Hoe kun je videobellen en -vergaderen met pc & telefoon

[Dit artikel is uitgebreid met informatie over videobellen met vijf personen via Signal]

Bellen met beeld erbij is ideaal in deze tijden waarin veel mensen thuis moeten werken. En het is bovendien gratis als je thuis op internet of wifi zit. Hoe houd je direct contact met je werk of met dierbaren? Je kunt beeldbellen met één andere persoon of een groepsvideogesprek voeren met meerdere mensen. Ook kun je online vergaderen (videoconferentie) met tientallen mensen met deze software. Of les geven.

Videobellen of beeldbellen kan op je pc (met webcam), laptop, tablet en smartphone. Wij laten enkele mogelijkheden zien om te videobellen met contacten die Windows, Mac, Linux, Android of iOS hebben. Want soms heb je net even een andere app of software nodig voor bepaalde platformen.

Groepsbellen en videoconferenties

WhatsApp, Skype, FaceTime, Google Meet, Duo, Hangouts, Zoom, Microsoft Teams, Signal en Jitsi hebben allemaal de mogelijkheid om te videobellen met meerdere mensen tegelijk. Als je met grote groepen mensen wilt vergaderen of gewoon gezellig bijkletsen dan biedt een video groepsgesprek met Skype (50 personen), FaceTime (32), Zoom (100), Google Meet (250) of Jitsi (50) de meeste mogelijkheden. Microsoft Teams (100 mensen tegelijk in gratis versie) is samenwerkingssoftware die in onderwijsinstellingen en bedrijven ook veel wordt gebruikt maar die veel verder gaat dan videobellen alleen.

Mogelijkheden om gratis te videobellen en -vergaderen

(klik op afbeelding voor grotere weergave)

In de tabel hieronder zie je de apps die je kunt gebruiken (met aantal mensen dat tegelijk aan een videogesprek kan deelnemen), of er een webversie is (en welke web browser je dan moet gebruiken- niet alle webdiensten ondersteunen alle browsers) en hulppagina's met uitleg hoe je zo'n groepsvideogesprek begint.

App

Via web

 

(mensen tegelijk)

(vereiste browser)  
     

  Skype (50)

Download voor:
Windows | Mac | Linux
(Chrome & Edge)
Hulp
Android | iPhone | iPad Video vergadering starten  

  WhatsApp (8)

Download voor:
Android | iOS
Nee Hulp
Beperkingen: alleen op telefoons, voor maximaal acht mensen

  FaceTime (32)

Standaard op:
Mac | iOS
Nee Hulp
Beperkingen: alleen voor Apple apparaten

  Google Meet (250)

Download voor:
Android | iOS
Google Meet vergadering Hulp
Beperkingen: vanaf 31 maart 2021 meeting van maximaal 60 minuten in de gratis versie

  Google Hangouts (10)

Download voor:
Android | iOS
Hangouts Web Hulp
Beperkingen: Hangouts gaat in 2021 op in Google Chat. Meet of Duo zijn betere keuzes als je in Googles eco-systeem wilt blijven.
     

  Google Duo (32)

Download voor:
Android | iOS
Duo Web Hulp

  Zoom (100)

Download voor:
Windows | Mac
Zoom Web Hulp
Android | iOS  
Beperkingen: meeting van maximaal 40 minuten in de gratis versie

  Jitsi Meet (50)

Download voor:
Android | iOS
Jitsi Meet Hulp
Beperkingen: bij meer dan 50 mensen kan de beeldkwaliteit achteruitgaan
   

  Microsoft Teams (100)

Download voor: Microsoft Teams Web Hulp
Windows | Mac | Linux    
Android | iOS    
Beperkingen: wel heel uitgebreid voor alleen videobellen, niet gratis als je een betaalde Office 365 hebt (of gebruik een ander mail-adres ervoor)

  Signal (8)

Download voor:    
Windows | Mac | Linux   Hulp
   
Beperkingen: groepsvideobellen met maximaal acht personen

1. Videovergaderen of videoconferentie met Windows pc of ander apparaat: Skype, Zoom, Google Meet, Jitsi of Microsoft Teams

A. Skype

Als je een pc of laptop met Windows hebt dan is Skype een van de makkelijkste programma's. Al 15 jaar is Skype (tegenwoordig van Microsoft) een van de bekendste applicaties om mee te videobellen.

Met Skype kun je gratis videobellen (of zonder beeld audiobellen) met andere mensen die Skype hebben. Skype kan geïnstalleerd worden op Windows, Mac, Linux, Android en iOS, dus in principe kun je met iedereen bellen op alle apparaten (hoewel vooral Windows-gebruikers Skype geïnstalleerd zullen hebben). Je kunt met 50 mensen tegelijk beeldbellen of vergaderen en er is ook een webdienst Skype Web, zodat je niet eens Skype hoeft te installeren (en je hoeft zelfs niet in te loggen met een Microsoft account). Daar kun je heel simpel videovergaderingen starten.

B. Zoom

Veelgebruikt is de laatste tijd ook Zoom. Met Zoom kun je met pc, Mac, Linux, telefoon en tablet beeldbellen met elkaar. Je kunt met groepen tot 100 mensen tegelijkertijd beeldbellen. Bij de gratis versie is dit echter beperkt tot 40 minuten maximaal.

Voor Android-telefoon en -tablet en iPhone en iPad moet je de Zoom-app installeren (Zoom voor Android | Zoom voor iOS), voor in je web browser heb je ook een client-plugin nodig (de download voor Windows en macOS start automatisch als je op een Zoom-uitnodiging klikt). Als je als beheerder een meeting wilt starten moet je een - gratis - account aanmaken.

Beveiligings- en privacy-problemen Zoom

Een waarschuwing voor Zoom is op zijn plaats. Er zijn veel privacy zorgen over Zoom, dat gebruikersgegevens deelt met derde partijen. En de afgelopen tijd zijn er diverse beveiligings- en privacy-incidenten geweest.

Zoom heeft inmiddels wel beloofd privacy en beveiliging meer aandacht te geven en ook zijn enkele beveiligingsupdates uitgegeven. Waarvan akte.

C. Google Meet

Google heeft van zijn zakelijke dienst Google Meet dit jaar ook gratis versie vrijgegeven. Google Meet is specifiek bedoeld voor videovergaderen/teleconferenties. Wil je met kleinere groepen (vrienden/familie) videobellen dan kun je ook Duo of Hangouts (dat nog altijd bestaat ondanks dat Google al jaren plannen heeft om de dienst uit te faseren) gebruiken.

Je kunt met 250 mensen tegelijk videobellen/videovergaderen met Google Meet. Restrictie is per 30 september 2020 wel dat de meeting maar 60 minuten kan duren. Als je langer wilt moet je de betaalde versie nemen (vergelijkbaar met Zoom dus).

D. Jitsi Meet

Jitsi is een gratis open source video-conferentie app. Je kunt beeldbellen, videoconferenties houden met 50 mensen. Meer is mogelijk maar de kwaliteit van beeld en geluid kan er dan onder lijden.

Je kunt een Jitsi-app downloaden voor je telefoon of tablet (Jitsi voor iOS | Jitsi voor Android) en op Windows, Mac en Linux kun je via je browser videobellen met anderen.

Groepsvideobellen met Jitsi:

1. Ga naar de Jitsi Meet website met je browser (alle web browser worden inmiddels ondersteund)

2. Vul een naam in bij Start a meeting (dit is het adres van meeting die je mailt of stuurt naar anderen en die zij openen in Chrome, Edge, Firefox, Opera of Safari om deel te nemen aan het videogesprek) en klik Go. Zorg er wel voor dat je een unieke naam invult, zodat anderen de url niet kunnen raden. Voor beveiliging kun je onderaan op het oranje schild klikken en een wachtwoord invoeren dat alle deelnemers moeten invullen.

Geef toestemming als Jitsi toegang tot je camera/webcam en microfoon vraagt (anders heb je geen beeld en geluid).

3. Anderen openen de url (het linkje) en nemen deel. Ook via de Android of iOS Jitsi Meet app kun je deelnemen aan een groepsvideogesprek.

E. Microsoft Teams

Microsoft Teams is veel meer dan een videobel-applicatie. Het is een platform voor samenwerking (en concurrent van Slack) dat is veel bedrijven en organisaties gebruikt wordt. Sinds de coronacrisis ook op veel scholen voor online onderwijs en videobellen.

Wil je alleen videobellen of videovergaderen dan is Teams misschien wat te uitgebreid. Maar als je echt met je hele team, afdeling of klas wilt samenwerken (documenten delen, chatten, samenwerken aan bestanden) dan heeft Teams duidelijk meerwaarde.

Je kunt Microsoft Teams gratis gebruiken als je niet al een Microsoft Office 365 abonnement hebt  (als je dus betaalt voor Office 365 moet je ook betalen voor Teams). Je moet registreren/inloggen met een e-mail-adres of Microsoft Account.

Het is aan te raden om Teams alleen te gebruiken als je school of organisatie Teams gebruikt. Als je met een groep mensen alleen wilt videobellen kun je beter een andere applicatie gebruiken, want dan is Teams te uitgebreid en ingewikkeld.

Hangouts

Hangouts is de webdienst van Google om te videobellen met maximaal tien mensen. Je kunt op pc of Mac gebruikmaken van de website van Hangouts en er zijn apps voor Android en iOS. Eigenlijk staat de dienst al jaren op de nominatie om in Google Duo en Google Meet op te gaan, maar op de een of andere manier durft Google de knoop nog niet door te hakken. Vandaar dat we Hangouts ook nog noemen.

Update: Inmiddels is bekend dat Google Hangouts in 2021 ophoudt te bestaan en overgaat in Google Chat.

2. Videobellen op je Android-telefoon of iPhone: WhatsApp of Duo

De meeste mensen zullen WhatsApp op hun smartphone (Android of iPhone) hebben geïnstalleerd en met WhatsApp kun je ook videobellen (lees hier hoe). Dus WhatsApp videobellen zal bijna altijd mogelijk zijn. Je kunt sinds eind april met acht mensen tegelijk beeldbellen.

Een alternatief is Duo. Dit is Googles speciale videobel-app voor Android, die ook voor iOS beschikbaar is. Op Android zullen mensen vaker Duo hebben dan op iOS, maar het kan een uitkomst zijn als je geen WhatsApp gebruikt. Je kunt met twaalf mensen tegelijk videobellen. Er is ook een webversie die je met je pc kunt gebruiken als je inlogt met je Google-account.

Skype is ook voor iPhone en Android-telefoons te krijgen, dus als je Skype al gewend bent kan Microsofts chat- en bel-app een goede keuze zijn. Vijftig mensen kunnen tegelijk met elkaar bellen.

Voor privacybewuste mensen is Signal een interessante keuze. Signal is een chatapp beschikbaar voor Android en iOS die ook voor videobellen te gebruiken is. Groepsvideobellen kan sinds december 2020 met acht mensen met Signal versie 5!

Als jezelf een iPhone hebt en je contact ook dan ligt het standaard geïnstalleerde FaceTime voor de hand om te gebruiken (zie ook hieronder). Voor 32 mensen tegelijk.

WhatsApp is alleen voor smartphones (Android, iPhone) beschikbaar en niet voor tablets

3. Alles Apple: FaceTimen met andere iPhones, iPads en Macs

Als je zelf een iPhone, iPad of Mac hebt en je weet dat anderen ook een Apple apparaat hebben dan is het standaard geïnstalleerde FaceTime de aangewezen keuze. FaceTime is simpel in gebruik en de beeldkwaliteit is meestal goed (tenzij je een hele slechte internetverbinding hebt). Je kunt met 32 mensen tegelijk videobellen.

FaceTime staat standaard geïnstalleerd op elke iPhone, iPad en Mac

4. Alle mogelijkheden op een rij

Ik heb zelf

Gesprekspartner heeft

Te gebruiken

Windows pc/laptop Windows, Mac, Linux Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  Android Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  iPhone, iPad Skype, Jitsi, Meet, Zoom
     
Mac Windows, Linux Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  Mac, iPhone, iPad FaceTime
  Android Skype, Jitsi, Meet, Zoom
     
Linux Windows, Mac, Linux Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  Linux Jitsi, Empathy, LinPhone, Ekiga, Skype, Meet, Zoom
  Android, iOS Skype, Jitsi, Meet, Zoom
     
Android telefoon Android telefoon, iPhone WhatsApp, Duo, Skype, Signal, Jitsi, Meet, Zoom, Signal
  Windows, Mac, Linux Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  Android tablet, iPad Skype, Duo, Jitsi, Meet, Zoom
     
iPhone Android telefoon WhatsApp, Duo, Skype, Signal, Jitsi, Meet, Zoom, Signal
  iPhone, iPad, Mac FaceTime
  Windows, Linux Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  Android tablet Skype, Duo, Jitsi, Meet, Zoom
     
iPad iPhone, iPad, Mac FaceTime
  Windows, Linux Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  Android Skype, Duo, Jitsi, Meet, Zoom
     
Android tablet Windows, Mac en Linux Skype, Jitsi, Meet, Zoom
  Android en iPhone/iPad Skype, Duo, Jitsi, Meet, Zoom
     

5. Meer alternatieven voor groepsvideobellen

Er zijn natuurlijk veel meer applicaties om te videobellen, zoals Facebook Messenger, Telegram, Viber, Discord en meer. Hierboven vind je onze aanbevelingen. En hieronder zullen we de lijst af en toe aanvullen met nog enkele interessante alternatieven.

Jami (16)

Jami is een open source videobeldienst die end-to-end versleuteld is. Goed voor je privacy dus. Jami maakt geen gebruik van centrale servers maar gebruikt het apparaat van degene die het groepsgesprek gestart is om alle video en audio te verwerken en door te sturen.

Hierdoor is het aantal deelnemers dat mogelijk is een beetje afhankelijk van de gastheer van de video conferentie. Vanaf een snelle pc zullen meer gesprekspartners kunnen deelnemen dan bij een video groepsgesprek dat gestart is van een oude telefoon. Maar een stuk of zestien deelnemers moet mogelijk zijn.

Download Jami voor Windows, Mac, Linux
Download Jami voor:
Android | iOS

Deel dit artikel: 

Reacties

Bigbluebutton lijkt me zeer interessant, is open source, is uitgebreider dan enkel videobellen, beetje zoals Zoom, maar dan veiliger.
https://bigbluebutton.org/

Telegram ontbreekt in het lijstje.

Kan dit ook mobiel ?op tablet ?

Als je het artikel leest dan zie je dat uitgebreid uitgelegd wordt met welke apparaten je kunt (groeps)beeldbellen.

Skype zonder account: https://www.computeridee....

Ik mis MS Teams in dit overzicht

@johan
Is het met de gratis versie van Microsoft Teams ook mogelijk een Team aan te maken? Wij kunnen die optie nog niet vinden. (Want we bespreken alleen software waarmee je gratis kunt groepsvideobellen).

Probeer dit eens. https://jami.net/

We hebben de beschrijving al wat uitgebreid en toegevoegd dat we Zoom niet aanbevelen (maar het is wel heel populair, zelfs premier Rutte had het over 'Zoomen' gisteravond).

Dan zal hij dit wel interessant vinden i.v.m. lekken :
https://www.security.nl/p...

Ook met "Viber" kan men videobellen of gewoon bellen.

en waarom wordt zoom niet vermeld?

Google Duo is ook te gebruiken op een Windows PC, en door zijn eenvoud zeer toegankelijk voor velen. Cross platform door gebruik via IOS en Android, en Windows.

Ja klopt, maar dan moet je wel je telefoonnummer aan je Google account gekoppeld hebben.

werkt Google Hangouts nog?

Jitsi is ook een mooi programma wat werkt op Linux, MAC, Windows en Android. Waarschijnlijk ook op de iPad.

https://jitsi.org/
En het is ook nog eens Open Source!
"Jitsi onderscheidt zich van de concurrentie doordat gesprekken versleutelt worden met behulp van het ZRTP-protocol. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk gemaakt om uw gesprekken af te luisteren. Dit zal vooral mensen aanspreken die met boosheid hebben gereageerd op het PRISM schandaal in Amerika. Hierdoor is bekend geworden dat internetbedrijven veel informatie van internationale gebruikers doorspelen aan de Amerikaanse overheid. Een van de bedrijven die daaraan meewerkt is Skype. Mocht u om die reden opzoek zijn naar een veilig alternatief dan is Jitsi een goede keuze."

Dank, hebben we toegevoegd aan de tabel. We gaan er eens naar kijken. Is ook cross platform, dat is mooi.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenr_jk