De beste gratis beveiliging voor je pc en Mac - ons advies voor 2013

Het is belangrijk je pc - en Mac - goed te beveiligen. Zeker als je internet bankiert en online winkelt. Deze beveiliging kan ook prima gratis. Er zijn veel goede gratis virusscanners, die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-spyware, browserbeveiliging en firewalls zijn allemaal gratis te krijgen. Wij geven onze tips voor gratis beveiliging van je pc en Mac in 2013.

  Windows-gebruiker Gevorderde
Windows-gebruiker
 
Mac-gebruiker
Anti-virus & anti-spyware avast! Free Antivirus
Kies een gratis virusscanner avast! Free Antivirus
       
Firewall Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Kies een gratis firewall Ingebouwde Mac firewall aanzetten 
       
Losse anti-malware scanner Malwarebytes' Anti-Malware
Kies een gratis malwarescanner -
       
Browser-beveiliging Web Schild, WebRep en phishing filter in avast! Free Antivirus Kies gratis browser beveiliging Web Shield en WebRep in avast! Free Antivirus

Gratis anti-virus
De makkelijkste virusscanner is zonder twijfel Microsoft Security Essentials (MSE). Eenvoudig te bedienen en geen gezeur met registraties en pop-up vensters. Toch valt de bescherming die MSE biedt de laatste tijd wat tegen. Op veel tests van virusscanners scoort MSE vrij matig.

Wij prefereren daarom avast! Antivirus Free. Dit is een prima, vrij lichte virusscanner die goede bescherming biedt, zowel voor Windows als Mac. Bovendien beveiligt avast! standaard ook je Windows- of Mac-browser met een webschild, phishing filter en WebRep-plugin die de reputatie van websites vermeldt. Let wel goed op dat avast! Antivirus Free echt gratis is en dat je niet de betaalde versie hoeft te nemen als je het product gratis registreert!

Lees hier instructies voor de gratis registratie van avast! Antivirus Free (dit kan elk jaar opnieuw)

Als je van jezelf weet dat je vaak vergeet om je virusscanner opnieuw te registreren/verlengen, dan kun je misschien toch beter voor Microsoft Security Essentials kiezen. Want liever altijd redelijke bescherming dan na een jaar geen bescherming meer door een niet bijgewerkte virusscanner.

Andere gratis virusscanners als AVG, Avira, ZoneAlarm Antivirus en Panda geven ook goede bescherming.

Gratis firewall
De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel afdoende zijn. De firewall in Mac OS X - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten. Gevorderde gebruikers kunnen hier een losse gratis firewall downloaden.

Gratis anti-spyware
Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware en andere rotzooi te scannen. Malwarebytes' Anti-Malware en Emsisoft Anti-Malware Free zijn goede keuzes hiervoor.

Gratis browserbeveiliging
Er zijn diverse browser-beveiligingswerkbalken, die je internet-sessies extra beveiligen. Helaas bieden deze vaak ook ongevraagde extraatjes of zijn ze geïntegreerd in de irritante ASK-toolbar (zoals bij Avira het geval is). Het handigste is gewoon om de browserbeveiliging van je virusscanner te gebruiken - en ook hierbij is avast! Antivirus Free weer een goede keus.

Zorg er ook voor dat je browser én de browser-plugins (zoals Flash, Java en Adobe Reader) altijd up-to-date zijn!

En lees de top tien geboden om je computer veilig te houden.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ondanks betaalde Avast antivirus toch phishing mail ontvangen.
Begin nu toch te twijfelen aan Avast!

Ik werk zelf met xp64 en heb talloze beveiligingssoftware uitgeprobeert en sommige draaien heel zwaar. Zo kwam ik zelf uit op de volgende configuratie:
shares uitzetten, behalve internetshare, administrator een wachtwoord geven.
combinatie van:privacyfirewall (zie test:2e van boven http://www.matousec.com/p...) Peerblock, Hostsman beta, ccleaner en spybot beta 2.0
geeft bij mij goede resultaten en vooral snelheid. Raadpleeg internet eerst voordat hostsman installeerd bv bij www.schoonepc.nl. Ik heb geen antivirusprogramma want het klink misschien gek maar antivirusprogrammas trekken virussen aan, en dat komt omdat er miljarden aan verdient wordt.
Advies is op internet een adblocker installeren in je browser en niet alles maar lukraak installeren en zomaar op buttons drukken. Hoe je pc slank en hij gaat als een raket.

Comodo internet security :)

Met je PC goed dicht timmeren dan ben je al op de helft.
Je kan je blind staren op wat het beste is. Je moet zelf ook goed opletten.
Ik heb MSE en meerdere controles en ook nooit ergens last van.

Kan best zijn dat avast! problemen oplevert (zelf gelukkig totaal geen last van) en dan gooi je het er gewoon af en dan zet je er zoiets op als Microsoft en dan denk je dat je het probleem opgelost hebt. Zou kunnen maar moet je voor de gein maar eens op http://www.av-comparative... kijken dan zie je dat microsoft ongelooflijk slecht presteert terwijl avast daarentegen echt zeeeer goed presteert. Dan lijkt het mij wel duidelijk, avast rules!

Maar je hebt er geen reclame geouwehoer omheen en het voldoet gewoon.

Ben ik ook geen liefhebber van, die ongevraagde reclame dus. Aan de andere kant het is wel mooi gratis en ze moeten hun inkomsten toch ergens vandaan halen dus promoten ze hun betaalde producten. Daar heb ik op zich wel begrip voor en zo erg vind ik zo'n nag-screen nou ook weer niet. Liever dat en een goede bescherming dan geen 'reclame geouwehoer' maar wel een beduidend slechtere bescherming!

Het is misschien wel een slechtere bescherming maar of het slecht is voor het algemene publiek. Dat vraag ik me af. Ik begrijp best dat bijvoorbeeld een bedrijf, met erg belangrijke info heeft daar last van heeft maar de gewone gemiddelde burger. Ik vindt wel dat een bedrijf er wel geld voor moet uitgeven maar ik denk dat MSE best genoeg is voor het gemiddelde publiek.

De keus voor bepaalde gratis AV-software hangt samen met je eigen verwachtingen over de bescherming die deze moet bieden maar ook of je wel of niet redelijk met computers om kunt gaan. We hebben het hier denk ik niet over bedrijven want dit gaat om gratis software voor, met name, consumenten. Zakelijke software wordt hier overigens ook, apart, besproken. Persoonlijk heb ik het liefst de beste gratis av-software maar ik kan me voorstellen dat voor anderen MSE ook voldoende bescherming biedt. Ik heb MSE ook bij familie geïnstalleerd i.v.m. gebruiksvriendelijkheid van het programma (alles gaat praktisch vanzelf en er zijn vrijwel geen problemen) maar zelf heb ik, zoals gezegd, dus liever avast! mocht daar een probleem mee zijn dan los ik dat namelijk wel op.

Ik heb zelf Panda Cloud free met Panda URL filtering,en WinPatrol en als browser firefox met WOT en Add Block Plus.Ik merkte dat mijn oude HP DM3 laptopje met Panda Cloud veel sneller liep dan met Avast.YouTube video`s laden zelfs sneller met Panda Cloud.

Avast op aanraden geïnstalleerd. Gelukkig bij eerste controle geen bedreigingen. Met real-time beveiliging van Avast duurt het openen van een link in een nieuwe tab (onder Opera) ùùùùren. Avast verwijderd, Security Essentials weer geïnstalleerd. Alles weer zonneschijn.

Windows 8 crashed met Avast. Iets met drivers te maken. Avast verwijderd en het probleem doet zich niet meer voor

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland