Windows 10 versie 1703: KB4016871 fixt tientallen lekken

Voor de Creators Update of makersupdate van Windows 10 is vanavond de maandelijkse cumulatieve update verschenen. KB4016871 is de beveiligings- en kwaliteitsupdate van Microsoft voor Windows 10 versie 1703 voor de maand mei. Windows 10 versie 1703 is daarmee aanbeland bij buildnummer 15063.296.
 
De Creators Update van Windows 10, met versienummer 1703, wordt gefaseerd uitgerold. Het kan zijn dat je nog Windows 10 met versienummer 1607 hebt. Je krijgt de Creators Update dan via Windows Update aangeboden als er geen problemen voor jouw pc verwacht worden. Je kunt de Creators Update ook handmatig downloaden als je daarop niet wilt wachten. (Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt). Als je nog Windows 10 versie 1507 hebt dan moet je gaan upgraden, want deze eerste uitgave van Windows 10 krijgt vanaf nu geen beveiligingsupdates meer.
 

Beveiligingslekken

De update-ronde van mei voor Windows 10 versie 1703 bevat pleisters voor lekken in de browsers Microsoft Edge en Internet Explorer, in de Windows-onderdelen Microsoft Graphics Component, Windows SMB Server, Windows COM, Microsoft Scripting Engine, Windows Kernel, Windows Server en het .NET Framework.

Volgens Ghacks worden er 22 lekken in Windows 10, tien in Internet Explorer en maar liefst 28 in Edge gerepareerd. Twee van de lekken deze maand, in IE en Windows Kernel, worden al actief misbruikt door internet criminelen. Snel updaten is dus wenselijk om deze zero-day lekken dicht te plakken.

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden zeven kritieke lekken dichtgeplakt. Dit zijn lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft trouwens een eigen update-nummer: KB4020821.

Fouten opgelost

Zoals gebruikelijk worden ook 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd in de mei-update. In Windows 10 versie 1703 worden diverse fouten opgelost. Dit zijn onder andere problemen met Microsoft Edge, Arc Touch muizen en Surface Hub apparaten. Ook wordt een fout in autochk.exe gerepareerd waardoor gegegevens op schijven corrupt konden raken.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Reacties

Nou de update overlast is er ook weer, het dichtplakken van lekken. En zo zijn we nu uren per dag bezig om te updaten en moeten we meerdere anti virus programma's gebruiken, en nog niet veilig. Tja betalen kan ook nog op internet, daar is men erg handig in. Wat is windows 10 toch veilig mensen hmmm...

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenr_jk