Zo ziet Firefox 57 eruit: rondleiding langs nieuwe uiterlijk en functies

Firefox 57 is op 14 november verschenen. Dit is de grootste uitgave van Mozilla's browser in jaren, met grote verbeteringen aan snelheid, beveiliging en stabiliteit. Ook het uiterlijk en de instellingen zijn op de schop gegaan. Wij laten zien hoe Firefox 57 eruit ziet en wat je er mee kunt. Aan de orde komen: de werkbalk, gecombineerde adres- en zoekbalk, hoofdmenu, opties (algemeen, zoeken, privacy & beveiliging en Firefox-account), aanpassingen aan werkbalk en thema, nieuw tabblad-pagina en extensies (en vervangers voor verouderde extensies zoeken).

Firefox 57 met nieuw thema:

We lopen gewoon de menubalk af van links naar rechts. Terug, vooruit, herladen en thuis-knop zijn hetzelfde gebleven. De adresbalk is samengevoegd met de zoekbalk als je Firefox opnieuw installeert. Als je update vanuit de browser blijf je wel een aparte zoekbalk houden. Je kunt onder Opties | Zoeken  zelf instellen of je een losse zoekbalk wilt of alleen de gecombineerde adres- en zoekbalk.

Dan de gecombineerde adres- en zoekbalk. Klik op de drie stipjes aan het einde van de adresbalk en je kunt links delen, bladwijzers maken, een schermafbeelding maken en meer, met het schildje ernaast gebruik je lees-later-dienst Pocket en met de ster maak je een bladwijzer:

Je kunt zoeken vanuit de adresbalk met Google en ook met onder andere Bing, DuckDuckGo en Wikipedia (andere zoekmachines kun je ophalen via Opties | Zoeken - scroll naar beneden en klik op Meer zoekmachines zoeken):

Bekijk bladwijzers, geschiedenis, downloads en meer, de downloadknop op het menu (pijl naar beneden) is alleen zichtbaar als je ook downloads hebt:

De bladwijzerzijbalk is grotendeels hetzelfde gebleven:

Het hoofdmenu (drie-streepjes-menu) is opnieuw ingedeeld, hier vind je onder andere Opties en Add-ons (extensies):

De nieuw tabblad-pagina (nieuw tabblad krijg je als je op + klikt in de tabbladenbalk) is iets gewijzigd, maar toont nog een zoekbalk, je favoriete websites en meer. Als je op het tandwieltje rechtsboven op deze nieuw tabblad-pagina klikt kun je aanpassen wat je te zien krijgt door de vinkjes weg te halen bij bijvoorbeeld topwebsites, highlights en snippets (nieuws van Mozilla):

Klik op Drie-streepjes-menu | Aanpassen en je kunt de knoppen op de werkbalk aanpassen, sleep ze er gewoon naartoe:

Bij Aanpassen kun je ook het thema van Firefox aanpassen (Standaard, Licht, Donker en meer: het lichte thema maakt overigens de donkerblauwe tabbladenbalk grijs) en de dichtheid van het menu:

De Opties zijn ook - al iets eerder - op de schop gegaan (Drie-streepjes-menu | Opties) en bestaan nu uit vier onderdelen, genaamd Algemeen, Zoeken, Privacy & Beveiliging en Firefox-account. Bovenaan is een nieuw zoekvenster waar je altijd de gewenste instellingen kunt vinden door te zoeken in opties.

1. Opties | Algemeen:

Voor gevorderden: onderaan bij Opties | Algemeen | Prestaties kun je de limiet van inhoudsprocessen verhogen. Maar doe dit alleen als je weet wat je doet en waar dit over gaat, anders kunnen de prestaties van Firefox nadelig beïnvloed worden!

2. Opties | Zoeken:

Bij Zoeken kun je instellen dat je toch een losse zoekbalk wilt. Hier kun je ook je standaard-zoekmachine wijzigen als je geen Google wilt (kies één uit het uitklapmenu onder Standaardzoekmachine) en onderaan kun je zoekmachines (zoals Startpage) toevoegen door te klikken op Meer zoekmachines zoeken:

3. Opties | Privacy & Beveiliging:

In de nieuwe sectie Privacy & Beveiliging kun je - zoals vroeger ook al - een Hoofdwachtwoord voor je wachtwoorden instellen. Hierdoor worden je wachtwoorden versleuteld, wat een stuk veiliger is. Als je gaat surfen met Firefox moet je dan je Hoofdwachtwoord opgeven, zodat Firefox weer je opgeslagen aanmeldingen kan invullen.

Ook kun je hier kiezen welke suggesties Firefox in de adresbalk mag geven (automatisch aanvullen van urls). Als je bijvoorbeeld niet wilt dat die uit je surfgeschiedenis komen dan kun je dit uitvinken:

Verder kun je de bescherming tegen volgen (protectie tegen advertentie-trackers) inschakelen voor alleen privé-vensters (standaardinstelling Firefox) of voor alle vensters die je opent (dus altijd). Hierdoor kunnen advertentiebedrijven als Google en Facebook je minder goed volgen, maar soms werken websites hierdoor niet meer naar behoren:

Voor gevorderden: onder Blokkeerlijst wijzigen kun je kiezen tussen de basisbescherming of strenge bescherming van de gebruikte Disconnectme-dienst.

Als laatste kun je toestemmingen die je gegeven hebt aan websites voor het gebruik van je locatie, camera en microfoon en het geven van notificaties wijzigen. Ook kun je aan- of uitvinken of Mozilla geanonimiseerde gegevens (want Mozilla respecteert je privacy) mag verzamelen om Firefox beter te maken:

4. Opties | Firefox-account
Als je je aanmeldt voor een Firefox-account kun je bladwijzers, tabbladen, wachtwoorden en instellingen synchroniseren tussen Firefox op je pc, laptop, Android-toestel en iPhone of iPad. Gemakkelijk, maar dit hoeft natuurlijk niet:

Ten slotte de add-ons of extensies. Vanaf Firefox 57 werken extensies die niet zijn omgezet naar web- extensies niet meer. Onder driestreepjes-menu | Add-ons - Extensies zie je welke van je extensies nog werken. Onder het kopje Verouderde extensies zie je extensies die nog niet zijn omgezet naar het nieuwe web-extensie systeem. Sommige (zoals NoScript) zullen binnenkort of later nog worden omgezet, maar andere extensies zullen geen update meer krijgen. Daar zul je dus een vervanger voor moeten zoeken. Firefox maakt het je makkelijk door hier een blauwe knop te plaatsen met de naam Een vervanging zoeken. Klik hier op en je wordt naar een alternatief geleid, of naar extensies uit dezelfde categorie. En kijk ook in ons artikel over de status van extensies voor vervangers - en informatie of jouw favoriete add-on nog omgezet wordt.

Dit was een korte rondleiding door Firefox 57.

Download Firefox 57

- Twee keer sneller en zuiniger en met nieuw uiterlijk
- Wat gebeurt er met je favoriete extensies in Firefox 57 en hoe vind je vervangers?
- Firefox 57 aanpassen: thema veranderen, losse of gecombineerde zoekbalk, downloadknop, bladwijzerwerkbalk en meer

Wat vind jij van Firefox 57? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Als je een website intikt staan er bovenaan drie streepjes enkele seconden afwisselend te pinken, soms enerverend lang om uiteindelijk niet open te gaan.
Waar is FF dan sneller geworden ? ? ?
Bij mij is het één grote ramp ! Links te snel na elkaar open willen klikken resulteert in vastlopen van FF met verlies van internetcontact als gevolg.
Dat heb ik voordien nooit gehad ? ? ?

waardeloos camera en microfoon zijn niet meer te gebruiken adios firefox

Ik sluit me aan bij "Anoniem 14/11/2017" en "SLIVA 15/11/2017".
5 op 8 add-ons werken bij mij niet meer en geen alternatieven.
Laat terug kleur toe in Firefox. Pls

afbeelding van redactie

@Raoul Welke van je add-ons werken niet meer? En heb je al de voorgestelde vervanging bekeken?

NoScript 10 WebExtension is beschikbaar
https://addons.mozilla.or...
meer uitleg op https://www.ghacks.net/20...

Op mijn laptop werkt met versie 57 prima, maar op mijn PC is het één groot drama. Voorheen was het andersom. Firefox 57 reageert laat of bevriest. Met het terugzetten naar 56.0.2 geen probleem. Van alles geprobeerd, maar niks lukt.
De standaard kleur van menubalk enz. is lelijk en onoverzichtelijk.
Voor oudere versie die behoorlijk snel is.

Ik krijg net16-11-2017 14:35 een update naar Firefox 58, ik gebruikte Firefox 57 al enkele weken.

Niet alle websites worden met de nieuwe Firefox goed weergegeven, bijvoorbeeld Facebook, als je op een afbeelding klikt, dan moet je weer terug zoomen naar 100% weergave, anders valt het kruisje aan de rechterkant, net buiten het beeld.Heel irritant, Chrome kent dit euvel niet. En is de scherpte minder in Firefox? Dat zou de snelheid kunnen verklaren, als ik heel eerlijk ben, merk in de praktijk helemaal geen verschil in de snelheid tussen Chrome en Firefox.

Staat weer op ooghoogte met Chrome en Opera.
Firefox zou zich echter wat meer moeten onderscheiden van de concurrentie.
Ik mis de uniekheid van vroeger.
Lijkt te veel op Chrome c.s..

heb getest
Wel sneller dan vroeger en aangenamer
Maar toch blijf ik met Opera die so snel is als nieuwe FF

redactie, bedankt voor de uitgebreide toelichting op de nieuwe Ff 57.
Mijn belangrijkste extensies werken nog, w.o. LastPass dat precies op tijd met een door Ff geaccepteerde versie kwam.
Wat snelheid betreft merk ik weinig verschil op mijn nieuwe Win 10-laptop met 8GB geheugen (Ff startte al razend snel op).
Enige hinderpaal is dat de door mij zeer gewaardeerde addon 'Open Bookmarks in New Tab' niet meer werkt. Blijkt op te lossen door een bookmark aan te klikken tegelijk met de Ctrl-toets, cq met de rechter muis toets. Wordt nog even wennen ....

Die grijze mappen vind ik niet mooi. Hoe worden ze weer geel (of een andere kleur)?

Ik vindt geen Nederlandse vertaling zoals bij Chrome daarom alleen blijf ik bij Chrome.
Of is er een andere manier om Engelse sites te vertalen?

de extensie "google translator for firefox"werkt uitstekend Raul

Hier ben ik helemaal mee eens.

Sorry die tab-balk is spuuglelijk, driekwart van de add-ons werken niet meer, geen goede downloadmanager, kortom vroeger was het zo dat ik bepaalde hoe mijn Firefox eruit zag en werkte, nu bepaalt Firefox alles. Kortom, lekker terug naar 56 en als ze die 'fouten' niet herstellen is het wat mij betreft dag Firefox (en dat terwijl ik hem al gebruikte toen het nog het Netscape pakket was).

Sorry die tab-balk is spuuglelijk, driekwart van de add-ons werken niet meer, geen goede downloadmanager, kortom vroeger was het zo dat ik bepaalde hoe mijn Firefox eruit zag en werkte, nu bepaalt Firefox alles. Kortom, lekker terug naar 56 en als ze die 'fouten' niet herstellen is het wat mij betreft dag Firefox (en dat terwijl ik hem al gebruikte toen het nog het Netscape pakket was).

afbeelding van redactie

Als je onder Driestreepjesmenu | Aanpassen kiest voor het lichte thema (zie in artikel hierboven) dan wordt de tabbladenbalk in plaats van donkerblauw grijs. Iets mooier naar onze mening.

Jammer dat tv-online van KPN en Telfort in Firefox nog steeds niet mogelijk is! KPN en Telfort raden een andere browser aan!!

Zijn de Menu Bar en Bookmarks Toolbar nog aanwezig, ik zie ze niet bij de voorbeelden van deze site.

afbeelding van redactie

Ja, die kun je gewoon aanzetten (rechtsklikken op de werkbalk en vinkjes zetten)

Gezien en bedankt, maar of eea 2x sneller is, is moeilijk te meten/zien.

Snelheidsverschil met vorige versie duidelijk merkbaar.
Ziet er gelikt uit.
Ik heb wel twijfels over de bescherming tegen volgen.
Er wordt niet zichtbaar gemaakt wat/wie wordt geblokkeerd, alleen 'streng'.
Toch maar Ghostery er bij aan plakken.

FF lijkt inderdaad sneller te zijn. Een aantal extensies werken niet meer, zoals - helaas - no script.

afbeelding van redactie

Van NoScript komt er een web-extensie - voor het einde van de week, belooft de maker:
https://noscript.net/

afbeelding van redactie

NoScript is te downloaden als web-extensie:
https://addons.mozilla.or...

dat gaf merel al aan om 7.25

afbeelding van redactie

Maar niet als antwoord op dit bericht.

Vanmiddag gedownload. Ziet er goed uit en veel sneller.

Ietsje sneller geworden maar niet schokkend.
Gebruikt bij mij nog steeds 550 mb werkgeheugen wat ik fors vind.
Dus een hoop tam tam om niks

Inderdaad gebruik redelijk veel geheugen
Bij pieken tot 900Mo met 11 addons

afbeelding van redactie

Dat hangt af van het aantal geopende websites en de gebruikte add-ons. Maar het gaat erom dat Firefox minder geheugen verbruikt dan Chrome nu (en dan vroeger).

Zojuist binnen gehaald, echt super snel geworden

Maar nog niet zo snel als PaleMoon

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ho_garije