows wilde ik wel eens iets anders zien.

Wat mail betreftL: in windows 7 gebruikte ik windows live mail, en dat werkt op prima op windows 10.

Mailprogrammas bij de vleet, en gratis, en zeer degelijk op internet ! ! !

Ik ben al een paar maanden over op Linux "Ubuntu" naar grote tevredenheid. Windows 8.1 staat nog als 'reserve' op de pc, maar ik start enkel nog Ubuntu op. Had ik het geweten dan was ik al jaren overgestapt naar Linux. Ik kan met Ubuntu alles doen wat ik nodig heb. Als je eens gewoon bent aan Ubuntu (Linux) dan snap je niet hoe het komt dat je al die jaren aan Windows hebt vastgezeten. Microsoft kan nog wat leren van Linux. En het is nog gratis ook nog ! En veel eenvoudiger en sneller enzzzzz

.

Windows specifieke programma's. Met Wine werkt niet altijd alles dat je nodig hebt.
Linux heeft nog wat problemen zoals gebrek aan software distributie middelen.
Gebrek aan standaard pakketformaat.
Grote veranderingen in software infrastructuur met PulseAudio, Wayland en SystemD.

Ron, ben het helemaal met jou eens.
Ben al enkele jaren geleden overgestapt naar Linux.
Ben je eenmaal gewend aan Linux (wat overigens snel gaat) dan merk je pas wat een inferieur besturingssysteem Windows eigenlijk is.
En het vreemde is: mensen betalen er ook nog grif voor !
Jammer voor al diegenen die koudwatervrees hebben voor Linux.
Is absoluut niet nodig.
Een andere geweldige Linux-distributie is Zorin OS
Speciaal ontwikkeld voor Windows-overstappers.

Veel computerplezier gewenst !

gr. Paul

Op mijn pc kan ik met Linux niets aanvangen, de helft van men programmas werken hier niet onder, Windows heeft mss een wat egoistische eigenheid, maar staat toch veel verder dan Linux, zolang je enkel eens een briefje tikt en wat op internet rondspeurt is Linux voldoende, maar als je wat gespecialiseerde programmas begint te gebruiken heeft Linux snel gedaan !

Het ligt er maar aan wat je wil. Er zijn namelijk alternatieve pakketten beschikbaar voor praktisch elke Windows applicatie. En als je toch verknocht bent aan een specifieke Windows applicatie, dan is deze aan de gang te slingeren met Wine in de meeste gevallen.

En gespecialiseerde software? Dat ligt er maar net aan wat je doet. Cloud gebeuren of anderszins netwerk gerelateerde software? Linux, Unix en BSD schoppen Windows in een hoekje waar het blijft janken tot het een ons weegt. Software ontwikkeling? Voor een heleboel vakgebieden word je glashard uitgelachen wanneer je met Windows aan komt zetten. NoSQL databases? Windows is een zwaar ondergeschoven kindje. De bedenkers/eigenaars achter dit soort software maken geeneens een Windows binary die je kan installeren. Als je het treft, dan is er een derde partij die zulk een binary aabied van een paar versies geleden. Serieuze wetenschapssoftware? Opnieuw, Linux slaat Windows om de oren.

Waarom denk je dat Microsoft al sinds jaar en dag hun software ontwikkel software Visual Studio gratis aanbied? Linux is voor heel veel zaken beter dan Windows, net zoals Windows in andere zaken beter is.

Nu twijfel ik er niet aan dat je advies met goede bedoelingen is gegeven, maar je laatste stelling is pertinent onwaar. Weten waar de kracht van Linux en Windows liggen en deze op de juiste plaats toe te passen, dat is duidelijk nog een inzicht waar je aan moet werken.

Op http://alternativeto.net/ kan je altijd eens kijken of voor een bepaald windows programma een linux, mac of android tegenhanger bestaat. Er staat ook bij of het betalend of open source gratis is.

Bedankt voor deze link. Was al een tijdje op zoek naar een alternatief voor fotosizer en heb deze nu gevonden. Ben al jaren een enthousiast Ubuntu gebruiker op meerdere systemen en gebruik Windows nu alleen nog maar om mijn TOM-TOM te updaten.

Voor mij is het ook afwachten totdat windows 7 niet meer wordt ondersteund. Daarna ga ik definitief over op Linux !

Tegen de tijd, dat mijn Windows 7 geen beveiligingsupdates meer krijgt, is er ongetwijfeld al weer een nieuwe Windows versie boven versie 10, voor zover ik die dan nog nodig zou hebben; ik kan bijna alles in Linux Mint, maar werk toch bij voorkeur (nog) in Windows 7.

Ik zie verder Microsoft tegenwoordig als volstrekt onbetrouwbaar en dus in principe als afgedaan.

Ik heb de indruk dat windows7 het laatste goede besturingssysteem was van microsoft, bij mij is dit nu ook bijna om zeep omdat de updates niet of pas na vele uren willen binnenkomen. Als men de tijd bekijkt die je nodig hebt om windows te installeren en te onderhouden tegen over linux, is windows wel een grote tijdvreter.

“5 Reasons to upgrade to Windows 10”
http://www.ghacks.net/201...
en “5 Reasons not to upgrade to Windows 10”
http://www.ghacks.net/201...

Het is hier al vaker gezegd, gooi dan ook je smartphone buiten, die geeft nog veel meer privacy prijs ! ! !

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oos_enrijk