Firefox 57 is twee keer sneller, zuiniger en heeft nieuw uiterlijk

14 november is de grote dag voor Mozilla. Firefox 57 is gelanceerd: de compleet vernieuwde browser, die twee keer sneller moet zijn, 30% minder geheugen gebruikt en een geheel nieuw ontworpen uiterlijk heeft. Firefox 57 is de grootste vernieuwing van Mozilla's browser in jaren tijd. Wij bespreken de vernieuwingen.

Nieuw uiterlijk
Firefox 57 heeft voor het eerst in vier jaar een nieuw logo, dat wat fellere kleuren heeft en minder details laat zien van de rode panda (in het Engels: firefox). Het oude logo staat links, het nieuwe rechts:

Ook gaat het uiterlijk van de browser flink op de schop met hoekige tabbladen, andere knoppen en nieuwe animaties bij het laden van pagina's. Het nieuwe thema heet Photon. Hieronder afbeeldingen van Firefox 55 en de nieuwe Firefox 57, zoals die op 14 november verschenen is. Zoek de verschillen.


Huidige Firefox (klik voor groter)


Nieuwe Firefox 57 met Photon-thema (klik voor groter)

Bekijk hier een uitgebreide rondleiding langs alle vernieuwingen (thema en opties) in Firefox 57

Snelheid en geheugen
Door de inspanningen die Mozilla het afgelopen jaar onder de motorkap heeft gedaan (multi-proces architectuur, sandboxing) is Firefox ook al een stuk sneller en zuiniger geworden. Firefox 57 gooit daar nog een schepje bovenop door de nieuwe Quantum engine die de oude Gecko web-engine stukje bij beetje vervangt. Firefox Quantum maakt veel beter gebruik van de meerdere cores (kernen) die moderne processoren (CPU's) hebben en laat ook veel meer werk over aan de GPU (graphical processing unit) voor de grafische verwerking (video, beeld) van websites.

Resultaat is dat Firefox 57 Quantum twee keer zo snel is als versie 52 en volgens Mozilla ook sneller dan concurrent Google Chrome op de Speedometer 2 test.

Ondanks deze fikse snelheidsverbeteringen verbruikt Firefox 57 een stuk minder geheugen dan voorheen: zo'n dertig procent.

Over het nieuwe uiterlijk van Firefox 57 valt te twisten. De hoekige Chrome-look hoeft van ons niet zo, maar voor de rest ziet Firefox er prima uit. Het nieuwe logo vinden we ook mooier. Over de snelheidswinst zal iedereen tevreden zijn: Mozilla's browser voelt echt weer snel aan en presteert uitstekend bij dagelijks gebruik. En dat er dan ook nog minder geheugen gebruikt wordt is mooi meegenomen natuurlijk.

De grote metamorfose die Firefox dit jaar ondergaat heeft ook zijn nadelen gehad. Door de nieuwe multi-proces architectuur en sandboxing, zijn snelheid, veiligheid en stabiliteit flink verbeterd, maar daardoor moesten alle oude extensies voor Firefox ook omgezet worden naar het nieuwe webextensie systeem. En daarbij gaan helaas extensies sneuvelen die niet meer aangepast worden door hun ontwikkelaars.

Andere meer uiterlijke vernieuwingen in Firefox 57 zijn:
- de mogelijkheid om de zoekbalk en adresbalk te combineren (onder Opties | Zoeken)
- nieuw vormgegeven nieuw tabblad-pagina met topsites en meestbezochte sites
- vernieuwde Opties-pagina

En ten slotte worden 15 beveiligingslekken dichtgeplakt in Firefox 57.

Firefox 57 lijkt een zeer belangrijke uitgave voor Mozilla te worden die weer in staat moet zijn om oude Firefox-gebruikers terug te halen die teleurgesteld uitgeweken zijn naar Chrome of alternatieven als Pale Moon. Want  - laten we onze eigen voorkeur even niet onder stoelen of banken steken - Firefox is natuurlijk een prima browser die, in tegenstelling tot Chrome, wél je privacy waarborgt. En met de grote verbeteringen in snelheid, veiligheid en stabiliteit die Firefox 57 brengt heeft de browser de concurrentie weer ingehaald en wellicht zelfs voorbij gestreefd.

Firefox 57 is een uitstekende gelegenheid om Mozilla's browser weer eens uit te proberen.

Download Firefox 57

- Bekijk hier een uitgebreide rondleiding langs alle vernieuwingen (thema en opties) in Firefox 57
- Lees hier wat er gebeurt met extensies in Firefox 57 en hoe je al je favoriete extensies weer kunt vinden
- Firefox 57 aanpassen: thema veranderen, losse of gecombineerde zoekbalk, downloadknop, bladwijzerwerkbalk en meer

Wat denk je van Firefox 57? De moeite waard om Firefox weer eens te gaan proberen?

[Artikel oorspronkelijk gepubliceerd op 27 september en bijgewerkt op 14 november 2017]

Reacties

Firefox 57 is op mijn laptop gecrasht heb het verwijderd en opnieuw geinstalleerd maar de browser wil niet meer opstarten krijg iedere keer een crash rapport te zien

De nieuwe versie is op mijn PC-W10 verschrikkelijk traag. De vorige versie was snel en goed. Wat kan er mis zijn. Indien geen oplossing te vinden is ga ik maar weer terug naar een andere browser.
Wie kan mij helpen?

Ik zie dat versie 57 bij mij ongeveer net zo veel geheugen gebruikt, meer losse processen nodig heeft en niet merkbaar sneller is dan versie 52 (ik gebruik amper add-ons vanwege de snelheid). Ik zie dus nog geen voordeel behalve het dichtplakken van lekken.

Wel wordt ik gedwongen om aan een nieuwe interface te wennen. Maar als ik een browser als Chrome of Opera wil hebben, dan kies ik wel voor de echte Chrome of Opera. Ik hoop dat er snel een add-on gemaakt wordt om de oude interface te herstellen.

Dat rechthoekige tabblad is spuuglelijk, maar snel dat versie 57 is!!!!

Ik wil toch even de mensen bedanken van GSS die op een prachtige manier de nieuwe Firefox hebben omschreven en volledig uitgelegd.
Dank u daarvoor en velen zullen hiermee ook volledig geïnformeerd zijn.
Dank

Inderdaad, razend snel. Met name in Gmail en Protonmail was de oude firefox af en toe rampzalig traag, bleef vaak hangen. Misschien conflict met met verouderde extensie?
Tot nu toe lijkt FF veel vlotter te werken.
Blij mee

firefox 57 geinstaleert werkt iets sneller dan google crome het importeren van bladwijzers van edge en crome leukte wel maar die komen door elkaar op firefox en niet in aparte mappen zoals ik dat op crome en edge dit vind jammer moet ik alles weer sorteren

Hele goede ervaring met de nieuwe Firefox, deze gebruik ik voorlopig als mijn standaard browser.

Net alle sites getest. ook ijn mijn 2 belangrijkste ad-ons (lastpasss en speed dial) bijgewerkt. alles functioneert prima en zeer snel. Nu werk ik standaard mei firefox vanwege de beveiligings- instellingen. Een enorme verbetering en daardoor zeer tevreden!

Sinds een paar maanden gebruikte ik geen Firefox meer omdat hij erg traag werd, maar ik heb nu versie 57 erop gezet en het is geweldig: hij is echt sneller geworden, de meeste add-ons zijn al up-to-date gemaakt. Firefox is voor mij weer m'n standaard browser!

De nieuwe versie ziet er prachtig uit, en werkt sneller.

Waarom een nieuwe versie uitbrengen als er bijna geen extensie bruikbaar is.

Huidige versie 55? Ik heb toch echt versie 56 op dit moment.

In de afgelopen weken de beta versie gebruikt: loopt als een trein. Leesbaarheid is ook een stuk beter dan de op Chromium gebaseerde browsers (zie bijv. nu.nl). Had de laatste tijd wat twijfels over FF, die zijn nu weggenomen.

Heb FireFox 57 x64 final Nederlands al binnen en is echt heel snel geworden, alles werkt verder prima. Hier https://ftp.mozilla.org/pub/ kun je de laatste versie downloaden (en alle andere trouwens ook).

Voor mensen die niet kunnen wachten tot morgen: FF 57.0 kan al via MajorGeeks binnengehaald worden.

Benieuwd of er in 'Opties' ook iets is aangepast/uitgebreid.
Of ik eindelijk eens een standaard paginazoom kan opgeven zoals bijv. in Opera.
Of dat het weer moet met een extensie (Zoompage WE).

Ik kan U volmondig gelijk geven! Daarvoor alleen al gebruik ik die browser niet, is erg storend.

ben benieuwd, zal zeker proberen

Ik heb nu de Beta versie er op staan.
Moet ik deze verwijderen

Kijk maar onder opties en scroll naar automatisch updaten;als het goed is moet er nu staan dat je versie 57 al hebt, een dag eerder dan dat ie uitkomt!

Ik heb 58.01b al ;-)

Mowet zijn: 58.0b1

En hoe zit het met de privacy van de nieuwe Firefox 57
VB: webrtc-protocol hier te lezen https://tweakers.net/nieu...

Ik heb de automatische update uitgezet want het gros van mijn add-ons zijn niet compatibel.

afbeelding van redactie

Maar heel veel addons worden nog omgezet voor Firefox 57:
https://www.gratissoftwaresite.nl/welke-firefox-ex...

Ik hoop echt dat het sneller wordt want wat ik nu gebruik, versie 56, is onwijs traag oké je kan die extensies uitschakelen dan wordt het wat sneller maar die zet je er niet voor niets op natuurlijk.

afbeelding van redactie

Welke extensies gebruik je dan? Sommige zijn erg instabiel of vertragend. Dat is ook een van de redenen voor het nieuwe web-extensie systeem in Firefox 57.

Tegenwoordig zijn er veel extensies die adware, spyware en zelfs bitcoin mining scripts bevatten en deze extensies kunnen het browsen erg vertragen. En hier kan een browser niets aan doen. Beste is om niet teveel of zelfs helemaal geen extensies te gebruiken.

Het blijft een langzame browser
Veel bla,bla,bla
Maar verbetering ho maar

nog aandacht voor FF 56 ?

afbeelding van redactie

Niet te ongeduldig ;-)
https://www.gratissoftwar...

Van snelheidsverschil merkte ik niet zoveel; ik heb wel een glaskabelverbinding en een snelle computer.
Het is jammer dat er nog zo weinig app's aangepast zijn.

Ik gebruik nu de FF57 beta release. alle websites worden prima weergegeven. Hij loopt idd een stuk vlotter en het is even zoeken naar de menu's maar ik hoef nu al niet meer terug naar versie 55.03
eerst 2 dagen naast de stabiele versie de developer editie gebruikt, nu dus de beta over de stabiele versie heen gezet. Een verademing, top mozillla!

Zal misschien wel goed zijn maar ik mis bij al die browsers de Nederlandse vertaling van sites zoals chrome dat heeft.
Zolang ze dat niet inzien dat wij Vlamingen zijn,neem ik geen ander browser, ze mogen zo goed zijn als ze willen.

Hoezo geen Nederlandse vertaling met Firefox?

Ben echt razend benieuwd. Kan bijna niet wachten tot 14/11.

Speelt video,s af in groen (niet alleen You Tube )

Heb ik geen last van, alles normaal

Update naar 57 0 b4.
Speelt video,s normaal af

Ontzettend snel geworden!

Helemaal mee eens.

(je kunt Firefox 57 bèta naast je normale Firefox uitproberen, alleen niet tegelijkertijd openen)

Blijkt niet juist, de 'oude' Firefox wordt overschreven.
Wat ik niet wil. Verwijderen en de 'oude' Firefox weer installeren.
Wachten tot 14 november.

afbeelding van redactie

Excuses, onder Windows niet (meer?) inderdaad. Voorheen kon je wel testversies naast gewone versies gebruiken. Tekst is verbeterd.

Versie 52 gebruik ik nu toch bijna nooit dus zal ik maar de beta erover heen zetten, we zien wel...

De nieuwe FF wordt ongevraagd naar c:\program files etc weggeschreven. Voor zover mogelijk zet ik al mijn prgs in d:\profram files\etc Nu kan ik ze naast elkaar gebruiken en vergelijken.

Ik gebruik nog altijd versie 20.0.01 van Firefox. Ik heb geen behoefte voor versie 57 waarvan ik veronderstel dat die versie een hele hoop toeters en bellen teveel heeft.
En voor het gemak heb ik "updater" van versie 20.0.01 lam gelegd.
Avant Browser met een Downloader gebruik ik.

afbeelding van redactie

Zoals je misschien weet is het zeer onverstandig om zulke oude versies van welke browser dan ook te gebruiken. Die zitten tjokvol gaten inmiddels en als je daarmee gaat surfen weet je zeker dat je malware gaat binnenhalen.
Firefox 57 zit trouwens niet vol toeters en bellen, maar is wel een stuk sneller. 14 november te downloaden.

Of Firefox 57 sneller is dan Firefox 20.0.0.1, dat betwijfel ik. Ergens rond versie 3x/4x begon Firefox erg stroperig te worden en een onstabiele geheugenvreter. Vandaar dat sommige gebruikers niet meer wilden updaten. Ik heb zelf in die periode ook heel wat updates weer vervangen door een soms veel oudere versie. Maar als je OS ondersteund wordt, dan zou ik voor de laatste versie gaan vanwege de gaten, zoals de redactie meldt. Ook nette websites worden wel eens gehackt en besmet met malware. Verder ondersteunt Firefox 20 niet de nieuwste standaards, zoals html5.

rode panda (in het Engels: firefox)
ik dacht rode vos

afbeelding van redactie

Officieel rode panda:
http://todayilearned.co.u...
http://techland.time.com/...

Maar:
https://support.mozilla.o...

Dus beide beetje misschien... ;-)

Als je heel goed kijkt naar het logo zie je dat het om een dier gaat met een spitse snuit. Ook het oude logo heeft een dier met een spitse snuit en dus is het een rode vos. Een rode panda heeft geen spitse maar een korte snuit. Aan de andere kant zou het een beetje van allebei kunnen zijn of beter gezegd het is niet het een en het is niet het ander. Kortom een browser die nog het een nog het ander is, is een browser zonder karakter...

Ik zie er ook een vos in, omdat het hiermee een totaalplaatje is. De vos omringt het ronde. In een cursus Zon, Maan en Sterren heb ik er het volgende van gelezen:
Het woord vos is in het Hebreeuws van de Bijbel Shol (o.a. psalm 63:10 of 11) en de woordwaarde ervan is 300+70+30 = 400. Het is dezelfde waarde als van de 22ste letter van het hebreeuwse alfabet, de tav (de laatste waarden zijn 100, 200, 300 en 400). Het gaat niet verder dan 400, 500 is bovenwerelds.
Ook de 22 in het kwadraat gaat niet tot 500 en 23 in het kwadraat wel.

De vos met waarde 400 omhult in het plaatje mogelijk de wereld, in de vorm van een wereldzee. In ieder geval het ronde, zoals de wereld is opgebouwd uit ronde moleculen en atomen.

Hij is inderdaad sneller geworden,vond firefox kwa uitelijk altijd mooier dan Chrome ,maar nu is ook firefox sneller top!!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rusla_d