Wat doe je aan een zwart scherm bij het opstarten van Windows 10?

De laatste tijd zijn er steeds meer klachten over zwarte of lege schermen na het opstarten van Windows 10. Je ziet niks en opnieuw opstarten werkt ook niet altijd. Wat te doen?

Microsoft erkent dat na de maandelijkse beveiligingsupdates van juni voor Windows 10 1803 en 1809, sommige pc's last kunnen hebben van dit probleem.

Zwart scherm bij opstarten Windows 10 oplossen

1. Microsoft geeft als oplossing om de 'good old' ctrl alt delete-toetsen in te drukken als je bij het starten van Windows 10 een zwart scherm krijgt.

Hiermee haal je niet alleen taakbeheer te voorschijn als je ingelogd bent, maar krijg je - als het goed is - ook de Aan/Uit-knop te zien in de rechter benedenhoek. Selecteer daarna Opnieuw opstarten en je zou nu normaal moeten kunnen opstarten en inloggen in Windows 10.

2. Als 1. niet werkt moet je de fysieke Aan/uit-knop van je pc net zo lang ingedrukt houden tot je computer uitgaat. En vervolgens opnieuw opstarten.

3. Als 1. en 2. niet werken kun je volgens Microsoft controleren of de kabels van je beeldscherm goed aangesloten zijn.

4. Als de eerste drie opties niet helpen kan het zijn dat anti-virus software van derden het probleem veroorzaakt. Eerst 'schoon opstarten' kan helpen om de veroorzaker van het zwarte scherm te achterhalen (lees instructies Microsoft).

Daarna kun je in veilige modus opstarten om je anti-virus software van derden - al dan niet tijdelijk, om te kijken of het helpt - te verwijderen. Je kunt Windows 10 zo in veilige modus starten (kijk bij 'Vanuit een zwart of leeg scherm').

5. Ten slotte kan een incompatibele grafische kaart de oorzaak zijn. Microsoft adviseert dan om naar de website van de fabrikant van de grafische kaart te gaan om te kijken of er updates zijn. Soms kan een programmaatje als DriverBooster ook helpen, maar wees daar voorzichtig mee. Ook hiervoor zul je je pc in veilige modus moeten opstarten.

Heb jij tips om een zwart/leeg scherm bij het opstarten van Windows 10 te verhelpen? Laat ze in de reacties weten!

Deel dit artikel: 

Reacties

redactie, groen scherm (gsod) wat dan ?

Linux installeren :-)

Linux installeren lost niet het probleem op van het zwarte scherm als je Windows opstart. Als Linux echt zo formidabel is snap ik niet dat Microsoft nog bestaat. Dus: Linux is niet de oplossing voor problemen met Windows.

Linux. Tuurlijk. Totdat je programma's wil draaien die alleen onder Windows draaien.

Ik heb een upgrade gedaan naar 1903 met als gevolg dat alles nog wat logger geworden is en bijgevolg ook weer trager, van mijn SSD merk ik haast niks meer.

Overstappen op Chromebook. Had ik 5 jaar eerder moeten doen

De computer uitschakelen en netsnoer uit het stopcontact halen, 30 seconden wachten en computer opnieuw opstarten, probleem (vaak) opgelost.

18-06-2019 moest ik mijn laptop Asus X556U opstarten nadat Microsoft updates heeft geïnstalleerd. Echter, ik kreeg meteen een bevroren bios scherm te zien en daarna kon ik min laptop niet meer opstarten. Wat kan ik doen?

De vraag bijvoorbeeld hier stellen: https://www.gratissoftwar...

Bij laptop, stopknop indrukken voor minstens 30 sec, accu er uit halen en ook alle verdere aansluitingen, dan aan en uitknop minstens 30 sec ingedrukt houden, oplader aansluiten en laptop opstarten, dus zonder accu, na het opstarten accu weer terug plaatsen , en klaar.

Heb een Desktop, dus weet niet hoe het voor een Laptop werkt (batterij eruit?, ga ik niets over zeggen). Zag deze tip volgens mij ooit eens op jullie onvolprezen site.
Gaat dus over punt 2.
-Trek de voedings/stroomkabel eruit
-Leun lekker achterover en druk (dus zonder stroom) een flink aantal keren op de aan/uit knop; 5 minuten.
-sluit de voedingskabel weer aan
-start de computer weer met aan/uit knop.

Misschien helpt dat.

Het lukt niet altijd om bij een laptop de batterij er 'even' uit te trekken.
Een laptop stopt gewoon als je 10 sec. de knop 'aan/uit' ingedrukt houdt.

Zag boven/recenter wat tips voor Laptop, weet ik verder niet veel van af.

Niets, om de doodeenvoudige reden dat ik nog geen zwart scherm gehad heb.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gri_kenland