Windows 7: KB4088875 met extra bescherming tegen Meltdown

Windows 7 SP1 (service pack 1) krijgt sinds oktober 2016 maandelijks één bundel met cumulatieve updates met één KB-nummer. De update voor maart met nummer KB4088875 repareert beveiligingslekken en voert extra bescherming tegen de Meltdown- en Spectre-lekken in.

Update 30 maart 2018
Microsoft heeft KB4100480 uitgebracht. Een tussentijdse noodupdate die het lek dat bij 'Update 28 maart 2018' staat nu definitief moet verhelpen. De kwetsbaarheid was blijkbaar toch niet (geheel) dichtgeplakt met de reguliere maandelijkse update.
 
Update 28 maart 2018
KB4088875 verhelpt - naar nu bekend is geworden - een zeer ernstig lek dat veroorzaakt werd door de pleister die Microsoft in januari uitgaf om de Meltdown-lekken dicht te plakken. Een update (januari) voor een lek, die op zijn beurt weer een nieuw lek veroorzaakt dat weer gedicht wordt door een update (maart) die problemen veroorzaakt (zie hieronder) - die hopelijk volgende maand (april) opgelost zijn. De updates van Microsoft worden er niet beter op...
 
Update 16 maart 2018
Volgens Windows-volger Woody Leonhard heeft Microsoft update KB4088875 vanwege problemen (tijdelijk?) teruggetrokken - in ieder geval schijnt de update niet meer automatisch aangeboden te worden via Windows Update. Ook bezoekers van GratisSoftware.nl melden diverse problemen in de reacties hieronder.

In maart worden lekken verholpen in browser Internet Explorer, Microsoft Graphics component, Windows Kernel, Windows Shell, Windows MSXML, Windows Installer en Windows Hyper-V.
 
Ook worden in deze update voor Windows 7 nog verschillende problemen opgelost in Internet Explorer, onder andere met printen en bij het gebruik van tools voor ontwikkelaars.

Belangrijk is dat KB4088875 nog aanvullende bescherming biedt voor 32-bit en 64-bit processoren tegen de in januari geopenbaarde Meltdown- en Spectre-geheugenlekken waarmee aanvallers informatie uit het kernel-geheugen konden stelen.

Ten slotte gaat het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!
 
Tip: los problemen op met trage of niet werkende Windows Update in Windows 7

Windows 7 wordt ondersteund met updates tot begin 2020. Tot die tijd kun je nog beveiligingsupdates verwachten en enkele stabiliteitsupdates. Nieuwe functionaliteit krijgt Windows 7 niet meer.

Deel dit artikel: 

Reacties

Kan het zijn dat hierdoor (lek repareren etc.)internet explorer 11 onder windows 7 kuren vertoond? Om de paar zoekacties of doorklikken binnen een site valt internet explorer weg.

Vandaag ontvangen:
2018-03 Beveiligingsupdate voor Windows 7 voor op x64 gebaseerde systemen (KB4100480).
Om een lek op een lek op een lek te dichten. Maar snel zijn ze wel.

KB4088875 is op 14 maart probleemloos bij mij geïnstalleerd.
Misschien omdat ik de pleister van januari opzettelijk niet heb geïnstalleerd.
De gevaren van het Meltdown en Spectre lek worden zwaar overdreven.
Ik ondervind geen problemen door KB4088875 op mijn systeem met AMD processor.
Een wonder mag je het wel noemen, die knoeiers van Microsof kunnen het niet meer.

Hallo,

Ik heb een probleem met Windows update foutcode 80072EE2
Heeft iemand een idee hoe ik dat kan oplossen ?
Installeer graag de beveligings update van Windows maar omdat er een fout is kan het niet.

Groeten Michiel.

Ik heb de bovenstaande update uiteindelijk nooit aangeleverd gekregen door Windows Update. Kan de update wel vinden in de Microsoft Update cataloqus maar blijf hier liever vanaf. Ik hoop dat het ontbreken van deze update er geen extra problemen ontstaan bij de update van april.

Windows Updates zijn cumulatief tegenwoordig, dus dat zou geen problemen moeten opleveren. Je krijgt alle updates die je nog mist bij de laatste update.

zie helemaal niets van KB 4088875 na de maart-update van mijn Win7 .....

Het lijkt er op dat na de update Win7 veel langzamer opstart. Het Win7 logo staat wel 1 minuut in beeld. Dat ging vroeger toch sneller. Vergeleken met een oudere Win7 versie duurt het nu ca 33 seconden langer....

De update werd eerst niet aangeboden, alleen 3 updates voor Office. Met "Zoeken naar updates" werden de andere 3 updates (voor W7) wel aangeboden. Geïnstalleerd, en verder geen last of problemen ervaren. Ik draai de 64-bits versie van W7

"conspiracy mode" ; is dit een manier van msoft om al die lastige windows 7 gebruikers te dwingen naar windows 10? ;-)
Maandje terug was er ook al zo een patch die heel veel problemen gaf!

Ik zie niets van het eventuele intrekken van de update, want hij staat er nog steeds: zie:

https://www.catalog.updat...

Hij staat nog wel in de catalogus, maar wordt niet meer automatisch via Windows Update aangeboden, zo is het verhaal [tekst is aangepast er verduidelijking].

O.K. Ik denk, dat de update in principe alleen aangeboden wordt aan computers met bepaalde processors, zoals eerder al, vanwege de geheugenlekken. Ik kreeg de update wel aangeboden (enkele maanden geleden niet), maar heb deze laten lopen en vervangen door de alleen-beveiligingsupdate KB4088878, die zich vlekkeloos liet installeren; ik heb nog een AMD Turion 64 in mijn oude laptop. Kennelijk gaat er bij Microsoft toch iets mis met de herkenning van de oude processors.

Gisteren KB4088875 geïnstalleerd en tot nu toe geen last

Update verwijderd - kreeg geen Wifi connectie meer...

Bij mij ontvangt W7 Pro wel en W7 Premium niet de update KB 4088875. Ik neem aan, dat het te maken heeft met de geheugenlekken en de betreffende processoren. Een laptop heeft een i5 processor, de andere een Celeron. De update zal wel niet goed werken i.c.m. de Celeron processor.

Dan vind ik het raar dat die update wel aangeboden wordt maar geen vinkje erbij staat bij de andere beveiligingsupdate wel.

Net zoals bij Patje, werd de update KB4088875 vanmorgen niet aangeboden op de laptop W7 Premium met Celeron processor. Ik denk, dat er iets mis is met deze update voor een aantal laptops of computers.

Het heeft ook geen zin om steeds die update opnieuw te proberen te instaleren, steeds stopt die na een 30 seconden. Is mijn computer dan nog wel veilig?

Met of zonder update, er is altijd wel iets dat ICT gebruikers plaagt. Gezond verstand en verantwoord internet gedrag zorgt voor echte veiligheid. Ik moet bekennen, dat ik nog steeds enkele XP systemen volledig of gedeeltelijk gebruik. Laat het de deskundigen niet horen, maar tot op heden nergens last van gehad. Ik controleer de systemen wel en waar mogelijk update ik de software. Het enige wat ik merk, is dat de hardware wat meer tijd nodig heeft. Maar op deze manier heb ik geen last van ondeugdelijke updates van Microsoft en dat is een verademing. Als ik problemen krijg, heeft het in bijna alle gevallen te maken met een slechte update van MS. En daar heeft XP geen last meer van.

Zal inderdaad wel met de leeftijd van de PC te maken hebben. Mijn 9 jaar oude PC heeft een AMD Phenom II processor. Bij de vorige update m.b.t meltdown en spectre werd ook aangegeven dat niet alle PC's direct die update zouden krijgen. De mijne heeft toen wel die update gekregen en is zonder problemen op mijn pc geïnstalleerd. Ik maak me niet zoveel zorgen, ik wacht wel af.

Dat kan misschien wel kloppen want mijn pc is ongeveer 7 jaar oud en heeft een Intel Quadcore Q9400 op 2,66GHZ. Ik ga alleen geen nieuwe installatie doen met al die updates en Windows 10 is te traag voor deze computer. Of mijn browser, firefox, heeft die update niet nodig? Ook maar afwachten maar blijft een struikelblok, dus ook maar afwachten, bedankt Microsoft.

Ik krijg bovenstaande update niet aangeboden, wel een drietal beveiligingsupdates voor Windows Office en het maandelijkse Windows programma voor verwijderen van schadelijke software. Ik wacht wel af.

Aanvulling: wat vreemd is dat windows wel kb890830 installeerd en zegt dat bovenstaande update niet nodig is???

Over die update kb4088875 geeft windows de foutcode 80073701.

Krijg steeds foutmelding krijg deze update kb4088875 voor windows 7 niet geinstalleerd.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hongari_e