Chrome 69: tien jaar en een nieuw uiterlijk

Google Chrome 69.0.3497.81 is gisteravond uitgebracht. De browser van Google maakt met deze uitgave een versiesprong van 68 naar 69 en bovenal wordt gevierd dat Chrome nu tien jaar oud is.

Een beetje geschiedenis: Chrome werd op 2 september 2008 geïntroduceerd als alternatief voor Internet Explorer (dat toen nog de meestgebruikte browser was) en Firefox. Lees hier ons nieuwsbericht uit 2008 en hier een recensie van toenmalig Forum-medewerker Keyzer over Chrome. De browser werd in het algemeen welwillend ontvangen en over privacy maakte niemand zich nog echt zorgen toen.

Tien jaar later is Chrome veruit de grootste browser en is Internet Explorer (en opvolger Edge) weggevaagd. Ook het toen nog grote alternatief Firefox moet het tegenwoordig met de kruimels doen. Om Chromes tiende verjaardag luister bij te zetten heeft de browser een nieuw uiterlijk gekregen: het wat hoekige uiterlijk dat Chrome vanaf het begin had is ingeruild voor afgeronde hoeken en tabbladen.

Hieronder zie je Chrome door de jaren heen:


Chrome in 2008


Chrome in 2013


Chrome 68 in augustus 2018


Chrome 69 met ronder uiterlijk

Ronder uiterlijk
Chrome 69 heeft nu afgeronde tabbladen en ronde hoeken in de adresbalk. Om een nieuw tabblad te openen is een +-teken gekomen (net als bij Firefox). En het inlog-icoontje is verplaatst van naast de minimaliseer-knop naar de werkbalk. In de adresbalk worden trouwens https en www niet meer getoond voor urls. En het Beveiligd bij sites met https is vervangen door enkel een slotje.

Interessant is om te zien hoe Chrome en Firefox naar elkaar kijken. Chrome 69 neemt het +-teken van Firefox over maar maakt de tabbladen afgerond, terwijl Firefox 57 juist de afgeronde tabbladen heeft ingeruild voor rechte.

Behalve feestelijkheden gaan de dagelijkse beslommeringen ook gewoon door bij Chrome. In deze uitgave worden nog veertig beveiligingslekken dichtgeplakt. Ten slotte zijn er in Chrome 69 onder de motorkap diverse wijzigingen en verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ook zijn veel fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het menu Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Reacties

Sinds vanmorgen zijn bij mij de acht tiles verdwenen. Kunnen die terug?

Dat is bij iedereen zo, ze zijn er nog wel als je op de pijltjes klikt zie je ze staan, dit komt omdat de tabbladen groter zijn geworden

Altijd flink afgegeven op deze browser, maar volkomen ten onrechte merk ik nu steeds weer. Dit is een eminente, snelle, rustige en mooi vormgegeven browser die het mondiale elan meer dan verdient.

Ziet er mooi uit strakke vorm.

Ik vind het beter en werkt nog altijd zeer goed !

De tabbladen hadden wel de helft kleiner gemogen

afbeelding van redactie

Hoe meer je opent hoe kleiner ze worden

Ja en hoe meer je opent hoe trager het wordt.

hopsa, nu nog een grondige aanpassing van het privacybeleid en het is zowaar een browser!

Redactie ,

In de adresbalk worden trouwens https en www niet meer getoond voor urls.

Met dank aan @lekozz op tweakers.net:

"Tip voor de mensen die het nieuwe design niet mooi vinden: Als je chrome://flags/#top-chrome-md op normal zet ga je weer terug naar het oude design, maar heb je wel de nieuwe chrome.

Ook laat chrome nu standaard www en https:// standaard weg. Wil je dat niet? Zet chrome://flags/#omnibox-ui-hide-steady-state-url-scheme-and-subdomains op disabled."

Behalve feestelijkheden gaan de dagelijkse beslommeringen ook gewoon door bij Chrome.
Zoals het verzamelen van elke toetsaanslag en het eindeloos bewaren daar van.
Prettige verjaardag maar ik sla de uitnodiging even af.
De browser is kennelijk voortdurend zo lek als een mandje, ook nu weer tientallen beveiligingslekken en veel fouten opgelost.

Verkeerde aanname volgens mij: de privacyinstellingen kan je aanpassen Het dichten van lekken is juist een teken dat de fabrikant de veiligheid serieus neemt. Hoe meer lekken gedicht worden, hoe veiliger. Een browser die maar af en toe veiligheidsgaten dicht, is zeer onveilig .

Wat maakt het uit? Ronde of rechte hoeken. Het dichten van lekken is vele malen belangrijker en gelukkig is dat goed geregeld bij Google

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
span_e