Ubuntu gaat weer terug naar Gnome desktop en stopt met Unity en Ubuntu for Phones

Nee, het is geen verlate 1 april-grap. Gisteren heeft Ubuntu-oprichter Mark Shuttleworth bekendgemaakt dat Ubuntu 18.04 LTS gewoon weer de Gnome desktop zal hebben en dus niet de eigen Unity-desktop. De ontwikkeling van Unity, display server Mir, convergentie tussen telefoon en pc en Ubuntu for Phones wordt gestaakt. Schokkend nieuws voor de Ubuntu-gemeenschap.

Ubuntu's Moederbedrijf Canonical zal zich gaan richten op Ubuntu voor desktops, servers en VMs en vooral op Cloud infrastructuur producten en operaties (zoals OpenStack, Kubernetes, MAAS, LXD, Juju en BootStack) en IoT (Internet of Things). Vooral in Cloud en IoT is Ubuntu namelijk booming business de afgelopen jaren.

De ontwikkeling van Ubuntu for Phones en Tablets verliep tergend langzaam en kende weinig succes. De weinige telefoons die werden uitgebracht met Ubuntu (van BQ en Meizu) werden niet veel verkocht. De ontwikkeling van Ubuntu for Phones werd in januari al op een laag pitje gezet.

En de convergentie-plannen van Ubuntu om één besturingssysteem voor desktop en telefoon te maken hadden eveneens te maken met veel tegenslagen en vertragingen. Desktop Unity 8 en de eigen display server Mir (als vervanger van X.org en alternatief voor Wayland), die dit convergentie-ideaal mogelijk zouden moeten maken, werden jarenlang beloofd, maar steeds weer uitgesteld.

Het lijkt erop dat Shuttleworth en Canonical eieren voor hun geld kiezen en zich focussen op de commercieel succesvolle producten voor de Cloud en IoT. De telefoonmarkt is een duopolie van Android en iOS dat nauwelijks te doorbreken is (zelfs Microsoft lukt dat niet met Windows Mobile) en de Unity desktop van Ubuntu kost te veel inspanningen om los te ontwikkelen terwijl een prima alternatief als de Gnome-desktop voorhanden is.

Volgend jaar komt dus gewoon Ubuntu 18.04 LTS met Gnome in plaats van Unity uit. Bestaande LTS-versies van Ubuntu worden wel nog gewoon vijf jaar ondersteund. Een Ubuntu-telefoon zal er helaas niet meer komen. Maar ondertussen wordt een groot deel van de Cloud mogelijk gemaakt door Ubuntu en zullen veel IoT-apparaten in de toekomst waarschijnlijk ook Ubuntu draaien.

Ubuntu blijft dus gewoon.

Wat vind jij van het stoppen van Unity en Ubuntu for Phones en de terugkeer van de Gnome desktop? Geef je mening in de reacties!

Bron: 

Ubuntu Blog
Tipgever: Satif

Deel dit artikel: 

Reacties

Hopelijk blijft de 32-bits versie voor de netbooks die 2 GB geheugen en een Intel Atom processor hebben nu de introductie van Chrome OS mislukt is. De 32-bits versie van Ubuntu 14.04 is een prima alternatief voor degenen die Chrome OS willen vervangen en daarom is een verdere verlenging van de ondersteuning zo gek nog niet.

Voor een netbook gebruik ik Xubuntu 16.04:
https://sites.google.com/...

evt.aangevuld met chromium voor het afspelen van youtube video:
http://distrowatch.com/ta...

De taakbalk verplaats ik met Xfce werkbalkwisselaar-> Bestandsnaam:Redmond
Het thema zet ik met Vensterbeheerder op Stijl:Kokodi.

Ik heb Unity sinds de eerste test uitgaven gebruikt, maar ben niet erg onder de indruk van Unity 8. Blij dat Canonical geen energie meer steekt in het griezeltje en ook niet meer in Mir. Nu nog dat onnozele snap vervangen door Flatpack te adopteren en Ubuntu wordt weer een serieuze optie.

Voor de liefhebbers van de klassieke indeling van het menu:
De Gnome desktop, zoals je die nu ook al kunt installeren naast de Unity desktop, heeft de mogelijkheid om in te loggen met de klassieke versie van de Gnome desktop. Die 'Classic' versie voorziet in een menu, dat onderverdeeld is in categorieën en veel weg heeft van de Windows XP, of LXDE en XFCE menu's. Een menu verdeeld in categorieën, werkt voor mij veel handiger, dan alles op alfabet, zoals bij Windows 10.

Helemaal eens.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat is hier van toepassing. Persoonlijk vond ik Ubuntu qua lay-out gruwel,reden waarom ik er niet voor gekozen heb. De klassieke indeling van XP en Lubuntu trekt mij veel meer aan. En ik denk vele anderen ook.

En wat betreft de telefoons. Dat is een uitgemaakte zaak. Twee grote spelers en dat is het. Daar komt niemand meer tussen.

Wie Ubuntu 17.04 (Unity) overweegt kan dus beter gelijk maar voor Gnome kiezen. Ik vind het eigenlijk wel jammer dat Unity verdwijnt, net als Remix.

Als die telefoons niet zo vrij fors in de prijs liepen en normaal verkrijgbaar waren, dan was het vast wel een succes geworden.
Hier in een middel grote gemeente was er niet 1 te koop ergens in een winkel.
Dus dan had ik 'm dus op de gok moeten kopen via internet.
Zelfs na zoeken was dit nog beperkt.
En Linux Mint draai ik hier alweer een tijdje, bevalt ook stukken beter dan Ubuntu.

Wat een verloren tijd, sinds Ubuntu 11.10 was er een massale kritiek van de gebruikers omdat dash te ingewikkeld en gebruikers onvriendelijk werkte, na zes jaar een wijs besluit van Canonical. Ubuntu Gnome werkt aanzienlijk prettiger.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-r_sland