Wat doe je aan een zwart scherm bij het opstarten van Windows 10?

De laatste tijd zijn er steeds meer klachten over zwarte of lege schermen na het opstarten van Windows 10. Je ziet niks en opnieuw opstarten werkt ook niet altijd. Wat te doen?

Microsoft erkent dat na de maandelijkse beveiligingsupdates van juni voor Windows 10 1803 en 1809, sommige pc's last kunnen hebben van dit probleem.

Zwart scherm bij opstarten Windows 10 oplossen

1. Microsoft geeft als oplossing om de 'good old' ctrl alt delete-toetsen in te drukken als je bij het starten van Windows 10 een zwart scherm krijgt.

Hiermee haal je niet alleen taakbeheer te voorschijn als je ingelogd bent, maar krijg je ook de Aan/Uit-knop te zien in de rechter benedenhoek. Selecteer daarna Opnieuw opstarten en je zou nu normaal moeten kunnen opstarten en inloggen in Windows 10.

2. Als 1. niet werkt moet je de fysieke Aan/uit-knop van je pc net zo lang ingedrukt houden tot je computer uitgaat. En vervolgens opnieuw opstarten.

3. Als 1. en 2. niet werken kun je volgens Microsoft controleren of de kabels van je beeldscherm goed aangesloten zijn.

4. Als de eerste drie opties niet helpen kan het zijn dat anti-virus software van derden het probleem veroorzaakt. Eerst 'schoon opstarten' kan helpen om de veroorzaker van het zwarte scherm te achterhalen (lees instructies Microsoft).

Daarna kun je in veilige modus opstarten om je anti-virus software van derden - al dan niet tijdelijk, om te kijken of het helpt - te verwijderen. Je kunt Windows 10 zo in veilige modus starten (kijk bij 'Vanuit een zwart of leeg scherm').

Lees hier hoe je Windows 10 in veilige modus start

5. Ten slotte kan een incompatibele grafische kaart de oorzaak zijn. Microsoft adviseert dan om naar de website van de fabrikant van de grafische kaart te gaan om te kijken of er updates zijn. Soms kan een programmaatje als DriverBooster ook helpen, maar wees daar voorzichtig mee. Ook hiervoor zul je je pc in veilige modus moeten opstarten.

Heb jij tips om een zwart/leeg scherm bij het opstarten van Windows 10 te verhelpen? Laat ze in de reacties weten!

Reacties

Bij mijn oude computer hielp dit wel eens:
-netvoedingskabel ontkoppelen
-flink aantal keren op de aan/uitknop drukken (ontladen?)
-na een minuut of 10 kabel weer aansluiten, opstarten en hopen maar.

Inderdaad, stekker eruit. Even niks doen en dan weer opstarten en alles doet het als vanouds

Nou, ik snap niet dat Microsoft zulke adviesen geeft ...Heb een HP Pavilion 23 AIO, heb een update gedaan en na het opnieuw opstarten heb ik alleen maar een zwart scherm, waarbij het toetsenbord niet werkt en ik de muisaanwijzer ook niet te zien krijg. . Internet al doorgespit en alle mogelijke opties al geprobeerd, maar niets helpt.
Hoe kun je immers met een zwart scherm zien, waar je moet klikken? .. dit stukje is dus verder nergens te vinden.
Ik gebruik de pc voor een internet station, dus ben hem hard nodig, want de belangrijkste bestanden staan erop.
Bios is al geresetdmv verwijderen battery (30 sec) , harddrive eruit en opnieuw bevestigd .. Harde reset gedaan, maar niks helpt.
Misschiern iemand hier die me kan helpen?

Mvg Roelof75

Ik heb het ook geüpdate en nu zwart scherm en toetsenbord ofzo werkt niet ik heb alles geprobeerd maar niets werkt wat nu ik werk op mijn computer

Spijtig maar hij doet niets als ik op die knoppen druk wat nu

Wat bij mij helpt...is alle usb stekkers en hdmi stekkers uit de pc halen..toen startte de pc gewoon op..daarna kon ik gewoon alles doen.
Moet alleen nog een manier vinden om dit niet dsgelijks te moeten doen..s6 allemaal

Vervolg..ik heb toen de pc eindelijk draaide....de laatste update handmatig verwijderd...en voila...vanmorgen startte de pc normaal weer op als vanouds

Heldin.. hartstikke fijn dat dit werkt

Hoe doe je dat?

Eerst onze printer dan ons scherm .. hulp op afstand + computerwinkel + factuur van 100 € na 3 dagen opnieuw.. onze computer had zichzelf update.. fout ligt aan Windows zelf .. hebben vernieuwd en computerwinkel veel klachten al gekregen...

Ja, is vreselijk, maar als het aan Microsoft zelf ligt, na een update van hun, vind ik ook dat ze dit weer moeten vergoeden

Mvg Roelof

Helaas niets van dit alles werkt. Verdrietig, want mijn verhalen en foto's staan erop. Misschien maar naar een of andere computerwinkel brengen.

Dat "schoon opstarten" kan natuurlijk niet met een zwart scherm. Want ik zie niks.

Precies, ook Cntr alt del zoals hierboven geadviseerd werkt niet, scherm blijft zwart ;-(.

Begin nu 's ochtends een half uur eerder, om zo tijd te hebben om de computer via de aan/uit knop weer opnieuw op te starten, en soms nog een keer en nog een keer.... Werkt wel, maar toch bizar dat dit moet? Hoop dat Windows dit probleem snel oplost!

Mijn laptop start op zie ik de logo van ASUS dan krijg ik een mooi scherm natuur plaatje daarna nog een ander met datum en tijd daarna nog een ander plaatje waar ik min pincode kan invullen en dan pas krijg ik een zwart/ blue black scherm waar ik soms 10 min moet wachten voor dat mijn bureaublad te voorschijn komt. Tijd van wachtern tussen de verschillende schermen is tussen de 1 en 4 min. Hoe kan ik dit oplossen.

Een nieuwe laptop kopen ....

als de laptop uiteindelijk wel is opgestart dan de pc opschonen met ccleaner en met wise drivercleaner en wise registerycleaner dit zal een groot verschil maken.

dit is de beste hulp pagina die ik al gevonden heb, alle andere is moeilijk en geeft niet de eerste twee oplossingskansen weer! Knap

In augustus serieuze problemen gehad na updates waarvan ik zelf de keuze niet had om geen update uit te voeren. Nu stilletjes aan, worden er altijd maar updates geïnstalleerd. Gisteren nog zo een niet te weigeren update. Vandaag zwart scherm. Mijn Office pakket is er af, want terug naar fabrieksinstellingen was de enige optie de eerste keer, gelukkig met behoud van bestanden.
Wil ik mijn pakket terug, dan is het jaarlijks betalen. Terwijl ik een pakket had.
En waar kunnen we ergens de situatie aanklagen? En antwoorden krijgen van Microsoft?!
Liefst niet de tip: surf naar de site x, en download y. De pc werkt niet, hoe kan je er dan mee surfen?!

De bedoeling van een nieuwe te kopen? Sorry, ik heb geen zin in dergelijke investering door een update van Windows!

redactie, groen scherm (gsod) wat dan ?

Linux installeren :-)

Linux installeren lost niet het probleem op van het zwarte scherm als je Windows opstart. Als Linux echt zo formidabel is snap ik niet dat Microsoft nog bestaat. Dus: Linux is niet de oplossing voor problemen met Windows.

Linux. Tuurlijk. Totdat je programma's wil draaien die alleen onder Windows draaien.

Ik heb een upgrade gedaan naar 1903 met als gevolg dat alles nog wat logger geworden is en bijgevolg ook weer trager, van mijn SSD merk ik haast niks meer.

Overstappen op Chromebook. Had ik 5 jaar eerder moeten doen

De computer uitschakelen en netsnoer uit het stopcontact halen, 30 seconden wachten en computer opnieuw opstarten, probleem (vaak) opgelost.

Ja ja....maar hoe doe je dat met een laptop (die op opgelade "batterijen" werkt en zodoende altijd "power" heeft) , die niet wil uitschakelen (met een bevroren scherm)? Het lukte me onlangs door de aan/uit knop wat langer ingedrukt te houden.

De aan/uit knop lang vast houden ( soms hoor je een klik ) dan schakelt de laptop zich helemaal uit. (Of als het kan de accu er uit halen.) Even wachten en dan weer opstarten.

18-06-2019 moest ik mijn laptop Asus X556U opstarten nadat Microsoft updates heeft geïnstalleerd. Echter, ik kreeg meteen een bevroren bios scherm te zien en daarna kon ik min laptop niet meer opstarten. Wat kan ik doen?

De vraag bijvoorbeeld hier stellen: https://www.gratissoftwar...

Bij laptop, stopknop indrukken voor minstens 30 sec, accu er uit halen en ook alle verdere aansluitingen, dan aan en uitknop minstens 30 sec ingedrukt houden, oplader aansluiten en laptop opstarten, dus zonder accu, na het opstarten accu weer terug plaatsen , en klaar.

Bij een pc, hoe haal je de accu eruit?

Heb een Desktop, dus weet niet hoe het voor een Laptop werkt (batterij eruit?, ga ik niets over zeggen). Zag deze tip volgens mij ooit eens op jullie onvolprezen site.
Gaat dus over punt 2.
-Trek de voedings/stroomkabel eruit
-Leun lekker achterover en druk (dus zonder stroom) een flink aantal keren op de aan/uit knop; 5 minuten.
-sluit de voedingskabel weer aan
-start de computer weer met aan/uit knop.

Misschien helpt dat.

Het lukt niet altijd om bij een laptop de batterij er 'even' uit te trekken.
Een laptop stopt gewoon als je 10 sec. de knop 'aan/uit' ingedrukt houdt.

Zag boven/recenter wat tips voor Laptop, weet ik verder niet veel van af.

Niets, om de doodeenvoudige reden dat ik nog geen zwart scherm gehad heb.

Korrel, dat komt nog......

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland