Firefox 57 aanpassen: thema veranderen, losse zoekbalk en meer

Firefox 57 is dinsdag verschenen. Een grote uitgave die Mozilla's browser twee keer sneller, zuiniger, veiliger en stabieler maakt. Met deze vernieuwingen onder de motorkap zal iedereen blij zijn. Het uiterlijk van Firefox is echter ook veranderd - en die wijziging roept gemengde reacties op. Wij laten zien hoe je het uiterlijk/thema van Firefox 57 makkelijk kunt aanpassen.

Als je Firefox 57 nieuw installeert op Windows 10 dan ziet de browser er zo uit:

Vind je dit niet mooi dan valt er gelukkig veel te wijzigen. Onder het Driestreepjesmenu rechtsboven kun je Aanpassen kiezen om Firefox 57 naar jouw wensen aan te passen:

Vind je bijvoorbeeld de donkere tabbladenwerkbalk niet mooi, dan kun je via Driestreepjesmenu | Aanpassen onderaan het Thema Licht kiezen, zodat de balk lichtgrijs wordt. Klik daarna Gereed (rechtsonder). Wil je nog iets meer ruimte aan de bovenkant van de tabbladen, dan zet je een vinkje bij Sleepruimte. (Je kunt ook nog de titelbalk standaard laten zien en de dichtheid van de menu's wijzigen, maar voor ons is dat niet nodig).

Nu ziet Firefox er in onze ogen al een stuk beter uit (maar over smaak valt te twisten en je kunt gelukkig nog veel andere thema's kiezen...):

Wil je ook de Bladwijzerwerkbalk standaard tonen dan klik je rechts op de werkbalk en zet je hier een vinkje bij.

Je kunt via Rechtsklikken op de werkbalk | Aanpassen (of via het driestreepjesmenu) ook de knoppen op de werkbalk wijzigen. Sleep de gewenste knoppen naar de werkbalk (links of rechts van de adresbalk) en klik Gereed. Je kunt ook knoppen naar het 'Overloopmenu' (vierkante blok rechts) slepen: deze worden dan zichtbaar als je op de >> in de werkbalk klikt.

Overloopmenu:

Ook kun je kiezen tussen een losse zoekbalk naast je adresbalk of een gecombineerde adres/zoekbalk in Firefox 57. Ga naar Driestreepjesmenu | Opties | Zoeken en kies de gewenste optie:

De Downloadknop is in Firefox 57 alleen in beeld als je ook daadwerkelijk downloads hebt. Als die er niet zijn dan verdwijnt de knop automatisch. Wil je toch liever de downloadknop permanent op de werkbalk dan kies je voor Driestreepjesmenu | Aanpassen, klik je gewoon (linkermuisknop!) op de downloadknop en haal je het vinkje weg bij Automatisch verbergen. Nu is de Downloadknop permanent in beeld.

De nieuw tabblad-pagina (nieuw tabblad krijg je als je op + klikt in de tabbladenbalk) toont een zoekbalk, je favoriete websites en meer. Als je op het tandwieltje rechtsboven op deze nieuw tabblad-pagina klikt kun je aanpassen wat je te zien krijgt door de vinkjes weg te halen bij bijvoorbeeld topwebsites, highlights en snippets (nieuws van Mozilla) en dan Gereed te klikken. Je kunt de pagina helemaal leeghalen als je alle vinkjes weghaalt. Als je de nieuw tabblad-pagina ook als startpagina hebt dan geldt hetzelfde.

Tandwiel rechtsboven:

Haal vinkjes weg bij onderdelen nieuw tabblad/startpagina:

Ook de 'pagina-acties', ofwel de icoontjes aan het einde van de adresbalk, kun je aanpassen. Standaard staan daar Pocket (de lees-later-dienst die door Mozilla is aangekocht) en Bladwijzer maken. Als je die echter niet gebruikt kun je ze verwijderen en andere handige acties toevoegen.

Klik op de drie stipjes aan het einde van de adresbalk.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het item dat je wilt verwijderen of toevoegen en kies Verwijderen van adresbalk (of Toevoegen aan adresbalk). Zo kun je Pocket verwijderen en bijvoorbeeld Koppeling kopiëren, Koppeling e-mailen of Een schermafbeelding maken toevoegen.

De iconen (en dus acties) aan het einde van de adresbalk kun je zo geheel naar eigen wens samenstellen.

De grijze kleur van de mappen op de bladwijzerwerkbalk is nog niet makkelijk aan te passen, maar daar komt vast ook een extensie of thema voor.

Heb jij nog tips voor aanpassingen aan Firefox 57? Laat ze weten in de reacties hieronder!

Lees verder over Firefox 57:
- Rondleiding langs nieuwe uiterlijk en functies
- Twee keer sneller en zuiniger en met nieuw uiterlijk
- Wat gebeurt er met je favoriete extensies en hoe vind je vervangers?

Reacties

Voor versie 56 en lager had je de addon "Hide Tab Bar With One Tab" oftewel als je maar een pagina open hebt zie je geen tab boven aan. Deze addon werkt dus niet meer bij versie 57.
Door wat googelen vond ik wel wat maar dan moet je in het script gaan werken, weet de redactie eventueel een wat simpelere oplossing of addon die hetzelfde doet.

(zie : http://forums.mozillazine...)

Probleem zojuist opgelost, zo ver ik het zie, heb de browser opnieuw laten opstarten met uitgeschakelde addons, en zie daar, na verfrissen een geheel andere look??? en MET mijn favorieten weer netjes in de bladwijzerbalk,

opgelost!

ik heb ook gezien dat het pc verschillend is, wat de reden dus is, ????

Hallo, vinkje heb ik, maar zie geen oude favorieten in de BALK staan! en nieuwe daar naar toe plaatsen wil ook niet, maar zie net dat er wat is gebeurt, er staan nu enkele favorieten naast de zoeken balk, ze zijn er dus nog mee bezig, wel vreemd dit allemaal...

Ben na deze update op een windows 10 pc al mijn favorieten (snelstart) kwijt in de blaswijzerwerkbalkitems boven in het scherm en kan ook geen nieuwe pagina's er naar toe slepen!

Iemand een tip...
dank is groot

afbeelding van redactie

Je hebt een vinkje staan bij Bladwijzerwerkbalk (als je rechts klikt op de werkbalk)? Waar kun je niks heenslepen dan? De balk of een map?

Privacy Setting voor FF57 is er weer:

https://addons.mozilla.or...

Is voor FF57 wel veel kleiner/minder-items dat voor FF57.

NoScript voor FF57, zoals ie nu is, vind ik eigenlijk maar niets.

afbeelding van redactie

Je kunt uMatrix eens proberen als vervanger voor NoScript:
https://addons.mozilla.or...

Ik denk dat gratisSoftware.nl op Firefox 57 zijn procentje heeft want ze maken er zoveel troela rond. Is niet eerlijk tegenover andere browsers die alsnog beter zijn.

afbeelding van redactie

Ik weet niet wat 'zijn procentje op hebben' betekent, maar het is vast niet aardig bedoeld. Dat Firefox 57 zoveel aandacht krijgt is omdat het de grootste uitgave van Firefox in jaren tijd is. Firefox 56, 55, 54 enzovoort kregen niet al die aandacht.

Firefox 57 is op mijn laptop gecrasht heb het verwijderd maar als ik het opnieuw installeer start de browser niet meer op maar krijg een bericht dat het gecrasht is.

Firefox geïnstalleerd, maar ik ben niet tevreden over de synchronisatie. Alle instellingen, wachtwoorden, bladwijzers enz,van Google Chrome worden in de cloud bewaard, na een herinstallatie van Chrome zijn na het inloggen alle instellingen weer terug. Firefox kan alleen synchroniseren tussen twee invoerstations. Voor mij een hele grote reden om niet over te stappen.

Ik ben nog niet erg tevreden met de startpagina. Ik wil net zoals de oudere versie alleen de Firefox Logo op mijn startpagina. Maar voor de rest doet hij het perfect.

afbeelding van redactie

Zelfde als antwoord hierboven op vraag van Jan denk ik?

Via Bewerken - Voorkeuren - Algemeen kun je de startpagina zelf instellen: een eigen pagina of een lege pagina.

Ik zou graag een nieuw tabblad kunnen openen wat leeg blijft. Kan dat ook?

afbeelding van redactie

Ja, dat kan. Open een nieuw tabblad (+). Klik rechtsboven op het tandwieltje en haal de vinkjes weg bij de onderdelen die je niet wilt.

[Tekst is nu uitgebreid met stukje over nieuw tabblad]

Geweldig! Bedankt :)

Sorry ik zat verkeerd moet op de 3 puntjes klikken.
Dan werkt het wel

Bij mij werkt schermafbeeldingen niet met schaartje

nogmaals dank voor jullie uitgebreide info mbt Ff 57 !!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
span_e