29 juni was de laatste dag dat je gratis kon upgraden naar Windows 10: nu moet je betalen

Update 30 juli 2016 - 00:03
Laatste kans verlopen! 29 juli 2016 was de laatste dag dat je nog de gratis upgrade van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 kon binnenhalen. Tot middernacht had je de tijd om de upgrade gratis uit te voeren (of wellicht nog iets langer volgens ZDNet), nu zul je moeten betalen.

Update 1 augustus 2016
Er is nog wel een tijdelijke sluiproute om Windows 10 gratis en legaal via Microsoft te downloaden na 29 juli 2016. Onbekend is hoe lang dit nog kan.

Onze vraag was:
Ga jij vandaag (29 juli) nog upgraden naar Windows 10?

Verder lezen:
- Windows 10 upgrade: meestgestelde vragen beantwoord
- Voor- en nadelen van upgraden naar Windows 10
- Hoe kun je het beste upgraden naar Windows 10: voorbereidingen, foutmeldingen, problemen, verse installatie en licentie-code
- Download gratis Windows 10 ISO met Media Creation Tool
- Binnen dertig dagen makkelijk terug naar Windows 7 of 8.1 van Windows 10

Ja, ik doe het toch maar
4% (8 stemmen)
Ik heb Windows 10 al
59% (127 stemmen)
Nee, ik blijf bij Windows 7
22% (47 stemmen)
Nee, ik blijf bij Windows 8.1
9% (20 stemmen)
Nee, ik heb een ander besturingssysteem
6% (13 stemmen)
Anders, namelijk... (laat weten in de reacties)
1% (2 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 217
Deel dit artikel: 

Reacties

Heb het meermaals gedaan maar steeds gaf Windows 10 problemen.

Indien downloaden c.q. installeren mislukt raad ik aan om de virusscanner uit te schakelen

Probeer het toch maar nog een keer.
Problemen heb ik ook gehad, maar uiteindelijk toch gelukt.

Ik heb lang getwijfeld of ik zou upgraden naar Windows 10
Ben zeer recent overgestapt en tot nu zeer tevreden.

Windows 10 vanaf het begin.
Geen enkel probleem.
Draait als een zonnetje.

Ik heb veel te lang getwijfeld, gezien de vele negatieve reacties. Maar het draait perfect!
Eén van de betere besturingsprogramma's.

w10 al vanaf het begin en ik vind het fantastisch! Ik had ook eens ubuntu geïnstalleerd maar dat was de grootste misstap die ik heb gedaan. daardoor werden alle interne schijven aangepast en kon ik er geen enkele windows meer op plaatsen zonder terug te formateren. Gelukkig had ik de w10 behouden!
Leve Windows 10 en ik wacht nu op de upgrade die in augustus verschijnt.

Duh. Ubuntu gebruikt een ander type bestandssysteem (EXT3/EXT4) dan Windows (NTFS). Linux kan in enige mate overweg met het Windows bestandssysteem (NTFS), maar Windows kan bitter weinig met de Linux bestandssystemen. Vandaar dat je moet herformateren.

Dat u de schuld van het herformateren bij Linux legt, terwijl het toch echt Windows is dat hier in gebreke blijft...dat blijft me telkens weer verbazen.

Linux en Windows hebben beide hun zwakke en sterke punten. Op het gebied van bestandsystemen heeft Linux een heel grote voorsprong, vergeleken met Windows.

Waar Windows ooit beloofde met een opgewaardeerd bestandssysteem als vervanger voor het ouderwetse NTFS te komen met Windows Longhorn, is daar niks van terecht gekomen.

Echter in Linux (en aanverwante besturingssystemen) heb je een veel bredere keuze. Er zijn nu al produktierijpe bestandsystemen die net zo snel en veilig zijn als huidige RAID systemen en daarmee RAID compleet teniet doen.

Daarnaast garanderen deze ook dat data niet aan bitrot onderhevig is en dit allemaal doen zonder snelheidsverlies. Allerlei dingen die Microsoft beloofde in hun nieuwe bestandssysteem 10 jaar geleden. Niet één daarvan is zelfs toegepast in NTFS, waardoor bitrot nog steeds een probleem is.

De basis van NTFS is 20 jaar terug opgezet en met nieuwere Windows versies zijn er allerlei extras bijgetimmerd en aan geschroefd, maar deze hebben er niet voor gezorgd dat NTFS zich kan meten met de nieuwere bestandsystemen die veel meer functionaliteit en data garantie leveren dan NTFS ooit van had durven dromen.

De huidige versie Windows 10 heeft nog steeds NTFS als bestandssysteem, dus zo vooruitstrevend is het niet op dat gebied. En in de nieuwe update komt er ook geen vervanger, dus het blijft maar aanmodderen.

Maar goed, zolang je niet beter weet, kun je blij zijn met Windows 10. Nu heb ik op zichzelf weinig problemen met Windows 10, maar het bied mij veel te weinig over de Windows Server 2012 systemen, de Windows 7 & 8.1 systemen, Linux servers en FreeBSD servers in mijn beheer.

Ook bij mij draait Windows 10 inmiddels ruim anderhalve maand op mijn laptop. Perfect stabiel! (Al schoon voor geïnstalleerd, toen ik mijn nieuwe Lenovo Ideapad 300 had gekocht.) Inmiddels ben ik er achter dat dit gewoon een fantastisch werkend en functionerend besturingssysteem is.

Een waardige opvolger, EINDELIJK (!) voor Windows XP! Ik was wat sceptisch gezien de toch wel vele berichten van teleurgestelde mensen die Windows 7 en 8 maar niets vinden. Windows 10 ligt veel meer in het verlengde van Windows XP, dus de overstap ernaartoe verliep gewoon naadloos! Microsoft had, vind ik, feitelijk Windows 10 DIRECT moeten uitwerken- Dan introduceren als opvolger van Windows XP, zonder tussenstappen van Windows 7 en 8.1. Had men beter aan gedaan!

Op mijn oude vaste pc draait win 10 als een lierke, reeds van bij het verschijnen van Win 10. Enkel mijn laptop-een Sony Vaio- blijft op Win 7 want hij staat op de Sony-lijst als niet geschikt voor Win 10.

Zijn we gelukkig van die opdringerige Windows 10-update af.

Maar nou nog af zien te komen van al die Windows 10 fan boys.
Lijkt wel of ze allemaal een mailtje hebben ontvangen met de vraag of ze nog even helemaal los willen gaan over hoe geweldig ze het wel allemaal niet vinden.
En laat het ze maar weten wat je er van vind tegen over al die Windows 10 haters.
Zelfs,lang leve windows, heb ik hier al gelezen.
Dan begint het toch echt wel enge vormen aan te nemen.

Win 10, een besturingssysteem met een edge browser zonder extensies, geen mediacenter. Er zijn mensen die een video camera kopen waarvan de output niet kan weergegeven worden op win 10, heb ze VLC mediaplayer laten installeren. In de winkel waar ze die camera gekocht hadden wisten ze het ook niet (zegt veel over de winkel).
Ik hou men hart vast voor den grote verjaardagsupdate van win 10 die er gaat aankomen binnen enkele dagen. Als ik lees dat bvb avast al een update uitbrengt om compatibel te zijn, zullen er wel weer een aantal programma's zijn die het niet zijn.

Ik ben het heel even van plan geweest om 10 er op te zetten, maar zelfs mijn Dell Optiplex 980 was hier volgens Dell en de winkel niet geschikt voor.
De drivers zouden hier niet voor beschikbaar zijn en ook niet voor komen.
En dan zit er nog wel een Intel core I7 in met 8 GB werkgeheugen.

Mmmm... Bert; ik ben het niet met je eens. Even wat mijzelf betreft; aanvankelijk hield ik ook stevig vast aan Windows XP, zonder ´´fan´´ pretentie. Ik was er al vele jaren mee bekend en het werkte voor mij erg stabiel en fijn. Wat goed is, althans voor mij, is goed! (Ik zeg dit, zonder dat ik overigens ooit maar 1 aandeel bij Microsoft heb, of had! Sterker nog; ik stond en sta nog altijd kritisch tegenover dit bedrijf en vind dat ze slecht naar de markt hebben geluisterd en daarmee kapitale fouten hebben gemaakt! Ze hadden, vind ik, gelijk Windows 10 moeten introduceren zonder eerst met Windows 7 en 8 te komen. Zaten ze gelijk beter op koers!)

Mijn laptop ging paar maanden terug kapot, dus ik moest WAT! Even bij een kennis Windows 10 bekeken. Ik stond verbaasd! Het was gewoon, of ik Windows XP ´´in een moderner jasje´´ aan het gebruiken was. Toen was mijn vrees weg en gebruik nu Windows 10, alsof ik nooit wat anders heb gehad omdat het zo veel op XP lijkt. Voor mij. (VOOR MIJ!!!!) Werkt dit besturingssysteem echt ideaal! Maar er zullen, dat blijkt ook hier, ook andere meningen zijn. Die kun je vervolgens teruglezen, van mensen met hier en daar andere ervaringen met Windows 10. Ik ontken ze niet, maar heb die ervaring niet! Maar bemerk een beetje ergernis bij je? Waarom? Ieder zijn meug!

Ikzelf zie mij beslist niet als een ´´fan boy´´ van Windows XP of Windows 10. Ik gebruik het, omdat het voor mij erg plezierig werkt. Maar als ik nog meer te besteden had gehad, nam ik misschien wel een Apple laptop, of p.c? Dat werkt ergens nog beter. Altijd gratis updates van die besturing, enz. Heeft zo zijn voordelen. Ach; de een kiest voor de moeder, de ander voor de vader. Anderen weer voor Ubuntu, of Linux. Er blijft wat te kiezen. Ieder is daar vrij in!

Ik bedoel met Windows fan boy ook niet de mensen die Windows gebruiken, maar mensen die beweren hoe blij ze zijn dat ze nu eindelijk Windows 10 mogen gebruiken, en zelfs lang leve Windows gaan roepen. Dat vind ik pas eng worden.
Zelf heb ik hier nog Windows 7 Pro draaien maar ik gebruik het amper, hoofdzakelijk Ubuntu is het wat hier draait.

Helemaal mee eens!! Mijn volgende laptop wordt een macbook.

Ben ook een macbook aan het testen, fantastisch systeem, maar een probleem GratisSoftware (Gimp Inkscape...) laat zich niet gemakkelijk installeren of met downloaden van extra programma's, deze programma's en firefox zitten zelfs niet in de apple store welke meer de kaart van betaalde programma's trekt. Op dat gebied is het softwarecenter van bvb ubuntu gebruiksvriendelijker. Maar elk systeem heeft zijn voor en nadelen. Ik zet Ubuntu voor Mac en windows.

Ik had 4 PC's die nog met XP en Vista zijn geleverd, waarvan één laptop. Voor die machines heb ik 4 keer Win 7 Pro gekocht en een stel SSD's, kosten zo'n 50 Euro per PC. De PC's kon ik allemaal succesvol upgraden naar Seven. Bij de volgende upgrade naar het gratis Win 10, waren er soms driver problemen. Win 10 is qua drivers duidelijk minder goed dan Seven of Linux. Win 7 is ook een mooi OS, maar de gratis upgrade naar Win 10 was in mijn geval toch aantrekkelijker. Win 8 / 8.1 heb ik alleen getest, nooit echt mee gewerkt en dus overgeslagen zoals de meesten.

ik heb ondertussen ruime ervaring met windows 10, maar als ik Ubuntu 16.04 Gnome start op m'n pc voelt het als thuiskomen ;-)

Voor sommige mensen blijft de upgrade gratis: https://www.microsoft.com...

En, voor zover ik zie, is er geen controle of je daadwerkelijk tot die doelgroep behoort?

Als je de link volgt, dan is daar o.a. te lezen:

"Voor de Windows 10 Jubileumupdate hebben we een aantal stappen genomen om de toegankelijkheid van Windows 10 te verbeteren." en ook:

"Voordat je de upgrade uitvoert, vraag je je providers of hun software compatibel is met Windows 10."

Dat zegt dus wel iets over Windows 10 en dat uit de koker van Microsoft!

Enkele onder ons klagen en zeuren over windows maar ze werken er allemaal mee rot op en ga naar de zandbak bah.

Je hebt blijkbaar niet meegekregen hoeveel ellende windows 10 heel veel mensen heeft bezorgd. En toch maar meteen schelden. Ik schat je qua beschaving niet hoog in.

Windows 10 is een zeer goed systeem, bevalt uitstekend!
Ik loof en prijs Windows 10!

hè hè, eindelijk windows 7 weer kunnen updaten zonder het risico te lopen dat je windiws 10 installeert. computer is er wel ruim anderhalf uur mee bezig geweest.

Ik ben ooit begonnen met Windows 1.0 op de :YES (een afwijkende Philips hobby PC)!
Nu draait Windows 10 bij mij redelijk op meerdere PC's. Ik had wel verschillende toepassingen die het nu niet zo goed meer doen, waaronder Flightsimulator 2003 van Microsoft.
Ik vraag me wel af wat het verdienmodel van Windows 10 voor Microsoft gaat worden en in hoeverre gebruikers gedwongen zullen worden tot jaarlijkse abonnementen, zoals o.a. voor OneDrive en Office 365.

Het schijnt, dat Microsoft reclames in Windows 10 gaat opnemen, dus berg je maar met de updates!

Er zal wel iets op gevonden worden om die irritante reclames tegen te houden.

Het viel me wel op dat ik de laatste dagen regelmatig mailtjes van Microsoft heb gekregen om Office 365 aan te kopen of bepaalde apps.
Maar ik heb alles wat ik nodig heb en gebruik met volle tevredenheid LibreOffice, dat kost me niets.

Waarom zou ik alle jaren €99 betalen als het gratisch kan?
Om massa's functies bij te krijgen die ik toch nooit gebruik?
Nee laat maar!

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
noor_egen