Anti-virus Windows 10: grote drie maken de dienst uit

Het Duitse test-instituut AV-Test doet regelmatig onderzoek naar de bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de tests van september en oktober, die vandaag gepubliceerd zijn, werden negentien anti-virus producten voor Windows 10 aan de tand gevoeld. Bekeken werd hoe goed ze beschermen tegen 311 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en ruim eenentwintigduizend al bekende virussen.

1. Bescherming

Bij bescherming behaalden 11 van de 19 anti-virus programma's de maximale score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je dat alleen Bitdefender, Comodo, F-Secure, Kaspersky, eScan, Norton (Symantec) en Trend Micro echt alle virussen blokkeren en een 100% score behaalden.

Onder andere Avira liet twee zero-day malware exemplaren door, maar kreeg toch 6 punten in deze test. Avast, AVG en Windows Defender behaalden ook een 100% score bij de bekende virussen, maar zij wisten vier nieuwe bedreigen niet te stoppen. Net iets teveel voor een maximale score van 6 volgens AV Test: dus 5,5 punten voor deze virusscanners. McAfee kreeg ook 5,5 punten.

Ronduit slecht deed de betaalde versie van Malwarebytes het met vier punten. De gratis versie van Malwarebytes is een nuttige on demand scanner om als second opinion te gebruiken, maar de realtime bescherming van de betaalde Malwarebytes Premium (die voor het eerst meedeed) schiet nog duidelijk tekort.

Van de zero-day bedreigingen wist Malwarebytes er in september maar 94% te stoppen (18 missers) en in oktober 97% (9 missers) en dat is niet goed genoeg. Van de bekende virussen werd 99,6% geblokkeerd, maar dat zijn toch ruim honderd missers per maand op een sample van 21.000 virussen.

Resultaten van de geteste virusscanners

Bron: AV-Test

2. Vals positieven

Op 'bruikbaarheid' (aantal vals positieve meldingen) in deze test halen bijna alle virusscanners de maximale score van zes punten. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software. De 'grote drie' Bitdefender, Kaspersky en Norton (die altijd goed scoren in tests) sloegen maar één keer vals alarm.

Maar vier virusscanners haalden geen zes punten. K7 haalde 5,5 punten en Comodo 5 punten (negen keer vals alarm). PC Pitstop was veruit de slechtste met 48 vals positieven en kreeg 3,5 punten. Malwarebytes deed het hier ook slecht door 17 keer legitieme software als malware aan te merken en kreeg 4 punten.

3. Systeembelasting

Onder andere Avira, Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks. In totaal haalden 11 van de 19 virusscanners deze maximale score. Als je kijkt naar de scores van de grote drie zorgt Bitdefender voor de minste vertraging bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en starten van applicaties en het kopiëren van bestanden.

Avast, AVG, Trend Micro, F-Secure en Microsoft Windows Defender doen het ook goed en behalen 5,5 punten op performance. Je computer wordt niet veel vertraagd met deze virusscanners.

Malwarebytes en Comodo krijgen 5 punten voor prestaties. Bij Malwarebytes levert het starten en installeren van software veel vertraging op. Bij Comodo het bezoeken van websites en installeren van software.

En de beste virusscanners zijn...
Zes virusscanners kregen op bescherming, prestaties en vals positieven de maximale score van 18 punten. Dit zijn Avira, Bitdefender, Bullguard, Kaspersky, eScan en Norton Hiervan zijn Bitdefender, Kaspersky en Norton foutloos wat betreft bescherming. Deze grote drie hadden ook allemaal één vals positieve melding. Uiteindelijk maken prestaties het verschil uit: Bitdefender belast net iets minder je pc dan Kaspersky en Norton, dus Bitdefender is de uiteindelijke winnaar. Maar eigenlijk zijn de grote drie even goed, zoals meestal. Ze zijn veruit de beste en de onderlinge verschillen zijn miniem.

Kijken we naar de onderste regionen dan valt op dat debutant Malwarebytes door het ijs zakt: een laatste plek. De realtime bescherming van de betaalde versie is ondermaats, de prestaties niet denderend en er zijn teveel vals positieven. Malwarebytes kan nog niet meekomen in de kampioenendivisie van de virusscanners (als second opinion on demand scanner is de gratis versie van Malwarebytes wel bruikbaar).

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruik al een aantal jaren achtereen Bitdefender internet Security. (Thans de versie 2019.) Een, vind ik, fantastisch product welke zonder mankementen op mijn laptop met Windows 10 werkt. Ik kies altijd voor de professionele (betaalde) versie, want wil maximaal profiteren van de voordelen, zoals pay safe. Ideaal en veilig bankzaken doen, etc. De beschermingsgraad is enorm hoog. Een terechte overall winnaar in diverse tests.

Did lijkt toch echt een commerciële boodschap te zijn. De ingebouwde en gratis Windows Defender is al jaren zeer goed. Een beetje nadenken voor je wat opent van onbekende bron doet het meeste.

afbeelding van redactie

Windows Defender is sinds ruim een jaar weer voldoende tot goed, maar daarvoor is het een tijd slecht geweest, dus je bewering klopt niet. Momenteel durven we Windows Defender wel aan te bevelen maar twee jaar terug niet. Verder is AV Test gewoon een onafhankelijk testinstituut.

Dat Gratissoftwaresite.nl het niet durfde aan te bevelen zegt natuurlijk helemaal niets. Dat is immers een subjectieve mening en is niet gebaseerd op door Gratissoftwaresite zelf uitgevoerde testen, het is een beetje napraten. Windows Defender is natuurlijk nooit "slecht" geweest. Een slecht product zou nooit de scores hebben gehaald die Windows Defender twee jaar geleden haalde. Dan moet je echt minder dan 50% scoren en dat heeft het nooit gedaan, er waren betere en er waren slechtere, maar kijk je naar de percentages die Windows Defender en de voorlopers scoorden dan had je nog altijd van doen met een scanner met voldoende resultaat. Als Gratissoftwaresite zou ik dan ook niet stellen dat de bewering niet klopt. Ik zou overigens niet met droge ogen durven te beweren dat AV Test een onafhankelijk testinstituut is. Uiteindelijk heeft AV Test een verdienmodel. Ergens moet het commercieel aantrekkelijk zijn om deze testen uit te voeren. Maar ik zal ook niet zeggen dat ze wel afhankelijk zijn of dat ze onafhankelijk zijn, daarvoor zou de bedrijfsstructuur bestudeerd moeten worden. De beste virusbeveiliging ben je zelf!

niet met de redactie eens .
zie mijn eerdere reactie en mede ook dat ik al vanaf windows 7 met windows security essentials werkt en nog nooit probelemen heb gehad .
maar ja wat ik eerder schreef wel een beetje gezond verstand gebruiken .en niet alles als een blinde kip aanklikken en doewnloaden .

Lijkt me niet echt een objectieve test... "De grote drie" worden telkens voorgestrokken. Ik heb met zowel Norton als Kaspersky merkbaar minder pc prestaties als met bijvoorbeeld Windows Defender.
Het feit dat AVG grondig aan privacy schending doet wordt ook biet even vermeld...

Windows Defender stelt dan overigens ook weinig voor. Als je goede beveiliging wilt kost dat altijd wat rekenkracht met real time beveiliging tijdens het surfen etc. Daar heb je echt internet security voor nodig en niet zomaar een AV scanner die voor de rest niks doet dan alleen je bestanden scannen wanneer je dat aangeeft.

Dirk, als je het artikel gelezen hebt zie je toch dat je bewering niet echt klopt? Windows Defender is meer dan voldoende voor 99 procent van de thuisgebruikers. Het aanpraten van de "hoognodige" betaalde virusscanners is pure geldklopperij.. Het is niet voor niets dat je bij de meeste nieuwe pc's testversies krijgt van onder andere Norton, McAfee,.. en dergelijke die na een maand aanmanen tot betaling en je een vals gevoel van gevaar geven.
Voor mijn part is Windows Defender de handigste en minst omslachtige en heb er zelf nooit problemen mee ondervonden.

Groeten

helemaal met sampi eens , ik heb nog nooit iets anders als defender ( nu windows securety) op mijn pc gehad en ook nog nooit mee problemen gehad .
voor gewoon gebruik rijkt dit ook uit .
terwijl anderen av programmas de computer vertragen en zelfs met betaalde versies ben je niet altijd veilig bij onhabdig gebruik bv torrents downloaden met gekraakte programma s ect .
dus komt er ook een gewoon gezond verstand bij kijken van naar welke site je gaat en wat je wel of niet aanklikt.

afbeelding van redactie

AV Test is gewoon een onafhankelijk testinstituut. Het probleem is vaak dat combinaties met andere software vaak voor vertragingen zorgen. Of restanten van andere - niet goed verwijderde - virusscanners of andere nog draaiende beveiligingssoftware. Dus op individuele pc's kan de belasting verschillen. Ook kan een resultaat nu heel anders zijn dan een of twee jaar geleden.

wat systeembelasting betreft, ook een essentieel verschil is of je een high end systeem of een budget cq mainstream hebt

Is Malwarebytes een virusscanner? Volgens mij is het een aanvulling naast een virusscanner. Het heeft andere kwaliteiten. Zoals beveiliging tegen ransomware.

Inderdaad Frank dat is ook hoe ik het zie.

Frank, zo zie ik het ook, helemaal mee eens.

afbeelding van redactie

De betaalde versie van Malwarebytes biedt realtime bescherming en profileert zich als volwaardige virusscanner. Deze deed mee aan de test. De gratis versie is een on demand scanner.

maar juist dat realtime faalt dus te vaak

Inderdaad GJS heb met Bitdefender gelukkig eerst de gratis maand proef versie geïnstalleerd. Maar uiteindelijk niet gekocht. Met Bitdefender op de pc, draaide de pc niet lekker. Veel problemen.

Bulgard blijft in kwaliteit en prijsverhouding de beste. Haalt in de test ook maximale score, maar daar wordt geen woord over gesproken

Nee HH, niet gek he. Dit is een onderzoek van een duitse firma en niet van gratissoftware.nl. Pff dat ik hier eigenlijk op reageer.

Ik heb op mijn HP laptop Windows 10 met ESET virusscanner prima!! Op mijn Moto G6 Android heb ik AVG scanner ook uitstekend!

Ik heb KPN VEILIG op mijn pc. IS ook een top product volgens AV test. Ben daar ook zeer tevreden over. KPN veilig is overegens F SECURE SAFE.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duit_land