De ramp die Windows 10 1809 heet. Is het nog acceptabel?

Update 13 november
Windows 10 1809 is opnieuw officieel uitgebracht

De uitgave van Windows 10 1809 is een ramp. Voor Microsoft, maar vooral voor alle gebruikers. Uitgegeven en snel weer teruggetrokken vanwege grote fouten. En nog altijd niet weer verschenen. Is het nog acceptabel hoe Microsoft omgaat met Windows 10 gebruikers? Want inmiddels hebben mensen die de eerste dagen al wel overgegaan waren op Windows 10 1809 al een maand geen updates meer gehad (terwijl er grote fouten inzitten)!

Windows Insiders krijgen deze updates voor 1809 wel, maar de ongelukkige gebruikers die de eerste dagen de reguliere update naar Windows 10 1809 hebben binnengehaald hebben alleen 9 oktober een beveiligingsupdate gekregen en daarna niks meer. Dus de zip-fout (zie hieronder) en andere fouten en lekken zijn niet gerepareerd voor deze gebruikers, terwijl Insiders - die testversies uitproberen - al twee nieuwe updates (build 17763.104 en build 17763.107) hebben gekregen in die tijd.

Veel Windows 10 volgers (HTG, ZDNet, AskWoody) maken zich druk om deze gang van zaken waarbij early adopters, die Windows 10 1809 gelijk binnenhaalden, in de steek worden gelaten door Microsoft.

Een overzichtje van de catastrofale uitgave Windows 10 versie 1809 (Oktober 2018 Update geheten, maar binnenkort wellicht November 2018 Update):
2 oktober: Windows 10 versie 1809 beschikbaar op Windows Update (als je handmatig controleerde)
6 oktober: Microsoft trekt versie 1809 terug vanwege fout die hele mappen en bestanden van gebruikers verwijderde
10 oktober: Microsoft meldt de fout met de verwijderde bestanden opgelost te hebben
16 oktober: Build 17763.104 van Windows 10 1809 wordt vrijgegeven voor Slow en Release Preview ring van Windows Insiders (laatste testfase)
20 oktober: diverse sites melden een nieuwe bug in Windows 1809 die tot gegevensverlies kan leiden door een missend dialoogvenster in de ingebouwde zip-functionaliteit waardoor bestanden al dan niet overschreven worden
24 oktober: Microsoft bevestigt de zip-fout en stelt dat deze begin november gerepareerd wordt
30 oktober: Build 17763.107 van Windows 10 1809 wordt vrijgegeven voor Slow en Release Preview ring van Windows Insiders. Onder andere de zip-fout is hierin opgelost.
12 november: Windows 10 versie 1809 is nog altijd niet opnieuw officieel uitgebracht en in de tussentijd hebben de miljoenen mensen die wereldwijd al wel waren overgegaan op 1809 al een maand lang geen updates gekregen, zodat lekken en de ZIP-fout alleen bij Insiders zijn opgelost en niet bij reguliere gebruikers die met Windows 10 1809 zitten opgescheept!
13 november: Windows 10 1809 is opnieuw officieel uitgebracht

En in de tussentijd zijn Windows 10 gebruikers ook nog geplaagd door een activatie-probleem voor Windows 10 Pro en een fout voor Windows 10 1803 gebruikers waardoor je bepaalde programma's (PhotoShop, NotePad) niet meer als standaard kon instellen om bepaalde bestanden te openen.

Onduidelijk is wanneer Windows 10 1809 opnieuw wordt uitgebracht (misschien morgen?), want daarover laat Microsoft niks los...

Onze vraag is:
Wat vind jij van de manier waarop Microsoft met zijn Windows 10 klanten omgaat?

En in de reacties horen we graag een toelichting!

Deel dit artikel: 

Reacties

Schandalig! Ik ben helemaal klaar met Windows 10
Jammer dat er geen alternatief is. Ik vind Linux nl. niet echt een alternatief, en Macintosch IOS gaat ook wel eens in de fout.

Degene die de versie van 2018 gebruiken hebben zelfs problemen met hun CPU, geheugen ect... omdat Bitdefender zo log, zwaar en traag is. Klinkende tests, hahaha...
quote " Bitdefender-forum zit vol gefrustreerde gebruikers en klaagt over de 2018-versie: Hoog CPU-gebruik, hoog HDD-gebruik, services niet laden, problemen met de firewall, firewall staat elke app toe, quick scan die 15 minuten duurt, aangepaste scankwesties, veilige bestandsuitgifte enzovoort ... Gebruikers wordt verteld om een ​​ticket te openen, tickets worden geopend en blijven zo, het officiële antwoord is "het probleem is bekend en werkt momenteel aan een oplossing, onze excuses voor enig ongemak, ..."

En Willem niet gratis ? Jij bent echt een kenner... Er staat zelf een artikel op deze website over Bitdefender.

En Willempie, ik heb een volledig betaald pakket, een beetje duurder dan Bitdefender en inderdaad géén Roemeense troep.

Mooi! Klaar! En na deze off topic en volledig langs elkaar heen gaan, weer terug naar de topic; de nieuwste update van Windows 10! Daar gaat het nieuws over, zag ik zojuist.

zo lekker om om alles af te zeiken, hé Mimi?

Bitdefender jouw trouwe bondgenoot, ik beklaag je, wat een blind vertrouwen, ik sta versteld dat mensen zich zo slecht informeren over de veiligheid van hun product. Ze hebben gratis toegang tot Google Chrome Browser en zoeken blijkbaar enkel op oude artikels.
Bitdefender is Roemeense troep, maar ja iedereen zijn meug.

Ik herken helemaal NIETS (!) in wat je tegen Bitdefender hebt. De feiten geven mij, trouwens, ook nog eens volledig gelijk! Zie de regelmatige tests alhier. Bitdefender, Kaspersky etc., behoren tot de top! Dus dat Bitdefender Roemeense troep is, isoleert je volledig van wat velen er in positieve zin mee ervaren, gesteund door klinkende tests...!

Wat een gezwets, man. Al vele jaren komt ie als (een van de) beste uit onafhankelijke tests! Maar ja... niet gratis, he? Dus dan is het Roemeense troep?

Zoveel extra's zitten er niet in Windows 10 en verder, de wereld van 1990 is niet die van nu, Microsoft moet gewoon het besturingssysteem aanpassen om de eindgebruiker te beschermen tegen de wereld, een wereld waar mensen zich blijkbaar amuseren met het verspreiden van virussen, malware, hacking. En dat neemt toe: van kwaadwillige tools naar je buur die als bijverdienste hackertje speelt... Bovendien wordt er software ontwikkeld 'compatibel' met Windows maar met niet al te beste bedoelingen. Het is 24/24 7 op 7 werken om die troep die al verspreidt is en op talrijke pc's de besturing naar de vaantjes helpt op te schonen. Feitelijk zou MS moeten zeggen : nu is het schoon geweest: geen programma's van derden meer, alles uit de Store en de Store zou enkel goedgekeurde microsoft ondersteunde programma's bevatten, betalend of gratis. Geen mogelijkheid meer om van buiten af browser en andere te gebruiken, enkel MS. Bovendien werken insiders gratis, als men dat stopt, en zelf terug het heft in handen neemt zou een volgende update langer duren maar ook betalend worden. Betalend opboksende tegen tal van gratis besturingssystemen. Fin is mijn mening.

Geen programma's van derden meer, maar alleen uit de Store:
Dat is er al: https://www.microsoft.com...
Microsoft zou bezig zijn met een eenvoudige switch of instelling om in, of uit de S-mode te geraken.
Zie ook:
https://docs.microsoft.co...

De MOGELIJKHEID is er ; niet de verplichting.

Als je conclusie klopt dan klopt dus ook het vermoeden van mij, dat het in hoofdzaak om een continue beveiligingsaanpassing gaat?! En ja... dan begrijp ik het, in dien voege. Nou ja... het installeren ervan duurt nooit lang en zolang de stabiliteit van Windows 10 niet in het geding komt, neem aan dat men dat ook continue blijft nalopen, zie ik wel weer. Zolang Microsoft ´n update (nog) even niet vrijgeeft, is Bitdefender mijn trouwe bondgenoot, inzake optimale beveiliging. Ik wacht maar rustig de nieuwe MS update af.

Ik wacht altijd totdat Microsoft zelf een melding op mijn Windows 10 laptop geeft, dat er weer een gegeven update klaarstaat om geïnstalleerd te worden. Dan pas geef ik Microsoft toestemming om de installatie in gang te gaan zetten. Nooit zelf. Ik zal nooit direct, nadat er een nieuwe update is verschenen, deze direct dan zelf gaan installeren.

Dat helpt blijkbaar, want ik heb nog nooit problemen met Windows 10 gehad, tot dusverre. Het draait altijd goed en bevalt mij enorm goed, als besturing. Maar ik vraag mij af, waarom er met de regelmaat van de klok zoveel nieuwe updates moeten verschijnen? Is dit nu echt noodzaak. Als het een zaak van continue aanpassende beveiliging is, snap ik het.

Maar al die extraatjes dat Microsoft Windows 10 wil meegeven, gebruik ik nooit. Wat mij betreft mag die update frequentie wel ´ns omlaag, als het om die reden is. Ik kan mij niet voorstellen dat Windows 10 zo´n zwakke besturing is, dat regelmatige updates om die reden dan plaats moeten vinden om het stabiel te houden? Waarom dan die vele update´s?

Ik lees hier veel bla bla over Windows 1809. Sommigen kregen de update helaas binnen. OVERAL stond : gebruik deze versie NIET; gebruik 1803, je kon die makkelijk installeren er was zelfs een GRATIS nummer voorzien. Iedereen weet het blijkbaar beter. De 1809 is als gebruik door MS verboden. Deze is volledig geblokkeerd en nieuwe toestellen bij de fabrikant moeten de 1809 verwijderen. Meer dan voldoende informatie wat bij Linux, Android en Chrome dus nog nooit het geval was.
Het is zeer eenvoudig, download de volledig aangepaste versie 1803, installeer en klaar is kees. Het is gratis, die testers worden NIET betaald voor al hun werk, en het besturingssysteem opnieuw betalend maken, ... is GEEN garantie voor ernstige fouten. Microsoft is zo eerlijk ze te laten weten, ik ken veel bedrijven die gewoon niets zeggen.

Er komt ook geen versie 1809. Toch niet in de vorm dewelke de meesten nu hebben.

wel dus......

Jammer dan Android zo verschrikkelijk moeilijk te installeren is, ik heb 5 handleidingen geprint, niet een er van klopt in installatie. Want volgens velen is Android het neusje van de zalm.

Android is volgens mij alleen te gebruiken op een smartphone of tablet,dat komt denk ik door de gebruikte processor.
Misschien krijg je Android wel geinstalleerd op een PC maar dan heb je vaak nog geen juiste drivers.
Het is dus meer iets voor een tweaker,je zou op YouTube kunnen kijken of het gelukt is om Android op jou PC draaiend te krijgen.

Android is een Linux-versie en er zijn daar ook versies van die veel op Android lijken,die zouden wel op je PC moeten kunnen draaien zoals deze:

https://androidworld.nl/n...

http://www.jide.com/remixos

https://www.linux-club.nl...

Je kan ook gewoon voor Xubuntu gaan,die kan je helemaal inrichten zoals Windows
maar dat is misschien niet de bedoeling ;-)

https://sites.google.com/...

Ik ben het hier niet mee eens, Linux Mint 19 "Tara" - Cinnamon draait op zowat elke laptop. En Android is niet gelijk aan Linux. Bovendien draait deze ook op recente laptops en herkend Android zonder problemen alle hardware, zelfs AMD processoren, Intel, Qualcomm, Realtek ect.
Je kan deze uitstekend draaien vanaf usb, maar inderdaad het op een vaste schijf installeren is nog steeds voor gevorderden, maar het kan.

Chromebook is werken zonder eigen opslag, en dan is die online opslag plotseling leeg, of nog erger. En dat veiliger zijn : vergeet het.

Wat is er niet veilig aan een Chromebook?

Daar zijn tal van artikels over te vinden, het is een utopie te denken dat Chromebook geen virussen of malware kan krijgen, spook-files, problemen met blokkeringen, geweigerde toegang, problemen met mail, problemen met de opslag in de cloud...
Bovendien waren ze ook niet gespaard voor Meltdown en Spectre, al is er nu wel een patch voor geweest. Maar ze hadden het toch ook.
https://www.chromium.org/...

Volgende computer (als de huidige het laat afweten en Windows 7 einde verhaal is) wordt een Chromebook. Kun je praktisch hetzelfde mee maar met een beter besturingssysteem.

Ik vond de evt moeilijkheden na de update naar de 1809 versie best meevallen. Ik had alleen een driver van het geluid en kon dit vlot herstellen en 1 programma wat ik eerst niet als standaard app ingesteld kreeg en ook dat heb ik zelf verholpen. Ik gebruik izarc en heb het zip probleem niet gehad. Ik vind windows 10 een prima besturings systeem. Ik gebruik alleen lokale accounts en laat de synchronisatie via de online account zo min mogelijk toe op mijn pc's. Ook cortana en handschrift herkenning gebruik ik niet. Kortom , zo basaal mogelijk windows benutten en het loopt als een trein. 1x per jaar een upgrade lijkt mij ook meer dan genoeg dus verminder de cyclus zou ik microsoft adviseren.

Windows 10 is gigantisch omvangrijk, ingewikkeld en complex geworden, met heel veel instellingen en met toeters en bellen die weinig met een besturingssysteem van doen hebben. Dat terwijl je niet eens meer de lettergroottes apart kunt instellen. Geen wonder dat Microsoft te weinig tijd heeft om elk half jaar de grote upgrade goed te kunnen testen en intussen ook nog kleinere updates toe te passen. Volkomen logisch dat het systeem onvoldoende stabiel wordt losgelaten op de klanten. Bij nieuwe releases van Linux distributies komen eveneens wel fouten aan het licht. Manjaro Linux vind ik nog het meest betrouwbaar de laatste tijd, terwijl dat toch ook een zogenaamd rollend release is, net als Windows 10.

Sorry maar dat is complete bullshit, Linux mag in jouw ogen dan wel makkelijk zijn maar Linux is voor gevorderden en daarom ook zeer on-gebruiksvriendelijk voor mensen die niet zo thuis zijn in al die commando-lines ect. En kom me niet vertellen dat ze er niet zijn , ze zijn er. Bovendien werd met hoogdringendheid gevraagd aan gebruikers om bepaalde tools te verwijderen. De website ligt momenteel ook volledig plat.

Commando-lines zijn alleen maar nodig bij het installeren van Linux,niet bij het gebruik ervan.
Heb je weleens van Software Beheer gehoord?

Dat er wordt geadviseerd om bepaalde programma's te verwijderen (na installatie),kan ook makkelijk omdat alle programma's bij Linux te verwijderen zijn.

Probeer dat maar met Internet Explorer bij Windows!
Ik heb die browser er net als Windows Media Player er al 20 jaar opstaan ,maar nog nooit gebruikt!

Welke website ligt plat?

Ik moet Mona gelijk geven, bepaalde hardware wordt door leveranciers niet of onvoldoende ondersteund in Linux, de community is daar zelf druk mee bezig en doet goed werk, maar toch werkt het nog steeds vaak niet goed is mijn recente eigen ervaring.
Zomaar 2 voorbeelden : Wacom Bamboo en Realtek. In dat soort gevallen moet je vaak naar de commando lines.

Het is er aan te zien dat jij niets kent van Linux. Ik haat zulke commentaren. Linux is een van de moeilijkste besturingssystemen en is voor gevorderden, niets mis mee, maar wees eerlijk. En dat jij nog steeds Internet Explorer gebruikt toont aan hoe achterhaald je wel denkt, waarom haal je niet DOS terug vanonder het stof of de Amstrad CPC464.

Als je Deepin probeert, dan kom je er na even oefenen al gauw achter dat dit veel gemakkelijker is in het gebruik dan Windows. Het is echt niet meer alleen voor gevorderden, die gek zijn op commandoregels. Soms is de opdracht prompt handig, maar deze heb je bij Deepin en ook bij Manjaro bijna nooit nodig.
Wel is het handig om te weten wat een partitie is, dat linux de / gebruikt en niet de \ en dat er geen schijfletters gebruikt worden, maar alleen en uitsluitend mappen en bestanden. Het configureren van stuurprogramma's kan wel wat lastiger zijn dan bij Windows.

Ik gebruik al 3.1 Windows, hoewel Windows 10 meer dan prima omgaat met het systeem wordt het denk ik teveel uitgebreid met voor velen overbodige zaken, het lijkt wel een door een telefoonmerk aangepaste Android.
Een vrijwel kale Windows leveren en dan al die extra´s aanbieden in de Store, dan kan iedereen kiezen en kijken wat hij/zij wil en nodig heeft.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk