Firefox 57 met nieuw Photon-thema, multi-proces en web-extensies

Voor november 2017 staat Firefox 57 gepland, met enkele grote vernieuwingen: alleen nieuwe web-extensies werken dan nog, Firefox heeft multipele inhoudsprocessen en een sandbox en er is een nieuw thema genaamd Photon.

1. Alleen nog web-extensies, oude niet-aangepaste add-ons werken niet meer
De eerste vernieuwing is dat Firefox dan alleen nog nieuwe web-extensies toestaat en dat veel oude add-ons niet meer zullen werken - als ze niet door hun makers aangepast zijn - omdat ze niet compatibel zijn met de multi-proces werkwijze en sandbox (zie punt 2) waar Firefox dan geheel op overgestapt moet zijn.

De meeste populaire add-ons worden door hun makers wel omgezet naar web-extensies en zullen dus gewoon blijven werken, maar er zullen ook extensies voor Firefox zijn die dan niet meer functioneren. Het is dus afwachten of al je favoriete add-ons het nog doen na Firefox 57, maar de kans is wel groot dat er dan nieuwe extensies zullen verschijnen die de leemtes opvullen.

2. Multipele inhoudsprocessen en sandbox
Tot Firefox 48 draaide de browser - en alles wat daar deel van uitmaakt en onder hangt - als één proces in je besturingssysteem. Vanaf Firefox 48 is Mozilla begonnen om de diverse processen, zoals bijvoorbeeld de browser interface en JavaScript - gescheiden van elkaar te laten werken. Voordelen van deze multi-proces benadering voor Firefox liggen op het gebied van beveiliging (elk afzonderlijk proces krijgt zijn eigen sandbox), efficiëntie (Firefox moet er sneller en responsiever door worden) en stabiliteit (als één proces vastloopt, crasht niet gelijk de hele browser).

Vanaf Firefox 57 moeten ook meerdere inhoudsprocessen geheel gescheiden van elkaar draaien, zodat één haperende website niet de hele browser kan laten crashen. En tegen die tijd zullen alle processen in hun eigen sandbox draaien (wat betekent dat ze afgeschermd worden van de rest van het systeem), waardoor besmette websites en kwaadaardige scripts veel minder schade kunnen aanrichten op je pc.

Het omzetten van Firefox naar een multi-proces browser met sandbox is een zeer omvangrijke klus, die al jaren bezig is. Het kan zijn dat er nog vertragingen optreden en dat de uiteindelijke voltooiing van de multipele processen in Firefox uitgesteld wordt tot na versie 57. Firefox is overigens laat met de implementatie van meerdere processen en sandboxing: Chrome heeft dit bijvoorbeeld al jaren. Maar beter laat dan nooit...

3. Nieuw Photon thema
Ook in Firefox 57 wordt een nieuwe thema verwacht voor Mozilla's browser: Photon. Ruim drie jaar geleden is het uiterlijk van Firefox voor het laatst veranderd, met de introductie van het Australis-thema.

Van het nieuwe Photon-thema zijn enkele mock ups of prototypes verschenen, die echter nog kunnen veranderen als het uiteindelijke thema gelanceerd wordt.

Zo kan Firefox 57 er gaan uitzien (klik op de afbeeldingen voor groter):

Opvallend zijn de hoekige tabbladen (die nu nog afgerond zijn), het driestreepjes-menu dat steeds meer op dat van Chrome gaat lijken en het herlaad-icoontje dat nu naast de Terug-Vooruit-pijltjes staat in plaats van in de adresbalk. In plaats van het herlaad-icoontje staat er nu een driestipjes-menu aan het einde van de adresbalk waarmee je linkjes kan delen, mailen of opslaan en schermafbeeldingen kan maken.

Al met al gaat Firefox met het Photon-thema zoals het er nu uitziet steeds meer op Google Chrome lijken. Waarom Mozilla deze richting kiest is onduidelijk voor ons, je zou toch denken dat ze Firefox juist meer willen onderscheiden van Chrome.

Wat vind jij van deze drie veranderingen die Firefox het eind van dit jaar krijgt? Geef je mening in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Hopelijk blijven de zoekmachines die je via addons kunt installeren wel werken.

Heel goed dat de processen niet meer als één systeem gaan 'draaien'. En het ziet er ook erg veilig uit. Mooi, ik ben benieuwd wat het gaat worden.

1. Alleen nog web-extensies, oude niet-aangepaste add-ons werken niet meer
De eerste vernieuwing is dat Firefox dan alleen nog nieuwe web-extensies toestaat en dat veel oude add-ons niet meer zullen werken - als ze niet door hun makers aangepast zijn - omdat ze niet compatibel zijn met de multi-proces werkwijze en sandbox (zie punt 2) waar Firefox dan geheel op overgestapt moet zijn.

Ik neem aan dat makers van Ublock, Privacy Badger hun zaakje op orde hebben of aanpassen. Oude niet update meuk maakt het alleen maar onveilig
Ik hoop ook dat het niet op Chrome gaat lijken, ben juist zeer tevreden met FF.

Oude addons die niet meer werken en hoekige tabbladen. Firefox gaat steeds verder achteruit. Als ze nou eens wat aan de snelheid gaan doen.

afbeelding van redactie

Firefox wordt wel veiliger, sneller en stabieler door de multi-proces benadering

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
spanj_