Verkiezing: Wat vind je de beste web browser van 2018?

Op pc's en laptops zijn web browsers het venster op de wereld. En ook op tablets en smartphones bieden browsers de vrijheid om - buiten de gebaande paden van de apps om - nog veel te ontdekken. Browsers blijven dus ook nu nog essentieel, maar wat is volgens jou de beste browser van 2018?

Microsoft heeft in 2015 met Windows 10 een nieuwe browser geïntroduceerd: Edge. De browser is sneller dan Internet Explorer en voldoet ook beter aan de webstandaarden. Enkele weken geleden kondigde Microsoft aan dat Edge gebaseerd gaat worden op Chromium, dat ook de basis voor Google Chrome vormt (en Opera). Een verrijking of verarming?

Google Chrome is al een tijdje wereldwijd veruit de grootste browser en bestaat inmiddels tien jaar. Chrome heeft de monopolie van Internet Explorer volledig overgenomen - ondanks privacy-zorgen over Google. Googles browser is beschikbaar voor alle grote platforms: Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Firefox wordt door steeds minder mensen gebruikt - hoewel veel bezoekers van GratisSoftware.nl trouwe Firefox-aanhangers blijven. In 2017 kwam Firefox 57 Quantum uit dat twee keer sneller was en een nieuw uiterlijk kreeg. Dat lijkt het tij niet gekeerd te hebben. Firefox is te krijgen voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android.

Apple levert Safari alleen voor zijn eigen besturingssystemen macOS en iOS (iPad en iPhone), maar maakt daardoor wel een browser die naadloos aansluit op je iPad, iPhone en Mac. Op mobiele apparaten is Safari nog de grootste browser in Nederland.

Opera is in 2013 overgestapt op Chromium als browsermotor. Een controversiële stap, maar wel een waardoor de Noorse browser veel sneller werd. De afgelopen jaren heeft Opera hard gewerkt om functionaliteit aan zijn browser toe te voegen.

Naast de grote vijf, zijn er nog heel veel kleine browsers, zoals Brave (dat ook op Chromium overstapte), Vivaldi, Pale Moon, Epic, SRWare Iron en Tor Browser.

> Bekijk hier alle browsers die op GratisSoftware.nl besproken worden.

Onze vraag is:
Wat vind jij de beste web browser van 2018?

We zijn ook benieuwd naar je motivering: geef uitleg in de reacties hieronder, waarom jij een bepaalde browser de beste vindt dit jaar (en of je nog overgestapt bent)! En ook zijn we benieuwd of je op desktop en mobiel of tablet dezelfde browser gebruikt!

Google Chrome (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
19% (84 stemmen)
Firefox (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
50% (227 stemmen)
Internet Explorer (Windows, Windows Mobile)
1% (5 stemmen)
Edge (Windows 10, Windows Mobile, Android en iOS)
4% (18 stemmen)
Safari (macOS en iOS)
2% (7 stemmen)
Opera (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
13% (60 stemmen)
Pale Moon (Windows, Linux en Android)
2% (11 stemmen)
Brave (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
2% (10 stemmen)
Vivaldi (Windows, macOS en Linux)
3% (13 stemmen)
SRWare Iron (Windows, macOS en Linux)
1% (3 stemmen)
Epic Privacy Browser (Windows en macOS)
1% (4 stemmen)
Tor Browser (Windows,macOS en Linux)
0% (0 stemmen)
Maxthon (Windows, Linux, macOS, Android, iOS)
0% (1 stem)
Chromium (Linux)
1% (3 stemmen)
Een andere browser, namelijk... (laat in de reacties weten)
1% (5 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 451
Deel dit artikel: 

Reacties

Chromium onder Linux Mint is voor mij de beste browser. Heel erg snel, en verschilt eigenlijk niet van Google Chrome met enkele grote verschillen die je als gebruiker niet merkt: https://threatbrief.com/d...

Ik gebruik chrome het meest om de simpele reden dat deze muziek kan casten. Andere browsers doen dat niet.

EDGE natuurlijk, Maar ja de meeste mensen houden geloof ik niet van MICROSOFT. NOUW ik wel hoor!

NOUW ik ook hoor!!

Ik ook. Heb een tijd lang FF gebruikt maar na elke update waren er zaken weer aangepast en kon ik ze handmatig weer terug zetten. daar wordt je zo beroerd van.....Trouwens de privacy wordt ook meer en meer geschonden door FF.

nouw, ik niet hoor.

nouw, ik niet hoor.

Zoals de meeste wel weten die hier regelmatig komen is het bij mij nog steeds Opera, en dat is al 20 jaar het geval.

Op Android was het zeer lang Opera Mini maar sinds de Chinezen Opera hebben overgenomen is het niet meer in het Nederlands, zit het vol met spam en wordt er eigenlijk niets meer aan gedaan omdat ze blijkbaar verder willen gaan met Opera Touch die ik nu gebruik en zijn pluspunten heeft, maar nog veel dingen mist wat er vroeger wel in Opera Mini zat.

Daarnaast gebruik ik sporadisch Vivaldi wat ik na Opera voor de desktop de beste vind, wel spijtig dat ze nog geen browser voor Android hebben, zou misschien daar wel eens de vervanger van Opera kunnen zijn.

Er is ook een 'gewone' Opera op Android. Werkt supersnel en is in het Nederlands. Bevalt mij in elk geval prima.

Had ik een tijdje ook al eens geprobeerd, eigenaardig genoeg met dezelfde problemen.

nouw, ik niet hoor.

Pale Mooi,
Snel

Voor mij is Chrome de nr:1 en soms gebruik ik wel eens Vivaldi of FF

yandex is een prima browser.

Ik heb jaren Maxthon gebruikt dan over gegaan naar Vivaldi, toen ik een update naar Windows 10 1803 deed liep zowel Vivaldi als Maxthon vast vanaf de eerste minuut.
Noodgedwongen dan met Edge verder gegaan en nog talrijke keren Maxthon geprobeerd met vastlopen als resultaat (vanaf eerste minuut) en zo bij FF terechtgekomen die dat euvel niet heeft.

FireFox is voor mij de beste browser met veel handige add-ons en wijzigbare instellingen, die het surfen op internet veraangenamen. Als 2e browser PaleMoon, als prima reserve, die ik soms moet gebruiken, als een website in FF niet goed werkt door mijn add-ons en gewijzigde instellingen in FF.

Pale Moon! Zonder twijfel de beste!

Firefox ESR is top.

Gebruik al jarenlang Firefox en bevalt mij prima.

FF, gebruik ik op de PC en mijn android telefoon. De synchronisatie mogelijkheden en snelkoppelingen maken dat ik vlot verder kan werken op het andere apparaat. Ublock origin add-on tegen die reclames en geen enkele site die niet juist opent. Kortom een zeer tevreden FF gebruiker. En in tegenstelling tot chrome en edge word ik niet voortdurend tot handelingen gedwongen waar ik geen behoefte aan heb w.b. instellingen (ik verwijder graag de geschiedenis na afloop en mijdt de msn pagina waar microsoft me zo graag langs doet gaan...)

Ja; dit is een ´´in koppertje´´. Voor mij is er maar een browser dat M E T E R S heeft gemaakt, zeker in 2018. Dat is Opera! Dus voor mij de beste browser van 2018 en ook voor 2019 etc. Er zijn concurrenten die ook goed zijn, maar Opera beleeft succes op succes.

Goed gezien. Een in koppertje.

Volledig mee eens! Heb echt jààren Firefox gebruikt maar ik was direct verkocht toen ik de vernieuwde Opera onder ogen kreeg. De instellingen zitten allemaal netjes in een zeer toegankelijke zijbalk. Zeker eens uitproberen!

Heel makkelijk: FF. Moet even aan een reclame denken met de slogan: 'er is geen betere'. Zo is het maar net. FF verslaat in vrijwel elk opzicht alle andere browsers. Waarmee ik niet wil zeggen dat de andere browsers niet goed zijn, integendeel. Ik denk bijvoorbeeld aan Opera (!) en Brave. Eminente browsers. Maar toch, FF verdient door z'n pure eenvoud, snelheid en mogelijkheden nét dat plaatsje boven de andere.

Ik switch nogal eens gewoon om te kijken wat andere voordelen hebben, op dit moment Vivaldi, werkt met chromium en heeft een heerlijke speeddial pagina.
Ook gebruik ik Opera maar dan puur voor de ingebouwde VPN omdat ik in het buitenland woon.

Tegenwoordig gebruik ik Opera als standaardbrowser; dit vanwege de snelheid, ingebouwde ad-block en VPN.
Firefox als tweede browser; veel add-on's die ik wel nodig heb maar bij andere browsers niet beschikbaar zijn.
Voor Ziggo-go gebruik ik IExplorer; geen problemen en/of meldingen over 'buffering'.

Ik heb al jaren Ice Dragon. Werkt perfect!

Werkt snel en nooit geen problemen, geweldige Browser.

Welke?

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenr_jk