Verkiezing: Wat vind je de beste web browser van 2016?

Op pc's en laptops zijn web browsers het venster op de wereld. En ook op tablets en smartphones bieden browsers de vrijheid om - buiten de gebaande paden van de apps om - nog veel te ontdekken. Browsers blijven dus ook nu nog essentieel, maar wat is de beste browser van 2016?

Microsoft heeft met Windows 10 een nieuwe browser geïntroduceerd: Edge. De browser is sneller dan Internet Explorer en voldoet hij ook beter aan de webstandaarden. In 2016 kreeg Edge ook extensies.

De opmars van Google Chrome is niet te stuiten. Chrome is inmiddels wereldwijd de grootste browser. En Chrome blijft werken aan het verminderen van zijn werkgeheugen-honger in 2016. Ook wordt de onveilige Flash-plugin langzamerhand uitgefaseerd. Googles browser is beschikbaar voor alle grote platforms: Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Firefox wordt door steeds minder mensen gebruikt - hoewel veel bezoekers van GratisSoftware.nl trouwe Firefox-aanhangers blijven. Toch gaat Firefox door met vernieuwen. Zo krijgt de browser in 2016 een multi-proces architectuur, die voor meer veiligheid en stabiliteit moet zorgen. Ook privacy is nog altijd een speerpunt voor Mozilla's browser. Firefox is te krijgen voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android.

Apple levert Safari alleen voor zijn eigen besturingssystemen macOS en iOS (iPad en iPhone), maar maakt daardoor wel een browser die naadloos aansluit op je iPad, iPhone en Mac. Op mobiele apparaten is Safari de grootste browser in Nederland.

Opera is in 2013 overgestapt op Chromium als browsermotor. Een controversiële stap, maar wel een waardoor de Noorse browser veel sneller werd. De afgelopen jaren heeft Opera hard gewerkt om alle functionaliteit weer terug te brengen in zijn browser. En dat is aardig gelukt. Dit jaar werden gratis VPN, ad blocker en meer toegevoegd aan deze complete browser, die nu wel is overgenomen door een Chinees consortium.

Naast de grote vijf, zijn er nog heel veel kleine browsers, zoals het nieuwe Vivaldi, populaire Pale Moon, privacy-bewuste Epic, SRWare Iron en meer. Bekijk hier alle browsers die op GratisSoftware.nl besproken worden.

Onze vraag is:
Wat vind jij de beste browser van 2016?

We zijn ook benieuwd naar je motivering: geef uitleg in de reacties hieronder, waarom jij een bepaalde browser de beste vindt!

Google Chrome (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
19% (94 stemmen)
Internet Explorer (Windows, Windows Phone)
4% (20 stemmen)
Firefox (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
49% (246 stemmen)
Safari (macOS en iOS)
1% (5 stemmen)
Edge (Windows 10)
6% (32 stemmen)
Opera (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
8% (43 stemmen)
Pale Moon (Windows, Linux en Android)
4% (22 stemmen)
Vivaldi (Windows, macOS en Linux)
3% (16 stemmen)
Epic Privacy Browser (Windows en macOS)
2% (8 stemmen)
Tor Browser (Windows,macOS en Linux)
0% (1 stem)
SRWare Iron (Windows, macOS en Linux)
1% (3 stemmen)
Maxthon (Windows, Linux, macOS, Android, iOS, Windows Phone)
0% (2 stemmen)
Chromium (Linux)
1% (4 stemmen)
Comodo Dragon (Windows)
1% (3 stemmen)
Een andere browser, namelijk... (laat in de reacties weten)
1% (7 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 506
Deel dit artikel: 

Reacties

De SafeZone browser van Avast mis ik nog in het lijstje. Hoewel ik deze nog maar kort gebruik, ben ik er zeer tevreden over.

Cyberfox is sinds Win10 mijn favoriet, snel stabiel en een FF engine. Andere browsers gebruik ik eigenlijk al tijden niet meer.

UC Browser for PC. Stabiel en sneller dan Google Chrome. Ook downloaden van files, videos, etc. gaat turbo.
UC Browser is gebaseerd op het pricipe van de Google Chrome browser
Ik heb deze browser een half jaar uitgeprobeerd en geen enkel probleem ondervonden, een aanrader.

Gebruik al jaren voor algemene toepassingen tot volle tevredenheid Firefox.
Voor sommige toepassingen via VPN wordt Epic Browser opgestart met als controle de webiste IP/DNS Detect. Zo probeer ik Still Bigger Brother buiten de deur te houden ...

Opera is nog steeds mijn nummer 1 ondanks dat het is overgenomen door de Chinezen.
Vivaldi nummer 2, en zit dicht in de buurt van Opera.
Firefox nummer 3.

Helemaal mee eens!

Pale Moon is snel, maar werkt op diverse websites niet goed. Dus voor mij: Firefox in Linux en Epic in Windows.

Ik gebruik yandex is voor mij een zeer goede browser

Ik heb gestemd op een andere browser, maar Opera is wat mij betreft ook een winnaar.

Ik gebruik Chromium zowel in Linux maar ook in W10 (64-bit).

Lastige vraag: elke browser heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar op de een of andere manier blijf ik het werken met Opera wel heel prettig vinden: vlot opstarten, handige snelkiezer, nieuwsfeed, bladwijzerbalk, voldoende extensies, gratis snelle VPN, enz. Nadeel: wat minder instelmogelijkheden dan de vroeger Opera. Vivaldi een goede tweede als het om gebruiksgemak en snelheid gaat. Firefox is ook een mooie browser, maar start een stuk trager op; wel veel add-ons. Tor werkt ook prettig als je om privacy geeft. Werken allemaal goed op Windows en Linux.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duitslan_