Gebruik jij nog een pc cleaner voor privacy of ruimte vrijmaken?

CCleaner was lange tijd favoriet op GratisSoftware.nl, maar sinds de overname van de schoonmaker door Avast zijn er veel incidenten geweest en is de populariteit tanende. Sowieso doen cleaners en optimaliseerders soms meer kwaad dan goed en kun je vaak beter standaardprogramma's en -instellingen gebruiken.

Toch vinden wij (net als de Consumentenbond) PrivaZer nog een goede pc cleaner (wel voor iets meer gevorderde gebruikers) en kun je met bijvoorbeeld ook het ingebouwde Schijfopruiming in Windows 10 nog 10 tot 20 GB ruimte vrijmaken.

Ook voor je privacy zijn pc cleaners handige werktuigen, hoewel je ook in je browser zelf veel instellingen hebt om je privacy te waarborgen en zoekgeschiedenis en bezochte websites te wissen.

Onze vraag is:
Gebruik jij nog een pc cleaner?

En waarom gebruik je die wel of niet? En vooral om ruimte vrij te maken of voor je privacy? Laat weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik gebruikt sandboxie en die leegt alles na sluiten browser.

Ik gebruik Linux Mint, dus voor mij zijn die tools zowiezo overbodig.

Linux vervuilt nauwelijks, maar je zou er aan kunnen denken Bleachbit te gebruiken. Ik denk dat je toch verbaasd zal zijn wat Bleachbit nog vindt. Mijn ervaring is dat Bleachbit probleemloos schoonmaakt.

Bleachbit vindt wel veel maar maakt de zaak wat instabieler en laat dingen verdwijnen die je eigenlijk niet wil laten verdwijnen. Omdat Linux bijna niet vervuilt kun je ook de ingebouwde opties in Linux Mint gebruiken. Werkt ook goed en je behoudt dan wel de juiste zaken.

Nooit gemerkt dat mijn systeem instabiel wordt van Bleachbit. Misschien de juiste onderdelen aanvinken?

Bleachbit kan inderdaad prima werken op Linux, maar je moet heel erg goed uitkijken wat je aanvinkt. Eigenlijk niet geschikt voor beginners, maar voor gevorderden kan het wel. Maar nogmaals, kijk uit wat je aanvinkt, voordat je het weet is je home directory weg ofzo.

Bekijk ook maar eens het artikeltje over schoonmaken van Linux op
https://makkelijkelinuxti...

" Allereerst: gebruik nooit schoonmaakprogramma's zoals BleachBit; er is een grote kans dat zulke sloopkogels uw systeem onherstelbaar beschadigen!"

Ik ken dat artikel van Pjotr, maar die heeft niet altijd gelijk.

Aanvulling: google maar eens op "is bleachbit safe to use"

Als ik de poll zo bekijk zijn er nog steeds veel ccleaner fans! En ik blijf hem ook gebruiken!! Oa omdat ie heel handig is om losse systeemmherstel punten te verwijderen en bv ook omdat ie mooie tekst lijst kan aanmaken van al je geinstalleerde programms. (en nog nooit last gehad met opruimen of register cleanen !)

Vroeger gebruikte ik er verschillende, maar nu nog eens sporadisch de wat oudere versie van Ccleaner.
Sinds Avast het heeft overgenomen is het dezelfde weg opgegaan als hun virusscanner, massa's reclame en regelmatig een onbetrouwbaar en onstabiel programma.

Ook had ik een tijdje op mijn Android smartphone Ccleaner staan, maar na een tijd kon ik niet meer zien of ik op een kuisfunctie drukte of dat het reclame was, heb het daar terug verwijderd.

Het klopt wel, teveel kuisen met verschillende scanners kan mogelijk de boel wel eens ontregelen.

Ik gebruik afwisselend Wise disk cleaner en Bleachbit, doen goed hun werk.

Ik zie schoonmaken van de computer als een vrij zinloze en risicovolle bezigheid. De leveranciers van gratis cleaning tools zijn zelf ook bezig met informatie te verzamelen en door te verkopen.
Voor bepaalde zaken kan het nuttig zijn en soms ook bij het oplossen van problemen, om een gespecialiseerd programma te gebruiken. Pas echter wel op dat er geen nieuwe problemen geïntroduceerd worden. Windows 10 heeft zelf al o.a. schijfopruiming, defragmenteren (ook voor SSD trim) en voldoende systeembeveiliging in huis.
Privacy is eerder een plaag geworden dan iets waar je recht op hebt.
Veel dingen gaan in de praktijk verkeerd of worden bemoeilijkt of problemen worden juist veroorzaakt door overtrokken privacy wetten. Echte privacy is de praktijk nauwelijks te bereiken.
Je kunt je in allerlei bochten wringen, maar desondanks is en wordt er veel over je bekend bij diverse instanties.
Computers weg, alles op slot en niet buiten komen is het beste.

En als je toch naar buiten moet een masker op en alleen met contant geld betalen en nooit dezelfde weg terug nemen.

Voor een jaar probeer ik ashampoo winoptimizer 16. Een programma met veel mogelijkheden. Ruimt browsers automatisch op. Of het goed of slecht is vind ik lastig om te beoordelen. Mijn computers doen het prima........

Ik gebruik inmiddels alweer een aantal jaar PrivaZer. Voor mij (!) de allerbeste register cleaner dat er is. Geeft totaal geen klachten, helemaal niets. Je moet het verantwoord gebruiken, vind ik, en zeker niet op de agressieve, diep clean stand zetten. Gewoon de basis stand gebruiken en niet meer als zo´n 1 keer per week. (Dit geldt voor alle register cleaners. Niet agressief diep gaan reinigen.)

Mijn Windows 10 is na zo´n poetsbeurt weer merkbaar sneller en blijft perfect draaien, zonder 1 mankement! Hier dus geen enkel probleem met mijn cleaner. Geen instabiliteit. Niets! (Dat las ik elders in dit blog. Herken het totaal niet!) Heb in verleden CCleaner gebruikt, maar die vertrouwde ik na klachten niet meer zo.

Ccleaner alleen om herstelpunten te verwijderen, verder doe ik alles in de browsers zelf opschonen en gebruik ik de ingebouwde schijfopruiming. Dit soort programma's hebben bij mij al veel te veel ellende veroorzaakt.

Ccleaner dagelijks en Wise Disk Cleaner paar keer per week.

Privacy eraser, erg snel en makkelijk naar je hand te zetten.

Iedere week schoon ik mijn compu op met Ccleaner en Privazer. Haal altijd weer zo'n 1200 MB troep van mijn ssd. Nooit problemen draait als een zonnetje!

Om de dag met de stofdoek blijft hij ook netjes.

super antwoord , de rest van de cleaners allemaal overbodig !!!!!

Je vergeet erbij te zetten; ´´vind ik!´´...

nee vnd ik niet ........ is een feit!!!!!!

Bij reacties is het een goed gebruik, stel ik vast, om een eigen mening te verkondigen, maar altijd vanuit de 1e persoon geredeneerd! Hiermee laat je ruimte over voor andere meningen. Wat voor jou een feit mag zijn, is voor een ander een open vraag. Ik houd staande dat een verstandig gebruik van een goede register cleaner een systeem gezond kan houden. Mits in acht genomen, datgene wat ik al eerder schreef.

lees even hier wat Microsoft expert er van zeggen , dan zal je lezen dat het wel een feit is dat een cleaner eer slecht dan goed doet .

Microsoft’s official position on the use of Registry Cleaners

1.Microsoft does not support the use of registry cleaners
2.Microsoft is not responsible for issues caused by using a registry cleaning utility.
3.Microsoft cannot guarantee that problems resulting from the use of a registry cleaning utility can be solved

https://answers.microsoft...

Totaal niet overtuigend, ´´egje´´! Tenzij Microsoft zelf een register cleaner zou uitbrengen, onder zijn eigen naam. Dan ´´is het goed´´... (Er wel meer software dat Microsoft niet ondersteund, maar gewoon prima werkt. Wassen neus, dus.) Kortom; iedereen moet zelf bepalen of men een register cleaner gebruikt. En IK gebruik rustig en gewoon PrivaZer, vanwege zijn ultiem perfecte reiniging. Nog nooit problemen mee gehad. En die verwacht ik ook zeer zeker niet te gaan krijgen.

Ik weet hoe je die software moet gebruiken. Namelijk subtiel. Maar goed; jij bent er tegen. Dat mag! Zolang JIJ dat zelf vindt. Als je zou schrijven ´´ik vind´´ heb ik geen problemen met je mening. Dat wilde ik aangeven. Maar niet in algemene zin, concludeer ik, gaan zeggen dat iets niet deugt en je vervolgens gaan ´´verstoppen´´ achter Microsoft´s opvattingen, opdat je geen gelijk krijgt van mij en in mijn optiek ook zeker niet hebt! Microsoft zijn standpunt in deze zegt mij echt totaal niets. Ieder bepaalt zelf wat hij gebruikt! Dit wilde ik ten laatste nog zeggen.

ik zou als ik jou was eens even de gehele link door nemen .het zijn niet alleen antwoorden van Microsoft maar ook van mensen die wel degelijk ervaring hebben met en zoveel software en zowel met cleaners , het word door iedereen zwaar afgeraden, ik zelf heb nog nooit een gegister cleaner gebruikt en zie…. ook nog nooit problemen gehad , en waarom ???? omdat de meeste zoniet alle cleaners overbodig zijn en alleen door mensen worden gebruikt die denken dat het werkt en dat het goed is voor je computer . je eigen woorden subtiel , uitkijken ect zegt al genoeg maar ja als jij denk dat je computer er vanopknapt , blijf maar lekker in die waan , ik fomateer dagelijks computers en ik wil alleen maar iedereen waarschuwen voor die zogenaamde cleaners

Ik ga deze off topic discussie verder niet voortzetten. Ga lekker voetballen kijken. IK behoud MIJN mening op basis van geheel eigen ervaringen met die PrivaZer software en die zijn gunstig! Ik weiger mij angst aan te laten praten, wat er gewoon niet is!

Succes met je formatteerwerk!

Vergeet ook niet de GPU, CPU en cooler schoon te maken met dat doekje. Zie bijv https://nl.hardware.info/...

En met welk programma maak je dan je stofdoek schoon? :-)

Pc cleaners voegen niks toe. Je bevordert er alleen een instabiel systeem mee (Zeker als ze in het Windows register gaan rommelen!) en er wordt ongemerkt toch vaak 'teveel' opgeruimd. (Bijv. Bestanden weghalen die uiteindelijk nog nodig zijn om andere programma's goed te laten werken) Vaak krijg je het dan niet meer goed omdat de oorzaak dan moeilijk te achterhalen is. Daarom sinds Windows 10 geen cleaners meer op mijn pc. Ik heb het ook nog niet gemist en mijn systeem draait gewoon prima!

Helemaal mee eens! Welke PC Cleaner je ook gebruikt. Ze zijn allemaal overbodig. GRATIS SOFTWARE zou hier (meer dan nu) voor moeten waarschuwen.

Volledig mee eens Boris. Ik heb al bij 3 personen een nieuwe installatie moeten doen na gebruik van Ccleaner en eentje terug naar een herstelpunt kunnen zetten. Na de overnamen van Avast en de problemen met Thunderbird voor mij geen Ccleaner meer

Helemaal mee eens, zie mijn commentaar wat verder naar beneden.
Voor de twijfelaars kijk eens bij schoonepc.nl

Ik gebruik al jaren "Kerish doctor", foutreparatie, junk opschonen, pc bescherming en controle, uninstaller, systeemherstel enz... 10 USD per jaar (3pc) of 30 voor 3jaar

sorry 20 usd voor 3 jaar

Ik gebruik geen schijfopruimer. In Linux valt er weinig op te ruimen. Als je daar b.v. Bleachbit gebruikt maakt die meer kapot dan je lief is. Ook zit in Linux Mint enkele opties bij pakketbeheer die alle niet gebruikte oude rommel veilig kan verwijderen en oude instellingen terug kan zetten.

Cleantools veroorzaken meer problemen dan ze oplossen, is te lezen in ,,SchoonePc Computerbijbel voor Windows 10" van Menno Schoone.

Helemaal mee eens.

Ik gebruik System Mechanic (Iolo). Ruimt niet alleen rommel op maar houdt je "instellingen" ook optimaal.

Ik gebruik al jaren WiseCare365, een gratis programma, veel uitgebreider dan Wise Disk cleaner. Ik vind dit van alle gratis cleaners het beste programma, het haalt veel rommel weg, zonder dat het ooit eens teveel heeft weggehaald, wat ik met andere cleaners wel eens heb meegemaakt. Ik begrijp ook niet goed waarom alleen Wise Disk cleaner in deze lijst staat.

Ik gebruik op mijn telefoon, laptop en desktop CCleaner, prima tool om je snelheid er in te houden.
Daarnaast gebruik ik ook schijfopruiming om de ruimte vrij te maken.

Al jaren geen Ccleaner meer gebruikt na alle negatieve publiciteit. Ik gebruik alleen de ingebouwde "schijf opslag ruimte vrijmaken" van Win10. En voor de mensen die hun schijven niet schoonmaken, voor de meeste mensen is er toch voldoende ruimte op de SSD en/of HDD. Mijn gevoel is dat dit soort tooltjes obsoleet zijn cq ingehaald door de tijd

Volkomen mee eens.

Jarenlang Ccleaner gebruikt maar na de overname door Avast elke keer wel gedoe.
Sinds Windows 10 is het gebruik van cleaners volgens mij ook niet meer nodig.
Mijn browser clean ik zelf wel en mijn pc hebben andere normaal geen toegang toe.