De ramp die Windows 10 1809 heet. Is het nog acceptabel?

Update 13 november
Windows 10 1809 is opnieuw officieel uitgebracht

De uitgave van Windows 10 1809 is een ramp. Voor Microsoft, maar vooral voor alle gebruikers. Uitgegeven en snel weer teruggetrokken vanwege grote fouten. En nog altijd niet weer verschenen. Is het nog acceptabel hoe Microsoft omgaat met Windows 10 gebruikers? Want inmiddels hebben mensen die de eerste dagen al wel overgegaan waren op Windows 10 1809 al een maand geen updates meer gehad (terwijl er grote fouten inzitten)!

Windows Insiders krijgen deze updates voor 1809 wel, maar de ongelukkige gebruikers die de eerste dagen de reguliere update naar Windows 10 1809 hebben binnengehaald hebben alleen 9 oktober een beveiligingsupdate gekregen en daarna niks meer. Dus de zip-fout (zie hieronder) en andere fouten en lekken zijn niet gerepareerd voor deze gebruikers, terwijl Insiders - die testversies uitproberen - al twee nieuwe updates (build 17763.104 en build 17763.107) hebben gekregen in die tijd.

Veel Windows 10 volgers (HTG, ZDNet, AskWoody) maken zich druk om deze gang van zaken waarbij early adopters, die Windows 10 1809 gelijk binnenhaalden, in de steek worden gelaten door Microsoft.

Een overzichtje van de catastrofale uitgave Windows 10 versie 1809 (Oktober 2018 Update geheten, maar binnenkort wellicht November 2018 Update):
2 oktober: Windows 10 versie 1809 beschikbaar op Windows Update (als je handmatig controleerde)
6 oktober: Microsoft trekt versie 1809 terug vanwege fout die hele mappen en bestanden van gebruikers verwijderde
10 oktober: Microsoft meldt de fout met de verwijderde bestanden opgelost te hebben
16 oktober: Build 17763.104 van Windows 10 1809 wordt vrijgegeven voor Slow en Release Preview ring van Windows Insiders (laatste testfase)
20 oktober: diverse sites melden een nieuwe bug in Windows 1809 die tot gegevensverlies kan leiden door een missend dialoogvenster in de ingebouwde zip-functionaliteit waardoor bestanden al dan niet overschreven worden
24 oktober: Microsoft bevestigt de zip-fout en stelt dat deze begin november gerepareerd wordt
30 oktober: Build 17763.107 van Windows 10 1809 wordt vrijgegeven voor Slow en Release Preview ring van Windows Insiders. Onder andere de zip-fout is hierin opgelost.
12 november: Windows 10 versie 1809 is nog altijd niet opnieuw officieel uitgebracht en in de tussentijd hebben de miljoenen mensen die wereldwijd al wel waren overgegaan op 1809 al een maand lang geen updates gekregen, zodat lekken en de ZIP-fout alleen bij Insiders zijn opgelost en niet bij reguliere gebruikers die met Windows 10 1809 zitten opgescheept!
13 november: Windows 10 1809 is opnieuw officieel uitgebracht

En in de tussentijd zijn Windows 10 gebruikers ook nog geplaagd door een activatie-probleem voor Windows 10 Pro en een fout voor Windows 10 1803 gebruikers waardoor je bepaalde programma's (PhotoShop, NotePad) niet meer als standaard kon instellen om bepaalde bestanden te openen.

Onduidelijk is wanneer Windows 10 1809 opnieuw wordt uitgebracht (misschien morgen?), want daarover laat Microsoft niks los...

Onze vraag is:
Wat vind jij van de manier waarop Microsoft met zijn Windows 10 klanten omgaat?

En in de reacties horen we graag een toelichting!

Deel dit artikel: 

Reacties

Als 80 plusser had ik al snel (handmatig) update 1809 binnen, en deze draaide zonder problemen. Door alle alarmerende berichten terug gegaan naar 1803.Daar ik echt geen deskundige ben in windowsland heb ik nu wel enige problemen zoals traagheid van m'n PC en adresboek kwijt in Thunderbird. Ik wacht het maar weer af.

Als je geen deskundige bent, dan is het niet handig om handmatig bij te werken naar 1809, maar wacht je een maand. Daarnaast is het gebruikelijk dat als je handmatig bijwerkt eerst een systeemkopie maakt, zodat je de vorige situatie kan herstellen. Als je iets kwijt bent, betekent dat je niet regelmatig een back-up maakt.

Uw reactie op het verhaal van een 80 plusser vind ik behoorlijk bot geformuleerd.
Als U het doet om te helpen is het misschien een idee om het aardiger te formuleren.

Beste RvB, heb je een clean install gedaan naar 1803 ? Dan zou je geen traagheid mogen ondervinden, bovendien kreeg de 1803 een update die alle problemen die nog in deze versie zaten er uit haalde dit is kb4462933 , die komt automatisch binnen. Het is altijd beter van 0 ter herbeginnen. Ik heb de 1803 windows pro en kan de updates uitstellen, ik had ook de 1809 en had er problemen mee, ik heb de 1803 'proper' geïnstalleerd.

Ik heb maar één keer problemen gehad met w10 namelijk de eerste uitgave. Ik ben overgespat van w7 naar w10 en toen heb ik mijn documenten niet meer kunnen opslaan omdat ik blijkbaar niet meer de beheerder was. Dit probleem heb ik extern laten oplossen door de maker van mijn desktop. Daarna nooit meer problemen gehad die ik niet zelf kon oplossen. De laatste drie uitgaven van w10 t/m 1809 zijn vlekkeloos geïnstaleerd.

Onze drie laptops draaien al vanaf de eerste update 1809 perfect,niks geen problemen.

die van mijn ook en ook krijg ik normaal updates binnen dus begrijp niet zo goed waar ze het vandaan halen dat er geen updates voor 1809 zijn ???????

Die problemen zijn er wel maar enkel mensen met meer kennis weten waar die zich bevinden.
1 ) je moet eens kijken of Defender nog effectief update
2 ) kijk eens naar de temperatuur van je cpu
3 ) en toch wel belangrijk : doe GEEN pc bankieren met 1809. Je mag deze versie NIET gebruiken van Microsoft tot de NIEUWE update komt, dus al er iets fout loopt tijdens het bankieren kan je geen aanspraak maken op een vergoeding van de bank.

De mensen hoeven geen kennis van computers te hebben.
Ze kopen een computer om mee te werken,niet om die dagelijks te onderhouden.

Daarom zorgt MS er ook voor dat bij Windows Home de updates automatisch binnenkomen.
Daar heeft de gebruiker geen zeggenschap over,het wordt ze opgedrongen.
Veel gebruikers hebben versie 1809 al op hun PC staan,zonder verdere problemen.

Bij internetbankieren ben je dankzij afspraken van de Consumentenbond en de Nederlandse banken verplicht om te updaten!
Doe je dat niet dan heb je inderdaad kans dat je geen vergoeding krijgt.
Of updaten verstandig en/of veilig is doet eigenlijk niet ter zake.

Als MS nu van mening is dat je versie 1809 niet meer mag gebruiken,lijkt mij het normaal dat ze een persbericht uitgeven via alle media zodat de gebruiker gewaarschuwd is.

Een persbericht is niet nodig, als je de wetgeving kent dan is de EINDGEBRUIKER verantwoordelijk voor de software die deze gebruikt en Microsoft heeft voldoende verwittigd. Dat staat zowat overal vermeld, ook al zijn het de kleine lettertjes, ook die moet je lezen.

Ik kan U alvast mededelen dat mijn bank mij mededeelde dat ik versie 1809 niet mag gebruiken tijdens het internetbankieren.

Je hebt er natuurlijk die het altijd beter menen te weten. Van die pseudo experts met een narcistisch trekje.

Mijn hoofd computer draait nog altijd lekker Windows 8.1 met Classic Shell. Geen problemen mee. Windows 10 heb ik alleen als testversies draaien zodat ik weet wat voor ellende mijn familie moet verdragen....en ik ze een beetje kan helpen.

Ik ben ook nog steeds blij met windows 7, maar 2019 zit er aan te komen en ergens in dat jaar krijg je geen updates meer dus dan moet ik toch naar 10?

Ben ik even blij dat ik nog tijdig ben teruggegaan naar Windows 7.
Ik zag al die 'makers' troep niet zitten. Een OS hoort functioneel te zijn zonder schier overbodige toeters en bellen. Hier lezen we voortdurend wat daar (niet) van terecht komt.
In april 2020 als Windows 7 end-of-life is over op een Linux variant.

Het gehele updatebeleid van Microsoft is inderdaad een ramp geworden. Je kunt er niets aan veranderen, dat Microsoft zijn particuliere klanten ziet als proefkonijnen voor de markt van de zakelijke gebruikers. Iedereen, die een licentie heeft voor een bepaald Microsoft product, heeft recht op een juist functioneren van dat product. En hierin laten zij de gebruiker in de steek.
Maar wat zijn de oplossingen voor de gewone gebruikers?
Ben je een Windows 7 of 8 gebruiker? Blijf dan bij Windows 7 of 8, zeker als je een Pro versie bezit.
Toe aan een nieuwe laptop. Kijk dan uit naar een gerefurbished model voor de zakelijke markt. Meestal zijn die voorzien van een Windows 10 Pro versie. Via Instellingen/Windows Update/Geavanceerde Opties kan je de updates geheel naar je hand zetten. De juiste info vind je in het artikel “Zo installeer je veilig de Windows-patches van oktober” op de site van www.webwereld.nl. Nergens meer last van! Met het programma O&O Shutup10 kunt het geheel nog meer finetunen.
Overgaan naar een van de velen Linux-distributies is ook een optie, maar verlangt nog meer basiskennis. Eenmaal werkend zijn deze systemen onverwoestbaar!

Bevalt Windows 10 dan?
Windows 10 op een gerefurbishede Dell laptop, bevalt zeker. Maar dan wel met bovenstaande instellingen. Op die manier blijf je gevrijwaard van al die corrupte updates. Die komen pas binnen als zij geschikt zijn voor de zakelijke markt en zelfs dan kun je ze nog uitstellen.
Het is een snel startend en werkend systeem. Zelfs oudere applicaties zijn goed werkend te krijgen binnen dit systeem. Qua lay-out vind ik persoonlijk Windows 7 mooier, Windows 10 is naar mijn smaak te vlak.
Nog even een opmerking, bij een gerefurbishede zakelijke Dell laptop kun je het updaten van de drivers voor de hardware beter aan het Dell Support Systeem overlaten, dit werkt perfect. Je moet dan wel via het programma O&O Shutup10 de Windows 10 mogelijkheid uitschakelen. Vaak worden ook hier corrupte drivers aangeleverd. Ik spreek uit ervaring!

windows 10 draait al meer dan een maand zonder problemen.
ik denk dat de volgende updates zorgvuldiger getest worden.

Vroeger moest je voor Windows betalen, ook voor een nieuwe versie. Toen waren er nooit geen problemen met updates. Windows 10 hebben we gratis gekregen. Een beetje logisch dat Microsoft minder inspanningen doet om de upates eens overvloedig te testen vooraleer ze uit te geven. Jammer dat er voor Linux zo goed als geen radio automatisering software bestaat of ik was al lang volledig overgestapt op Linux. Ik heb nu al meer dan een jaar een gerefurbished laptop waar ik Linux Mint heb geïnstalleerd en moet zeggen dat het prettig werken is met Linux.

Citaat: "Jammer dat er voor Linux zo goed als geen radio automatisering software bestaat" ---> Wat zoek je?

Heb je windows cleaners enz gebruikt dan kan je problemen verwachten

??? dat heeft HIER niets mee te maken. NIETS.

Nergens last van. Ik voer wel eens per jaar een clean install uit, dat voorkomt ellende. De titel is weer erg pretentieus anti Windows 10, vind ik.

Ik heb de tweede optie gekozen maar de eerste zou ook een keuze geweest kunnen zijn.

"Hopelijk leert Microsoft hiervan en worden de updates in het vervolg beter getest"
"Zo zie je maar: je moet altijd zolang mogelijk wachten met het updaten van Windows 10"

En ja, helaas zijn we beta-testers geworden sinds we Windows 10 gratis hebben gekregen, zie maar naar de gratische antivirus scanners zoals Avast, elke nieuwe versie is daar steeds een ramp.
Een van de reden dat ik een paar jaar geleden ben gestopt met Avast.

Microsoft moet er gewoon voor zorgen dat alles goed wordt uitgetest en daarna moet je zelf nog de kans krijgen om zo lang als mogelijk te kunnen wachten met updaten zodat de ergste fouten eruit zijn.
Een foutloos programma is een utopie maar zulke zware fouten zouden toch niet over het hoofd gezien mogen worden.

In plaats van elke zes maanden met zo'n grote update te komen zou het beter jaarlijks zijn, ik heb wel wat beters te doen dan elke keer verschillende goedwerkende computers uren aan een stuk te moeten updaten met achteraf allerhande fouten in en functies die ik meestal toch niet gebruik of zelf helemaal niet nodig heb.

Het is hier ook al aangehaald, er zou beter eens een mogelijkheid in komen om het uiterlijk van Windows 10 aan te passen, ik ben daar nooit wild van geweest dat saaie platte gedoe.
Oké, deze functie heeft geen functioneel nut maar daar zou ik wel naar uitkijken en nog vele andere mensen denk ik.

Mijn vrouw was thuis en heeft die update 1809 binnengehaald, gelukkig werkt haar computer nog zonder al teveel problemen, maar sindsdien is er nog altijd geen update gekomen voor deze genoemde fouten. Ik zelf zit nog op 1803.

Naar mijn mening is Windows 10 als besturingssysteem té gecompliceerd geworden met dat Windows-register, spionage en onleesbare logboeken, waardoor Micro$of(t) er zèlf niet meer uit komt. In Linux Mint (bijvoorbeeld) zijn er geregeld, soms dagelijks, updates, waardoor het voor de makers (ook) overzichtelijk blijft en alles gewoon goed blijft werken. Clusteren van updates is dus niet handig gebleken.

Ik gebruik al 3.1 Windows, hoewel Windows 10 meer dan prima omgaat met het systeem wordt het denk ik teveel uitgebreid met voor velen overbodige zaken, het lijkt wel een door een telefoonmerk aangepaste Android.
Een vrijwel kale Windows leveren en dan al die extra´s aanbieden in de Store, dan kan iedereen kiezen en kijken wat hij/zij wil en nodig heeft.

Albert, helemaal mee eens. Win 10 wordt door allerlei nieuwigheden waar het gros van de gebruikers niet op zit te wachten, veel te ingewikkeld, met dus steeds grotere kans op problemen.

Windows 10 is gigantisch omvangrijk, ingewikkeld en complex geworden, met heel veel instellingen en met toeters en bellen die weinig met een besturingssysteem van doen hebben. Dat terwijl je niet eens meer de lettergroottes apart kunt instellen. Geen wonder dat Microsoft te weinig tijd heeft om elk half jaar de grote upgrade goed te kunnen testen en intussen ook nog kleinere updates toe te passen. Volkomen logisch dat het systeem onvoldoende stabiel wordt losgelaten op de klanten. Bij nieuwe releases van Linux distributies komen eveneens wel fouten aan het licht. Manjaro Linux vind ik nog het meest betrouwbaar de laatste tijd, terwijl dat toch ook een zogenaamd rollend release is, net als Windows 10.

Sorry maar dat is complete bullshit, Linux mag in jouw ogen dan wel makkelijk zijn maar Linux is voor gevorderden en daarom ook zeer on-gebruiksvriendelijk voor mensen die niet zo thuis zijn in al die commando-lines ect. En kom me niet vertellen dat ze er niet zijn , ze zijn er. Bovendien werd met hoogdringendheid gevraagd aan gebruikers om bepaalde tools te verwijderen. De website ligt momenteel ook volledig plat.

Commando-lines zijn alleen maar nodig bij het installeren van Linux,niet bij het gebruik ervan.
Heb je weleens van Software Beheer gehoord?

Dat er wordt geadviseerd om bepaalde programma's te verwijderen (na installatie),kan ook makkelijk omdat alle programma's bij Linux te verwijderen zijn.

Probeer dat maar met Internet Explorer bij Windows!
Ik heb die browser er net als Windows Media Player er al 20 jaar opstaan ,maar nog nooit gebruikt!

Welke website ligt plat?

Ik moet Mona gelijk geven, bepaalde hardware wordt door leveranciers niet of onvoldoende ondersteund in Linux, de community is daar zelf druk mee bezig en doet goed werk, maar toch werkt het nog steeds vaak niet goed is mijn recente eigen ervaring.
Zomaar 2 voorbeelden : Wacom Bamboo en Realtek. In dat soort gevallen moet je vaak naar de commando lines.

Het is er aan te zien dat jij niets kent van Linux. Ik haat zulke commentaren. Linux is een van de moeilijkste besturingssystemen en is voor gevorderden, niets mis mee, maar wees eerlijk. En dat jij nog steeds Internet Explorer gebruikt toont aan hoe achterhaald je wel denkt, waarom haal je niet DOS terug vanonder het stof of de Amstrad CPC464.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenri_k