Safari grootste browser op tablet en smartphone in Nederland, Chrome op desktop (browserstatistieken augustus 2016)

De browserstatistieken van StatCounter in augustus 2016 hebben we uitgesplitst naar desktop en mobiel (smartphones en tablets). En dan worden grote verschillen zichtbaar. Chrome is bijna overal de grootste maar heeft op mobiele apparaten geduchte concurrentie van Safari.

Op de desktop zien we de traditionele pc browsers als Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari en Edge in ongeveer deze volgorde. Chrome is veruit de grootste browser in Nederland en wereldwijd met marktaandelen van respectievelijk ruim 50 en 60%. En ook op GratisSoftware.nl wordt Chrome het meest gebruikt en heeft een aandeel van 32%.

Firefox is op pc en laptop bij StatCounter op gepaste afstand tweede met ruim 15% wereldwijd en in Nederland. Op GratisSoftware.nl is Mozilla's browser nog altijd populair met 27%. Derde op de desktop is Internet Explorer dat de afgelopen jaren in een vrije val is geraakt en wereldwijd nog maar een aandeel van ruim 10% heeft (17% in Nederland volgens StatCounter en op GratisSoftware.nl). Edge is de nieuwe Microsoft browser op Windows 10 en deze heeft een marktaandeel van slechts 3% wereldwijd, maar in Nederland al bijna 7% en op GratisSoftware.nl zelfs 9%!

Safari en Opera zijn bescheiden op de desktop met percentages van respectievelijk rond de 4-7% en 1-2%. Als we echter naar mobiele apparaten (smartphones en tablets) kijken dan zijn juist deze twee browsers wereldwijd een stuk groter volgens StatCounter: Safari heeft, dankzij de iPhones en iPads, ruim 20% en Opera bijna 10. Chrome is globaal gemeten echter ook de grootste op smartphones en tablets met 37%. Firefox en Edge zijn te klein om te meten en Internet Explorer Mobile heeft een procentje (en andere browser die gebruikt worden zijn .

In Nederland liggen de percentages voor de mobiele markt heel anders. Safari is hier zelfs de meestgebruikte mobiele browser met een marktaandeel van 44%, aldus StatCounter. Chrome is tweede met 35% en de kruimels zijn voor Opera en Internet Explorer met minder dan een procent. Firefox voor Android en iOS is nog net te meten met een minieme 0,14% in Nederland.

Browsermarktaandelen op de desktop en voor mobiele apparaten in procenten door StatCounter en op GratisSoftware.nl:  augustus 2016

    StatCounter (wereld)
Aug 2016
StatCounter (NL)
Aug 2016
GratisSoftware.nl
Aug 2016
    desktop mobiel desktop mobiel desktop & mobiel
1 Google Chrome 62,3 37,15 51,44 35,56 32,5
2 Firefox 15,31 - 15,93 0,14 27,9
3 Internet Explorer 10,73 1,23 16,76 0,84 17,6
4 Safari 4,64 22,82 7,36 44,13 7,2
5 Edge 3,11 - 6,82 - 9,1
6 Opera 1,79 9,73 0,84 0,72 2,3

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

Deel dit artikel: 

Reacties

Volgens mij wordt het niets met Edge, zeker wat extensies betreft zullen ze nooit zo vlot werken als bij Opera, Vivaldi, Firefox enz...
Cortana, dat ziet ernaar uit dat het nog een eeuwigheid kan duren voor het in het Nederlands verschijnt.
Tegen die tijd heeft niemand er nog interesse voor.

Met die laatste constatering zou je weleens helemaal gelijk kunnen hebben :-) q

Edge gooien we lekker over the edge ;-)

Ik voorspel dat Edge heel wat gaat inhalen in deze lijst want Edge is nu een heel stuk beter geworden met het invoeren van extensies. De browser is snel en veilig en werkt uiteraard zeer goed met office online de gratis versie als extentie.

Alleen het wachten is nog steeds op Cortana d.i. de Nederlandse versie. M'n geduld raakt op en hou het voorlopig maar bij m'n jongste liefde Firefox ;-)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zeelan_